Forumi za sve vrste diskusija o privrednim kretanjima u Srbiji, regionu i svetu
Niste prijavljeni.
Lazic upisano:
mshone upisano:
Lazic upisano:
-Ne IF, nego banka IMA obavezu da prijavi sve sumljive transakcije preko 15000 € (ili vise manjih povezanih transakcija koje prelaze 15000€) upravi za borbu protiv sprecavanja pranja novca.
Nisam shvatio `uprava za BORBU PROTIV SPRECAVANJA pranja novca.....?` pa onda je njihovo zaduzenje da omogucavaju pranje novca !
Mislio si na Upravu za sprecavanje pranja novca, samo ti logika ovih dana ostala na polici u kupatilu.Da, ovde je moja greska.
Prosli svoj post procitaj pazljivo. Odnosi se na banku, a ne IF jer si je stavio u istu recenicu.
pa o tome se i radi-rekao sam da IF nema, a ako je vreednost ispod 15000/ ja rekao 10 jer nisam tacno znao/ onda ni banka nema.I sta je tu netacno ?
reko` ja -nije ti bas logika.........
Nije na forumu
Timber upisano:
Lazic i mshone,
mislim da nije bitno ko je duzan da prijavi izlaz, da li banka ili IF, daj da rascistimo dal ja moram da platim porez prilikom izlaza ili ne moram (npr ako sam prodao IJ u vrednosti 3k evra).
Pozdrav.
zakon kaze da moras i to po stopi od 20 % ostvarene dobiti, na poresku osnovicu od 50%, ukoliko se ne reinvestira u druge HoV. Ono sto nije regulisano je da, ako su manje sume od 15000, nema nacina da drzava sazna da si obveznik po tom osnovu, ako sam ne prijavis.
Nije na forumu
mshone upisano:
...reko` ja -nije ti bas logika.........
Ma u pravu si. Ne treba da placas porez i ne mogu te uhvatiti. I to sa procentima ti je ok. Sve ti je super. Sve sto treba je da iskoristis te prednosti koje si naveo i udjes u pricu. Puno srece u investiranju. Trebace ti.
I ja budala pa odgovaram.
Poslednje editovanje od Lazic (2007-08-19 21:53:04)
Nije na forumu
Lazic upisano:
mshone upisano:
...reko` ja -nije ti bas logika.........
Ma u pravu si. Ne treba da placas porez i ne mogu te uhvatiti. I to sa procentima ti je ok. Sve ti je super. Sve sto treba je da iskoristis te prednosti koje si naveo i udjes u pricu. Puno srece u investiranju. Trebace ti.
I ja budala pa odgovaram.
bez ljutnje, korektno. samo sam preneo svoja iskustva prilikom ulaza i izlaza, ono sto sam proucio iz zakona i ono sto mi je u samom IF receno
Poslednje editovanje od mshone (2007-08-19 22:13:29)
Nije na forumu
mshone upisano:
Lazic upisano:
mshone upisano:
vec duze vreme pratim rad IG u srbiji, ......Jos jedna prednost-prilikom otkupa, novac se uplacuje na TR a ne na vlasnicki racun...
Pogresno.
-Novac se ne moze sve i da se hoce uplatiti na vlasnicki racun.mshone upisano:
... IF nema obaveyu prijavljivanja prometa, tako da, ukoliko je dnevni iznos ispod /nisam siguran, mislim 10 000 evra/, onda ni banka gde je TR nema obavezu prijave drzavi promet...
Pogresno.
-Ne IF, nego banka IMA obavezu da prijavi sve sumljive transakcije preko 15000 € (ili vise manjih povezanih transakcija koje prelaze 15000€) upravi za borbu protiv sprecavanja pranja novca.mshone upisano:
... pa je logican sled da je placanje poreza na kapiitalnu dobit stvar svesti i svesti pojedinca
Pogresno.
Dve stvari su sigurne. Smrt i porez. Procitati Zakon.`ajde ti lepo ponovo procitaj sta sam napisao pa analiziraj sta si ti napisao. ide moja tvrdnja, pa tvoja negacija, pa tvoja tvrdnja koja je saglasna sa mojom.
malo si pobrkao lonce. Normalno da je porez tvoja zakonska obaveza.pitanje je samo kako ce drzava znati sta si uradio i da treba da platis ukoliko sam ne prijavis? prema tome, ako parcijalno prodajes da sume budu ispod 15 000 i na vise racuna-opet se svodi na tvoju savest. Uostalom, ti radi po svom, ja znam kako ja radim. pa mozemo da se sastanemo i da svedemo racune ko je bolje prosao.
Zanimljivo........ ![]()
Nije na forumu
Molio bih da mi neko pojasni sta znaci ovo: poreska osnovica od 50%?
Ovo sam procitao u zakonu:
"Izuzetno od stava 2. ovog člana, oporezivi prihod od kapitala po osnovu dividendi i udela
u dobiti, odnosno po osnovu prava na srazmeran deo prihoda investicione jedinice, iz
člana 61. stav 1. tač. 2) i 5) ovog zakona, za rezidenta Republike čini 50% bruto
dividendi ili udela u dobiti isplaćenih (raspodeljenih) obvezniku, odnosno prihoda od
investicione jedinice po osnovu srazmernog dela."
Nije na forumu
Sto lepo ne kazu 10% nego 20% na osnovicu od 50%??? Koje su to fore?
Prema mojim informacijama banka je duzna da prijavi opstini situaciju u kojoj investitor pravi kapitalni dobitak.
E sad sta se dalje desava? Jel te juri opstina/poresko ili te cekaju da im se javis?
Nije na forumu
Poz Timber, mdacic, I N T E S A, mshone i Lazic, predlozio bih Vam da diskusiju o porezu na KD nastavite u Edukaciji. Mod Bojan
Nije na forumu
Zanimljivost:
RB naplaćuje i proviziju od 0.4 na običnu šaltersku uplatu prilikom kupovine IJ!!!!!!Znači na naknadu za kupovinu inevsticionih jedinica još računajte i 0.4 običnu proviziju.
Nije na forumu
Taman da ispravim i dopunim informaciju koju sam dao pre neki dan:
Provizija kod Unicredit banke je 20 RSD.
Nije na forumu
Jel moraš da imaš otvoren račun kod Unicredit banke?
Nije na forumu
Ne moras da imas otvoren racun, ali ako imas onda valjda ne placas ni tih 20din. Ali to se odnosi na uplate na racune koji su u UniCredit banci. Znaci za Delta Plus fond.
Nije na forumu
Može neko da objasni zašto već tri dana na raiffeiseninvest.co.yu se ispisuje????Nešto mi to ne profesionalno za početak???::
"21 Aug 2007 Obaveštavamo Vas da je došlo do greške u obračunu neto vrednosti imovine fonda. Naime, UniCredit bank Srbija a.d. Beograd u svojstvu kastodi banke je dana 20.08.2007 godine Društvu dostavila netačan izvod sa uplatama što je rezultiralo u pogrešnom obračunu broja investicionih jedinica i imovine investicionog fonda. Kastodi banke je potvrdila nov obračun i Društvo je korigovalo vrednost imovine fonda na svom sajtu.
20 Aug 2007 Obaveštavamo Vas da je došlo do greške u obračunu neto vrednosti imovine fonda. Naime, UniCredit bank Srbija a.d. Beograd u svojstvu kastodi banke je dana 17.08.2007 godine Društvu dostavila netačan izvod sa uplatama što je rezultiralo u pogrešnom obračunu broja investicionih jedinica i imovine investicionog fonda. Kastodi banke je potvrdila nov obračun i Društvo je korigovalo vrednost imovine fonda na svom sajtu."
H V A L A
Nije na forumu
Da li negde na netu ima da se skine zakon koji se tice poreza na kapitalnu dobit? Ako neko ima link neka postavi. Hvala!
Nije na forumu
I N T E S A upisano:
Može neko da objasni zašto već tri dana na raiffeiseninvest.co.yu se ispisuje????Nešto mi to ne profesionalno za početak???::
"21 Aug 2007 Obaveštavamo Vas da je došlo do greške u obračunu neto vrednosti imovine fonda. Naime, UniCredit bank Srbija a.d. Beograd u svojstvu kastodi banke je dana 20.08.2007 godine Društvu dostavila netačan izvod sa uplatama što je rezultiralo u pogrešnom obračunu broja investicionih jedinica i imovine investicionog fonda. Kastodi banke je potvrdila nov obračun i Društvo je korigovalo vrednost imovine fonda na svom sajtu.
20 Aug 2007 Obaveštavamo Vas da je došlo do greške u obračunu neto vrednosti imovine fonda. Naime, UniCredit bank Srbija a.d. Beograd u svojstvu kastodi banke je dana 17.08.2007 godine Društvu dostavila netačan izvod sa uplatama što je rezultiralo u pogrešnom obračunu broja investicionih jedinica i imovine investicionog fonda. Kastodi banke je potvrdila nov obračun i Društvo je korigovalo vrednost imovine fonda na svom sajtu."
H V A L A
A pritom i ne piše kolika je ta tačna vrednost IJ? Još uvek nema liste istorijskih vredosti (ili je ne vidim)...
Nije na forumu
I ja se isto pitam otkud takve greske oko obracuna vrednosti IJ. Razumem da ljudi grese ali ovo je start i ne uliva poverenje kod potencijalnih kupaca IJ. Moja supruga je uletela vec dva puta sa kupovinom IJ, kad procita ovakva obavestenja nije joj bas prjatno. Btw uletela je ona pocetkom leta sa nekom sicom u Fimu ali koliko vidim tek sad je Fima dostigla vrednost IJ po kojoj je IJ kupljena pre par meseci. Nimalo optimisticki.
Poslednje editovanje od lega99 (2007-08-22 00:18:15)
Nije na forumu
to se desavalo i delti.Npr kod poziva na broj prilikom uplate omasi se jedna cifra ili se napravi neka druga greska i onda se ta sredstva vode kao `nerasporedjena`, odn.ima ih a nema ih. pa kad se resi, onda se regulise.mene to ne brine.
Nije na forumu
mdacic upisano:
Imam ja taj zakon ne znam gde sam ga nasho bese, jel imas msn ili yahoo messenger pa cu ti poslati?
Molim te posalji na jimi_battlemail.cjb.net
Hvala!
Nije na forumu
Ljudi, setio sam se, o zakonu o porezu, idite na ovu stranicu http://www.fimainvest.com/regulativa.htm
Javite ako saznate nešto interesantno, please.
Pozdrav.
Nije na forumu
Ohoho izgleda da je marketing počeo da radi kod RIF-lep skok vrednosti IJ za jedan dan......SAMO TAKO!!!!!!
Nije na forumu
Naspram Fiminih 9,55din.?
Nije na forumu
mdacic upisano:
Ljudi, setio sam se, o zakonu o porezu, idite na ovu stranicu http://www.fimainvest.com/regulativa.htm
Javite ako saznate nešto interesantno, please.
Pozdrav.
Hvala za link. Ovo je izgleda skorije ubaceno pa nisam ni video.
Nije na forumu
velika prednost raiffesen invest je sto ga je osnovala banka i to jedna od najvecih u Srbiji. lakse i brze ce prikupljati sredstva nego fondovi koji nemaju iza sebe banku. moje je ocekivanje da ce vrlo brzo po vrednosti imovine biti prvi. uostalom raiffesen banka je medu najvecim po prikupljenoj stednji tako da ce se verovatno deo tih sredstava preliti u fond.
Nije na forumu
muzicar upisano:
I Deltinih 6,94... Tek je početak, biće bolje sigurno, samo je poenta ne gledati svaki dan ![]()
Nije na forumu
Mene najviše interesuje struktura portfolija Raiffesen invest-a. Apelujem na sallle-ta da ga "hack"-uje što pre ![]()
Nije na forumu
Miloš Lalić upisano:
muzicar upisano:
I Deltinih 6,94... Tek je početak, biće bolje sigurno, samo je poenta ne gledati svaki dan
Rast fonda treba pratiti u % ,a ne dinarima
Dakle, danas:
FIMA +0.89
DELTA +0.51
RAJF +0.43
Nije na forumu
@sallle
Da li bi mogao da bacis onaj lep pregled pozicija za Raiff kao sto si nedavno za ostale fondove? Da vidimo sta su naumili...
Nije na forumu
Pod kojim imenom su u crhov?
Nije na forumu
Deda Miloje upisano:
da, to bi mi bila korisna informacija ![]()
Nije na forumu
sallle upisano:
Deda Miloje upisano:
da, to bi mi bila korisna informacija
milism da su unicredit kastodi 4... tih do sada nije bilo...
Nije na forumu
Unicredit Kastodi 4 je 99.99% novi rajfajzenov fond...
Nije na forumu
oni su se tek danas izgleda pojavili u crhovu, tako da ne mogu da im izvucem portfolio... mogu samo za akcije koje pratim:
240 UNICREDIT BANK A.D.-KASTODI 4 1488 0,01699 enhl_23_8_2007.html
89 UNICREDIT BANK A.D.-KASTODI 4 558 0,12602 TLFN_23_8_2007.html
63 UNICREDIT BANK A.D.-KASTODI 4 84 0,02555 DJMN_23_8_2007.html
10 UNICREDIT BANK A.D.-KASTODI 4 2761 1,27345 SPRU_23_8_2007.html
5 UNICREDIT BANK A.D.-KASTODI 4 2060 0,98596 agsk_23_8_2007.html
10 UNICREDIT BANK A.D.-KASTODI 4 430 0,33307 grpe_23_8_2007.html
Nije na forumu
Danas sam pristupio ovom fondu i sve je bilo ok dok nisam pokusao sredstva da uplatim preko njihove kastodi banke. Naime u unicredit banci sam dobio obavestenje da ne primaju uplate za investicioni fond zbog unapredjenja sistema??? Proverio sam da bi provizija za uplati trebala u ovoj banci da bude 20 din, kada fizičko lice uplaćuje na račun komintenta banke, medjutim oni uplate ne primaju. Tako da sam morao uplatiti novac u drugoj banci uz znatno vecu proviziju. Necuveno!
Poslednje editovanje od joky (2007-08-23 13:31:59)
Nije na forumu
mshone upisano:
to se desavalo i delti.Npr kod poziva na broj prilikom uplate omasi se jedna cifra ili se napravi neka druga greska i onda se ta sredstva vode kao `nerasporedjena`, odn.ima ih a nema ih. pa kad se resi, onda se regulise.mene to ne brine.
Ajde da poverujem da je tako, za Deltu znam da se to desavalo. Poenta je u omasivanju te cifre, nazalost znam da bi trebalo da postoje moduli u programu koji ne dozvoljavaju takve greske, radio sam nekad u erc-u jedne velike banke. Sve je moguce, uverio sam se bas na primeru Raiffeisen, pristup preko neta samo kroz IE6, IE7 odavno izasao, sta je sa ostalim browserima, otvaranje i setovanje usera i pass zahteva ukucavanje celog racuna sa svim nulama (vecu glupost nisam video u zivotu), zna se tacno sta je sta u tom racunu i kako se on deli na delove i kako se racuna kontrolna cifra. Isto mi nije jasno da su dva fonda izabrala istu Kastodi banku.
Nije na forumu
E ovo se zove insajd, danas bi Raiffeisen morao da skoči bar 20 dinara!
Nije na forumu
Dugousko upisano:
E ovo se zove insajd, danas bi Raiffeisen morao da skoči bar 20 dinara!
odakle ti info? od njih ili si sam napravio neku racunicu?
Nije na forumu
salle, da li bi mogao da ponovo izlistas njihov portfolio...
Nije na forumu
Nisam mislio na moj insajd, nego na njihov...
Agroseme koga su se oni siti nakupovali danas je skočilo 20%. Ali izgleda da ih uguši neupotrebljeni novac, ili šta li... baš su kupovali to agroseme...
Poslednje editovanje od Dugousko (2007-08-31 17:49:58)
Nije na forumu
@Dugousko
Opet moram da ponovim ono što je obrazloženje svih dnevnih kretanja IJ. U obzir se uzima fer cena akcija u poslednjih mesec dana. To je cena po kojoj se NAJVIŠE trgovalo, a ne cena na kraju trgovanja poslednjeg dana. To odlično objašnjava o "peglanja" i ostale nelogičnosti
Nije na forumu
GOJE upisano:
Opet moram da ponovim ono što je obrazloženje svih dnevnih kretanja IJ. U obzir se uzima fer cena akcija u poslednjih mesec dana. To je cena po kojoj se NAJVIŠE trgovalo, a ne cena na kraju trgovanja poslednjeg dana. To odlično objašnjava o "peglanja" i ostale nelogičnosti
goje, ako znaš nešto više o fer vrednosti, i ako nije problem, da li možeš da odgovoriš na pitanje u ovoj temi?
Nije na forumu
UNICREDIT BANK SRBIJA A.D. KAS je novi naziv za Raiffeisen akcije u CRHOV-u
Nije na forumu
@radoznalac1
nemam nista sveze...
Nije na forumu
sallle upisano:
@radoznalac1
nemam nista sveze...
UNICREDIT BANK SRBIJA A.D. KAS 862 0,53009 RUDN
Poslednje editovanje od aleksa (2007-09-05 11:53:59)
Nije na forumu
S V E M I J E O V O M A L O S P O R O!!!!!!!!!
Datum vrednovanja Vrednost jedinice
12-09-07 1,025.39 RSD
11-09-07 1,026.81 RSD
10-09-07 1,026.69 RSD
07-09-07 1,021.64 RSD
06-09-07 1,022.61 RSD
05-09-07 1,024.15 RSD
04-09-07 1,023.44 RSD
03-09-07 1,021.40 RSD
31-08-07 1,020.72 RSD
30-08-07 1,016.34 RSD
29-08-07 1,014.22 RSD
28-08-07 1,014.50 RSD
27-08-07 1,014.80 RSD
24-08-07 1,010.44 RSD
23-08-07 1,007.08 RSD
22-08-07 1,007.33 RSD
21-08-07 1,003.00 RSD
20-08-07 1,002.70 RSD
17-08-07 1,002.48 RSD
16-08-07 1,000.00 RSD
Nije na forumu
Belex 15 16.08.2007 2884.71 13.09.2007 2797.98 - 3.099 %
Belex line 16.08.2007 4543.04 13.09.2007 4426.87 - 2.62 %
a Raifinvest je +2.4... u tom periodu
Nije na forumu
Da li neko može da izlista RIF-ov portfolio...????????????????
Nije na forumu
Portfolio posle trgovanja u ponedeljak 10.-og septembra:
AD PUTEVI UŽICE 1564
AGROSEME AD KIKINDA 9258
AIK BANKA 5739
AVALA ADA AD 160
BANINI 357
BB MINAKVA A.D. NOVI SAD 126
CARNEX AD INDUSTRIJA MESA 1031
COCA-COLA H.B.COMP.SRBIJA 2196
CRVENKA FAB.ŠEĆERA A.D. 2002
DIJAMANT AD ZRENJANIN 715
ENERGOMONTAŽA AD 1843
ENERGOPROJEKT HOLDING A.D. 18916
GALENIKA-FITOFARMACIJA AD 4942
G.P. GRANIT PEŠČAR AD LJIG 3190
KIKINDSKI MLIN A.D. KIKINDA 101
MESSER TEHNOGAS AD 1331
METALAC AD 6408
METALS BANKA AD NOVI SAD 1008
PRED. RUDNIK I FLOTACIJA RUDNI 1045
PZP POŽAREVAC A.D. POŽAREVAC 2346
RTC LUKA LEGET A.D. 1614
SREMPUT AD RUMA 6570
TELEFONIJA A.D. BEOGRAD 808
UTVA SILOSI KOVIN 553
VET.ZAVOD ZEMUN PR.ZA PR.ST.HR 1659
ZORKA - FARMA ŠABAC 2254
ŽITOMLIN AD BEOGRAD 1087
Nije na forumu
RUDN
Trgvanje na dan:11. 09. 2007.
UNICREDIT BANK SRBIJA A.D. KAS 3138 1,92972 +2093
Poslednje editovanje od aleksa (2007-09-15 07:29:12)
Nije na forumu