Forumi za sve vrste diskusija o privrednim kretanjima u Srbiji, regionu i svetu
Niste prijavljeni.
Prica iz DJMN da je Savo Knezevic izigrao Todorica i da se ovaj okrenuo Vitalu.Kako kupio tako prodajem vest.Posto se ovde zbog misljenja banuje ja NE MISLIM NISTA!!!
Nije na forumu
Danas veliki obim ,veca potraznja od ponude, a cena na nivou preuzimanja Vitala.
Ovo jeste cena koja se mogla ocekivati, a sutra ce biti zanimljivo otpratiti sta ce se dalje dogadjati.
Isto toliko ce biti interesantno pogledati ko je kupovao.
Nije na forumu
Prica je tacna!Sve Peconijeve firme,tj.njihove akcije rastu.I MBLS,PIKV,ALBS,VITL a i Rubin stize.
Nije na forumu
kaka, na koju tačno priču misliš da je tačna?
Nije na forumu
agro upisano:
Ja sam vital kupio po 1350 1500 i 1700 i drzim ga do 5 - 6 000 . Ovo je poljoprivreda, jedino sto u Srbiji ima pun potencijal .Sigurno da fabrika kao sto je Vital nece propasti, neko ko ima imalo mozga ce je uzeti i poceti dobaru proizvodnju, ako ne za domace trziste onda ce da proizvodi za izvoz. Ja bih rekao da osim Peconija ovde ima jos dobrih igraca , i bicu strpljiv. Ako ne i skorije , do kraja godine bice 5K.
AGRO,dao si nalog za sutra?
i![]()
Nije na forumu
Da ne bi bio banovan ,ne zelim da kazem da su informacije iz racunovodstva firme da akcija VITL vredi 150euro i da su stranci kupci i zbog vlasnistva u PIK Vrbas.Necu da kazem ni da Peconi kupuje Sunce.Ultimate fight je na ceni 2300 dinara napisao da ova akcija ima prostora za rast i da nije toliko puta slabija od DJMN i BANOVAN je.Lozio je ljude,sram ga bilo.
Nije na forumu
kaka upisano:
Da ne bi bio banovan ,ne zelim da kazem da su informacije iz racunovodstva firme da akcija VITL vredi 150euro i da su stranci kupci i zbog vlasnistva u PIK Vrbas.Necu da kazem ni da Peconi kupuje Sunce.Ultimate fight je na ceni 2300 dinara napisao da ova akcija ima prostora za rast i da nije toliko puta slabija od DJMN i BANOVAN je.Lozio je ljude,sram ga bilo.
Ja sam ga banovao i naveo razlog. Nije ti jasan razlog? Samo reci.
BM
late addon and related to text under: 2 m honey
Poslednje editovanje od BadMouth™ (2007-03-29 08:39:22)
Nije na forumu
Svako ko je pre samo dve nedelje za 1.000 evra kupio akcije uljare “Vital” iz Vrbasa, juče je mogao da ih proda za 2.930 evra, tako da je i posle plaćenog poreza na dobit od 20 odsto čista zarada 1.544 evra!? Od 12. do 28. marta, naime, cena akcija “Vitala” skočila je sa 1.610 na 4.475 dinara, s tim što već dva dana za redom raste po maksimalnih 20 odsto. S obzirom da je tražnja i juče bila veća od ponude (37.482 prema 35.729 akcija) teško je proceniti do kada će ovaj trend trajati.
U svakom slučaju, najviše razloga za zadovoljstvo trenutno ima Akcijski fond, jer se ovih dana najviše kupuju upravo akcije iz njegovog portfelja, a na taj način prikupljeni novac se sliva u državnu kasu i poslužiće, kako stoje stvari, za privremeno finansiranje i posle 31. marta. Zahuktala se, dakle, trgovina akcijama iz portfelja Akcijskog fonda, koji raspolaže sa 14,6 odsto ukupnog kapitala “Vitala”. Ta uljara iz Vrbasa ima većinskog vlasnika, to je, sa tik iznad 50 odsto akcija, firma “Invej” Predraga Rankovića-Peconija.
(Ne)očekivanom skoku cena akcija “Vitala” prethodila je najava od pre nekoliko dana da će i somborska uljara “Sunce” uskoro dobiti novog vlasnika. Prema nezvaničnim informacijama “Delta” Miroslava Miškovića, koja je “Sunce” kupila još 2001. godine planira da uljaru iz Sombora proda vlasniku “Vitala”, Peconijevom “Inveju”. Navodno “Delta” izlazi iz biznisa sa jestivim uljem, a u prilog te tvrdnje navodi se da je lane prodala i uljaru u Velikom Gradištu.
http://www.dnevnik.co.yu/modules.php?na … ;sid=21894
Nije na forumu
ovakvom skoku predhodi po meni nepromisljena kupovina hypo,kao i na drugim hartijama, sto je njihov obicaj uticaja na trzistu.PRGS,TIGR...
Nije na forumu
Peconi od Miškovića kupuje „Sunce”
Posted: 31 Mar 2007 10:40 AM CDT
Novi Sad, 31. mart 2007 - Počeo je drugi krug svojinske transformacije domaće uljarske industrije u narodnu poznatiji kao preprodaja. Naime, kompanija “Delta” Miroslava Miškovića prodaje somborsku uljaru “Sunce” (SNCE), a novi vlasnik ove fabrike biće “Invej” Predraga Rankovića Peconija. Kako “Dnevnik” saznaje, pregovori su okončani i posao je praktično sklopljen. Čeka se samo njegova konačna realizacija, to jest da Radenković isplati “Sunce”. Predrag Ranković Peconi je, da podsetimo, već vlasnik jedne od najvećih domaćih uljara - “Vitala” iz Vrbasa (VITL), a preuzimanjem “Sunca” u svojim rukama će držati značajan deo domaće uljarske industrije.
Zbog čega “Delta” prodaje”Sunce” i šta će ono Peconiju zvaničnog objašnjenja naravno nema, ali se odgovor da naslutiti. U kompaniji “Delta”, koja je ovu uljaru kupila 2001. godine, kažu da u ovoj seobi biznisa nema ničeg čudnog. Prodajom “Sunca” kompanija “Delta” izlazi iz uljarskog biznisa, jer su 2006. godine prodali i drugu svoju uljaru u Velikom Gradištu.
Šta su pravi razlozi izlaska “Delte” iz uljarske industrije? Ako Mišković i hrvatski tajkun Ivica Todorić, to jest “Delta” i “Agrokor”, zaista nameravaju da se ozbiljno udruže i postanu najjači prehrambeni i trgovački igrač na Balkanu, onda im dve ili tri uljare nisu potrebne. Pošto “Agrokor” drži zrenjaninski “Dijamant” (DJMN), onda je verovatno postignut zajednički dogovor da je “Sunce” višak, a da će i “Agrokor” i “Delta” prednost u svojim marketima, maksi-marketima i sličnim distributivnim centrima dati “Dijamantovim” proizvodima. S druge strane Peconi, koji je pored ostalog vlasnik i fabrike “Milan Blagojević” u Smederevu, koja proizvodi šporete smederevce, novosadskog “Albusa” (ALBS) i fabrike cigareta “Monus” u Inđiji, verovatno kupuje uljare da bih kasnije u paketu prodao nekom velikom svetskom igraču poput multinacionalne kompanije “Bungea”, na primer . “Delta” je “Sunce” 2001. godine platila 7,5 miliona evra, a po kojoj ceni će ga prodati “Inveju” za sada se ne zna.
Nije na forumu
Hrvati ili Peconi.Peconi spusta cenu za sebe a drugi vrebaju.
Nije na forumu
Do koje cene je po vama povoljna kupovina vital?
Nije na forumu
Mala tražnja, velika ponuda. To ruši cenu. Da je neko vrebao, on bi i uvrebao na ovim cenama. Treba da se vrati na 3316 da bi bila intaresantna investitorima.
Edit: slovna greška
Poslednje editovanje od slalic (2007-04-03 01:51:29)
Nije na forumu
Bitno je da Peconi vise nije sam na Crhovu.Mali akcionari iz Vrbasa su se digli i vise ne zele biti m.....i.Vrlo interesantan text u Politici od subote.Kupovao sam DJMN po 9.000 i bio presrecan kad sam ga prodao po 17.000,jer je mesecima hartija bila pasivna.Vreme je na strani akcionara VITL pogotovo sto firma ponovo odlicno radi.
Nije na forumu
Posto nisam do sada pratio ovu hartiju recite mi jel Peconi preuzeo paket od Delte ili jos ceka i pravi sebi cenu? hvala
Poslednje editovanje od genijeurazvoju (2007-04-03 19:54:25)
Nije na forumu
Bart Simpson upisano:
http://www.crhov.co.yu/?Prikaz=1&odabraniemitentjmb=08194815&isin=RSDDORE36727
Сем 14109 акција ДДОР Нови Сад, Витал поседује и:
Врбас А.Д. 4899 акција
Новосадски сајам 3836 акција
Панонска банка 855
Металс банка 54
НЛБ Контитнетнал банка 14
Тржишна вредност ових акција (без ДДОР-а) чини цца милион евра.
Колико вреди 0.67% ДДОР-а?
Nije na forumu
Minimum 2 miliona evra, još kad bi ih pustili na berzu, onda bi to bilo mnogo više .......
Nije na forumu
Ovo je previse spekulantska hartija za moj ukus. Ja izadjoh iz Vitala prosle nedelje i svoje cu parice preusmeriti na neke druge akcije.
Nije na forumu
xection upisano:
Ovo je previse spekulantska hartija za moj ukus. Ja izadjoh iz Vitala prosle nedelje i svoje cu parice preusmeriti na neke druge akcije.
Ako ti je ovo previše špekulantska hartija (uporediti s kapitalizacijom Dijamanta), onda ti jedino preostaju obveznice.
Nije na forumu
xxx upisano:
Alehin@
HAUG! Beli Brate!
Alexin ,
izgleda da nisi bio u prava
Nije na forumu
a sto ce sutra ova akcija da ode 20 posto, pa ti xecotin vidi. ali pare i nisu toliko vazne, vazno je ucestvovati
Nije na forumu
neka ide gde hoce, imam slabo srce za ove +-20% skokove ![]()
Nije na forumu
radoznao upisano:
a sto ce sutra ova akcija da ode 20 posto, pa ti xecotin vidi. ali pare i nisu toliko vazne, vazno je ucestvovati
Datum Prom
trgovanja Cena % Obim Promet
05.04.2007 5.700 18,75 15.326 87.358.20
Nije baš 20%, ali .....treba imati srce za ove +-20% skokove.
Nije na forumu
Na ovom Forumu niko nikom nista ne veruje i tesko je razabrati pravu informaciju.A i onaj ko zna pa napise biva banovan ,jer ne mozeili ne sme ,da dokaze istinitost info.
Pozdrav iz Vrbasa.I pozdrav Peconiju,jer mu akcije svih njegovih firmi rastu.
Nije na forumu
Mene interesuje o kakvi informaciji pricas.
Kupio sam VITL pre par tjedna i na ovom padu sam dokupio.
Ako neces, da napises na forum te molim, da me kontaktiras na mail.
Pozdrav.
Nije na forumu
dokile ce da ide ova akcija?
Nije na forumu
ko to moze da ti kaze, ni vlasnik verovatno ne zna, a kamoli bilo ko sa ovog foruma.Trziste ce odrediti cenu.
Nije na forumu
pa dobro recite barem sta vi mislite odprilike koliko treba cekati do prodaje akcija
Nije na forumu
ja se licno nadam ubrzo kontinuiranom trgovanju,a posle cemo lako,ali to sam ja
Nije na forumu
Najvise rizikuje onaj koji ne zeli da rizikuje! Pozdrav iz Vrbasa.
Nije na forumu
Da ne bi bilo zabune:
Bilo je mnogo problema, ali smo stabilizovali proizvodnju i Vital je 2006. zavrsio uz dobit, sto je uspeh s obzirom na stanje kakvo smo zatekli...
U saradnji sa Novosadskim tehnoloskim fakultetom, a na predlog sefa katedre za jestiva ulja, najpre smo zaposlili 7 najboljih studenata, osim toga zaposlili smo jos 5 mladih inzenjera sa iskustvom od nekoliko godina, opet na predlog tehnoloskog fakulteta, oni sa iskusnim inzenjerima iz nase firme rade u novom centru za razvoj...
Razvijamo nove vrste margarina koji ce biti pravo, veliko iznenadjenje za potrosace...
Vital je ponosan na svoje biljne masnoce, jer nema konkurenciju po kvalitetu, zato sve velike konditorske kuce rade s nama....
Izvozimo u sve susedne zemlje ukljucujuci i Hrvatsku, gde je inace jako tesko uci....
Od kada je Invej preuzeo Vital opredelili smo se da iz kecapa izbacimo sve aditive, kecap radimo toplom metodom ili pasterizacijom....
Osnovali smo i sluzbu marketinga koja nije postojala u Vitalu...
Investirali smo u najbolju opremu za hemijsku laboratoriju, koja je sada akreditovana i moze da pruza usluge trecim licima. Sada gradimo novu laboratoriju povrsine 900 qm...
Generalni direktor Vitala Rajko Cavorovic
Ima jos ako nekog zanima nek mi se javi na e-mail
Nije na forumu
Iscitavam postove na ovoj hartiji i dolazim do sledeceg zakljucka ili su svi kupci ove hartije,osim Inveja,skloni ruskom ruletu ili svi kupuju na osnovu insajda, trece nema.
E sad nevolja je u tome sto je klimu za obe varijante stvorila berza dopustajuci da se ova hartija pojavi na trzistu bez prospekta tj.potpisnik te odluke direktor berze licno.
Pretpostavljam da je i KzHoV bila upoznata sa tim i pitam se u cemu je posebnost sudbine Vitala u odnosu na druge kompanije na trzistu. Berza se poziva na clanove 25a-25g svojih pravila ali ne objasnjava nikome na trzistu u cemu je posebnost kompanije kao ni koji je rok da kompanija objavi prospekt,po meni bilo bi normalno da se objavi u prvom sledecem kvartalu ili bar 31.12 iste godine ali ne, Vital ima tu privilegiju da godinu dana trguje bez prospekta,zasto?
Ne ulazeci u to da li je to dobra ili losa kompanija,kao ni u to sto drzava trenutno poseduje 2% akcija ja jedino mogu da posumnjam da odgovorni na Berzi i u KzHoV imaju odredjeni interes da se ovom hartijom trguje bez propisanih normi i pitam se na osnovu kojih i cijih informacija je trgovano ovom hartijom.
Takodje predpostavljam da nadlezni imaju odgovor i na mogucnost da kompanija objavi lose rezultate a samim tim i da Berza bude tuzena od strane ostecenih akcionara jer je saucestvovala u obmanjivanju i podstrekivanju akcionara koji su u medjuvremenu trgovali ovom hartijom.
Pretpostavljam da imaju odgovor i na mogucnost da vecinski vlasnik proda,pokloni,merdzuje svoj deo u trenutku kada je cena hartije nepokrivena validnim revizorskim i knigovodstvenim izvestajima.
Pitam se da li bi akcijama moje firme moglo da se trguje bez prospekta,pitam se zasto se i nekim drzavnim kompanijama ne trguje bez prospekta i pitam se da li ce neko da se pojavi i objasni trzistu ( i meni) kako je moguce da berza na ovakav nacin favorizuje privatni kapital jednog pojedinca.
Poslednje editovanje od bela (2007-04-10 21:56:09)
INSAJD !! Jos od 2.200,00 din pisem i delim info ali....svrha ovog Foruma nije to.Nisam izasao,naprotiv.Rezultati su extra,a za ovogodisnju zetvu 300% vise dogovoreno.Pogledajte SNCE,BNTC,DNVK...Nema Ruskog ruleta..pogledati Crhov.
Pozdrav iz Vrbasa !
Nije na forumu
I dalje tvrdim da je ova akcija izuzetno podcenjena. Ne moze jedna Medela imati akciju 12.000 ili tamo neka Banatska uljara Nova Crnja (za koju prvi put cujem) 13.000 a Vital 5700 din!
Stvari su jos jasnije kada se zna da Sunce Sombor vredi 38.000 din po akciji ili Dijamant 54.800 i da obe ove akcije idu gore!
Neko ce reci da se to ne moze porediti jer nemaju isti broj akcija kao Vital...ali takvi ljudi su u zabludi. Necu trositi reci zasto, na primeru Vitala oni ce nauciti lekciju ako je jos nisu naucili.
To sto nema prospekta godinu dana je interes brokera i Inveja da pociste sve akcije od radnika jeftino. Manipulacija, zato postoje oscilacije u ceni.
Nije na forumu
Usporedjuj prihode po dionici i njihovu cenu, ovako si kupi DNVK jer ona je još potcenjenija (defakto i je)........
Nije na forumu
raiden upisano:
Neko ce reci da se to ne moze porediti jer nemaju isti broj akcija kao Vital...ali takvi ljudi su u zabludi. Necu trositi reci zasto, na primeru Vitala oni ce nauciti lekciju ako je jos nisu naucili.
A jel bi ste ipak mogli da objasnite. Po vama je akcija naprimer Stade daleko potcenjenija od naprimer Zorke? Posto je cena akcije niza a nije bitno koliko imaju akcija.
Nije na forumu
Nema prioritet jeftina akcija sa manjom emisijom, vec akcija sa boljom perspektivom bez obzira na kolicinu emitovanih akcija!
Npr. ako neko preduzece ima mali broj akcija i trenutno jeftinu cenu to nije nikakva garancija da je takva akcija podcenjena - a mnogi se na to upecaju, predpostavljajuci da ce se losi bilansi popraviti, i da ce takva akcija zbog male emisije vrlo brzo otici u nebesa.
Poslednje editovanje od raiden (2007-04-11 01:37:39)
Nije na forumu
Kao sto bi rekao zaduzbinar Ilija Kolarac , Ekonomija je nauka,a trgovina umetnost gde covek mora posedovati i TALENAT !!
Nije na forumu
kaka upisano:
INSAJD !! Jos od 2.200,00 din pisem i delim info ali....svrha ovog Foruma nije to.Nisam izasao,naprotiv.Rezultati su extra,a za ovogodisnju zetvu 300% vise dogovoreno.Pogledajte SNCE,BNTC,DNVK...Nema Ruskog ruleta..pogledati Crhov.
Pozdrav iz Vrbasa !
Chisto da ti bude jasno zashto si oshtro upozoren...
kaka, 25. jula 2006 na PABA topicu upisano:
paba 18 000 din
a evo i link...
http://www.economy.co.yu/diskusije/view … 749#p22749
A tada su postojali ljudi koji su znali cenu iz ponude. A ti si se predstavio kao jedan od njih i rekao 18.000.
Kao shto se zna cena u ponudi je bila 14.700 dinara. Ultrabezobrazluk.
Bezveze mi je da te retroaktivno banujem, ali posle takvog ispada ne ochekuj da ti se postovi uzimaju sa mnogo respekta.
BM
Nije na forumu
Bilo bi veoma interesantno kada bi bar neko medju onima koji imaju puno para razmisljao kao raiden. Bio bi sjajan provod i ne bi se mnogo mucili u odabiru hartija. Ja bi tada verovatno kupovao Podrum Palic. Kosta 170 dinara. Od njega ne vidim nista jeftinije. Znaci, dzabe. ![]()
Nije na forumu
vrlo pametan kupac juce i danas
Nije na forumu
Neki ljudi se muce u odabiru akcije zato sto veruju ciframa, trose puno vremena na matematiku. Sta vredi matematika kada racunate sa pogresnim podacima?
Da je berza matematika najbogatiji bi bili profesori sa matematickog univerziteta.
U centralnom registru se vidi da to nije tako. Zasto bi Hypo-alpe , Paralela, Citadel securities, Hampton, Mvi kupili akcije u Vitalu da to nije perspektivna akcija?
Prospekti su ionako namesteni da bi zbunili male investitore, i da bi krupni igraci sada kupili jeftino dok ne dodje strasna konkurencija, koja ce sve to da preuzme od njih za koju godinu po mnogo vecim cenama.
Ne zelim da uticem na nikoga, verovatno nisam dovoljno ni kompetentan, i moje misljenje uzmite sa rezervom ali ja mislim da je velika prednost na strani Vitala u odnosu na ostale uljare.
Prve dve uljare Dunavka i Banatska su marginalne, sporedne uljare (nisu neki brend), dok druge dve Sunce i Dijamant imaju previsoku cenu, i nisu vise pristupacne svima, postale su skupe za obicne investitore. Ne kazem da sve cetiri nece rasti (hoce sigurno), medjutim Vital po meni ima prednost, jer ima jaci brend, pozitivno posluje, zauzima veliki udeo trzista, zasto bi bio losa investicija?
Kad tad krupniji investitori se moraju okrenuti ka Vitalu, doci ce i njegov red, i cena ce opet ici gore. Dugorocno posmatrano Vital mora biti medju najjacim hartijama na berzi, jer je logicno da ce Dijamant vredeti jednog dana 1.000 eura, i odatle sledi da Vital ne moze ostati na 50 eura - to bi bio preveliki zaostatak u odnosu na jedinog konkurenta. Njihovi proizvodi su previse kvalitetni da bi tako nesto bilo moguce. Vital ne moze da propadne.
Navedite neke razloge i cinjenice zasto mislite da nije tako pa da diskutujemo o tome?
Poslednje editovanje od raiden (2007-04-11 15:17:27)
Nije na forumu
Smatram da vreme radi za Vital. Ovo je jedna od perspektivnijih hartija na BB. Imaju odlične proizvode, prilično veliko tržište, prepoznatljiv brend. Ne vidim razlog da ostale uljare, da ih sad ne nabrajam idu sa cenom toliko gore, a da Vital stoji. Nije ovde reč o broju akcija, akcionara i sl. Ovde je jednostavno reč o proizvodima koji su konkurentni na tržištu. U CG npr. na svakom koraku možete naći njihovo ulje i to po konkurentnijim cenama od drugih. U svakom slučaju, mislim da su mnogi skeptični ne zbog rezultata, već zbog većinskog akcionara. A to što nema prospekta na Berzi, to je zato što to nekome odgovara, a kaznene mere za neispunjavanje obaveze transparentnosti podataka još uvek ne postoje. Mislim da oni koji imaju loše rezultate nemaju razloga da to sakriju, bar većina njih to ne radi. Uostalom, videćemo. Svim akcionarima Vitala želim da im cena akcija u narednom periodu raste i da dočekamo kontinuirano trgovanje kada će situacija biti nadam se znatno bolja.
Nije na forumu
Ima na sajtu Vitala bilansi iz 2005.
Nije na forumu
Molim Vas, da li mi neko moze pomoci kako da izracunam knjigovodstvenu cenu iz ovih bilansa za 2005 sa njihovog sajta ??
Hvala
Nije na forumu
Samo podelite kapital sa brojem emitovanih akcija i dobicete da je knjigovodstvena za 2005. 1.662 dinara po akciji.
Nije na forumu
Nema to veze, ko zna po kojim i kakvim kriterijumima su procenili kapital.
Na berzi ima mnogo primera gde je trzisna cena preko 10 x veca od kkv. Nije to slucajno sto nemaju prospekt. Da su se smanjili prihodi u 2006 godini oni bi ga odavno objavili - verovatno su prihodi porasli i zato ga skrivaju od javnosti. To je moralo da bude tako da bi "ajkule" lovile u mutnom, pa nisu svi ti ljudi blesavi i ludi sto ulazu toliki novac u Vital. Jel' gledate vi uopste vlasnicku strukturu? Tu se vidi prava kkv!.
Poslednje editovanje od raiden (2007-04-11 19:48:25)
Nije na forumu