Voda, zdravlje i odgovornost - Odgovorno ponašanje i održiva rešenja

Voda, zdravlje i odgovornost - Odgovorno ponašanje i održiva rešenjaDanas, 01. juna 2011. u prostorijama Privredne komore Srbije u Beogradu je odrzana medjunarodna konferencija „VODA, ZDRAVLJE I ODGOVORNOST- ODGOVORNO PONASANJE I ODRZIVA RESENJA“

...koju je Evropski Wellness Institut organizovao u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, trgovine, sumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, Gradom Beogradom, Sekretarijatom za zivotnu sredinu, Ambasadom Izraela u Beogradu, Udruzenjem za komunalne delatnosti Privredne komore Srbije, United Nations Development Programme (UNDP), JKP Beogradskim vodovodom i kanalizacijom, Institutom za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanovic Batut“, Institutom za vodoprivredu „Jaroslav Cerni“, kompanijom Coca-Cola Hellenic Srbija i kompanijom Heba AD.

Cilj Konferencije bio je da odrzivo koriscenje vodnih resursa stavi na prioritetno mesto u javnom diskursu, pocev od regulatora do krajnjeg korisnika i svakog pojedinacnog gradjanina, kako bi se podstaklo i primenjivalo odgovorno ponasanje prema najkriticnijem resursu danas i smanji vodeni otisak svakog od nas. Teziste konferencije bilo je na razmeni iskustava i primera dobre prakse industrije i lokalnih zajednica, i poboljsanja informisanja i promene ponasanja u pristupu vodenim resursima.

Glavne teme konferencije bile su:
- VODA I ZDRAVLJE - znacaj vode za zdravlje, kolicina i kvalitet vode koju unosimo
- VODA I PRIVREDA - primene mera i tehnologija u cilju smanjenja vodenog otiska kompanija
- VODA I VODA - voda sa cesme i flasirana voda: nove navike i veci izbor
- VODA I ODGOVORNOST - od promene svesti do promene ponasanja

Na konferenciji su govorili
Prim. dr sc. med. Tatjana Knezevic, direktor Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanovic Batut”
Goran Trivan, Sekretarijat za zastitu zivotne sredine, Grad Beograd
Dmitar Zakula, Ministarstvo poljoprivrede, sumarstva i vodoprivrede
Predstavnica Svetske zdravstvene organizacije
Predstavnici ambasade Izraela

koji su se slozili da Srbija obiluje vodama i da je neophodno govoriti o tome, a takodje su izjavili i koliko je bitno da svaki pojedinac preuzme odgovornost i smanji vodeni otisak.


„Uskladjenost sa evropskim direktivama o vodama ce dovesti do znacajnih promena u drustvu u celini. Nevladin sektor ce svojim aktivnostima uciniti znacajne pomake u podizanju svesti, a privatni sektor ce prepoznati svoj interes u praktikovanju drustvene socijalne odgovornosti“, rekao je gospodin Dmitar Zakula predstavnik Ministarstva poljoprivrede, sumarstva i vodoprivrede

Prema recima gospodina Roberta Bake, menadzera za primarnu proizvodnju kompanije Coca-Cola Hellenic Srbija, kao i svaki pojedinac i Coca-Cola Sistem zavisi od vode i vodnih ekosistema. „Voda je osnovni sastojak naših proizvoda, ali se koristi i u celokupnom procesu proizvodnje, zbog čega osećamo dužnost da se racionalno i odgovorno ophodimo prema tom strateški važnom resursu. U tom cilju, Coca-Cola Hellenic Srbija već godinama primenjuje Program za uštedu vode koji je pokazao značajne rezultate u smanjenju potrošnje vode, kao i Sistem za preradu otpadnih voda kojim se sve otpadne vode iz punionice prerađuju do nivoa kvaliteta koje propisuje Evropska unija“.

“Voda iz Beogradskog vodovoda prolazi kroz četiri nivoa kontrole, a godišnje se uzme 15 hiljada uzoraka. Za 119 godina postojanja Beogradskog vodovoda nikada nije izazvana ni jedan hidrična epidemija. Svakodnevno, uz najsavremeniju tehnologiju, proverava se veliki broj parametara. Voda za piće Beogradskog vodovoda je provereno dobrog kvaliteta i nisu joj potrebni nikakvi dodatni tretmani“, izjavio je gospodin Cvijo Babic, direktor JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija“.

Kako generalni direktor Heba ad. gospodin Milovan Ranković navodi da je ovo bila jedinstvena prilika da upoznamo širok auditorijum sa vrhunskim kvalitetom i brojnim zdravstvenim benefitima Heba vode i da sa ponosom predstavimo novi atraktivan dizajn. “Naša želja je i da podignemo svesnost o važnosti promene ponašanja i pristupa vodenim resursima, kao i o važnosti edukacije o značaju kvaliteta i količine vode koju unosimo za zdravlje svakog od nas.”, izjavio je gospodin Rankovic.

Tokom zvanicnog dela konferencije, gosti su imali priliku da uzivaju u izlozbi slika JKP Beogradskog vodovoda i kanalizacije kroz istoriju. Kao jedan od partnera konferencije, Beogradski vodovod i kanalizacija su kroz slike upoznali sve prisutne o istorijatu i razvoju vodovoda Beograd. (Economy.rs, 1. jun 2011.)

Postavio: Economy.rs. Pratite nas na Facebooku i Twitteru, kao i putem našeg mobilnog sajta