Economy diskusije

Forumi za sve vrste diskusija o privrednim kretanjima u Srbiji, regionu i svetu

Niste prijavljeni.

Objava

#1 2008-04-16 22:57:14

dragan
Član
Iz: Kej@Zemun
Registrovan: 2007-03-25
Web sajt

Sporazum o stabilizaciji i pridruzivanju sa EU (SSP)

Pošto je ovo jedna od glavnih tema oko koje se 'lome koplja' političara, a

direktno vezana za drugu veliku temu, Kosmet, da vidimo šta piše u njemu.

Tekst se nalazi na sajtu Vlade Srbije : http://www.seio.sr.gov.yu/code/navigate.asp?Id=2

Sporan deo teksta, koji se od nekih stranaka smatra 'nedovoljnim' za potpisivanje je :

Члан 133
Овај се Споразум склапа на неограничено време.

Свака  страна може отказати овај Споразум на  тај начин што ће обавестити другу
страну.  Овај  Споразум  престаје  да  важи  шест  месеци  од  дана  слања  таквог
обавештења. 

Свака страна може да суспендује овај Споразум, са тренутним дејством суспензије,
у  случају  ако  друга  страна  не  поштује  неки  од  суштинских  елемената  овог
Споразума.

Члан 134
За  потребе  овог  Споразуму,  појам „стране“  значи  Заједница,  или  њене  државе
чланице,  или  Заједница  и  њене  државе  чланице,  у  складу  са  њиховим
одговарајућим надлежностима, с једне стране, и Република Србија, с друге стране.

Члан 135
Овај Споразум  се  примењује,  с  једне  стране,  на  територије  на  које  се  примењују
уговори  којима  се  оснивају  Европска  заједница  и  Европска  заједница  за  атомску
енергију и у складу са условима утврђеним тим уговорима и на територију Србије,
с друге стране. 
Овај  Споразум  се  не  примењује  на  Косову  које  је  тренутно  под  међународном
управом у складу са Резолуцијом Савета безбедности Уједињених нација 1244 од
10.  јуна 1999.  године.  Ово  не  доводи  у  питање  садашњи  статус  Косова  нити
одређивање његовог коначног положаја према истој Резолуцији.
.........................................................................................................

Na sajtu Vlade Srbije je i ovaj članak u kojim  se smatra da u predloženom tekstu
za SSP nije dovoljno definisan status Srbije sa Kosmetom :

" Председник Владе Републике Србије Војислав Коштуница поново је данас
затражио од Европске уније додатне гаранције које би омогућиле потписивање
Споразума о стабилизацији и придруживању.

Коштуница је у писаној изјави истакао да постоји добро и право решење за односе
Србије са ЕУ, и указао на то да је потребно да се у текст Споразума унесе само
једна реченица којом се потврђује да је Косово неотуђиви део територије Србије.

Потребно је да ЕУ покаже да елементарно поштује државу Србију и да прихвати да се
Споразум допуни реченицом да је Косово покрајина унутар Србије, поновио је
председник Владе Србије и оценио да је то право решење и да ће такав споразум
бити општеприхваћен у Србији. ... "

ceo tekst : http://www.srbija.sr.gov.yu/vesti/vest.php?id=86791

Kakvo je Vaše mišljenje : da li ovaj tekst SSP dovoljno garantuje status Srbije sa Kosmetom?

Poslednje editovanje od dragan (2008-04-16 23:05:56)

Nije na forumu

#2 2008-04-17 06:29:16

Cira
Član
Registrovan: 2007-06-27

Re: Sporazum o stabilizaciji i pridruzivanju sa EU (SSP)

Sporazum nikada nije ni bio sporan sam po sebi, niti njegova formulacija, vec cinjenica da su neke od zemalja EU, potpisnica istog priznale nezavisnost Kosova.
U sustini predsednik Vlade Srbije trazi da one povuku to priznanje i da to i zvanicno potvrde u ovom dokumentu. Ako se povlacenje priznanja ne desi onda mi necemo potpisati sporazum sa njima.

Diskutovati o tekstu sporazuma nema smisla, jer se problem ne nalazi na papiru.

2012. godine gradjani ce imati priliku da se na parlamentarnim izborima ponovo izjasne o ovom pitanju i to je to.

Poslednje editovanje od Cira (2008-04-17 08:21:39)

Nije na forumu

#3 2008-04-17 10:26:24

Lepi Gole
Član
Registrovan: 2007-02-14

Elem,

i ova tema koju su neke političke stranke nametnule kao “pitanje svih pitanja” pred zakazane izbore je obično kukavičije jaje. Potpisivanje pre izbora po svaku cenu – pokazuje da je nervoza sve veća, čak preti panika.
Koliko ja razumem, potpisivanju je prethodilo parafiranje, a posle potpisa slede ratifikacije (koliko njih – to ne znam, jer ne znam mehanizam ratifikacije unutar EU, konsensuz  ili nekakva kvalfikovana većina u nekom telu EU, kome možda opet prethode verifikacije u nekim telima država članica koje suvereno i ponaosob odlučuju …).
Sa druge strane - znam da sporazum treba da ratifikuje Skupština Srbije.
E, sad, bio on potpisan pre njenog konstituisanja ili ne, a zavisno od sastava – ratifikacije će možda biti, a možda i neće.
Ako oni kojima se žuri sa potpisom budu imali potrebnu većinu za ratifikaciju, onda oni neće imati nikakav problem da potpišu i ratifikuju nakon izbora. Deca kažu opušteno, laganica!
Sa druge strane, ako ne budu imali potrebnu većinu, onda žurno potpisivanje ne vredi ni po` lule duvana. Jel` tako? Tako je!

Narod kaže:
- Nije šećer u vodu,
- Nije osa u gaće

Da li je iko od onih koji su sada protiv potpisivanja “na brzaka” rekao da posle izbora neće biti potpisivanja i ratifikacije, kao i namera i daljih koraka u pridruživanju EU? Ja ne čuh?

Malo li smo sluđeni, pa nam samo još ovo treba? Ne zove se slučajno ovaj sporazum “Solanin sporazum”. Prema njemu lično imam sve razloge za skepsu u pogledu dobronamernosti i iskrene brige i ljubavi prema domaćim i divljim  životinjama, a bogami i prema Srbima. Pune su mi oči suza od njegovog neposrednog i aktivnog učešća u (pre)uređivanju unutrašnjih odnosa u čak tri države (SFRJ, SRJ i SCG). Nije li to osoba po čijoj su nas komandi varvarski napali i podvrgli vazdušnom linču (koji neki zovu “kampanja”) i na kraju – koji je među prvima, ako ne i prvi, pozdravio i čestitao (ne samo “primio k` znanju”) jednostrano samoproglašenje lažne države na teritoriji Srbije?
Kako, posle svega, da verujem njemu, ali i onima koji njemu slepo veruju?

Ovde se nešto zbiva što se nikako ne slaže!?

Na brzinu se samo muve `vataju, a sir je besplatan samo u mišolovci!

Poslednje editovanje od Lepi Gole (2008-04-17 10:33:40)

Nije na forumu

#4 2008-04-17 10:47:50

lovac_na_novac
Član
Registrovan: 2006-11-25

Ovo oko EU je potpuno kolektivno ludilo! Isto kao u Slobino vreme, samo su metode malo perfidnije! Boze, pomozi, odavno nam nisi bio potreban kao sada!

Srbija do Tokija! Sa obe strane!

Nije na forumu

#5 2008-04-17 10:48:23

GOJE
Član
Registrovan: 2007-07-17

1. Sporazum stupa na snagu danom potpisivanja!!!!!! Ratifikacija ne odlaže primenu.
2. Sporazum može da se raskine ili obustavi naknadno (pogledati prvi post)
3. Najveći zagovornici sporazuma do nedavno su bili Koštunica i Samardžić, jer on čvrsto brani našu poziciju i u službi je očuvanja Kosova u sastavu Srbije.
4. Ne postoji nikakvo tumačenje sporazuma a da je protiv naših interesa.

....Frizurica sređena, pomorandža ceđena...Brodski podovi, morski plodovi...Podno grijanje, intimno brijanje...
http://www.youtube.com/watch?v=qnPZy3vHmsA

Nije na forumu

#6 2008-04-17 12:10:37

nes
Član
Registrovan: 2006-12-18

Dobro cekajte, niko ne kaze sta se posle desava. Recimo da ne potpisemo taj sporazum jer ove zemlje sto su priznale Kosovo ne povuku to priznanje, sto koliko god zvuci kao naucna fantastika moze teoretski da se dogodi. Ili ukoliko nam EU ne da dodatne garancije da je Kosovo Srbija. Kakav ce efekat imati to na nasu zemlju i prevashodno na nasu ekonomiju? Sve zemlje se uguravaju u EU i NATO kao prasici kad se otimaju oko krmacine sise a mi prkosno necemo. Dobro, taj ponos jeste za svaku pohvalu ali da li mislite da ce neko da kaze: "Vidi ove Srbe, oni su stvarno ponosan narod!". Ili cak da kazemo: ajde, u redu, aj' da se zrtvujemo na nekoliko godina pa ce se situacija promeniti. Ko garantuje da ce se situacija promeniti? Pa cak i da se promeni da li ce nestati 2 miliona siptara na Kosovu? Kako cemo mi da integrisemo te ljude u ovu zemlju ako nam se vrati Kosovo? Zasto ih nismo integrisali od 1990. do 1998.? Da li smo se ista trudili na tom planu? Ja se ne secam. Tad smo se pravili da Kosovo ne postoji. Pa cak i u periodu od 2000. do 2008. nismo obracali neku narocitu paznju na Kosovo osmim ako izuzmemo onu Djindjicevu ofanzivu 2003. Znaci ponasamo se kao dete koje dok ima neku igracku ne primecuje je ali kad mu je neko uzme onda kuka. Naravno da je katastrofa kad ti neko nesto oduzme. Ali ne mozemo da ostanemo zauvek zarobljeni u tom trenutku cekajuci da neko uvidi nepravdu i da je ispravi. Voleo bih da mi napisu ovi sto su protiv potpisivanja tog sporazuma kako vide buducnost.

Nije na forumu

#7 2008-04-17 12:29:01

GOJE
Član

nes upisano:

Voleo bih da mi napisu ovi sto su protiv potpisivanja tog sporazuma kako vide buducnost.

Da bi video budućnost moraš da gledaš (i da ideš) napred. Reč napred ne postoji kod narodnjaka. Kod njih postoje samo zvezde granda i tarot.

....Frizurica sređena, pomorandža ceđena...Brodski podovi, morski plodovi...Podno grijanje, intimno brijanje...

Nije na forumu

#8 2008-04-17 12:51:43

dragan
Član
Web sajt

bela upisano:

Evropska unija nikada Srbiji nije ponudila integralni sporazum ....

Mi smo već parafirali text SSP koji je objavljen na sajtu Vlade.
Taj i samo takav text će uskoro biti ponuđen i za potpisivanje.

Zvaničnici EU ne veruju u promenu dogovorenog teksta
Sporazum sa Srbijom ostaje kako je parafiran

Brisel - Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Srbije i Evropske unije biće potpisan
tačno u onom vidu kako je i parafiran, i u njemu neće biti nikakvih promena, rekli su juče
agenciji Beta zvaničnici EU u Briselu.

To znači, kako je podvučeno, da u tekstu sporazuma treba da ostane i član 135. u kojem se
navodi da se Kosovo nalazi pod privremenom upravom UN, na temelju Rezolucije 1244 SBUN,
kao i da potpisivanje sporazuma ne predodređuje status te pokrajine.

Zamoljeni da se osvrnu na zahtev srpskog premijera Vojislava Koštunice da sporazum, pre
potpisivanja, bude dopunjen "rečenicom koja potvrđuje da je Kosovo sastavni i neotuđivi
deo Srbije",funkcioneri Saveta ministara EU i Evropske komisije naglasili su da je srpska
vlada pregovarala i parafirala postojeći tekst sporazuma koji kao takav treba i da se potpiše.

To je bio odgovor i na, po oceni ovih izvora, "unutrašnjopolitičke predizborne razloge" za
izjavu Koštunice da je postojeći parafirani sporazum, "Solanin sporazum".

Na pitanje da li, u međuvremenu, jednostrano proglašena nezavisnosti Kosova ipak menja
stanje stvari, kako to navodi i srpski premijer, izvori EU su uzvratili da su UN potvrdile da je
Unmik i dalje jedina vlast na Kosovu, na temelju Rezolucije 1244 SB UN. Evropski diplomatski
zvaničnici, međutim, ocenili su da bi jedino uz saglasnost obe strane, a to znači Beograda i
vlada 27 zemalja članica EU, već parafirani sporazum eventualno mogao da se menja, ali bi to
značilo pokretanje naknadnih pregovora o tekstu sporazuma.

Činjenica je, kako je predočeno, da bi to bilo izuzetno složeno i za samu EU, budući da su
neke zemlje priznale nezavisnost Kosova, a druge ne.

U Jedinici za ugovore u Evropskoj komisiji Beti je rečeno da, kako sad stvari stoje, tekst
sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU-Srbija sad je spreman da bude potpisan tačno
kako je i parafiran od predstavnika srpske vlade i šefova diplomatija EU.

Dosad u praksi EU to nije nikad bio slučaj, ali bi možda, kako je rečeno, jedino neki "veoma
ozbiljan razlog" mogao dovesti do toga da se, uz saglasnost "svih strana", krene u promenu
nekog suštinskog dela već parafiranog sporazuma.

"To je potpuno neuobičajeno, ali neko suštinsko menjanje teksta sporazuma značilo bi da se
ide na nove pregovore. Jer, pregovori su već završeni i Savet ministara bi morao, jednoglasnom
odlukom, da to prihvati", precizirao je jedan zvaničnik u Jedinici za ugovore u Evropskoj komisiji.
Dosad su se promene ticale isključivo "manjih tehničkih grešaka". Beta

http://www.danas.co.yu/20080417/dogadjajdana1.html#3

Члан 135. остаје на папиру
"Из дипломатских извора стижу поруке да у тексту парафираног Споразума о стабилизацији
и придруживању неће бити измена, односно да остаје одредба у којој се наводи да је
Косово под привременом управом УН, на темељу Резолуције 1244"
http://www.politika.co.yu/rubrike/Polit … ru.sr.html

Zanač, text ostaje takav kakav je parafiran od obe strane, a na nama ostaje da li hoćemo
da ga potpišemo u tom obliku kada nam bude i zvanično ponuđeno potpisivanje.

Poslednje editovanje od dragan (2008-04-17 12:58:39)

Nije na forumu

#9 2008-04-17 14:37:42

dragan
Član
Web sajt

bela upisano:

..... rekoh nije nikada ponudjen i nece ni biti uskoro.

Dragane , ja ne razumem zasto prenosis polu informacije ,...

- Kako si rekla, tako sam i citirao u gornjem postu.

- Kako su napisali 'BETA' i 'Politika', tako sam i citirao te 'polu-informacije'.

Nije na forumu

#10 2008-04-17 17:08:05

FreeLancer
Član
Registrovan: 2006-12-28

Ovaj član 135. po meni uopšte ne trpi različita tumačenja.

Zašto ga Koštunica tumači onako kako ga tumači nije jasno. Iz neznanja sigurno nije, a meni jedino na pamet pada propaganda, što međunarodna, što domaća. Ili računa da mu to donosi glasove, ili odugovlači iz nama nepoznatih razloga.

Nije na forumu

#11 2008-04-17 17:42:26

lovac_na_novac
Član
Registrovan: 2006-11-25

FreeLancer upisano:

Imamo li nekog experta medju forumasima da kaze da li moze da se drugacije tumaci i povelja UN, Helsinski zavrsni akt, rezolucija 1244..., mnogo vazniji akti od SSP-a?
Ko se na mleko opece i u jogurt duva!

Srbija do Tokija! Sa obe strane!

Nije na forumu

#12 2008-04-17 18:15:04

Erni
Član
Registrovan: 2007-05-16

FreeLancer upisano:

Zašto ga Koštunica tumači onako kako ga tumači nije jasno. Iz neznanja sigurno nije, a meni jedino na pamet pada propaganda, što međunarodna, što domaća. Ili računa da mu to donosi glasove, ili odugovlači iz nama nepoznatih razloga.

Jedne nije mnogo briga za EU tj miniraju na svakom koraku gde mogu ulazak oko nje i traze razne zackoljice kao opravdanje da bi izbegli priblizavanje EU ali posto vecina naroda tj glasaca zeli u EU onda moraju da smisljaju tumacenja kako bi sebe oprali u javnosti za izbegavanje priblizavanja EU, i podmetanje price da nas EU kao ne zeli, ali EU ocito hoce da nas uklopi u svoj sastav i cini mi se da bi mi mogli da udjemo na kraju u EU cak i ako na vlasti budu SRS + DSS

Dok druge isto ne zanima Kosovo, tj izigravanje uvredjenog sto smo ga izgubili jos 1999 ali posto je isto tako IN medju glaasacima da se bore za Kosovo onda to nece javno da priznaju kako bi na osnovu toga pokupili politicke glasove
Presli su na kraju svi preko gubitka CG za koji su se silno zalagali pa ce preci tako i preko Kosova samo malo sporije jer su digli vecu frku iako je rezultat vec poznat sa obzirom da se za "nase interese" bore isti ljudi istim metodama ignorancije - pa ni rezultat ne moze biti drugaciji

Ni jedni ni drugi ne rade mnogo konkretnih stvari za koje se kao zalazu vec samo trenutnu situaciju koriste za pozicioniranje i politicki marketing pred izbore i ponavljaju do besvesti jedne te iste fraze ispirajuci ljudima mozak, sto i nije cudo jer nisu sposobni da smisle bilo sta konstruktivnije

Nije na forumu

#13 2008-04-17 18:20:34

Siffredi
Član
Registrovan: 2006-03-31
Web sajt

Nadmudrivanje oko značenja ovog člana je besmisleno jer Srbija može da potpiše SSP samo ako se on ne odnosi na teritoriju Kosmeta. Ako hoćemo da se SSP odnosi i na tu teritoriju, onda SSP neće biti potpisan još 20 godina jer ta teritorija neće biti spremna za to ni tada, niti će na njoj biti vladavine prava, niti ćemo mi moći da nametnemo vlast na toj teritoriji. Time bi Srbi (onih 85%) postali talac Šiptara.

Rešenje u sadašnjem tekstu je praktično idealno za nas.

Koštuničino majmunisanje u zadnja dva meseca tumačim jedino time što se posle pobede Tadića uplašio da ne postane beznačajan faktor na političkoj sceni, tako da mu je ovo izgledalo kao jedina šansa da da sebi političku važnost.

Poslednje editovanje od Siffredi (2008-04-17 18:21:10)

Od septembra 2008. poslujem kao neprofitna organizacija, a od novembra iste godine sam gubitaš kao u socijalizmu

Nije na forumu

#14 2008-04-17 18:36:02

Lepi Gole
Član

lovac_na_novac upisano:

Imamo li nekog experta medju forumasima da kaze da li moze da se drugacije tumaci i povelja UN, Helsinski zavrsni akt, rezolucija 1244..., mnogo vazniji akti od SSP-a?

lovac, ti mora da se šališ!?

Pa onaj Manki Mun od 17. Februara do danas, dakle puna dva meseca, stalno i svuda govori "da on ne zna da li je samoproglašenje lažne države na teritoriji članice OUN u skladu sa Poveljom OUN, odnosno da li je to zakonito ili ne!?!"

Kol`ko sam ja uspeo da shvatim, on u OUN nije neki pisar, običan administrativac i sl., nego je čak i neki šef, možda i visoki funkcioner?

Nije na forumu

#15 2008-04-17 18:54:47

Erni
Član

Lepi Gole upisano:

Pa onaj Manki Mun od 17. Februara do danas, dakle puna dva meseca, stalno i svuda govori "da on ne zna da li je samoproglašenje lažne države na teritoriji članice OUN u skladu sa Poveljom OUN, odnosno da li je to zakonito ili ne!?!"

Kol`ko sam ja uspeo da shvatim, on u OUN nije neki pisar, običan administrativac i sl., nego je čak i neki šef, možda i visoki funkcioner?

Da bas
neodoljivo podseca na naseg premijera
izgleda da je nekim politicarima to profesionalna deformacija, na sto visu funkciju odu to su manje obavesteni smile

Nije na forumu

#16 2008-04-17 19:08:42

FreeLancer
Član
Registrovan: 2006-12-28

Malopre videh Đelićevu izjavu da 50% stanovništva ima samo osnovno obrazovanje.. Nemogu da prestanem da se smejem, stalno mi se vraća njegov izraz lica dok zamuckuje izgovarajući nešto kao - Pustimo razne Vlade, zar posle 50 godina, posle 50 godina...

Pa ljudi ako je taj podatak tačan, zašto da nas čudi jeftina demagogija naših političara.

Nije na forumu

#17 2008-04-17 19:30:15

Erni
Član

FreeLancer upisano:

Malopre videh Đelićevu izjavu da 50% stanovništva ima samo osnovno obrazovanje...

a 22% su nepismeni
sreca u spanske serije pa su neki obnovili gradivo i oborili ovaj % na "samo" 22 citajuci titl ispod
a neki naucili i spanski....

i onda ti nekom objasni kako ide ekonomija, a kamoli tek sta je SSP

Poslednje editovanje od Erni (2008-04-17 19:32:12)

Nije na forumu

#18 2008-04-17 20:11:20

Diplomata
Član
Registrovan: 2007-12-31

Ma nije osa u gaće ili šećer u vodu?! smile Šale, šale na sve strane.
No dobro, nisu na odmet u svakom slučaju.
Pobogu zašto žuriti? Živimo u Evropi ali ćemo se njoj priključiti 2150. godine ako do tada ispravimo svetsku nepravdu, sve pre toga ne dolazi u obzir! Kaskamo za evropom 50 godina tako da jos 20-30 godina kaskanja nije mnogo. Premijerov model je sve ćemo polako, bez žurbe, svo vremeovog sveta je naše.
Naravno,gospodin je postavio veoma dobro pitanje,šta raditi sa  1.5 miliona šiptara ako i vratimo KiM? Problem je dugoročne prirode i sigurno se u srednjoročnom vremenskom periodu neće rešiti. Zato okrenuti se ekonomskom razvoju a odvojeno rešavati problem KiM.
Ili su mozda su nesvrstani rešenje?

------ Ljudi koji kazu da je svet veliki jesu ljudi koji nisu putovali.
         Oni, pak, koji tvrde da je svet mali jesu ljudi koji nisu putovali dovoljno

Nije na forumu

#19 2008-04-17 20:16:26

Vito
Član
Iz: Beograda
Registrovan: 2005-05-31

Cira upisano:

Diskutovati o tekstu sporazuma nema smisla, jer se problem ne nalazi na papiru.

Upravo tako.  Problem je u delima i stanju na terenu a ne u papirima.

Potpisivati ugovor čak i sa tačkom 135 nema nikakvog smisla ako se u isto vreme šalje eulex misija koja je poslata bez saglasnosti OUN.

Sve dok se eulex misija ne privede redu i zakonu – nikakav sporazum se ne sme potpisati.

Današnju izjavu Olija Rena nema smisla ni komentarisati.  Otkud Oliju Renu pravo da govori o Kosmetu?  Kakve ingerencije ima EU na Kosmetu?  Nikakve.   Kosmet može biti samo problem Srbije i OUN-a a ne EU.

Insistiranje EU da nam utrapi SSP je ništa drugo do pokušaj da EU iskoristi takav sporazum kako bi stekla makar neki, bilo kakav, osnov da bi se pozivala na to da EU ima neke ingerencije na Kosmetu.  Sada EU nema nikakve ingerencije na Kosmetu, dakle, oni se tamo nalaze u svojstvu okupacionih snaga.

Uslov da bi se SSP potpisao mora biti – ili da se eulex misija povuče sa Kosmeta, ili da se njihova misija ozakoni u OUN.

Dakle, tu su stvari veoma proste – EU je poslala svoje okupacione snage na Kosmet, a sada hoće da sa nama potpisuje sporazum koji izričito govori da su za Kosmet jedino odgovorne OUN !!!  To su kontradiktorne stvari, a onda je potrebno stvari raščistiti – da li EU namerava da povuče svoju misiju i ponaša se u skladu sa rezolicijom 1244, ili EU namerava da i dalje drži svoje okupacione snage na Kosmetu i time direktno krši potpisani sporazum još od samog početka?

Новац се не може изгубити, нити ни из чега створити, већ само прећи из једног џепа у други.

Nije na forumu

#20 2008-04-17 20:20:51

Lepi Gole
Član

Vaša ekselencijo,

Vi ne razumete čak ni moje šale, odnosno narodne umotvorine.
Nije Vam dosta što ste kontaminirali podforum onom temom, nego se širite i dalje.
Sedite i napišite pismo predsedniku Vlade i sjašite već jednom.
To pismo možda nešto može i da promeni u njegovim razmišljanjima (smajli), a ovo piskaranje, pljuckanje i sprdanje - baš nikako.
Pošaljite ga diplomatskom poštom, radi ozbiljnosti i utiska.

P.S.: Kako je mali Raičević?

Poslednje editovanje od Lepi Gole (2008-04-17 20:21:42)

Nije na forumu

#21 2008-04-17 20:28:34

Erni
Član

dragan upisano:

Овај  Споразум  се  не  примењује  на  Косову  које  је  тренутно  под  међународном
управом у складу са Резолуцијом Савета безбедности Уједињених нација 1244 од
10.  јуна 1999.  године.  Ово  не  доводи  у  питање  садашњи  статус  Косова  нити
одређивање његовог коначног положаја према истој Резолуцији.

Dakle SSP nema veze sa Kosovom
a ko hoce da uslovljava potpisivanje SSP oko Kosova on to samo radi da bi nasao izgovor da ga ne potpise

Nama ovaj potpis ide dvostruko u prilog, cak i po pitanju Kosova jer se time potvdjuje da je UNMIK glavni i kad god zagusti oko toga - mozemo se pozivati na SSP jer SSP potvrdjuje sadasnju situaciju

situacija je vrlo jednostavna...

Nije na forumu

#22 2008-04-17 22:01:28

Diplomata
Član

U SSP je navedeno poštovanje rezolucije 1244 i to nama ide u korist i toga treba da se držimo (g.erni je potpuno u pravu).
Tu piše rezolucija na koju se g.Koštunica pa i svi upravo stalno pozivaju! Pitam se šta ako dodje do promene teksta rezolucije 1244?

Nije na forumu

#23 2008-04-17 23:10:48

ALHEMICAR 07
Član
Registrovan: 2008-02-05

Taj papir u ovoj drzavi vise niko ozbiljan ne uzima za ozbiljno.
Samo sto jedna strana i sama svesna da je to obicna lakrdija, pokusava da ga maksimalno iskoristi za svoju predizbornu kampanju, sto bi lako moglo da im se obije o glavu, a druga strana, s premijerom na celu, taj isti papir, s punim pravom, maksimalno koristi da EU natrlja nos zbog svih brljotina koje je pocinila od raspada bivse Jugoslavije pa do danas.

Proglasenjem nezavisnosti Kosova i Metohije, oslobadjanjem Haradinaja, knjigom Karle Del Ponte, otvorenim nasiljem Americke administracije, otvorenim davanjem do znanja EU da u bliskogj buducnosti nece biti prosirenja, ovaj papir je za svakog razumnog, potpuno izgubio na znacaju.

To je kao kada bi vam roditelji sada dozvolili da sakupljate slicice, koje ste tako zeleli da skupljate pre 10 godina, sada kada ih vise nigde i nema u prodaji. Ali vi ste valjda za 10 godina ipak nesto i odrasli???

Poslednje editovanje od ALHEMICAR 07 (2008-04-17 23:12:14)

Nije na forumu

#24 2008-04-17 23:16:12

Erni
Član

ALHEMICAR 07 upisano:

ovaj papir je za svakog razumnog, potpuno izgubio na znacaju.

To je kao kada bi vam roditelji sada dozvolili da sakupljate slicice, koje ste tako zeleli da skupljate pre 10 godina, sada kada ih vise nigde i nema u prodaji. Ali vi ste valjda za 10 godina ipak nesto i odrasli???

Ma da, mi smo prerasli cak i EU
oni su sad ispod naseg nivoa, mozda jednog dana ako ih nateramo da urede svoje zakone, ekonomiju, sudstvo...
pa kad se dovedu u red onda cemo ih mozda primiti da se pridruze Srbiji

inace dok ne dostignu nas nivo - JOK!
mi smo ih prerasli i zato mozemo ponosno koracati smile

Nije na forumu

#25 2008-04-17 23:36:51

ALHEMICAR 07
Član

Erni upisano:

ALHEMICAR 07 upisano:

ovaj papir je za svakog razumnog, potpuno izgubio na znacaju.

Ma da, mi smo prerasli cak i EU
oni su sad ispod naseg nivoa, mozda jednog dana ako ih nateramo da urede svoje zakone, ekonomiju, sudstvo...
pa kad se dovedu u red onda cemo ih mozda primiti da se pridruze Srbiji

inace dok ne dostignu nas nivo - JOK!
mi smo ih prerasli i zato mozemo ponosno koracati smile

Potpuno je neprirodno da ocekujes da deca prerastu svoje roditelje. Ali je potpunu prirodno da ocekujes da ta deca jednog dana shvate gde su ih sve roditelji "zavlacili", osim ako nesto nisu retardirana. To se zove sazrevanje.
U svakom slucaju, prirodno je i to da deca nadzive svoje roditelje, ali ima i izuzetaka.

Nije na forumu

#26 2008-04-18 00:17:07

Ranko
Član
Iz: Vojvodina
Registrovan: 2008-03-22

Mrzim polemike vezane za politiku! Znam samo nesto; dosta mi je i "patriota" i "demokrata" i svih ostalih. Ovo je jedina zemlja u kojoj vec 20 godina ne postoji vaznija i preca stvar od politike. I sve je stalno presudno; SAD ili NIKAD!
Sto se tice sporazuma i tu znam samo jedno; sadasnja vlada u ostavci sa sve gosn.Kostunicom kao prvim medju jednakima, kao i svim ovim ministrima koji se sada "pljuju", JEDNOGLASNO je pre cetiri meseca PRIHVATILA ovaj sporazum (i parafirala!).
Mozemo ga potpisati a i ne moramo. Licno mislim da se sada stavlja u prvi plan cisto zbog dolazecih izbora. Kako od ovih sto su ZA tako i ovih sto su sada naprasno PROTIV. Potpisali ga ili ne, znam i jos jednu stvar (i tu zavrsavam "bavljenje" politikom!): Sve sto nam se nudilo na potpis i sto smo UVEK i PONOSNO odbijali ili UVEK necim uslovljavali, kasnije smo potpisivali pod mnogo gorim uslovima i u mnogo nepovoljnijoj formi za nas! Pocevsi od plana Z-4 koji je Srbima u Hrvatskoj nudio punu autonomiju, koji smo "ladno" odbili i na kraju dobili NISTA, preko Dejtonskog sporazuma (mnogo je povoljniji bio Vens-Ovenov plan podele teritorija koji je Karadzic odbio pa je Milosevic zbog toga Rep.Srpskoj uveo sankcije) sve do Kumanovskog sporazuma koji je posle 77 dana udaranja po nasim glavama i gradovima potpisan a bio je mnogo nepovoljniji od ponudjenog sporazuma iz Ramboulleta (Rambujea) iz feb.'99.
Tako cemo i ovaj sporazum potpisati kad-tad. Kada ce to biti i dali ce, kao sto nas istorija uci, kada se to desi biti losiji od sada ponudjenog, to cemo jos videti. Znam samo da i ako se potpise, nije vazeci dok ga Skupstina Srbije ne ratifikuje! Zbog toga se i pitam cemu takva frka i tenzija? I za DA i za NE!?

p.s. Necu uopste polemisati jer sam se trudio da iznesem krajnje precizno i neutralno vidjenje svega. Narocito obretiti paznju na razliku izmedju parafiranja, potpisivanja i ratifikovanja!

Nije na forumu

#27 2008-04-18 01:09:20

Vito
Član

U pitanju je osnovna logika.  Nije okupacione snage na Kosmet poslala ne znam koja unija ili zajednica već upravo EU.

Ne može se u isto vreme biti i okupator i prijatelj. Koja normalna država potpisuje sprazume sa okupatorima?  Kakva saradnja sa okupacionim snagama?  Kakve su to gluposti?

Sa okupatorima se može voditi dijalog samo u smislu kako da se što pre povuku sa okupiranih teritorija i ništa više od toga.

Takve «sporazume» treba proglasiti nacionalnom izdajom a onoga ko se usudi da tako nešto potpiše treba proglasiti državnim neprijateljem i suditi mu za čin nacionalne izdaje.

Новац се не може изгубити, нити ни из чега створити, већ само прећи из једног џепа у други.

Nije na forumu

#28 2008-04-18 02:33:48

bmcvetic
Član
Iz: Evropa, Srbija, Beograd
Registrovan: 2007-02-19

Ako premijer Kostunica smatra da bi potpisivanje sporazuma fakticki znacilo priznanje Kosova od strane Srbije, onda treba i da objasni zasto je potpisao i CEFTA sporazum, kao i zasto je glasao za potpisivanje sporazuma o stabilizaciji i pridruzivanju EU u novembru mesecu i u bas ovakvom obliku, gde naravno stoji da se sporazum odnosi samo na centralnu Srbiju, a da se Kosovo trenutno nalazi pod upravom privremenih institucija UN.

Dize galamu da se ne bi videlo da je ON prakticno prvi, svojim premijerskim potpisom, priznao da se Kosovo i Metohija ne nalaze u ustavno-pravnom sistemu Srbije? E moj profesore...

My software never has bugs. It just develops random features.

Nije na forumu

#29 2008-04-18 04:00:31

firma krstic
Član
Registrovan: 2007-07-29

bmcvetic: Da, ali  Kostunica i Tadic mogu isto da pitaju tu istu EU sto su priznale Kosovo kada su vec sporazumele oko SSP i tom famoznom 1244 rezolucijom?? Priznanje je doslo posle usaglasavanja SSP i to je cela prica. Ovde je sve jasno. Srbija nije clanica EU znaci sve sto ima da se resi u vezi Kosova mora da ide preko UN. EU nije nadlezna za Kosovo. Zato i imamo taj status kvo izmedju UNIMK i EULEKSa  na terenu. Nemojte gledati kako to partije koriste u predizbornoj kampanji vec sta je sustina problema.

