Prvo što će svaki roditelj prilikom kupovine autosedišta pitati jeste koje je najbolje sedište za decu.

Univerzalnog odgovora nema, to zapamtite.

Čak i ako je u pitanju preporuka stučnih međunarodnih institucija, jedno je sigurno. Ne mora da znači da će baš to sedište odgovarati vašem mališanu, niti će jedno sedište odgovarati svakom automobilu.

Napomena: Nemojte da se vodite parolom ako ne znaš šta je dobro, onda znaš šta je skupo, jer ni najskuplji model možda baš neće odgovarati vašem detetu.

Autosedište mora da je:

Kupovina bez pritiska je najbolja!

Najvažnije je da izdvojite dovoljno vremena za razgledanje i kupovinu bebi opreme za auto. Prikupite dovoljno informacija, jer je važno da autosedište odgovara vašem mališanu, ali i da se savršeno uklapa u vaš auto. Obratite pažnju na uzrast za koji sedište kupujete, a malo bacite pogled i na cene, jer se različito kreću cene i zavise ne samo od proizvođača, nego i od prodavnice u kojoj se kupuju.

Vrste autosedišta

Postoji nekoliko vrsta autosedišta, a podela je izvedena na osnovu međunarodnih standarda i propisa, pa se autosedišta prilagođavaju težini i uzrastu deteta.

Jedan od osnovnih kriterijuma jeste telesna težuna dece, pa se razlikuju sledeći modeli:

  • autosedište za novorođenče i sasvim malu decu;
  • autosedište za malu decu;
  • autosedište za veliku decu.

Autosedišta za sasvim malu decu

Postoje dve grupe sedišta za sasvim malu decu. Postoje sledeće grupe:

  • Grupa 0 – za decu do 10kg;
  • Grupa 0+ – za decu do 13kg.

Prva sedišta za mališane postavljaju se suprotno od smera vožnje. Mogu se postavljati i na suvozačevo mesto, a u to slučaju obavezno isključite vazdušni jastuk.

Za novo i veće autosedište mališani moraju da imaju više kilograma, koliko je i propisima predviđeno i oni bi već trebalo da stoje sami i da budu sposobni da se pridržavaju za nameštaj ili krevet.

Sedište za dete obavezno postavite pozadi i pod odgovarajućem uglu. Što je dete veće, nagib bi trebalo da bude veći i obrnuto. Obavezno proverite kako ste sedište učvrstili i koristite kopču za učvršćivanje.

Autosedišta za veću decu

Deca koja imaju između 9 i 18kg moraju da imaju autosedište za malu decu. Između 15kg i 36kg prediđeno je autosedište za veću decu.

Kada se mala deca voze u autoseditru, ona moraju da koriste pojaseve tako da budu obezbeđene glavne uporišne tačke i to da pojas ide preko ramena, butina i između nogu. Ona se postavljaju u pravcu kretanja auta, a pojas služi da spreči povrede dece prilikom sudara.

Za malu decu sedište se obavezno montira pozadi, a posebno treba obratiti pažnju da li je pravilno vezan pojas detetu. Dovoljno zategnut pojas i pravilno upotrebljena kopča dodatno će osigurati bezbednost vašeg deteta tokom vožnje.

Važno je na vreme obezbediti adekvatno sedište za dete kako biste uživali u vožnji i vi i vaši mališani. Pridržavajte se svih uputstava i standarda, jer oni nisu slučajno propisani. Na prvom mestu je sigurnost dece!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *