Operacija nosa

Operacija nosa je jedan od čestih operacija u estetskoj hirurgiji. Vrši se kako iz estetskih tako i zdravstevnih razloga. Kada je u pitanju operacija nosa iz estetskih razloga, tada se najčešće vrši korekcija nosa zbog asimetričnosti i veličine, grbe na nosu, ispravljaju se širina i dužina nosa, kao i čitav oblik. Ovakva operacija naziva se rinoplastika i vrši se isključivo zbog estetskih razloga na zahtev pacjenta.

Septoplastika

Ukoliko se operacija nosa vrši iz zdravstevnih razloga,n ajčešće je to ispravljanje devijacije septuma, koji deli nos na dve šupljine, zbog čije se deformacije javlja poremećaj disanja, hrkanje itd. Ovakva korekcija ili operacia nosa naziva se septoplastika.

Septoplastika ima za cilj ispravljanje septuma kako bi se pacijentu omogućilo olakšano i normalno disanje kroz obe nosne šupljie. Septum je hrskavičava pregrada između nosnih šupljina i ako se ona deformiše otežava proces normalnog disanja. Često mnogi pacijneti ne znaju da imaju devijaciju septuma ukoliko sipmtomi nisu pojačani. Uobičajeni sipmtomi devijacije septuma jesu otežano disanje na jednu ili obe šupljine, česta zapušenost nosa, glavobolja, učestalo hrkanje i slično.

Priprema za operaciju

Pre operacija nosa potrebno je obaviti konsultacije sa lekarom koji će operaciju izvršiti. Na taj način pacijent se upoznaje sa detaljima operacije i donosi konačnu odluku o podvrgavanju korekciji nosa. Sa druge strane, lekar stiče potpuni uvid u stanje pacijenta na osnovu njegovih podataka, anamneze kao i pregleda nosa i nosnih šupljina, nakon čega može stvoriti sliku o toku operacije kao i samom izgledu nosa nakon korekcije. U svakom slučaju, u toku konsultacija pacijentu se može predočiti slika novog nosa ili je on sam može zatražiti.

Nakon konsultacija, vrše se pripreme, odnosno pacijent je dužan da lekaru donese analize potrebne za operaciju nosa. Ukoliko su analize u redu, prisupa se samoj operaciji koja se zakazuje.

Operacija nosa

Operacija nosa vrši se u totalnoj anesteziji, ređe lokaalnoj. Operacija nosa vrši se kroz rezove ispod nozdrva i traje između jednog do dva sata. Ukoliko se izvodi pod lokanom anestezijom, obavlja se uz dodavanje sedativa.

Kada se operacija nosa završi, u nos se stavljaju tamponi koji će zaustaviti krvarenje, a koji se uklanjanju nakon jednog dana. Do tada pacijent diše isključivo na usta.

Moguće komplikacije i rizici

Kao i kod svake operacije, posebno operacije na l icu, javljaju je otok, bol i modrice, koji se saniraju hladnim oblogama. Ovakve komplikacije mogu potrajati i do nekoliko nedelja a ukoliko je potrebno moguće je sakriti ih i malom količino šminke.

Leakri nakon korekcij nosa savetuju izbegavanje sunčanja i fizičkih aktivnosti koje iziskuju napor, i savetuju odor i spavanje na podignutoom uzglavlju. Nakon peridoa od dve do tri nedelje, moguć je povratak svakodnevnim akivnostima, posebno kada se otklone svi zavoji i konci. Ukoliko se u međuvremenu jave komplikacije kao što su teško disanje i krvarenje potrebno je jeaviti se lekaru na  vreme kako bi otklonio komplikacije.

Krajnji rezultat i poptuni uvid u izgled nosa videće se tek nakon godinu dana, a u međuvremenu potrebno je pratiti stanje i izgled nosa. Najvažnije je da se ne naruši zdravlje pacijenta.

Iako je operacija nosa svakodnevna i rutinska, ova operacija iziskuju sturčnost i preciznost pa je potrebno upustiti se u ruke pravog stručnjaka. Isto tako, potrebno je pridržavati se saveta stručnjaka kako pre tako i nakon operacije nosa kako bi zahtevani izgled bio kompletan ali i zdravstveni problmei sanirani u potpunosti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *