Zamena ekrana na mobilnom

Ako ste u potrazi za servisom mobilnih telefona koji će Vam obaviti zamenu slomljenog ekrana, u ovom tekstu ćemo Vam objasniti različite vrste popravke ekrana, pitanja oko garancije kao i preventivne mere za ubuduće.

Bez obzira da li Vam je slomljeno samo staklo na ekranu ili je ceo ekran nefunkcionalan, najčeće je moguće zameniti samo staklo kao i komplet ekran.

U mnogim slučajevima, samo staklo je puklo na ekranu, a sam telefon nastavlja da funkcioniše kao i do tada. Međutim, tokom vremena, naprslina se može širiti i dovesti do većih oštećenja. Zato je uvek preporuka da se što pre obavi zamena stakla ako je moguće.

Kada počnete da istražujete na interentu i pozivate servise da se raspitate o Vašem konkretnom slučaju, saznaćete da postoji više opcija kao i različitost cena od servisa do servisa.

Postoje onlajn uputstva i tutorijali koji Vas uče kako da sami obavite popravku telefona, bilo da je to zamena samo stakla ili zamena celog ekrana.

3 načina da popravite slomljeni ekran Vašeg telefona

1. Uredi sam kućna popravka

Postoje mnoga uputstva na internetu koja pokazuju kako da se uradi zamena stakla ili ekrana na raznim modelima mobilnih telefona. Uz uputstva često dolazi i paket alata koji možete naručiti kako biste obavili konkretnu popravku.

Pre nego što se odlučite za ovu opciju, prvo detaljno istražite ceo proces popravke tako što ćete pogledati nekoliko video snimaka na youtube. Problem je u tome što su neki telefoni mnogo lakši za popravku od drugih.

Zaista postoje telefoni kod kojih zamenu ekrana možete i sami uraditi prateći jednostavna uputstva iz nekog videa na youtubu. Ali postoje video uputstva za neke popravke koje prosečan čovek ne može nikada da obavi sam, iako se tako predstavljaju na nekim sajtovima i
uputstvima.

Na primer, zamena stakla na Samsung telefonima sa zakrivljenim EDGE ekranima je apsolutno nemoguća misija u kućnoj uradi sam varijanti.

Zamena ekran bi u ovom slučaju još i mogla da se obavi po uradi sam principu, ali stakla definitivno ne. Potrebna je posebna oprema i veliko iskustvo da se ovakva popravka uradi.
Zato pre nego što se odlučite da uštedite neki dinar tako što ćete sami zameniti ekran ili staklo na svom mobilnom telefonu, dobro se raspitajte da li je to uopšte moguće izvesti samostalno bez da telefon odnesete u neki servis mobilnih telefona.

2. Garancija kod operatera ili osiguranje telefona

Mnogo današnji skupoceni telefoni dolaze sa opcijom osiguranja za slučaj lomljenja. Ako se spremate da kupite neki od high end telefona poput Samsung S10 ili iPhone XS svakako je mudra odluka da doplatite malo para i osigurate Vaš telefon.

Mehanički kvarovi poput slomljenog ekrana ne podpadaju pod garanciju operatera ili proizvođača. Ako došlo do lomljenja ekrana a Vaš telefon je u garanciji, to Vam neće mnogo vredeti. Moraćete da platite punu cenu popravke koja je po pravilu uvek niža u nekom od manjih servisa nego u ovlašćenom servisu.

S druge strane, popravkom u zvaničnom servisu verovatno ćete sačuvati garanciju, pa se raspitajte i razmislite šta Vam više odgovara, da li da platite više i sačuvate garanciji ili verovatno manje ali da više nemate garanciju na telefon.

Priča o garanciji je i onako diskutabilna, sigurno i Vi poznajete nekoga kome se pokvario telefon, i kome u zvaničnom servisu nisu priznali garanciju, najčešće sa obrazloženjem „pronađeni tragovi vlage u telefonu“ iako telefon nikad nije bio u dodiru sa vlagom.

3. Popravka u nekom od servis mobilnih telefona

Treća opcija je da Vaš telefon popravite u nekom od servisa mobilnih telefona. Većina servisa ne radi zamenu samo stakla na Samsung i iPhone telefonima, već menjaju kompletan ekran. Zato se detaljno raspitajte o ceni i načinu popravke pre nego nekome poklonite Vaše poverenje.

Doktor Mobil servis mobilnih telefona nudi sigurnu, brzu i cenovno pristupačnu popravku ekrana ili stakla na Vašem mobilnom telefonu.

U ovom servisu telefona možete obaviti zamenu samo stakla ekrana na najnovijim Samsung Edge telefonima sa zakrivljenim ekranom poput S7 edge, S8, S9, S10 itd.

Kako preventivno zaštititi ekran telefona

Zaštitna stakla (tempered glass) spadaju u popularnu opremu za mobilne telefone koja pomaže i štiti ekran Vašeg telefona od udaraca i lomljenja. Čak i sa zaštitnim staklom, Vaš ekran se može slomiti, ali su šanse za tako nešto mnogo manje. Ono što se u praksi dešava jeste da prilikom pada pukne samo to zaštitno staklo, koje se zatim jednostavno skine i stavi drugo.

A cena zaštitnog stakla je zanemarljivo mala u odnosu na zamenu stakla ili ekrana. Svi servisi mobilnih telefona će Vam preporučiti da na ekran stavite zaštitno staklo kako bi sačuvali Vaš telefon od oštećenja.

6 Replies to “Sve što treba da znate o zameni slomljenog ekrana na mobilnom telefonu”

  1. Recite mi molim vas gde mogu da zamenim staklo na TCL plex telefonu,znači telefon normalno radi,ekran nema nikakav kvar,telefon normalno funkcioniše ali staklo mu je razbijeno,ja sam hteo da mu kupim ono zaštitno staklo ali tada to kod nas nije postojalo za taj telefon,plašim se ispašće mi opet pa će kvar biti mnogo gori?
    Hvala unapred, Marko.

    1. Da li smeta rukovanje telefonom sa ugradjenim užeim staklom na zakrivljenom ekranu?
      Uz telefon huawei p30 pro sam dobio staklo za ugradnju koje je ravno i uže od ekrana.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *