Ekonomija|Finansije|Vreme|Video|Poslovna žena|IT i tehnologija|Diskusije


Economy.rs / IT i tehnologija / IT vesti /


Vip Mobile zabeležio 21,1 miliona EUR profita u 2011. godini


Teme u članku: VIp Mobile, telekomunikacije, mobilni telefoni, pametni telefoni

Vip Mobile zabeležio 21,1 miliona EUR profita u 2011. godiniTokom 2011. Vip je povećao korisničku bazu do ukupnog broja od preko 1.6 miliona korisnika i time zabeležio godišnji rast od 20.8%, dok je tržišno učešće kompanije na kraju decembra prošle godine iznosilo 15.7%.

Prihodi su u 2011. porasli za skoro 37% do iznosa od 143.1 milion evra. Tokom četvrtog tromesečja 2011. Vip je zabeležio rast prihoda od 38.9% i dostigao sumu od 38.9 miliona evra u odnosu na isti period prošle godine. Porast prihoda rezultat je povećanja broja korisnika i povećanja ukupnog mobilnog saobraćaja generisanog od strane korisničke baze, najvećim delom zahvaljujući povećanju broja privatnih postpejd i poslovnih korisnika, kao i segmenta mobilnog brodbenda.


Operativna dobit (EBIT) je u 2011. godini dostigla sumu od 21.1 milion evra u poređenju sa gubitkom od 47.1 milion evra u 2010. godini. Istovremeno je dobit pre kamate, amortizacije i poreza (EBITDA) u 2011. godini iznosila 31.5 miliona evra. U četvrtom tromesečju 2011. operativna dobit (EBIT) je od negativnog iznosa od 10.1 milion evra u istom period prethodne godine porasla u pozitivnu vrednost od 43.3 miliona evra, pod uticajem jednokratnog povećanja vrednosti sredstava Vipa u iznosu od 49.4 miliona evra. Revalorizacija sredstava urađena je na osnovu očekivanog većeg rasta kompanije u narednom periodu bazirano na sadašnjem trendu rasta. Dobit pre kamate, amortizacije i poreza (EBITDA) u četvrtom tromesečju prošle godine porasla je za 159.2% u odnosu na isti period prethodne godine i iznosila je 9.9 miliona evra. Kompanija je na kraju 2010. dostigla granicu rentabilnosti operativnog poslovanja, prvi put od početka rada 2007. godine.

“Vip je jedan od najbrže rastućih mobilnih operatera u regionu i na dobrom smo putu da postanemo prvi izbor za korisnike u Srbiji jer nudimo najbolji odnos cene i kvaliteta na tržištu mobilnih komunikacija. Uprkos teškoj makroekonomskoj situaciji Vip je samo u 2011. godini uložio 56 miliona evra, najvećim delom u HSPA+ mrežnu tehnologiju koja našim korisnicima pruža veće brzine prenosa podataka. Ovom tehnologijom pokriveno je 60% populacije Srbije. Zahvaljujući daljim investicijama u naše poslovanje, kvalitetnu mrežu i konkurentne ponude pokušaćemo da u 2012. godini ubedimo još više korisnika da nam se pridruže.’’ Ovo je izjavio Tanasis Kacirumpas, predsednik Upravnog odbora kompanije Vip mobile.

Vip ostaje najveći grinfild investitor u Srbiji, pošto je od 2007. godine uložio 698 miliona evra, uključujući i iznos za kupovinu licence. (Economy.rs, 24. februar 2012.)

Postavio: Economy.rs. Pratite nas na Facebooku i Twitteru, kao i putem našeg mobilnog sajta
Povezane vesti
- Huawei donira otvaranje prve eLTE laboratorije u Srbiji
- Srbi prvi u regionu po korišćenju društvenih mreža
- ITU: tri milijarde ljudi na Internetu
- Đaci nedovoljno uče uz računar
- Aplikacije koje 'jedu' vašu bateriju
economy.rs facebook  economy.rs twitter  economy.rs google plus  economy.rs pinterest  economy.rs rss  economy.rs linkedin 

IT i tehnologija >> Najnovije vesti

  Amazon Prime Now: dostava za sat [VIDEO]
Amazon Prime Now: dostava za sat [VIDEO]
 
  RNIDS: Dobitnici online takmičenja 'Smisli domen'
RNIDS: Dobitnici online takmičenja 'Smisli domen'
 
  Huawei donira otvaranje prve eLTE laboratorije u Srbiji
Huawei donira otvaranje prve eLTE laboratorije u Srbiji
 
  Sony: da li će hakeri upravljati našim životima?
Sony: da li će hakeri upravljati našim životima?
 
  Najbolje aplikacije za Apple iPhone i iPad
Najbolje aplikacije za Apple iPhone i iPad
 
  Beograd domaćin Evropskog prvenstva u video-igri Counter-Strike
Beograd domaćin Evropskog prvenstva u video-igri Counter-Strike
 
  Dubike: Baidu bicikl koji meri vaše performanse [VIDEO]
Dubike: Baidu bicikl koji meri vaše performanse [VIDEO]
 
  Konkurs za Sony World Photography nagradu 2015
Konkurs za Sony World Photography nagradu 2015
 
    
Economy.rs marketing