Biznis Centar Economy.rs Diskusije Video Intervju Vreme O nama | Marketing | Economy.rs mobile Economy.rs za mobilne
Economy.rs marketing
VESTI BERZA RADA BIZNIS KATALOG BIZNIS MALI ŽIVOT I STIL SOFTVER EDUKACIJA KNJIGE POSLOVNI SERVISI

Economy.rs > Planeta > Ishrana >


Voda, zdravlje i odgovornost - Odgovorno ponašanje i održiva rešenja

Voda, zdravlje i odgovornost - Odgovorno ponašanje i održiva rešenjaDanas, 01. juna 2011. u prostorijama Privredne komore Srbije u Beogradu je odrzana medjunarodna konferencija „VODA, ZDRAVLJE I ODGOVORNOST- ODGOVORNO PONASANJE I ODRZIVA RESENJA“

...koju je Evropski Wellness Institut organizovao u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, trgovine, sumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, Gradom Beogradom, Sekretarijatom za zivotnu sredinu, Ambasadom Izraela u Beogradu, Udruzenjem za komunalne delatnosti Privredne komore Srbije, United Nations Development Programme (UNDP), JKP Beogradskim vodovodom i kanalizacijom, Institutom za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanovic Batut“, Institutom za vodoprivredu „Jaroslav Cerni“, kompanijom Coca-Cola Hellenic Srbija i kompanijom Heba AD.

Cilj Konferencije bio je da odrzivo koriscenje vodnih resursa stavi na prioritetno mesto u javnom diskursu, pocev od regulatora do krajnjeg korisnika i svakog pojedinacnog gradjanina, kako bi se podstaklo i primenjivalo odgovorno ponasanje prema najkriticnijem resursu danas i smanji vodeni otisak svakog od nas. Teziste konferencije bilo je na razmeni iskustava i primera dobre prakse industrije i lokalnih zajednica, i poboljsanja informisanja i promene ponasanja u pristupu vodenim resursima.

Glavne teme konferencije bile su:
- VODA I ZDRAVLJE - znacaj vode za zdravlje, kolicina i kvalitet vode koju unosimo
- VODA I PRIVREDA - primene mera i tehnologija u cilju smanjenja vodenog otiska kompanija
- VODA I VODA - voda sa cesme i flasirana voda: nove navike i veci izbor
- VODA I ODGOVORNOST - od promene svesti do promene ponasanja

Na konferenciji su govorili
Prim. dr sc. med. Tatjana Knezevic, direktor Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanovic Batut”
Goran Trivan, Sekretarijat za zastitu zivotne sredine, Grad Beograd
Dmitar Zakula, Ministarstvo poljoprivrede, sumarstva i vodoprivrede
Predstavnica Svetske zdravstvene organizacije
Predstavnici ambasade Izraela

koji su se slozili da Srbija obiluje vodama i da je neophodno govoriti o tome, a takodje su izjavili i koliko je bitno da svaki pojedinac preuzme odgovornost i smanji vodeni otisak.


„Uskladjenost sa evropskim direktivama o vodama ce dovesti do znacajnih promena u drustvu u celini. Nevladin sektor ce svojim aktivnostima uciniti znacajne pomake u podizanju svesti, a privatni sektor ce prepoznati svoj interes u praktikovanju drustvene socijalne odgovornosti“, rekao je gospodin Dmitar Zakula predstavnik Ministarstva poljoprivrede, sumarstva i vodoprivrede

Prema recima gospodina Roberta Bake, menadzera za primarnu proizvodnju kompanije Coca-Cola Hellenic Srbija, kao i svaki pojedinac i Coca-Cola Sistem zavisi od vode i vodnih ekosistema. „Voda je osnovni sastojak naših proizvoda, ali se koristi i u celokupnom procesu proizvodnje, zbog čega osećamo dužnost da se racionalno i odgovorno ophodimo prema tom strateški važnom resursu. U tom cilju, Coca-Cola Hellenic Srbija već godinama primenjuje Program za uštedu vode koji je pokazao značajne rezultate u smanjenju potrošnje vode, kao i Sistem za preradu otpadnih voda kojim se sve otpadne vode iz punionice prerađuju do nivoa kvaliteta koje propisuje Evropska unija“.

“Voda iz Beogradskog vodovoda prolazi kroz četiri nivoa kontrole, a godišnje se uzme 15 hiljada uzoraka. Za 119 godina postojanja Beogradskog vodovoda nikada nije izazvana ni jedan hidrična epidemija. Svakodnevno, uz najsavremeniju tehnologiju, proverava se veliki broj parametara. Voda za piće Beogradskog vodovoda je provereno dobrog kvaliteta i nisu joj potrebni nikakvi dodatni tretmani“, izjavio je gospodin Cvijo Babic, direktor JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija“.

Kako generalni direktor Heba ad. gospodin Milovan Ranković navodi da je ovo bila jedinstvena prilika da upoznamo širok auditorijum sa vrhunskim kvalitetom i brojnim zdravstvenim benefitima Heba vode i da sa ponosom predstavimo novi atraktivan dizajn. “Naša želja je i da podignemo svesnost o važnosti promene ponašanja i pristupa vodenim resursima, kao i o važnosti edukacije o značaju kvaliteta i količine vode koju unosimo za zdravlje svakog od nas.”, izjavio je gospodin Rankovic.

Tokom zvanicnog dela konferencije, gosti su imali priliku da uzivaju u izlozbi slika JKP Beogradskog vodovoda i kanalizacije kroz istoriju. Kao jedan od partnera konferencije, Beogradski vodovod i kanalizacija su kroz slike upoznali sve prisutne o istorijatu i razvoju vodovoda Beograd. (Economy.rs, 1. jun 2011.)

Postavio: Economy.rs. Pratite nas na Facebooku i Twitteru, kao i putem našeg mobilnog sajta

Najnovije vesti

10 psiholoških trikova kojima nam izvlače više novca u restoranu10 psiholoških trikova kojima nam izvlače više novca u restoranu
Menadžeri i vlasnici restorana sa posebnom pažnjom se bave izradom jelovnika, i kad to kažemo, ne mislimo konkretno na kvalitet spremanja i serviranja jela, već na grafičko uređenje menija.
Deset ekstremnih klimatskih fenomenaDeset ekstremnih klimatskih fenomena
Velike kiše, velike suše - klimatski ekstremi postaju sve češća pojava. Ali gde na svetu Sunce sija najjače, a gde pada najviše kiše? Evo male liste ekstremnih meteoroloških fenomena.
'Elone, pusti automobile, posveti se baterijama!''Elone, pusti automobile, posveti se baterijama!'
Direktor Tesla Motorsa, Elon Musk trebalo bi da izađe iz auto-industrije i posveti se razvoju baterija za električne automobile, smatra stručnjak sa Wall Streeta.
Lubenica borac protiv raka i dobra je za srceLubenica borac protiv raka i dobra je za srce
Tanjir lubenice ima samo 46 kalorija, a zadovoljava 20 odsto preporučene dnevne doze vitamina C i 17 odsto vitamina A, piše Hafington post.
Svaka četvrta flaširana voda je 'česmovača'Svaka četvrta flaširana voda je 'česmovača'
Možda će vas iznenaditi činjenica da je flaširana voda zapravo potpuno ista kao i voda iz česme. Istraživanja su pokazala da je čak 25% flaširanih voda na tržištu zapravo voda iz česme. Kako možete prepoznati razliku? Stručnjaci ističu da to nije uvek lako.
Pržena i pečena hrana opasnija nego što se misliloPržena i pečena hrana opasnija nego što se mislilo
Već znamo da pržena i pečena hrana nisu naročito zdrave, ali Evropska uprava za bezbednost hrane tvrdi da se u namirnicama spremljenim na ovaj način "krije" akrilamid, supstanca koja povećava rizik od raka.
Proglašeni pobednici konkursa Nacionalnog foruma za Zelene idejeProglašeni pobednici konkursa Nacionalnog foruma za Zelene ideje
Nikola Grujičić iz Valjeva, Vladan Pantović iz Knića i Poljoprivredno gazdinstvo Čović Stevana iz Subotice dobitnici su ovogodišnjih donacija za inovativne poslovne ideje zasnovane na principima održivog razvoja u okviru Nacionalnog foruma za „Zelene ideje“.
Najčešće greške u pripremi piceNajčešće greške u pripremi pice
Pica je jedno od najdražih jela, idealna za druženja ili brzi obrok. Ako vam se dogodilo da pica ne ispada kako biste želeli, možda ponavljate neke od najčešćih grešaka u pripremi i pečenju.
Inovacije: kako očistiti sve okeane za samo pet godina?Inovacije: kako očistiti sve okeane za samo pet godina?
Ideja čišćenja okeana pomoću velikih gomila odbačenog plastičnog materijala smatrala se nesprovodivom sve dok 19-godinšnji inovator i njegovo udruženje nisu pronašli način kako da je sprovedu u delo za samo pet godina i još pritom i zarade, javlja portal themindunleashed.
Tesco uklanja slatkiše iz blizine blagajniTesco uklanja slatkiše iz blizine blagajni
Britanski trgovački gigant najavio je uklanjanje svih slatkiša koji se nalaze u blizini blagajni za plaćanje, i to u okviru svih svojih formata, uključujući Tesco Metro i Tesco Express.
Niš: Studenti osmislili rasvetu koja troši 10x manje energijeNiš: Studenti osmislili rasvetu koja troši 10x manje energije
Niški studenti osmislili su sistem ekološke rasvete koja troši 10 puta manje energije od klasične rasvete.
Kako izgraditi kuću od recikliranog smećaKako izgraditi kuću od recikliranog smeća
U saradnji sa Univerzitetom Brajton, dizajn studio BBM projektovao je i izgradio The Brighton Waste House u okviru studentskog kampa, kuću koja je u potpunosti od recikliranog smeća.
Šest namirnica koje neviđeno goje i umaraju organizamŠest namirnica koje neviđeno goje i umaraju organizam
Svi volimo da se zasladimo sa 'zabranjenim voćem', odnosno utopimo glad u prženim krompirićima, čokoladnim bombonama i sličnim zalogajima. I to je u redu, ako se događa ponekad.
Najveći okean na svetu nalazi se ispod površine Zemlje?Najveći okean na svetu nalazi se ispod površine Zemlje?
Nakon decenija istraživanja, naučnici su utvrdili da se ispod površine Zemlje kriju velike količine vode, tri puta veće od trenutne količine u svim okeanima, što bi moglo drastično da promeni način na koji posmatramo našu planetu, njen nastanak, kao i ceo svet oko sebe.
I slatkiši će nositi oznake 'opasno po zdravlje'?I slatkiši će nositi oznake 'opasno po zdravlje'?
Sadržaj upozorenja bio bi otprilike jednak upozorenjima kakva stoje na kutiji cigareta, gde bi jasno stajalo da konzumiranje pića s dodatnim šećerom doprinosi gojaznosti, dijabetesu i propadanju zuba.
Topljenje leda dovodi do ogromnog zagađenja plastikomTopljenje leda dovodi do ogromnog zagađenja plastikom
Topljenje arktičkog leda moglo bi osloboditi pravu bujicu plastike u okean u razdoblju od narednih 10 godina. No, sigurno se pitate otkud se plastika uopšte našla u arktičkom ledu?
Arhiton: proglašeni pobednici konkursaArhiton: proglašeni pobednici konkursa
Na nacionalnom konkursu “Arhiton” za najbolje idejno rešenje uređenja gradskih krovova i urbanih džepova danas su proglašeni pobednici, nakon prezentacija pred Žirijem i publikom, u Domu omladine Beograda.
Wiki Loves Earth 2014: Prikupljanje fotografija prirodnih dobara širom svetaWiki Loves Earth 2014: Prikupljanje fotografija prirodnih dobara širom sveta
Srbija će ove godine, u periodu od 15. juna do 15 jula, po prvi put učestvovati u velikom svetskom “Wiki Loves Earth (Viki voli Zemlju)” foto-konkursu, organizovanom od strane pokreta Vikimedije. Žiri sastavljen od stručnjaka iz relevantnih oblasti, kao što je fotografija, odabraće 10 najboljih autorskih fotografija prirodnih dobara Srbije pod Creative Commons slobodnom licencom.
Danas je Svetski dan zaštite životne sredineDanas je Svetski dan zaštite životne sredine
U više od 100 zemalja širom sveta danas se obeležava Svetski dan zaštite životne sredine, 5. jun, a tog dana ljudi širom planete ujedinjeno deluju kako bi obezbedili čistiju, zeleniju i sjajniju budućnost za sebe i buduće generacije.
Coca-Cola: najbolje nam tek predstojiCoca-Cola: najbolje nam tek predstoji
Coca-Cola HBC AG objavila je Integrisani izveštaj za 2013. godinu pod naslovom ,,Najbolje nam tek predstoji’’ koji se bavi strategijom i učinkom kompanije u oblasti različitih finansijskih, ekonomskih, društvenih i ekoloških pokazatelja.
Nastanci Nastanci
Autori: Nil de Gras Tajson i Donald Goldsmit
Makroekonomija, 5. izdanje Makroekonomija, 5. izdanje
Autori: O. Blanchard
Kaotika Kaotika
Autori: P. Kotler, J. A. Caslione

Prodavnica softvera

Kaspersky Internet Security 2013 Kaspersky Internet Security 2013
Proizvođač: Kaspersky
Bitdefender Total Security 2013 Bitdefender Total Security 2013
Proizvođač: Bitdefender
ESET NOD32 Antivirus 5 ESET NOD32 Antivirus 5
Proizvođač: ESET

NAJPOPULARNIJE VESTI

euro
Najmoćniji poslovni ljudi u regionu
bogatstvo
20 razlika između bogataša i običnih ljudi
isak asimov
Predviđanja Isaka Asimova za 2014. su jezivo tačna
antioksidansi
Geni su čudo: Evo šta sve nasleđujemo od roditelja
Pratite nas
Unapredite
svoje poslovanje
na Internetu
BiznisCentar.net web hosting
Web hosting
BiznisCentar.net web dizajn
Izrada web sajtova
BiznisCentar.net registracija domena
Registracija domena
BiznisCentar.net optimizacija sajta za pretrazivace
Internet marketing
VIDEO
Društveni eksperiment: da li biste vratili novčanik? [VIDEO] Društveni eksperiment: da li biste vratili novčanik? [VIDEO]
Adrian Gruška je YouTube zabavljač koji je napravio zanimljiv eksperiment u Adelejdu. Hteo je da vidi da li je više dobrih ljudi koji će mu vratiti novčanik kada ga ispusti na ulici, ili će ipak biti više onih koji će iskoristiti priliku i postupiti loše.
Brutalna reklama za sigurnu vožnju koja ne sme se da se emituje pre 21 časa [VIDEO] Brutalna reklama za sigurnu vožnju koja ne sme se da se emituje pre 21 časa [VIDEO]
Autori kampanja za sigurnu vožnju često pribegavaju drastičnim porukama kako bi naterali vozače da poštuju saobraćajne propise.
Testiranje Brazuke u NASA tunelu [VIDEO] Testiranje Brazuke u NASA tunelu [VIDEO]
Brazuca, fudbalska lopta kompanije Adidas kojom će se igrati na predstojećem FIFA Svetskom prvenstvu donosi nam do sada neviđeni dizajn koji uključuje šest termički vezanih ploča i površine u obliku mikro-teksture.
Ostali video-sadržaji
Aleksandar Dragišić Aleksandar Dragišić, direktor Zavoda za zaštitu prirode Srbije
Iako je Srbija bogata prirodnim dobrima ona nisu u dovoljnoj meri zaštićena a mogućnosti i načini zaštite su stalni izazov
Dragoljub Simonović Dragoljub Simonović, generalni direktor Železnice Srbije AD
Mi ćemo u narednom periodu ulagati u razvoj pruga, posebno na onim mestima koja su kritična za železnički saobraćaj, i kupiće se i nove mašine radi udobnosti saobraćaja.
Milorad Soldatović mr Milorad Soldatović, predsednik opštine Opovo
Prioritetni zadatak Opova, jeste da stvori ekonomske pretpostavke budućeg održivog razvoja...

Economy.rs marketing