Kreditni rejting Srbije ostao BB-; stabilni izgledi za poboljšanje

Kreditni rejting Srbije ostao BB-; stabilni izgledi za poboljšanjeRejting agencija Standard i Purs popravila je sa 'negativnih' na 'stabilne' izglede za poboljšanje kreditnog rejtinga Srbije za dugoročno zaduživanje u domaćoj i stranoj valuti i potvrdila kreditni rejting Srbije na nivou BB-.

Kako je jutros saopštila Narodna banka Srbije, ta agencija potvrdila je i kreditni rejting Srbije za kratkoročno zaduživanje na nivou "B".

Prema njihovoj oceni, popravljanju izgleda za poboljšanje kreditnog rejtinga Srbije doprineli su, pre svega, do sada uspešno sprovođenje plana fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi, investicijama vođen ekonomski oporavak i smanjenje eksterne neravnoteže.

Agencija procenjuje da je Srbija, kao rezultat doslednog sprovođenja mera fiskalne konsolidacije smanjila deficit opšte države u 2015. na 4,1 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).


Očekuje se da će uspešan završetak treće revizije aranžmana iz predostrožnosti sa MMF-om i nastavak fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi dodatno ojačati poverenje investitora i doprineti održivosti javnih finansija.

Prema oceni agencije Standard i Purs ekonomski rast u 2015. vođen je pre svega investicijama, na šta ukazuje i značajno povećanje stranih direktnih ulaganja, a u srednjem roku očekuje se ubrzanje rasta po osnovu strukturnih reformi.

Agencija očekuje stabilan i održiv priliv stranih direktnih investicija, dok je kao izazov u bankarskom sektoru navela relativno visok nivo problematičnih kredita, ali je istakla da je bankarski sektor adekvatno kapitalizovan i likvidan.

U saopštenju NBS podseća se da je u decembru 2015. agencija Standard i Fič popravila izglede za poboljšanje kreditnog rejtinga Srbije za dugoročno zaduživanje u domaćoj i stranoj valuti sa "stabilnih" na "pozitivne". (Economy.rs, 18. januar 2016.)

Postavio: Economy.rs. Pratite nas na Facebooku i Twitteru, kao i putem našeg mobilnog sajta