Economy diskusije

Forumi za sve vrste diskusija o privrednim kretanjima u Srbiji, regionu i svetu

Niste prijavljeni.

Objava

#1 2009-05-27 16:33:25

StefanMR
Član
Registrovan: 2009-05-16

Investicioni Fondovi REVIEW

Ne, ovo nije REVIEW Investicionih fondova koji rade u Srbiji! Ovo je samo priprema za nešto slično...

Da li neko od iskusnijih članova foruma može da nabroji koji bi (lako proverljivi*) kriterijumi bili važni za jedan polu-ozbiljan REVIEW investicionih fondova? Ako ste nekada čitali časopise o automobilima ili još bolje o kompjuterima, oni uvek imaju definisane kriterijume na osnovu kojih odlučuju kome će dati preporuku (npr. za laptop: trajanje baterije, veličina ekrana, rezolucija, procesor, memorija, optički uređaj, veličina tastature, itd...).

Zamislimo da neki čovek želi da uloži do 5000 evra u investicioni fond. Na osnovu čega bi ta osoba birala koji je fond najbolji za nju? I tu ne mislim na onu priču o fondovima očuvanja vrednosti, fond prihoda, balansirani, itd (čiji se opisi mogu naći na većini sajtova), nego na konkretne stvari kao što je cena ulaza, cena izlaza, godišnje održavanje (sve što može da se primeni na sve fondove, i da se izaberu u svakoj grupi po 2-3 najbolja, ako ih ima toliko).

Kako bi se analizirao prošli učinak fonda i koliko je to važno za izbor fonda u koji bi neko SADA uložio?

Kako bi se "ocenio" menadžer fonda? Da li je bolje ako ima 25 godina ili 55? Šta je običnom "štediši" bitno da zna o menadžeru?

Da li postoje neki skriveni troškovi?

Sve što vam padne na pamet...

*lako proverljivi = da podaci mogu da se dobiju sa sajta fonda ili telefonom, a ne da mora da se traži npr. neko ko radi tamo da bi se dobio podatak

"No matter how rich you become, how famous and powerful, when you die the size of your funeral will still pretty much depend on the weather." Michael Pritchard
.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.

Nije na forumu

#2 2009-05-27 19:38:05

StefanMR
Član

Re: Investicioni Fondovi REVIEW

Mislim da si negde već pisao o tome...
Jel možeš da doprineseš OVOJ temi? smile

"No matter how rich you become, how famous and powerful, when you die the size of your funeral will still pretty much depend on the weather." Michael Pritchard
.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.

Nije na forumu

#3 2009-05-27 19:54:56

gp
Član
Registrovan: 2007-05-15

StefanMR upisano:

Mislim da si negde već pisao o tome...
Jel možeš da doprineseš OVOJ temi? smile

smile, brisem...
tesko se tu sto moze reci osim onog sto je Orisni vise puta spominjao...troskovi.
sve ostalo je podlozno (dosta brzim) promjenama : sastav portfolia, FM, velicina fonda, politika ulaganja/prospekt fonda itd. tako da...ne vidim (ozbiljan) potencijal "ove teme"...nhf

Nije na forumu

#4 2009-05-27 20:16:07

StefanMR
Član

Hehehehe... Zašto ne vidiš?
Zamisli da tvoja devojka koja nema pojima o finansijama hoće da uloži 500-1000 evra u Investicione fondove. To ti je polazna tačka! (znači nije rasprava da li fondovi valjaju ili ne, nego je već rešila da stavi 1000 evra u fondove).
Koja 3 fonda bi predložio, ili šta bi rekao da joj je važno?
Ili još bolje, ona će sama da smisli, ti joj samo reci šta je bitno...
Da li bi krenuo od troškova održavanja, ulaza i izlaza, pa tako eliminisao 50% najskupljih. Ili bi krenuo po nekom učinku, pa ih onda rangirao po troškovima?

Nije na forumu

#5 2009-05-28 04:09:52

orisni
Član
Registrovan: 2007-04-14

Jedini koliko toliko pouzdani pokazatelj buduceg uspeha fondova su trenutni (i buduci) troskovi, barem u Americi. Naravno, Srbija je univerzum za sebe, pa ko zna kakva pravila tamo vaze...

Valjda ce se i u Srbiji nekad otvoriti indeksni fondovi da moze i tamo da se ulaze bez mnogo analize fondova. Zapravo, ono sto bi bilo jos bolje je dozvoliti ljudima iz Srbije da legalno trguju u inostranstvu, npr. barem da mozes da kupis ETF-ove kojima se trguje na nekoj evropskoj berzi.

StefanMR upisano:

Da li postoje neki skriveni troškovi?

Da, postoje. Pod "troskovi" nisam mislio samo na objavljeni E/R nego na sve troskove. Ako fond aktivno trguje, onda ima i troskove transakcija (ne samo onaj broker+banka+CRHoV nego i "bid-ask spread"), a transakcije uticu i na porez barem u Americi mada koliko shvatam to nije slucaj u Srbiji posto sav rast ide u rast IJ i ne mora fond da distribuira nikakvu kapitalnu dobit ili dividende.

Edit: Dodao deo o skrivenim troskovima, posto je to prilicno vazan deo, ali koliko sam ja razumeo Dushana85, vecina fondova u Srbiji su vrlo pasivni posto je trziste ionako "plitko" pa nema sta mnogo da se trguje.

Poslednje editovanje od orisni (2009-05-28 04:14:24)

Banujte politiku. BaNuJtE PoLiTiKu! BANUJTE POLITIKU!
Obavezno procitajte najbolje (jer je jedino a ne mnogo dobro ili zavrseno) Uputstvo za ulaganje novca u Srbiji.

Nije na forumu

#6 2009-05-28 08:18:04

StefanMR
Član

Samo jedno pitanjce...
Zar nije debilno da fond naplaćuje kao "usluge brokera i kastodi banke" iz novca fonda, ako je banka koja vodi fond takođe i kastodi banka i ima brokersku kuću? Zar taj fond ne učestvuje kao broker na tržištu?

Nije na forumu

#7 2009-05-28 19:02:36

orisni
Član

Fond nije broker na trzistu nego koristi usluge brokera. Mozda broker naplacuje manje "svom" fondu nego tudjem fondu. Verovatno postoji i regulativa koja kaze da drustvo za upravljanje fondom mora biti odvojeno od kastodi banke i brokera da bi postojala nezavisna kontrola rada fonda. Sve i da nema takve regulative, nije neuobicajeno u velikim kompanijama da jedan deo kompanije drugom naplacuje svoje usluge.

Obavezno procitajte najbolje (jer je jedino a ne mnogo dobro ili zavrseno) Uputstvo za ulaganje novca u Srbiji.

Nije na forumu

#8 2009-05-28 19:44:50

StefanMR
Član

Dobro, to je samo dodatna zarada, koja se vadi iz novca fonda! Jel tako?

Nije na forumu

#9 2009-05-28 21:45:04

orisni
Član

Pretpostavljam da su troskovi kastodi banke ukljuceni u godisnje odrzavanje, dok provizija brokera (i ostali troskovi koji idu uz kupo-prodajne transakcije) nisu ukljuceni nego se jedino "vide" kroz umanjenu vrednost IJ.

Nije na forumu

#10 2009-05-30 12:33:27

StefanMR
Član

Uporedni podaci za otvorene investicione fondove (podaci sa sajtova investicionih fondova):

http://img39.imageshack.us/img39/315/msnag0084.jpg

Kada bih birao samo na osnovu ovih podataka, moj izbor bi bili Erste Balanced ili Citadel Triumph...

Nije na forumu

#11 2009-05-30 14:08:07

Dushan85
Član
Registrovan: 2007-12-11

StefanMR upisano:

Kada bih birao samo na osnovu ovih podataka, moj izbor bi bili Erste Balanced ili Citadel Triumph...

Da, ali uzeti u obzir da je Erste samo trenutno na "akciji", i da je Jubmes prestao sa radom.

Nema apsolutno smisla i logike (bar ovde) da ako je fond "skuplji" da će bolji prinos da ostvari, naprotiv!

Moj glas za indeksni fond (kada ga bude) smile

Nije na forumu

#12 2009-05-30 14:30:39

StefanMR
Član

Zar nije Jumbes prešao pod kontrolu Citadela?
Ovo je samo trenutni pregled, tako da ako neko hoće da uloži sada (i u nekoliko narednih meseci) ima dobru ponudu od Erste! Naravno kada pričamo o ceni i troškovima.
Čini mi se da je to dosta odgovoran potez od njih, i stimulativan, da ne naplaćuju ulaz i da se odreknu troškova vođenja... Jel?

Nije na forumu

#13 2009-05-30 14:38:09

StefanMR
Član

Dushan85 upisano:

Nema apsolutno smisla i logike (bar ovde) da ako je fond "skuplji" da će bolji prinos da ostvari, naprotiv!

Moj glas za indeksni fond (kada ga bude) smile

Orisni ce da umre od sreće kad vidi šta si napisao!!! smile

Nije na forumu

#14 2009-05-30 15:43:15

Dushan85
Član

StefanMR upisano:

Zar nije Jumbes prešao pod kontrolu Citadela?

Ne, to je Focus pod upravom Citadela sada.

StefanMR upisano:

Čini mi se da je to dosta odgovoran potez od njih, i stimulativan, da ne naplaćuju ulaz i da se odreknu troškova vođenja... Jel?

Dobar marketinški potez. Efekata za sada nema... Kriza! Niko ne ulaže u fondove rasta vrednosti imovine, tj. nema priliva.

StefanMR upisano:

Orisni ce da umre od sreće kad vidi šta si napisao!!!

smile orisni i ja se slažemo po većini pitanja što se tiče investiranja wink

Nije na forumu

#15 2009-05-30 17:00:00

orisni
Član

StefanMR upisano:

ako neko hoće da uloži sada (i u nekoliko narednih meseci) ima dobru ponudu od Erste! Naravno kada pričamo o ceni i troškovima.

Pise u uputstvu zasto je bolje NE ulagati u balansirane fondove. Problem je sto ne znas sta i kako balansiraju. Ako ti vec zelis da balansiras svoje pare izmedju akcija i fiksnog prinosa (a svakako bi trebalo), onda ulozi deo para u fond(ove) rasta vrednosti (mada i oni ko zna u sta ulazu kad su tako malo pali tokom pada Belex-a!) i stavi deo para na orocenu stednju (mada su sad valjda postali i stedni zapisi i obveznice pristupacni gradjanima).

Sto se tice troskova, fino je sto su smanjili na 0% ali to je samo za cetiri meseca ako sam dobro razumeo. Znaci, prve godine bi odrzavanje bilo 2% i druge 3% tako da ako drzis dve godine, vec si na 2,5% godisnje, a onda ide i preko toga.

Gledajuci samo u troskove, ja bih i dalje preporucio Citadel Triumph, kao sto sam preporucivao i ranije.

StefanMR upisano:

If you do not enter the tiger's cave, you will not catch it's cub. (Japanese proverb)

Imas viska jedan apostrof u ovome. Inace, bilo bi veca fora da si napisao na japanskom; ne znam da li se pise ovako: 虎穴に入らずんば虎子を得ず E sad, ako mislis da ovo prica o riziku, onda ne prica o sistemskom i nesistemskom...

Dushan85 upisano:

orisni i ja se slažemo po većini pitanja što se tiče investiranja

Dushan85 je valjda jedini sa ovih foruma koji je procitao neku od knjiga koje sam preporucio. Dusane, sta je tebe nagnalo da procitas: znatizelja, dosada, poverenje u preporuku od tamo nekog lika "Orisni", nagrada koju sam davao za onoga ko procita (i napise konkretno uputstvo za Srbiju), moje glupiranje (ono sto sam primetio je da sto neozbiljnije pisem to ljudi ozbiljnije uzimaju moje preporuke smile... Zasto se tu te/a knjige/a ubedile da bi indeksi fondovi bili najbolji nacin za ulaganje u akcije sa "risk-return" tacke gledista?

Nije na forumu

#16 2009-05-30 17:16:51

StefanMR
Član

Znači Citadel ostaje zvanična preporuka! smile Našeg IF Review časopisa! smile
Ispravio sam apostrof u potpisu! I meni nije fora da napišem pa da ljudi ne razumeju, ili da moraju da traže prevod preko google-a.

Neki komentar na cene ulaza i izlaza kod drugih fondova?

Nije na forumu

#17 2009-05-30 19:17:48

orisni
Član

StefanMR upisano:

Znači Citadel ostaje zvanična preporuka! smile Našeg IF Review časopisa! smile

Tacno tako. To je preporuka koju dajemo za dzaba. Ako se neko pretplati na nas casopis (cijena prava sitnica: 100 evra mesecna pretplata, ali garantujemo dobitak od +80% godisnje wink, moze da dobije nase prave preporuke (koje se sastoje u tome da otvore svoj casopis i zaradjuju na tome wink.

StefanMR upisano:

meni nije fora da napišem pa da ljudi ne razumeju

You're absolutely right there. I was thinking a few times to switch to English. I'd then not have to worry about translating investment terms into Serbian. smile

StefanMR upisano:

Neki komentar na cene ulaza i izlaza kod drugih fondova?

Procenti naizgled nisu veliki, ali zasto ih placati kad imas fond koji ne naplacuje ni ulaz ni izlaz (posle dve godine). Obicno se kao kontraargument tome da se ulaze u fondove koji najmanje naplacuju navodi to da za mnoge druge stvari vazi "koliko para, toliko muzike", tj. sto vise platis, to bolju uslugu/proizvod dobijas. Npr. ti kazes nekome da ulozi u Citadel Triumph posto je najjeftiniji, a oni ti kazu da ce neki drugi fond biti bolji jer vise naplacuje, pa samim tim to kao znaci da ce bolje da radi. Onda ti navedu primer npr. da li ti je bolja (domaca?) cokolada X (koja kosta npr. 60 dinara) ili je bolja (strana?) cokolada Y (koja kosta npr. 120 dinara). No, to nema veze jedno sa drugim. To sto fond vise naplacuje ne znaci da se ocekuje da ima bolje rezultate, cak sta vise, verovatnije je da ce imati losije rezultate (tj. manji skok ili veci pad IJ).

Nije na forumu

#18 2009-05-30 22:13:19

gp
Član
Registrovan: 2007-05-15

"Neki komentar na cene ulaza i izlaza kod drugih fondova?"

ProActive..."2.) jednokratna naknada u iznosu od 49.000 dinara, pri cemu clan Fonda, sve dok postoji Fond i sve dok je taj clan imalac bar jedne IJ, nece imati obavezu placanja navedene naknade (tj. "onih 3%") prilikom kupovina IJ Fonda".

ili...za iznose vece od cca 1,6 miliona dinara interesantna varijanta...svaki kasniji novi ulaz/izlaz nema troskova.

Nije na forumu

#19 2009-05-30 22:15:06

StefanMR
Član

Da, primetio sam to, ali sam ja računao ovde na "malog" investitora koji ulaže maximalno 5000 evra. To se isplati samo nekome ko ima gomilu para, a taj verovatno neće staviti pare u investicioni fond! smile

Nije na forumu

#20 2009-05-31 02:45:26

orisni
Član

StefanMR upisano:

nekome ko ima gomilu para... verovatno neće staviti pare u investicioni fond!

Zasto mislis da neko ko ima gomilu para ne bi stavio deo para u investicioni fond? Mozda u Srbiji ne bi (jer bi recimo izneo pare napolje), ali znam u Americi milionere koji ulazu u fondove.

Nije na forumu

#21 2009-05-31 08:43:18

StefanMR
Član

Pa u Srbiji, u Srbiji! Znao sam da ćeš se javiti!
Pa zamisli Mikija (sa teme "2 miliona") koji stavlja svoja 3 miliona u investicione fondove, i naravno u prve tri godine ne samo što nema nikakav prinos (mora da nastavi da radi, ili da živi od socijalne pomoći od 3000 dinara mesečno), nego posle 3 godine umesto 3 miliona ima 850 000 dinara, i zbog skoka evra, ispada da je posle 10 godina uspeo da uštedi 6000 evra! smile

Nije na forumu

#22 2009-05-31 12:54:55

Dushan85
Član

orisni upisano:

Zasto se tu te/a knjige/a ubedile da bi indeksi fondovi bili najbolji nacin za ulaganje u akcije sa "risk-return" tacke gledista?

Radoznalost, želja za znanjem, dobra argumentacija smile

Nije me samo knjiga ubedila, pratim dešavanja na našem i tržištima u regionu (pogotovo Hrvatska) i vidim razočaravajuće rezultate fondova u odnosu na indekse, pogotovo na dugi rok. Postavljao sam već tabele negde u vezi sa hrvatskim fondovima i prinosom na duži rok.

Ono što sam ranije govorio, a to je da naši fondovi ni izbliza neće moći da isprate rast indeksa se upravo sada i dešava. Jedino KD je uspeo 20% da poraste, ostali su tako mizerno rasli (neki još padaju) da je to strašno. Zaglavili u nelikvidnim hartijama sa MPC i bez svežeg priliva novca ne vidim da će da krenu sa rastom. Dakle, prvo mora da bude priliva novca, a zatim, ili da ulaze u likvidnije hartije i koliko/toliko prate rast indeksa, ili da (što verujem i da će učiniti kad im se pruži prilika) dižu cene tih nelikvidnih hartija, što je lako moguće s obzirom na ponudu smile

Nije na forumu

#23 2009-05-31 19:28:51

orisni
Član

StefanMR upisano:

zamisli Mikija (sa teme "2 miliona") koji stavlja svoja 3 miliona u investicione fondove

Nije nigde u uputstvu pisalo da treba staviti sve pare u fondove. Pisalo je da treba podeliti deo u akcije (kroz fondove) i deo na fiksni prinos (kroz orocenu stednju ili stedne zapise ili fond ocuvanja vrednosti ili sta ce se vec pojaviti). Ako neko ima gomilu para, verovatno moze da deo para diversifikuje i u nekretnine. E sad, da li postoji rizik da akcije/fondovi padnu, naravno da postoji. Isto tako postoji i rizik od inflacije da ti obezvredi pare na fiksnom prinosu. Isto tako postoji i rizik za nekretnine da cena i/ili renta padne. Zamisli Mikija koji kupuje onog "salonca" na Vracaru za 450.000 evra da bi par meseci nakon toga cena stana pala na 250.000 evra. Ne postoji "sigurno" investiranje...

Nije na forumu

#24 2009-06-01 23:29:23

StefanMR
Član

Ok, šta ćemo sa uputstvom sada?
Jel ostalo nešto sporno?

Nije na forumu

#25 2009-06-02 05:54:08

orisni
Član

StefanMR upisano:

Ok, šta ćemo sa uputstvom sada? Jel ostalo nešto sporno?

Nikad nije nista ni bilo sporno. Kazu da se u investiranju ni ne otkriva nista novo. Jedino postoji istorija koju neko ne zna. smile Neki principi su uvek i svuda isti: diversifikacija smanjuje rizik, manji troskovi ostavljaju vecu zaradu nakon troskova, veca ocekivana zarada obicno znaci veci preuzeti rizik... Pitanje je samo kako najbolje implementirati investiranje u Srbiji vodeci se tim principima.

Nije na forumu

#26 2009-06-02 09:48:45

StefanMR
Član

Možda i ovde treba naglasiti da je i Jubmes Aktiv prestao sa radom...
Moraću da skinem te mrtve fondove sa tabele pa da je postavim ponovo!

Nije na forumu

#27 2009-09-23 15:10:12

SITNA RIBA
Najnoviji član
Registrovan: 2009-09-23

NE ZNAM DA LI SE IKO JAVLJAO U SKORIJE VREME JER PO DATUMIMA NE BIH REKAO
ZELEO BIH DA NEGDE PLASIRAM NOVAC PA ME INTERESUJE GDE
POZDRAV

Nije na forumu

#28 2009-09-24 09:59:10

orisni
Član

Jesi li procitao Uputstvo za plasiranje novca? smile

Nije na forumu

#29 2009-11-25 22:21:16

PapirZaPapir
Najnoviji član
Registrovan: 2009-11-25

Ove godine su se na belex-u desavale velike oscilacije. Investicione jedinice fondova sa druge strane su se pomerale nesrazmerno
malo bez obzira da li su balansirani ili fondovi rasta. To radja sledeca pitanja:

1) Koliki je udeo nelikvidnih akcija u njihovim portfolijima?

2) Da li su predvideli aprilski i avgustovski skok?

3) Da li uopste mogu da se "otkopaju" iz nelikvidnih papira?

4) Da li oni znaju nesto sto mi ne znamo?

Ili da sve svedem u jedno pitanje. Da li je neko provalio kako oni razmisljaju?

Nije na forumu

#30 2009-11-27 16:44:06

Velemajstor
Član
Registrovan: 2008-05-27

SITNA RIBA upisano:

NE ZNAM DA LI SE IKO JAVLJAO U SKORIJE VREME JER PO DATUMIMA NE BIH REKAO
ZELEO BIH DA NEGDE PLASIRAM NOVAC PA ME INTERESUJE GDE
POZDRAV

orisni upisano:

Jesi li procitao Uputstvo za plasiranje novca? smile

Novac plasiraj u svoj sef ili u nešto opipljivo (proizvodnja recimo) a kojekakva uputstva bolje ti je da preskočiš, uštedećeš i novac i živce.
Fondovi, berza, ove ili one hartije...proteklo vreme je pokazalo da je sve to samo jedan enormno veliki, bogato okićen ringišpil na kome bi svi da se voze ali niko ne odgovara ako se  sedišta razlete što se neprestano događa.
Tu zarađuju jedino oni šta naplaćuju karte, njih nema glava da boli kao što će tebe kada je razbiješ.

Poslednje editovanje od Velemajstor (2009-11-27 16:45:34)

1. Nema leba bez motike
2. Nije tukla majka sina što se kockao, već što se vadio
3. Samo jedna stvar raste u tuđim rukama

Nije na forumu

#31 2009-11-28 09:26:16

orisni
Član

Velemajstor upisano:

Novac plasiraj u svoj sef ili u nešto opipljivo (proizvodnja recimo)

A kako da odluci koji deo da plasira u sef a koji da stavi u proizvodnju? Uputstvo prica o tome kao o odnosu Y/X, tj. koji deo na fiksni prinos a koji u akcije. Valjda i sam shvatas da je ulaganje u fondove zapravo ulaganje u akcije sto je zapravo ulaganje u proizvodnju. Ako si ti izgubio pare tu nedavno, ne znaci da svako uvek gubi. Zato je dobro procitati nesto kvalitetno pre nego sto ljudi krenu da ulazu, bilo u sef, bilo u (opipljivu) proizvodnju, bilo u sta vec trece...

Nije na forumu

#32 2009-12-01 20:14:16

Velemajstor
Član
Registrovan: 2008-05-27

orisni upisano:

A kako da odluci koji deo da plasira u sef a koji da stavi u proizvodnju? Uputstvo prica o tome kao o odnosu Y/X, tj. koji deo na fiksni prinos a koji u akcije. Valjda i sam shvatas da je ulaganje u fondove zapravo ulaganje u akcije sto je zapravo ulaganje u proizvodnju

Ta formula, ulaganje u fondove=ulaganje u akcije=ulaganje u proizvodnju ima ozbiljan nedostatak i zato je gubitnička: faktički se novac  poverava neodređenom broju lica, bez prepoznatljivog identiteta koja će upravljati tim novcem a na eventualni (vrlo izvestan) gubitak samo slegnuti ramenima.  Ozbiljno sumnjam da će iko bolje brinuti za moj novac od mene samog pa makar ga progurao kroz kladionicu što je, čini mi se bolja varijanta nego pomenute hartije.
Ne znam koje uputstvo može slikovitije i bolje da predoči moguće situacije od onoga što doživljavamo evo već 2 godine a ulazimo i u treću...ko je 2007 uložio u hartije sad ima oko 25-30% uloženog. Valjda ne očekuješ da svaki investitor mora da bude ekspert sa vanserijskim znanjem kojekakvih analiza i da pri tom od 10-13h neprestano prati tiker na ekranu. S druge strane, nisam još čuo da se neko pohvalio time što je novac poverio tamo nekom stručnom na upravljanje, svi do jednog su omanuli i potonuli, uostalom stanje fondova (a ovde je o tome reč) sve govori.
Mene kao običnog investitora ne interesuju izgovori ma koje vrste (svetska kriza, pao meteor, zaratilo se, svinjski grip, predsednik države vara ženu pa se otkrilo...),  ja ukazujem na ono što je stajalo u reklami a to je "stručno upravljanje Vašim novcem..."...itd, eno i sad im to stoji na sajtovima (fondovima) pa se pitam ko je ovde lud.

orisni upisano:

...Ako si ti izgubio pare tu nedavno, ne znaci da svako uvek gubi...

Tačno ali i tu ima jedna kvaka, da sam samo ja ni po jada...ta rečenica u stvarnom životu zapravo glasi ovako:
"...Ako je 80% ljudi izgubilo novac tu nedavno, ne znaci da svako uvek gubi..."

1. Nema leba bez motike
2. Nije tukla majka sina što se kockao, već što se vadio
3. Samo jedna stvar raste u tuđim rukama

Nije na forumu

#33 2009-12-03 06:31:25

orisni
Član

Velemajstor upisano:

Ozbiljno sumnjam da će iko bolje brinuti za moj novac od mene samog pa makar ga progurao kroz kladionicu što je, čini mi se bolja varijanta nego pomenute hartije.

Razlika izmedju kladionice i ulaganja u hartije je sto u kladionici imas negativan ocekivan dobitak dok na hartijama imas pozitivan ocekivan dobitak. Taj izraz "ocekivan dobitak" ne garantuje da ce biti i realizovan dobitak. Imas ljude koji u kladionici zarade vise nego neki drugi ljudi na hartijama. Ali u proseku ljudi gube pare u kladionici (osim ako nisu vlasnici kladionice koji sede u kladionici). A na hartijama, verovao ili ne, ljudi su u proseku dobijali kroz istoriju. Kako ce biti u buducnosti ne znamo, ali se ocekuje da bude slicno kao u proslosti. Ako moze i jedna mala sala: eto, ako ti mislis da su kladionice najbolji biznis, umesto da se kladis, mozes da sam pokrenes neku kladionici ili da kupis neke hartije kladionica. wink

Valjda ne očekuješ da svaki investitor mora da bude ekspert sa vanserijskim znanjem kojekakvih analiza i da pri tom od 10-13h neprestano prati tiker na ekranu.

Daleko od toga: ne treba mnogo znanja ni vremena provoditi na investiranje (barem ne u Americi) da bi se imali rezultati iznad proseka! Upravo zato sam i napisao Uputstvo. Za mene je bilo otkrovenje kad sam shvatio kako moze da se lako i jednostavno investira, a da se opet ocekuju dobri rezultati. Nazalost (ili na srecu), Srbija nije bas kao Amerika, ali moci ce valjda nekad i iz Srbije da se investira na bolji nacin nego sada.

nisam još čuo da se neko pohvalio time što je novac poverio tamo nekom stručnom na upravljanje

Eto pogledaj onaj NII portfolio: 3% zarade za 3 godine. smile

"...Ako je 80% ljudi izgubilo novac tu nedavno, ne znaci da svako uvek gubi..."

Bas tako. Vise srece u sledecem kolu. Za akumulatore je ionako sreca kad berza NE raste.

Nije na forumu

#34 2009-12-04 04:17:01

firma krstic
Član
Registrovan: 2007-07-29

orisni upisano:

Eto pogledaj onaj NII portfolio: 3% zarade za 3 godine. smile

Ali… ako se uracuna “monetarna” inflacija (naglasavam monetarna jer je treba razlikovati od  “asset” inflacije) onda  se zarada pretvara u gubitak smile

Sve dok se kupovna moc novca unistava brze od kupovne moci tvog asset-a (kao sto je na primer  stock portofolijo) onda samo dobijamo stvorenu iluziju zarade.

Nije na forumu

#35 2009-12-04 21:41:50

orisni
Član

@FK bilo je vec price na NII temi o razlici izmedju nominalnog i realnog prinosa. 3% nominalno na 3 godine je malo kako god da okrenes (cak i posto je bilo deflacije pa je 3% nominalno moglo da bude vise realno). Zbog toga i stoji smesak iza 3%. Mada, nama akumulatorima je bolje sada 3% umesto 30% a posle 30% umesto 3%, nego sada 30% umesto 3% a posle 3% umesto 30%. Akumulatori svih zemalja, ujedinite se. wink

Nije na forumu

#36 2009-12-05 00:15:00

sone
Član
Registrovan: 2007-09-25

Orisni@

Ti kao da planiras da zivis barem 300 god.smile

Taktika akumulatora nije bila losa 90-ih,ali ima tu jedan zvrk,sta ako ova kriza predje u stagnaciju jedno narednih 10 god?
Djaba si krecio

Nije na forumu

#37 2009-12-05 10:38:05

StefanMR
Član

Po meni je orisnov sistem investiranja rizičniji od bilo kakvog swing trejdinga... Ako ima sreće, za 30 godina će njego portfolio vredeti mnogo, a ako nema, neće vredeti ništa!

Nije na forumu

#38 2009-12-07 07:46:34

orisni
Član

Necu se javljati neko vreme zbog samobana, ali hajde evo jedan post da se "ispisem". To je kao ono kad se sutira na kos pa moras da das jos jednu trojku da se "ispises". Ako neko hoce da me kontaktira, moze na orisni@yahoo.com

sone upisano:

Taktika akumulatora nije bila losa 90-ih

Ne znam sta tebi znaci "taktika akumulatora", pa hajde da objasnim sta to znaci meni.

Akumulatori su oni koji skupljaju kapital, npr. rade za platu i stede od te plate ili imaju svoju firmu i ne ulazu svu zaradu nazad u firmu. Da bi neko bio "akumulator" jasno je da je preduslov da ima primanja od kojih moze nesto da ustedi. Akumulatorima nije bitan trenutan prinos na kapital nego im je bitan rast tog kapitala na duzi rok, recimo 10 godina ili duze. Jednog dana akumulatori skupe dovoljno kapitala da zive od prinosa na kapital (plus penzije, anuiteti i sta vec) a ne vise od svog rada.

Taktika akumulatora ne zvuci vrlo precizno jer "taktika" obicno znaci donosenje odluka na kraci rok. Pre bi se moglo pricati o strategiji (investiranja) akumulatora. Znaci, pitanje je kojom strategijom da akumulatori investiraju svoj kapital na tih 10 godina i duze da bi imali dobar prinos kad im bude trebao prinos.

Nemojte sad pocinjati pricu da u Srbiji niko ne moze da stedi od plate ili da niko ne moze da planira na 10 godina ili duze. Sto se tice stednje, jasno je da dobar deo naroda nema para, ali ocigledno je da neki forumasi imaju pare jer se inace ne bi javljali ovde. Moguce je da vecina onih koji se javljaju nisu akumulatori u smislu da imaju primanja od kojih redovno stede i dodaju na kapital. Umesto toga, mozda oni vec imaju kapital (ustedeli pre, dobili, nasledili, ukrali, kako vec) i onda ih zanima ocuvanje tog kapitala i prinos na kapital, a ne rast na duzi rok. No, znam da na forumu ima barem jedan akumulator, ali necu sad da imenujem nickove. Sto se tice duzeg roka, vecina ulaze pare na duzi rok cak i ako eksplicitno ne planira to. Eto da uzmem Soneta i StefanaMR kao primere posto su se javili ovde. Oni su trenutno zivi i imaju barem po jedan evro. Nadam se da ce biti zivi i kroz 30 godina i da u medjuvremenu nece bankrotirati. To znaci da oni taj svoj evro ulazu na tih 30 godina, bez obzira da li oni to tako posmatrali ili ne! Jedino je pitanje u sta da stave taj evro (u carapu, banku, obveznice, akcije, nekretnine, zlato, kukuruz, naftu, svinjske polutke...).

E sad, sta tek znaci "Taktika akumulatora nije bila losa 90-ih" nemam pojma. Jedini nacin da ne budes akumulator je da potrosis sve pare koje primis. Ako nemas para, ne moras ni da brines kako da ih investiras. smile O reci "taktika" smo vec rekli da bi pre trebalo da bude "strategija". Sto se tice toga sta je radilo 90-ih a sta nije, ne pise nigde da strategija investiranja akumulatora mora da bude tacno takva i takva u procenat. To je stvar licnog izbora na koliko dugo ljudi investiraju pare, koji im je cilj investiranja i koliko rizika zele da preuzmu. Ne mora akumulator da drzi nista para u akcijama; moze sve da stavi na orocenu stednju. Dualno, ne mora akumulator da stavi nista para na orocenu stednju; moze sve da stavi u akcije, preciznije u fondove. (Ovde se pominju fondovi da ne bude da spamujemo temu. wink No, verovatno ni 0/100 ni 100/0 nije najbolje investiranje nego treba imati neki miks.

sta ako ova kriza predje u stagnaciju jedno narednih 10 god?

Pretpostavljam da se pitanje o stagnaciji odnosi na rast berze. (Ako pricas o mogucnosti gubitka posla itd. to je sasvim drugo pitanje.) Za berzu i 10 godina je isto kao sto sam rekao i u prethodnom postu za 3 godine: za akumulatora je zapravo dobro da rast berze bude manji ranije a veci kasnije! Bolje je da berza prvih 10 godina poraste 10% ukupno pa onda 11-e godine poraste 100% nego da prvih 10 godina poraste 100% ukupno pa onda 11-e godina poraste 10%. U oba slucaja berza kroz 11 godina poraste 120%, tj. 7,43% godisnje. Medjutim, akumulator koji svake godine (iliti svakog meseca) dodaje na kapital ima na kraju vise para ako berza skoci 100% 11-e godine nego ako skoci 10% 11-e godine. Ne samo da je dobro da berza raste manje na pocetku a vise kasnije nego je isto tako dobro da berza padne na pocetku ili cak da krasira. Za oni koji tek krecu sa investiranjem je odlicno sto je ovaj pad berze dosao 2008-e. Kako pise u nekim knjigama o investiranju, akumulatori treba da padnu na kolena i da se mole za krah berze upravo nakon sto krenu sa investiranjem.

StefanMR upisano:

Po meni je orisnov sistem investiranja rizičniji od bilo kakvog swing trejdinga...

Uz svo duzno postovanje, nije mnogo bitno tvoje ili moje misljenje, posto smo mi amateri za investiranje. Ja nikad nisam ni tvrdio da se investiranjem bavim profesionalno. Ono sto ti nazivas "orisnov sistem investiranja" nije sistem koji je Orisni izmislio ili sistem po kome investira jedino Orisni na celom svetu. Samo je Orisni jedini koji pise o tom sistemu ovde, u Uputstvu za Investiranje, kroz pracenje NII portfolija i kroz ostale teme. (Orisnov licni portfolio je slican kao NII, ali je to nebitno za diskusiju.) Taj sistem su izmislili ekonomisti koji su dobili Nobelove nagrade za to i ljudi koji upravljaju milijardama dolara. Orisni samo prevodi na srpski ono o cemu ono pisu na engleskom. A izmedju ostalog pisu da je sistem daleko manje rizican od "sving trejdinga".

Ako ti imas bolji sistem za investiranje na 30 godina, opisi ga negde na forumima da ljudi mogu da ga diskutuju. Po onome sto si pisao, cini mi se da je deo tvoje ideje da ne treba sve pare stavljati na orocenu stednju nego da treba drzati deo para i na berzi ali samo ponekad a ne uvek. Konkretno, treba ulagati na berzu kad se ocekuje rast, a povlaciti pare kad se ocekuje pad. Jedini je problem pogoditi kad ce se to desiti.

Nemoj ovo pitanje da shvatis previse licno, ali zasto mislis da bi ti vise znao o investiranju nego ljudi koji se bave time decenijama? Znam da se ti investiranjem bavis vec duzi niz nedelja... ili dobro, hajde, duzi niz meseci, jer ima 9 meseci od kako si na forumu. Ne bavim se ni ja mnogo duze; na forumu sam oko 2,5 godine. Daleko od toga da tvrdim da o investiranje sve znam ili mnogo znam. Pritom smo obojica hobisti i investiranje nam nije zanimanje. Kako bismo mi za tako kratko vreme mogli da budemo bolji od ljudi koji se time profesionalno bave decenijama? A pazi sto je najinteresantnije, mi zaista mozemo imati vece prinose nego ljudi koji se bave time decenijama, da li nasom srecom ili nasim znanjem! Ne znam jesi li nekad primetio da je investiranje vrlo cudna oblast ljudskog delovanja gde oni koji imaju vise znanja i duze se bave time i provode vise vremena na tome ipak mogu imati losije rezultate nego amateri. A pritom se u svemu tome okrecu ogromne pare tako da nije to pitanje hobija radi ubijanja vremena.

Eto uporedi investiranje sa medicinom. (Ono cime se ja bavim nije mnogo popularno, pa ne mogu sa time da uporedjujem; jesi li ti nekada video nekog korisnika da udje u biblioteku i da kaze bibliotekaru: "Niste dobro klasifikovali ove knjige. Ja cu da vam pokazem kako da to uradite bolje.") I hobisti i profesionalci i lekari i nadrilekari i svi ostali imaju neki svoj pristup medicini. Dosta njih tvrdi da "zna najbolje" kako nesto treba uraditi. Dosta njih ima i neke "dokaze" za svoje tvrdnje, npr. empirijske obzervacije. Eto recimo jedan moj deda je pusio i ziveo do 83-e godine a drugi nije pusio i ziveo do 68-e, pa sam zakljucio iz ta dva primera da oni koji puse uvek zive duze i poceo sam da pusim da bih ziveo duze. (Isto tako sam gledao nekoga ko je kupovao i prodavao na berzi i prosao je bolje nego neko drugi ko je drzao pare stalno, pa sam zakljucio iz ta dva primera da je aktivna trgovina uvek bolja nego pasivno investiranje.) Ali kome ti licno verujes u vezi medicine? U koje izvore se pouzdas? Da li bi pustio nekom hobisti da operise na tebi? Primeti uzgred da medicina ne vodi ka najvecim zaradama. Ako gledas najbogatije ljude sveta, niko nije doktor, plasticni hirurg, zubar, farmaceut (osim ako ne racunas Voltonove kao farmaceute jer njihove robne kuce prodaju i lekove). To ne znaci da ljudi u medicini ne zaradjuju odlicno, ali ipak negde drugde mogu da se prave jos vece pare. U medicini je vrlo verovatno da ces postati bolji, a samim tim i zaraditi vise para, ako ulozis vise truda i vise vremena. U investiranju pak to nije nimalo izvesno: mozes trositi vise vremena i ulagati vise truda u investiranje a opet imati losije rezultate. (Treba praviti i razliku izmedju investiranja svojih para i profesionalnog investiranja tudjih para, ali u potonjem slucaju se ne zaradjuje toliko na prinosu koliko na troskovima upravljanja; ja pricam samo o investiranju sopstvenih para.)

Zato je moj licni izbor da investiram na jednostavan nacin koji ima dobre izglede da me dovede do mojih finansijskih ciljeva. Da li je garantovano da cu stici tamo? Ne, naravno da nije. Ali ja jos nisam video za mene licno bolji sistem od onoga na koji investiram. Ne kazem da je sistem na koji ja investiram dobar za sve druge, jer drugi ljudi imaju drugacije finansijske ciljeve i drugacije mogucnosti investiranja. Nazalost, najveci problem u Srbiji je sto zapravo odande/tamo ni ne moze da se investira na nacin na koji investiram iz Amerike. Ali bice valjda situcija bolja i u Srbiji kroz koju godinu/deceniju...

Nije na forumu

#39 2009-12-07 12:09:40

Godfather
Član
Iz: Beograd
Registrovan: 2006-08-01

Sto se tice ispisivanja sa foruma, ako se dobro secam ti si i pre nove 2009. rekao da odlazis sa foruma, a jos si tu?

P.S: nije u negativnom kontekstu

Poslednje editovanje od Godfather (2009-12-07 16:42:40)

"Never act on tips. Never add to a losing position. A losing position means you were wrong. Stocks are never too high for you to begin buying. Always sell what shows you a loss and keep what shows you a profit. Don't liquidate a winner to keep a loser. There is only one side to the stock market and it is not the bull side or the bear side but the right side!" J.L.

Nije na forumu

#40 2009-12-07 20:56:47

firma krstic
Član

orisni upisano:

Akumulatori su oni koji skupljaju kapital, npr. rade za platu i stede od te plate ili imaju svoju firmu i ne ulazu svu zaradu nazad u firmu.

Ovako opisana strategija “Akumulatora” se u potpunosti slaze i sa mojim saznanjima.
Ja bih to ovako formulisao:
Za dugorocni (penzijski) cilj ne postoji bolji investicioni plan nego sto je BRUTALNA akumulacije kapitala STEDNJOM. I kao appendix na ovu gornju formulaciju dodao bih jos ovo: "Ziveti u skladu sa svojim finansijskim mogucnostima." To je to. Nepostoji “silver bullet”. Bolno jeste, zahteva izuzetnu finansijsku disciplinu ali ne postoji drugi nacin.

orisni upisano:

Jedino je pitanje u sta da stave taj evro (u carapu, banku, obveznice, akcije, nekretnine, zlato, kukuruz, naftu, svinjske polutke...).

To je pitanje svih pitanja.  Ali sve vise dobijem utisak da sa svakom od navedenih opcija za investiranja kao da visis sa unutrasnje ivice  neociscene wc solje. smile  A razlicite investicione opcije pokusavaju da ubede jedna drugu kako je njihov deo ivice wc solje znatno bolji. smile

P.S. Bez obzira sto si se ispisao sa tricom, smile  svrati ako bude neke dalje investicione diskusije.
Nemozes da promenis vec institucializovanu paradigmu u drustvu gde se na investiranje posmatra kao na jednokratni LOTO dobitak.  Svi su u potrazi za “srebrnim metkom”.  Celo drustvo se dresira na mogucnost INSTANT dobitka. Bilo da govorimo o mogucnosti da ucestvujes u novom serijalu “Velikog Brata” ili da izdas novi CD sa Pinkovizijom, ili da ti upali jedna kombinacija sa P+3  (Prizemlje + 3 sprata) na opstini Vracar. Success is just around corner. Uspeh je zgarantovan samo treba malkicooo srece. A rad, edukacija, stednja, dugorocni horizont posmatranja. E toga nema. A to su sve sastojci uspesnog investiranja. I kako sad ti da ocekujes da se prica o investiranju kada se na investiranje posmatra kao na “kombinaciju bez ulozenog rada” smile

orisni upisano:

Ali bice valjda situcija bolja i u Srbiji kroz koju godinu/deceniju...

Isto je u celom svetu. Nismo mi ni mnogo gori ni mnogo bolji od ostalih.

Poslednje editovanje od firma krstic (2009-12-07 20:58:14)

Nije na forumu

#41 2009-12-07 23:54:34

sone
Član

Samo par kratkih komentara posto se izgleda orisni nece vise javljati..kako se cini
Taktika je pogresan izraz koji sam napisao na brzinu,bolja rec je strategija,i naravno da sam mislio na berzu kada sam govorio o stagnaciji..
Ovde berza nije ni postojala 90-ih godina,a preko je uveliko cvetala i rasla,samim tim je tamo i nastala strategija akumulatora,jednostavno imalo se vise opcija ulaganja
Za razliku od banaka na zapadu ovde su kamate na orocenu stednju bile povelike sve od 2002 pa do danas. a pri tome su i najmanje rizicno ulaganje
-ako se to uopste moze nazvati ulaganjem,ali sa obzirom na visinu kamatnih stopa stednje po bankama, posle iskustava zadnjih godinu i po dana  sa berzom-to jeste ulaganje
Sta zapravo hocu da kazem-nisu ovde ljudi toliko neuki i podlozni filozofiji ''srebrnog metka" love na brzinu koliko se to misli,vec jednostavno nemaju puno izbora oko investiranja,a imaju puno loseg iskustva

Sad malo da glasno razmisljam- kada bih ziveo preko i zaradjivao koliko god da zaradjujem,a imam opciju da stedim po tamosnjim bankama po OVDASNJIM kamatnim stopama,sa jedne strane,
Ili da tu mesecnu ustedjevinu ulazem kupujuci i dokupljujuci akcije ocekujuci dugorocni dobitak (npr narednih 4-5 g)

Ja bih odabrao radije prvo nego drugo

A na srebrni metak ocigledno racunaju i akumulatori,jer je bolje sad 3% pa posle 30,nego sad 30% pa posle 3%....
Sto rece orisni... wink

Poslednje editovanje od sone (2009-12-08 00:38:46)

Nije na forumu

#42 2009-12-08 00:52:16

Neradnik
Član
Registrovan: 2008-05-15

U nedostatku orisnija, ta "njegova" strategija je nastala 60ih ili 70ih.

Nije na forumu

#43 2009-12-08 01:59:49

firma krstic
Član

orisni upisano:

Ali bice valjda situcija bolja i u Srbiji kroz koju godinu/deceniju...

firma krstic upisano:

evo bas veceras, posle gornjeg napisanog posta, naletim na skrivenu kameru koja upravo pokazuje tragediju danasnjeg obrazovanja u drustva. Znaci dasa trazi potpise gradjana za ovo, pazi sad: "Peticiju za povecanje inflacije od 100% da bi se prouzrokovala hiper -inflacije" . Tragi-Komedija...Univerzitetski obrazovani mladi na filmu svi odreda potpisuju peticiju. Jedino jedan cikica od 60 i kusur odbija da potpise jer konta o cemu se radi. Strasno. Na kraju dasa cita tekst peticije koji im je podmetnut pod nos. Tekst je cista sprdacina na racun Federal Reserve i stampanja novca. Nepojmljivo da neko univerzitetski obrazovan procita tekst i da ne razume o cemu se radi. To je slika i prilika danasnjeg drustva.

http://www.youtube.com/watch?v=vJtS9Cuy … r_embedded

ako jos neko zeli dodatnog smeha moze da pogleda skirvenu kameru kako isti dasa pokusavca da proda zlatni novcic (vrednosti $1100) za $50.
But, No takers.   http://www.youtube.com/watch?v=Gk5aRIz17fk

Poslednje editovanje od firma krstic (2009-12-08 02:01:52)

Nije na forumu

#44 2009-12-11 00:54:47

sone
Član

Masta radi svasta

A montaza jos i vise...

Od 100 presretanja kamerom odaberes 30 koji se "upecaju" pa napravis foru na youtube...

I ovde bi bilo materijala za snimiti...itekako

Nije na forumu

#45 2009-12-11 03:16:17

firma krstic
Član

http://www.vidoemo.com/yvideo.php?i=LS1 … residente=

http://www.youtube.com/watch?v=IFcJ07-yrBQ

Evo ovde nema maste, montaze, presretanja, fore…a toliko toga ima da nema potrebe da se nesto “upeca”.   He-he-he…svaka konferencija za stampu je valjanje od smeha, nesto kao nas Krkobabic ….

Kad je on prosao I to DVA puta, onda moze da se konstatuje  da je zombifikacija nacije uspela u potpunosti…a posledica toga je da je finansijsko mesetarenje bankarskih oligarha decija igra.. sta zombi zna sta je inflacija/deflacija ? Zombiju je najvazniji  ko je pobedio za pesmu  “Americki Idol”, I sta rade “Ocajne Domacice”.
Ali zasto bre mi uvek najvece djubre od serijala da preuzimamo?

Ovaj post zbog smesnih video gafova mozemo komotne posle da prebacimo I na Vicevi rubriku jer tamo pripada.

Nije na forumu

#46 2010-01-13 08:07:47

orisni
Član

Godfather upisano:

Sto se tice ispisivanja sa foruma, ako se dobro secam ti si i pre nove 2009. rekao da odlazis sa foruma, a jos si tu?

Ja se redovno samobanujem na svakih par meseci, kao ono "redovna kontrola karata svakih 50km." smile

firma krstic upisano:

Za dugorocni (penzijski) cilj ne postoji bolji investicioni plan nego sto je BRUTALNA akumulacije kapitala STEDNJOM.

Slazem se da je osnovna stvar stedeti. Nisam nikad ni pisao nista drugacije. Pitanje je samo gde uloziti ustedjene pare.

Svi su u potrazi za “srebrnim metkom”.

Nasao jedan moj kolega. wink

Mislio sam da si ti u Kanadi. Ali ozbiljno sad, od kad je uvedeno ovo da moze da se putuje bez viza, kako to utice na investiranje ljudi iz Srbije. Da li sad imaju laksi pristup fondovima u inostranstvu?

sone upisano:

90-ih godina ... je tamo i nastala strategija akumulatora

Kako ti rece Neradnik, strategija ulaganja u sirokodiversifikovane jeftine fondove je nastala par decenija pre toga. Sto se tice akumulatora, nema tu velike mudrosti. Kako ti rece Firma, ako kanis pobijediti (imati u buducnosti) ne smijes izgubiti (ne mozes sve potrositi nego trebas stedeti, a pitanje je onda kako investirati to sto ustedis).

mesecnu ustedjevinu ulazem kupujuci i dokupljujuci akcije ocekujuci dugorocni dobitak (npr narednih 4-5 g)

Ne znam jesi li greskom izostavio koju nulu ili nule. Nije "duzi rok" za akcije 4-5 godina nego par decenija.

A na srebrni metak ocigledno racunaju i akumulatori,jer je bolje sad 3% pa posle 30,nego sad 30% pa posle 3%

Nisam razumeo sta si hteo da kazes.

Nije na forumu

#47 2010-09-14 10:01:25

mahh
Najnoviji član
Registrovan: 2010-09-14

Kako ti rece Neradnik, strategija ulaganja u sirokodiversifikovane jeftine fondove je nastala par decenija pre toga. Sto se tice akumulatora, nema tu velike mudrosti. Kako ti rece Firma, ako kanis pobijediti (imati u buducnosti) ne smijes izgubiti (ne mozes sve potrositi nego trebas stedeti, a pitanje je onda kako investirati to sto ustedis).

============================
Zotrim Slimming Pills|
Fenjal

Nije na forumu

#48 2010-09-14 10:02:53

mahh
Najnoviji član
Registrovan: 2010-09-14

============================
Zotrim Slimming Pills|
Fenjal

Nije na forumu

PodnoĹľje foruma