ishrana vaga voće

Ako mislite da je svaka kalorija ista – i da nije bitno da li dolazi iz kolača ili brokolija, onda je vreme da konačno naučite bitne stvari o kalorijama.

Uprkos tome što ste možda pročitali negde, nisu sve kalrije iste, a ako mislite da ćete izgubiti na kilaži prostim brojanjem, ne samo da se možete osećati gladnjim, iritiranim i bez energije, već možete završiti u goroj poziciji nego što ste krenuli. Pre nego što krenete sa nekom dijetom. Hajde da otkrijemo istinu o kalorijama.

#1 Nisu sve kalorije iste

Stav da je svaka kalorija prosto kalorija je zastarelo mišljenje. Svakako, po definiciji kalorija je jedinica energije koju dobijamo iz hrane, ali ideja da su sve kalorije iste je tačna koliko i mišljenje da su dijamanti i cirkoni ista stvar, jer oba šljašte.

Kod kalorija je, kao i kod dijamanata, bitan kvalitet i to je ono što povećava njihovu vrednost.

#2 Loša hrana je loša hrana, bez obzira na količinu kalorija

Kalorije iz hrane bogate nutritivnim sastojcima će imati mnogo drugačiji efekat na telo, za razliku od kalorija iz hrane siromašne korisnim makronutrijentima. Zdrava hrana, sa korisnim makronutrijentima će ukrotiti glad i omogućiti stomaku da na vreme pošalje signal mozgu da ima dovoljno hrane.

Nutritivno siromašne namirnice imaju suprotan efekat, izazivaju hormonski haos, povećavaju nivo insulina, od nje postajete gladniji, a stomak ne kapira da je pun, što izaziva prejedanje. Drugim rečima: hrana bogata korisnim nutrijentima drži kilažu pod kontrolom bez mnogo truda.

#3 Brojanje kalorija zavarava

Praćenje svakog obroka koji pojedete može vam pružiti osećaj kontrole nad unosom hrane, ali to ne znači da telo snabdevate potrebnim nutrijentima. Uzmite na primer ljude koji jedu onu polu gotovu hranu koja se samo podgreva u mikrotalasnoj.

Pored toga što su ti obroci prepuni hemikalijama i alergenima, ovi obroci vam ne donose dovoljno proteina, vlakana i zdravih masti, pa ni dovoljno hrane da se najedete, a kamoli da budete zdravi i živahni.

Na kraju se dešava da ste gladni, ne razmišljate čisto, neuhranjeni ste… što vas stavlja na dobar put za ozbiljnije zdravstvene probleme. Ali zato tačno znate koliko kalorija unosite. Kad smo već kod toga…

#4 Pakovanja sa nutritivnim podacima ne moraju biti precizna

U zavisnosti iz koje zemlje potiče pakovanje hrane sa kog brojite kalorije, varira i dozvoljena tolerancija odstupanja vrednosti. Što znači da ona grickalica od 250 kalorija može imati čak između 200 i 300 kalorija.

Umesto da brojite svaku kaloriju koju jedete (ili mislite da jedete) probajte ovo!

Opredelite se za svežu, neobrađenu hranu kada kupujete, i setite se da treba da jedete hranu, a ne kalorije! Uključite što više zdravih namirnica kao što su povrće, voće, cele žitarice i protein bez masti.

Probajte inovativan Smart Fit koncept koji objedinjuje najbolje nutricionističke prakse i redovnu fizičku aktivnost. Ono što razlikuje Smart Fit program od ostalih je njegova jednostavnost i praktičnost.

Posebno je zanimljiva ideja sa činijama. Nema brojanja kalorija, već dobijate odličnu procenu koliko treba da jedete – sve što može da stane u činiju koju dobijate. Najbolje od svega je što sami birate svoju dijetu sa široke liste namirnica koje su bogate korisnim makronutrijentima.

Kako biste još brže došli do željene kilaže i konačno ušli u one stare farmerke ili haljinu iz izloga, način ishrane je ukombinovan sa redovnim treninzima. Treninge možete gledati onlajn, tako da nema potrebe da plaćate teretanu ili da istražujete o vežbama.

Svako može naći zdravu hranu koju voli, a treninzi traju od 10 do 30 minuta i možete ih raditi bilo gde. Gubljenje kilograma nikada nije bilo lakše. Nema lažnih obećanja, sve dok se pridržavate programa – rezultati su neizbežni.

Zaboravite na brojanje kalorija, život nam previše brzo prolazi da biste gubili vreme na matematiku svaki put kada jedete. Uživajte u hrani, uživajte u životu i budite zdravi. Trenirajte pametno, a ne naporno.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *