Srbija će verovatno biti u recesiji


Teme u članku: Balkan, privredni rast

Srbija će verovatno biti u recesijiBečki ekonomski institut (WIIW) snizio je svoju martovsku prognozu privrednog rasta za zemlje zapadnog Balkana- Srbiju, Hrvatsku i BiH, za prosečnih 0,5 odsto.

Prognoza rasta je snižena zbog poplava koje su pogodile to područje i zbog mera štednje.

S druge strane, prema oceni WIIW, privrede u većini zemalja srednje, istočne i jugoistočne Evrope će ove godine rasti više nego što se očekivalo a u periodu od 2014. do 2016. prosečan rast bi mogao iznositi između dva i tri odsto godišnje.

Korišćenje podsticajnih fondova EU doveo je, pre svega u "mlađim" zemljama članicama Unije, do porasta investicija i oživljavanja privrede, ukazao je ekonomista WIIW, Mario Holcner, na današnjoj prezentaciji izveštaja ovog Instituta u Beču.


Ne isključujući mogućnost da je efekat podsticajnih fondova EU na ekonomsko oživljavanje pojedinih zemalja samo jednokratan, on je, ipak, dodao da se čini da postoje naznake da će uslediti i privatne investicije, kao i da se povećava potrošnja lokalnih domaćinstava.

- Naša osnovna hipoteza je da je počela da se menja paradigma i da se pokreće motor privrede, naglasio je Holcner.

U izveštaju WIIW se konstatuje pogoršanje privrednih kretanja za Ukrajinu i Rusiju, ali i za baltičke zemlje, koje su pogođene ukrajinskim konfliktom, i za koje se u proseku smanjuje prognoza za 1,8 odsto.

Ukrajina je jedna od tri zemlje u kojoj će privredni rast dalje opasti, i to za pet odsto, ističu eksperti WIIW. Za Srbiju bečki ekonomisti predviđaju smanjenje privrede od 1,0 odsto, a za hrvatsku ekonomiju od 0,5 odsto.

Ukrajina i Srbija će naredne godine, prema WIIW, ekonomski stagnirati a Hrvatska će sa 0,7 odsto beležiti blag rast. (Economy.rs, 7. jul 2014.)

Postavio: Economy.rs. Pratite nas na Facebooku i Twitteru, kao i putem našeg mobilnog sajta