Forumi za sve vrste diskusija o privrednim kretanjima u Srbiji, regionu i svetu
Niste prijavljeni.
Drustvo za upravljanje investicionim fondovima Ilirika iz Beograda dobilo je dozvolu komisije za hartije od vrednosti za organizovanje otvorenog investicionog fonda.Investicioni fonda ce poslovati kao fond rasta vrednosti imovine,a javni poziv za upis investicionih jedinica bice objavljen do kraja novembra...
izvor:Blic
Poslednje editovanje od GURMAN (2007-11-02 15:14:12)
Nije na forumu
Oni imaju dobre rezultate u HR, mada zadnjih dana kao da je kod njih veća korekcija nego u Srbiji.
Mada danas vidim opet zeleno, izleda smo odskočili od dna... Pravo vreme za organizovanje fonda i kupovinu po diskontnim cenama.
Nije na forumu
super vest, samo nemam više para.
Nije na forumu
Moje saucesce, ovaj fond nema sanse da uspe !
Nije na forumu
RUBIROZA upisano:
Moje saucesce, ovaj fond nema sanse da uspe !
U najmanju ruku bilo bi ukusno da obrazložite zašto ovo mislite.
Hvala.
Nije na forumu
Kod mene su oni već osvojili jedan veliki plus činjenicom da nisu odmah potrčali da otvore fond čim im je društvo za upravljanje dobilo dozvolu, nego čekaju kraj novembra, imaju neku strategiju, tajming... Drugi plus je to što su trenutno najprofitabilniji fond svuda u okruženju, ako ne grešim (pošto pouzdano znam jedino za HR, a za ostale zemlje sam čuo posredno).
Nije na forumu
Ima mesta i za njih, naravno. dobrodošli!
@ Dugousko
kakve veze ima ilirika ovde sa ilirikom u Sloveniji? Osim vlasnika, koji je verovatno isti?
meni su na startu savetovali da ih "zaobiđem", a kao jedan od razloga su naveli da su oni savetnici agrobanke koja je bar tada imala katastrofalan portfolio.
Znaš nešto više o njima? Napiši, molim te, čuo sam da su ok u hrvatskoj, ali za srbiju i ne baš tako da mi znači svaka informacija. hvala!
Nije na forumu
Evo kako napreduju u Hrvatskoj: http://www.ilirika.hr/dionicki_fondovi.aspx
Nije na forumu
Pretpostavljam da je ovo zvanični sajt za srpsko tržište: http://www.ilirika.co.yu/investicioni_f … vropa.aspx
I ono što mnoge najviše zanima, provizije i troškovi ulaza/izlaza: http://www.ilirika.co.yu/investicioni_f … skovi.aspx
Nije na forumu
Bio sam kratko u Ilirici, veoma ljubazan potfolio menadžer, ostavio utisak. Oni su 12 god u regionu, 5 god u Srb, za razliku od KD. Fond će biti Jugoistočna Evropa. Portfolio: 70% Srbija, ostatak zemlje jugoistoč. Evrope. Ulaz je 3% do 25.000e, nema izlazne provizije. Javni poziv je 29.nov-21.dec 07, mislio i /ili ovde da uđem po nominalnoj ceni IJ od 1000 din.
Svog konja je hvalio! :-) Ipak, oni su #1 u Cro!
Šta vi mislite o DD vs. KD vs. Ilirika?
Poslednje editovanje od owim (2007-11-21 12:24:55)
Nije na forumu
Jel neko nasao neku njihovu stranicu gde su rekli da je 29.nov javni poziv... ja ceo sajt pretrazio ali nista... Ajde ako neko zna nek postavi.... fala
Nije na forumu
stradz upisano:
Jel neko nasao neku njihovu stranicu gde su rekli da je 29.nov javni poziv... ja ceo sajt pretrazio ali nista... Ajde ako neko zna nek postavi.... fala
A zasto bi i bilo neke najave, kad javni poziv pocinje tek za 3 dana?Tada ce se pojaviti javni poziv...
Ja sam zvao danas i dobio isti info..29.11-21.12 2007...Mozes da sklopis deal preko Volksbank...
Za KD mogu da kazem da mi ulivaju vise poverenja a manje prinose-kratkorocno gledano-dugorocno se vise isplati.Zele vise da investiraju u region(CRO,SLO,RO,...)I Bluechip kompanije u regionu..(tako su bar izjavili na pocetku)..Naravno i u SRB...Ilirika me vise podseca na Fimu..sudeci po namerama...
Nije na forumu
@sone
Kako? Pa dva posta iznad owim upravo opisuje ono što ti govoriš za KD. A to je vrlo različito od Fime, koja 100% ulaže ovde.
A sajt im je užasan, haotičan, nesistematičan... Veruj i kada budu objavili poziv da će se to teško naći!
Poslednje editovanje od Dugousko (2007-11-26 19:30:35)
Nije na forumu
KD je izjavio da ce 35% portfolia ulagati u REGION...Ilirika 30%...Fima 25%-koliko ja imam info, Fima ulaze 100% u SRB...eto ti ga sad...razlozi su jasni...Ocekivanja su to...kao kad ti plavusa od 19g namiguje u kaficu...
Sto rece neko sa ovog foruma...Guzica je cudo!...koliko moze da zine!
Nije na forumu
BTW...I Fima po zakonu ima prava da ulaze do 35%..u inostranstvo...ali su na pocetku rada izjavili da ce politika ulaganja biti uglavnom u SRB..nisu nam rekli da ce to biti bas 100%!!
Nije na forumu
Po zakonu je 30% koliko ja znam...
Nije na forumu
sone upisano:
A zasto bi i bilo neke najave, kad javni poziv pocinje tek za 3 dana?Tada ce se pojaviti javni poziv...
Ja sam zvao danas i dobio isti info..29.11-21.12 2007...Mozes da sklopis deal preko Volksbank...
Pa ono kao da ljudi mogu da vide da oni prikupljaju sredstva i da mogu da odvoje pare. Fima je koliko mi se cini izdala 2 nedelje pre javnog poziva obavestenje da se prikupljaju sredstva. Tako da su ljudi imali dve nedelje (a mozda i vise) da sakupe neke novce i uloze u FIMU, zato kazem da je logicno da pred javni poziv bude obavestenje da ce biti javnog poziva.. evo recimo da "owim" nije rekao da je saznao da je upis 29 nov, ja ne bi znao da Ilirika uopste pocinje sa radom.
Nije na forumu
Nije na forumu
Počeše li ovi sa radom? Na sajtu nema ništa novo, zna li neko?
Nije na forumu
Sigurno su sakupili puno para, pa ne znaju sta sa njim ![]()
Malo neodgovorno i od nih i od KD fonda da ne objavljuju neki info, vrednost imovine i vrednost IJ na sajtu, s obzirom da su im se javni pozivi zavrsili u cetvrtak i petak. Verovatno nemaju petlje da krenu da rade u ovom trenutku, jer je neizvesno na trzistu, pa odugovlace
Nije na forumu
Ne znam sto bi odugovlacili kada imaju novogodisni diskont. I ja cekam isto.... Nema ih pa nema.....
Nije na forumu
Je l' zna neko koji je njihov kastodi račun?
Nije na forumu
Savas upisano:
Ne znam sto bi odugovlacili kada imaju novogodisni diskont. I ja cekam isto.... Nema ih pa nema.....
Mozda oni ocekuju jos veci diskont posle praznika. Ili je mozda imovina fonda toliko mala da ih je blam da objave, pa cekaju da se nakupi. Znamo da je i KD ovih dana zavrsio sa javnom ponudom, pa verovatno ima i konkurencije medju njima. Verujem da je Ilirika na boljem glasu kod nas, ali videcemo ciji je marketing bio uspesniji. Procenjujem da imovina nece biti veca od 200 mil. RSD, ako uplacivali samo ljudi iz Srbije.
Nije na forumu
@ BetPot
Imas u prospektu da im je kastodi Erste bank a.d.,Novi Sad
Verujem da te interesuje kako ce se voditi u crhov-u, kao i mene . Ovo je najozbiljniji fond do sada kod nas i bas me interesuje sta ce krenuti da kupuju
Nije na forumu
geogsi upisano:
Sigurno su sakupili puno para, pa ne znaju sta sa njim
Malo neodgovorno i od nih i od KD fonda da ne objavljuju neki info, vrednost imovine i vrednost IJ na sajtu, s obzirom da su im se javni pozivi zavrsili u cetvrtak i petak. Verovatno nemaju petlje da krenu da rade u ovom trenutku, jer je neizvesno na trzistu, pa odugovlace
nakon sto investicioni fond zavrsi javni poziv, neophodno je da od komisije za HoV dobije dozvolu za rad i bude upisan u registar fondova. formalno pravno u ovom trenutku ne postoje ni KD ni Ilirikin fond. Ocekujem da ce komisija regulisati formalnosti za dan ili dva, pa ce oba fonda morati objavjivati vrednost investicione jedninice...
Nije na forumu
@geogsi
Upravo to me interesuje ![]()
Nije na forumu
A je l' može to još negde da se traži osim na njihovom užasnom nepreglednom sajtu, možda negde na sajtu komisije, da li zna iko?
Nije na forumu
" Društvo za upravljanje investicionim fondovima Ilirika DZU a.d. Beograd, sa zadovoljstvom obaveštava sve svoje članove da je uspešno realizovan javni poziv za upis i uplatu investicionih jedinica fonda Ilirika Jugoistočna Evropa (JIE). U toku javnog poziva ukupno je upisano i uplaćeno investicionih jedinica u vrednosti od 41,02 miliona dinara, odnosno 538 hiljada EUR prema zvaničnom kursu NBS.
Rešenjem Komisije za hartije od vrednosti RS, od 25.12.2007. godine, otvoreni investicioni fond Ilirika JIE upisan je u Registar investicionih fondova, čime su se stekli uslovi da fond počne sa radom i realizacijom svoje investicione politike. Od srede 26.12.2007. vrednost investicione jedinice će biti objavljivana na internet adresi Društva, a od četvrtka 27.12.2007. godine i u dnevnom listu „Večernje novosti“. "
Ovo je zadnja vest sa njihovog sajta. Uplaceno je ni manje ni vise nego 41,02 MILIONA RSD. To je za zaista ispod svakog nivoa. Cak je i Focus kad je pocinjao imao 133 mil, Fima i Delta vise od 600. Zelim im puno srece u radu, ali mislim da ce proci puno vremena dok ne postanu ozbiljniji igrac na ovom trzistu. Znaci tek za godinu-dve. Ovo ne znaci da nece imati rezultate do tada. U Hrvatskoj su najbolji ove god, videcemo ih ovde
Poslednje editovanje od geogsi (2007-12-25 20:16:40)
Nije na forumu
Istrošile se pare, a i kako stoji stvar sa postojećimfondovima, plaši se narod..
Nije na forumu
Samo da i njima ne padne na pamet da se pumpaju ko Focus, baš računam na njih...
Nije na forumu
Mnogo para stvarno, sam bih za jedno prepodne skupio više ......
Nije na forumu
RIF ima više para u AIKB ![]()
Nije na forumu
Nevalja što su prepušteni sami sebi, u Hrvatskoj su jaki i imaju dosta para, ali trebalo je da dogovore neku vrstu pomoći, ja jednom fondu uplatim npr. milion evra, taj mi to vrati u treći fond .... Za ozbiljan rad i fiksne troškove, neozbiljna cifra .... Nadajmo se da će dobiti više para i imati uspeha, tek je početak .....
Nije na forumu
Mislim da su ljudi oprezni. Posebno sto sada povlace lovu. Setite se da je fokus krenuo sa relativno malo tada, ali posle dobrih rezultata je utrostrucio fond. Mislim da ovde mnogo vise vlada oprez nego nesto drugo. U svakom slucaju videli smo da ne valja imati puno para na pocetku kao RAIF, ok je srednja cifra FOKUS, dobrim rezultatitma raste svaki fond....
Ako nista drugo, imaju velikog brata....
Nije na forumu
http://www.poslovni.hr/65222.aspx
Mogli su malo da se otvore .....
Nije na forumu
Rasteeeemoooo 1,9 dinara
Dosta za prvi dan... Neka bude svakog dana tako i to je 1% na nedeljnom nivou, sto je 52% na godisnjem
Sasvim super ![]()
Bas me zanima u sta ce prvo da uloze
Nije na forumu
Savas upisano:
to je 1% na nedeljnom nivou, sto je 52% na godisnjem
Savo, na onoj virtuelnoj berzi racunas neke strasne statistike i tako to, a ovde pravis ovakve greske: 1% nedeljno je vise od 52% godisnje (ako ide kamata na kamatu)?
Nije na forumu
u pravu si, pogresio sam ovde... zaboravio sam da pomnozim mesece
Ne racunam ja statistike tamo, kolega je...
izvinjavam se
stidim se ![]()
Nije na forumu
realno, kakvi su to zakljuci posle jednog dana trgovanja... i ilirika ce kao svi fondovi do sada imati siguran rast u prvih mesec dana poslovanja, a nakon toga ce se videti pravi rezultati...
Nije na forumu
neka mi za prvih mesec dana vrate onih 3% i dodaju jos neki procenat i ja cu biti zadovoljan. Cisto da mi se lepse zazeleni portfolio. ![]()
Nije na forumu
i ja malo preraspodelio portfolio, izvadio iz delte i fime po malo i uplatio u iliriku. gledamo ih.
Nije na forumu
tashinz, ti si HOV nindza, ajde kada primetis gde investira Ilirika ti javi ovde ![]()
Nije na forumu
Sudeći po rezultatima u Hrvatskoj, Ilirika razbija. Želeo bih uputiti pitanje - da li rezultate Ilirike u Hrvatskoj treba uzeti kao "čindbenik" u donošenju odluke da li staviti pare u Iliriku u Srbiji? Ili opštije, da li poslovanje jednog fonda na jednom tržištu relevantan faktor pri opredeljivanju za taj ili neki drugi fond na nekom drugom tržištu?
Nov sam u priči, izvinjavam se ako moje pitanje zazvuči glupo.
Nije na forumu
Bart Simpson upisano:
Nevalja što su prepušteni sami sebi, u Hrvatskoj su jaki i imaju dosta para, ali trebalo je da dogovore neku vrstu pomoći, ja jednom fondu uplatim npr. milion evra, taj mi to vrati u treći fond .... Za ozbiljan rad i fiksne troškove, neozbiljna cifra .... Nadajmo se da će dobiti više para i imati uspeha, tek je početak .....
Nisu imali sluha, trebali su da objave ulaz bez provizije u prvih mesec dana (ili bar 1%), puno bi iz drugih fondova pretrčalo kod njih a obaška novi.
Nije na forumu
pa oni da ne zarade?
Ja da sam portfolio menadzer video bih da li mi se vise isplati 150 miliona po procenat, ili 40miliona sa 3%.... Naravno tu je i pitanje rizika itd...
Nije na forumu
Dinosaurusi tek dolaze...
Ja bih rekao da ce najvece investicije -vec za par meseci, upravo ulaziti preko Ilirike I KDInvesta...
Zivi bili pa videli ...Cak bih smeo da da se kladim da ce na jesen 2008 oba ova fonda imati istu ili vecu imovinu od Fime ili Delte...
Ne bih ni Citadel zanemario...
Nije na forumu
Ne treba samo rachunati naknadu za ulaz kao prihod fonda. Jako je vazno i godisnje odrzavanje od 3% za jednu godinu. Siguran sam da ova dva fonda bez par stotina miliona imovine ne mogu pozitivno da posluju, bas po tom osnovu(tj.nedostatku). Dakle, slazem se da su trebali da ukinu naknadu bar u pocetku
Nije na forumu
Da li neko zna tačan naziv u CRHOV-u (ERSTE....?) ?
Nije na forumu