Manji broj malih i srednjih preduzeća je u stanju da obavlja sve administrativne poslove bez pomoći knjigovodstvene agencije. Zbog toga često i kadrovski poslovi jedne firme zapravo postaju poslovi knjigovođe.

S obzirom na to da je konkurencija sve veća na tržištu i da širenje poslovanja jedne kompanije često može nesmetano da funkcioniše zahvaljujući kompetentnim ljudima zaposlenim u knjigovodstvenoj agenciji, čini se da su ove agencije danas obavezne da bi jedna firma uspešno poslovala. Time je svaki vlasnik firme, preduzetnik ili privrednik oslobođen poslova kojima i ne bi trebalo da se bavi. U tom slučaju svaki preduzetnik može da se okrene širenju i konsantnom razvoju svog biznisa.

Finansijsko i poresko savetovanje, sastavljanje poreske strategije, poslovni programi, vođenje knjigovodstvene evidencije, sve su to poslovi koje treba da obavljaju stručni i profesionalni ljudi iz knjigovodstvene agencije. Na taj način će se smanjiti rashodi, a ušteđeni novac može dalje da se investira u razvoj novih linija proizvoda ili proširenja kapaciteta.

Zašto je važno izabrati dobru knjigovodstvenu agenciju?

Kada osnivate firmu, čini se kao da stupate u brak sa nekim. Da, da, baš tako. Samo što se sada vezujete za svoj firmu koja dobija svoj matični broj i PIB. E kao što je važno da pravu osobu izaberete za kuma ili kumu tokom venčanja i koja će stalno da bude uz vas i u dobru i u zlu i prilikom osnivanja firme morate izabrati dobrog kuma.

Samo što ovoga puta, dobar kum/kuma vaše firme koji mora da se nađe i u dobru i u zlu jeste zapravo knjigovođa. Pre nego što unajmite knjigovodstvenu agenciju, najpre detaljno proučite koje usluge svaka agencija nudi.

Ponuda može da bude veoma široka, a sigurni smo da ćete imati priliku da se suočite i sa agencijama koje imaju jednog zaposlenog i sa velikim sistemima koji vam mogu ponuditi mnogo više usluga.

Kako odabrati knjigovodstvenu agenciju?

Svakako, tip usluge određuje cenu, a od broja zaposlenih u agenciji zavisi da li ćete imati veći stepen fleksibilnosti prilikom saradnje. Ako ste novi u poslu, sigurno se pitate kako odabrati knjigovodstvenu agenciju. Bolje je da izaberete manju knjigovodstvenu agenciju, jer ćete ostvariti ličniji kontakt i lakše ćete funkcionisati. Naravno, izbor je na vama, jer veliki sistem uliva posebno poverenje, ali niko vam ne garantuje da će moći u svakom trenutku da vam se posvete dovoljno koliko biste vi zapravo želeli.

Definišite obaveze knjigovođe kako ne bi bilo nesporazuma već na samom početku saradnje, a saradnju jasno definišite pisanim ugovorom. Utvrdite da li vam odgovaraju usluge koje izabrani knjigovođa obavlja i da li se redovno usavršava, jer je to veoma značajno u zemlji u kojoj se regulativa stalno menja kao što je to slučaj kod nas.

Važno je da imate osobu od poverenja na koju već na samom početku poslovanja možete da se oslonite, a kako se bude firma širila, biće više posla i poslovnih zavrzlama oko propisa, a tada jedino može rešenje da pronađe dobar knjigovođa.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *