Ukoliko ste se prijavili za „work and travel“ program u Sjedinjenim Američkim Državama ili planirate to da učinite, u ovom tekstu možete pronaći nekoliko itekako korisnih saveta o tome kako da se na vreme pripremite za intervjue sa poslodavcima, ali i za samo putovanje i boravak na drugom kontinentu.

Intervju za posao u okviru „work and travel“ programa i kako se za njega pripremiti

Kako biste uopšte otišli na „work and travel“ program, pre samog odlaska morate pronaći odgovarajući posao.

Agencije preko kojih se prijavljuje na ovaj program svojim kandidatima, shodno njihovim željama i interesovanjima, ugovaraju intervjue sa različitim poslodavcima. Baš kao i za svaki drugi intervju za posao, nije loše pripremiti se unapred i za ovaj.

Pripremu uvek počnite sa traženjem informacija o kompaniji sa čijim predstavnikom imate zakazan intervju. Na njihovom sajtu, ali i preko „google“ pretraživača pronađite osnovne informacije kompaniji, poslovima kojima se bavi i njenoj uspešnosti. O kompaniji se možete raspitati i direktno u agenciji preko koje se prijavljujete na work and travel program.

Među dobijenim informacijama sigurno će se naći i one koje Vam mogu pomoći u sledećem koraku pripreme. Naime, ukoliko raspolažete određenim informacijama mnogo je lakše razmisliti o tome kakva Vam pitanja tokom intervjua mogu biti postavljena. Samim tim, lakše ćete pripremiti i zadovoljavajuće odgovore.

Takođe, postoji nekoliko pitanja koja se postavljaju skoro na svakom intervjuu za posao. To su pitanja poput onog „zbog čega da zaposlimo baš Vas“ ili „zbog čega želite upravo ovaj posao“. Potrudite se da Vaši odgovori na njih ne budu uobičajeni već originalni. Imajte na umu da tokom razgovora za posao nema potrebe za velikom skromnošću. Sa jedne strane, naglasite svoje prednosti, veštine, znanja i iskustva, a sa druge strane slobodno ublažite svoje nedostatke.

Dalje, nemojte se ustručavati da postavljate pitanja i time osobi sa kojom razgovarate date do znanja da ste stvarno zainteresovani za taj posao. Pitajte šta se od Vas očekuje, odnosno koje ćete dužnosti imati ukoliko dobijete posao. Na kraju razgovora se obavezno zahvalite na odvojenom vremenu. Budite ljubazni, smešajte se i sve će biti u redu.

I da, ne zaboravite da se pristojno i profesionalno obučete. Kada je to u pitanju, iako se intervju za „work and travel“ posao obavlja putem interneta, on se ne razlikuje od intervjua koji se sprovodi oči u oči. Prvi utisak je itekako bitan, a za njega imate samo jednu šansu. Pristojne i profesionalne takođe moraju biti Vaše slike u biografiji, kao i one na „skajp“ nalogu. Slikama iz izlazaka na kojima se vide pivske flaše tu nije mesto.

Pripreme za putovanje i život u dalekoj Americi

Za život u dalekoj Americi, ali i za intervjue sa poslodavcima jedna stvar Vam može mnogo pomoći, a to je – znanje engleskog jezika. Dakle, ukoliko za to imate vremena i prilike, obnovite i dopunite svoje znanje engleskog. Za brže i lakše prilagođavanje životu u Americi, pročitajte nešto o američkoj kulturi kako biste se brže i lakše u nju uklopili. Spakujte par stvari u kofere (više Vam neće trebati, jer ćete tamo sigurno mnogo šopingovati) i srećno!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *