Forumi za sve vrste diskusija o privrednim kretanjima u Srbiji, regionu i svetu
Niste prijavljeni.
Strane: 1
Da li je ovo moguce i ako nije kada ce biti .
Kako mi se cini jedini nacin da se zaradi kod investicionih fondova je prodaja njihovih jedinica na kratko ili short .
Da li to moze u Srbiji i ako ne moze kada ce se uspostaviti ti instrumenti .
Sve normalne berze to imaju i Srpsko trziste kapitala ce morati da uspostavi te instrumente .
Bez toga se ne moze definitivno dalje .
Takodje me zanima kada ce se moci trgovati indexima na kratko ili shortovati ti indexi poput indexa Belex .
Poslednje editovanje od forex (2008-10-01 03:05:38)
Nije na forumu
Nije moguce organizovano shortovati u Srbiji. Ali mozes verovatno da se dogovoris sa nekim licno da napravite kakav god hocete ugovor. Evo mogu ja da prezumem "counterparty risk" za tvoj short. Usput, ne mozes ni u Americi shortovati otvoreni fond, ali mozes shortovati ETF (barem je moglo, cak i na "downtick"-u, pre ovih nedavnih promena).
Nije na forumu
Mnogo ce vode Savom i Dunavom proteci dok u Srbiji ne bude zaziveo "short selling" iz prostog razloga - to je vec mnogo komplikovanija operacija i zahteva mnogo vise od potojanja akcija, crhov i berze... U CG su se neki dosetili pa su sklapali takozvane "ugovore o pozajmici" i time pozajmljivali hartije pa ih prodavali sto se moze smatrati nekim vidom uzimanja kratke pozicije. Sve u svemu - i to kao i postojanje derivata zahteva mnogo razvijenije trziste od srpskog...
A sto se tice zauzimanja kratke pozicije kod inv. fondova - za to bas i nisam cuo a i nije mi jasno kako bi se kratla pozicija inv. jedinica kada ne postoji sekundarno trziste i jedine dve strane koje su u igri su fond i investitor i ne vidim kako bi se ukljucilo trece lice u celu stvar?
Trgovanje indexom - u Austriji se trguje SRX-om (za to je i napravljen ) a kod nas - josuvek je to suvise apstraktno da bi zazivelo jer tesko je trgovati necim za cime ne postoji traznja a kod nas devinitivno ne postoji.
Nije na forumu
tonca upisano:
A sto se tice zauzimanja kratke pozicije kod inv. fondova - za to bas i nisam cuo
Mozes pogledati sta su ETF (Exchange Traded Funds) fondovi i videti zasto i kako oni mogu da se shortuju.
tonca upisano:
Trgovanje indexom josuvek je to suvise apstraktno da bi zazivelo jer tesko je trgovati necim za cime ne postoji traznja a kod nas devinitivno ne postoji.
Ne znam kako se moze oceniti da ne postoji traznja za necim sto nije ponudjeno. Nadam se da ce neko Drustvo uskoro ponuditi indeksni fond za Belex, pa onda moze da se vidi koliko ce biti ulozeno. Evo ulozio bih ja nesto para.
Nije na forumu
Ali ETF je nesto sasvim drugo u odnosu na fondove na srpskom tzistu. Jedinice/akcije ETF-a imaju vise slicnosti sa akcijama nego sa jedinicama fonda...
A sto se Belex 15 tice - ako neko prodaje i ja bih malo...
Nije na forumu
Ne bih da prekidam zurku , ali da li ste svi vi koji investirate u Investicione fondove sigurni u to da ti isti fondovi stvarno kupuju neke akcije i investiraju vas novac , ili su jednostavno za vas novac kupili eure i to prebacili na svoje racune a sada se utrkuju da vam prikazu sto brzi pad .
Drugim recima kakav vi uvid kao investitori imate u to da su oni u bilo kom momentu kupili jednu jedinu akciju .
Ili recimo cak i da su kupili odredjene akcije uvek vama mogu da prikazu one koje su najvise pale a za sebe da zadrze one koje su porasle .
Kakav uopste uvid vi imate u njihovo poslovanje .
Mislim da ako je predsednik Nasdaq berze pravio mahinacije sa najvecim svetskim investitorima sta vas stiti u Srpskim Investicionim fondovima .
Puno srece u buducnosti i buducim trgovanjima . :-))
Nije na forumu
Форекс,
уз дужно поштовање, твој задњи пост јасно говори да ни 10% ниси упознат са материјом о којој говориш. Али јеси начитан разноразних дневних новина које говоре о злоупотребама, преварама, корупцији....за шта ипак за ову материју није довољно.
Да ли си читао Закон о ИФ и Правилнике Комисије? Да ли пратиш регулативу ЕУ у време кризе? Да ли знаш шта је МиФИД?
1. Шорт селинг, не само да је ЗАБРАЊЕНО за фондове (неприхватљив ризик за колективан начин инвестирања), већ је и ЕУ регулатива измењена и полако се и то забрањује на западу односно и у америци.
2. Локални Фондови имају своја 2 ДНЕВНА контролора у погледу улагања имовине: Комисија (дневно извештавање) и кастоди банка (дневно контролисање односно паралелно обрачунавање вредности имовине и вредности инвест.јединице).
Закључак: У школици би за твој задњи пост рекли "промашена тема писменог задатка" ![]()
Nije na forumu
Uz duzno postovanje , ne citam bas domacu ( srpsku ) stampu .
Ne vidim kakve veze regulativa EU ima sa Srpskim Investicionim fondovima .
Mozda je tako u Evropi .
Ali ovde u Srbiji licno poznajem vlasnika (50 % te firme je njegovo , drugih 50 % ima njegov ortak :-) ) od jedne firme koja je osnivac jednog vama dobro poznatog Investicionog fonda .
Uopste mi ne izgleda da je zabrinut padom vrednosti jedinice svog Investicionog fonda .
Naprotiv trosi besomucne sume novca dnevno na provod po nocnim klubovima .
Mislio sam samo drugarski da vas upozorim .
Ali ako je tako kako ti kazes onda nista . Znaci sve je pod kontrolom i po zakonu .
Sad se bolje osecam . :-))
Poslednje editovanje od forex (2009-04-02 22:50:59)
Nije na forumu
Nekako se osecam duzan da vam i ovo kazem . :-))
U SAD uglavnom postoje raznorazne knjizice i prirucnici u kojima svasta pise . Mogu se naci jeftino na netu .
E sad neke glavne stvari iz tih knjizica moraju da se znaju .
Evo vam jedne da bih vas malo zainteresovao :-)
Kada neko upravlja nekom sumom novca ( u slucaju Srpskih investicionih fondova) to je recimo 100 000 000 dinara .
I taj neko uspe taj novac nakog odredjenog vremena svojim " uspesnim " trgovanjem da pretvori u 50 000 000 dinara .
On je izgubio 50 % od pocetne sume . ali da bi se sada vratio na pocetnih 100 000 000 dinara on mora da na sumu od 50 000 000 dinara zaradi 50 000 000 dinara . to je sada na njegovu zalost 100 % . ops izgubio 50% a sad treba da zaradi 100 % da bi bio na stanju kad je poceo sa trgovinom .
Jos je gora situacija kada mu racun padne na 30 000 000 dinara a pri tome ima i pad dinara od recimo 15 % .
Sad treba da " zaradi " 400 % . Da nije tuzno bilo bi smesno . :-)
Vidim da se mnogi na ovom forumu nadaju da ce se investicione jedinice vratiti na pocetak kada su ulozili 1000 dinara po jedinici pa oni ce onda " izaci " . to je druga pocetnicka greska kod amatera investitora .
To se zove " Vrati ce se " . :-)
Ovde imate jos jedan profesionalcima dobro poznat problem .
On se odprilike moze ovako definisati .
Ako jedan trejder od onih nasih 100 000 000 dinara " napravi " 30 000 000 . kad dodje tog dana da trguje sa 30 000 000 dinara
za njega je to tog dana pocetna cifra i velika je verovatnoca da ce je pretvoriti u 1/3 nakon odredjenog vremena ili u "samo "
10 000 000 dinara .
Razlog za ovo je "jednostavan " . Ljudi imaju pamcenje i secaju se kad je taj racun imao 100 000 000 .
Berza nema " pamcenje " za berzu je to samo 30 000 000
:-))
Puno uspeha i ljudima koji uprevljaju vasim novcem a i vama .
Mozda ce ovo nekome koristiti .
Kad smo već kod toga možda će i ovo koristiti Zakon o ivesticionim fondovima . Puno sreće i tebi na forex-u *** Mod. Em.
Poslednje editovanje od forex (2009-04-02 23:13:02)
Nije na forumu
Mi ovde i nekako ali Amerikanci nikako! Kada vidim kako su tamo popucali investitori, narod ostao bez kuća, stopa nezaposlenosti najveća u zadnjih 50 god, propadoše do juče privredni kolosi...džaba im svi ti priručnici, savetnici i stručnjaci.
Amerika je isto kao i pomenuti trejder, sa tih 100k došla na 10k i to je sada njena početna vrednost.
Dolar je odpevao svoje, primat uzima evropska valuta a nije nemoguće da i Azijske zemlje, Rusija i još poneko ustanove svoje sredstvo plaćanja, već duže vreme vode pregovore.
Nije samo berza (i fondovi) ta koja gubi vrednost u odnosu na juče, SVE gubi vrednost samo različitim tempom. Eno nafta koliko je bila a koliko je danas, pa nekretnine...i tako redom.
Nema odbrane, sačuvaš se u jednoj situaciji ali te dočeka druga.
Nije na forumu
I sta bi u 2012 sa srpskim Investicionim fondovima .
:-)
Da li je neko nesto zaradio ??
Mislim na investitore ne na one koji su osnovali fondove . :-)
Nije na forumu
forex upisano:
I sta bi u 2012 sa srpskim Investicionim fondovima .
Ne znam(o) sta nije bilo. Ne mozes li da ne ostavis neke podatke? Nemoj da nas ne drzis u neizvesnosti.
Nije na forumu
Strane: 1