EU ako hoce da vrati legalnost EULEKS -u mora da trazi odborenje u Savetu Bezbednosti. Tadic i Jeremic su bili vrlo decidirani u vezi toga (za sada, da li su iskreni ne ulazim u to). Razlika izmedju Tadica i Kostunice je samo uocljiva  u predizbornoj kampanji ali ako pricamo o sustini problema oni su vrlo jasni kako EULEKS/EU moze da pocne da radi na Kosovu.
Ceo problem se jos vise komplikuje sto ni sama EU nema jedinstven stav po ovom pitanju a to sto Oli Ren izjavljuje je cisto mesanje u izbore koje najmanje Tadicu treba. Oli Ren zna da EU nema jedinstven stav; to znaju i Kostunica i Tadic. To zna i Putin. Tako da je voz za usaglasavnaje tog stava kod EU prosao i sada imamo opet status kvo  i svako prica svoju pricu. Posle izbora mora doci do nekog dogovora oko poslova na Kosovu i taj dogovor mora ukljucivati EU, UN, Rusiju, Srbiju i Kosovske Albance. Taj neki okvirni dogovor je bio i u planu koji je kruzio izmedju Samardzica i Rikera pre 2-3 nedelje. Moje je predvidjanje da ce UNIMK ostati na severu , Euleks na delu gde su Kosovski Albanci. Ko je pratio vesti van zemlje Lavrov je izjavio da EU i ne pomislja da pokusava da dodje na severno Kosovo bez dozvole Srbije tako da cisto sumnjam da bi EU tu nesto pokusavala vojnim metodama. Pokusali su jednom posle priznanja i videli smo do kakvih incidenata to moze da dovede. I to je to.

Poslednje editovanje od firma krstic (2008-04-18 05:01:24)

Nije na forumu

#30 2008-04-18 14:20:58

misterX
Član
Registrovan: 2007-05-30

Vas prijatelj Oli Ren kaze da sve clanice drzava pri EU nisu saglasne za ponudu Srbiji.
Jedno su zelje a drugo mogucnosti.
Valjda su uvideli da je neumesno sad pred izbore.Ili ce izvuci nekog asa iz rukava.

Nije na forumu

#31 2008-04-18 14:35:34

Cira
Član

firma krstic upisano:

Razlika izmedju Tadica i Kostunice je samo uocljiva  u predizbornoj kampanji ali ako pricamo o sustini problema oni su vrlo jasni kako EULEKS/EU moze da pocne da radi na Kosovu.

Razlika je u tome sto je Kostunica uveren da je nezavisnost Kosova krajnji uslov za ulazak u EU, dok Tadic veruje da nije. Ali zbog cega su se onda razisli, sa obzirom da mi jos uvek nismo pred ulaskom u EU niti je doslo vreme za "krajnji uslov" ako ga i bude bilo?
kazem ja, nisu se oni raskantali oko politike ...

http://www.b92.net/info/vesti/index.php … _id=294612

Tadić: Integritet zemlje najvažniji
18. april 2008. | 10:54 | Izvor: Tanjug

"Ako mi na kraju predsedničkog mandata bude postavljeno da se opredelim između evropske budućnosti i integriteta zemlje," ja ću izabarati integritet zemlje, izjavio je predsednik Srbije i lider Demokratske stranke u intervjuu za beogradski nedeljnik "Standard".

Tadić je dodao da se zato ne ponaša "kao čovek koji danas prelazi most do kojeg će stići za pet godina", već da želi da nastavi i ekonomsko jačanje Srbije i borbu za Kosovo.

"Jer, ono što je najvažnije, EU nema mogućnost da postavi takav uslov Srbiji, kada u samoj EU postoje zemlje koje nikad neće priznati nezavisno Kosovo", rekao je Tadić.

On je naveo da vodi odgovornu nacionalnu politiku, kao i da su interesi Demokratske stranke, na čijem je čelu, podređeni državnim, od kojih ništa ne sme biti važnije."

Nije na forumu

#32 2008-04-18 15:08:54

Vito
Član

bmcvetic upisano:

Ako premijer Kostunica smatra da bi potpisivanje sporazuma fakticki znacilo priznanje Kosova od strane Srbije, onda treba i da objasni zasto je potpisao i CEFTA sporazum, kao i zasto je glasao za potpisivanje sporazuma o stabilizaciji i pridruzivanju EU u novembru mesecu i u bas ovakvom obliku, gde naravno stoji da se sporazum odnosi samo na centralnu Srbiju, a da se Kosovo trenutno nalazi pod upravom privremenih institucija UN.

Svaka čast. Ne sećam se kada sam posledji put video da neko u samo jednoj rečenici uspe da objedini toliko nebuloza.  U pitanju je redak talenat.

Prvo, ne radi se o tome da bi potpis faktički značio priznavanje Kosova, već se radi o tome da bi takav potpis dao kakav-takav legitimitet eulex misiji, a to praktično znači da bismo takvim potpisom sami sebe minirali u borbi da Srbija vrati suverenitet nad Kosmetom.

Drugo, CEFTA je skraćenica od Central European Free Trade Agreement, ili u prevodu – sporazum o slobodnoj trgovini. Dakle, ne radi se o političkom već o trgovinskom sporazumu. 

Treće, CEFTA nema nikakvu misiju na Kosmetu niti je poslala svoje okupacione snage na teritoriju Srbije.

Četvrto, u CEFTA od početka ove godine nema ni jedne države koja se nalazi u EU.

Peto, SSP je parafiran u Novembru 2007, a eulex okupacione snage su poslate u Februaru 2008.  Slanjem okupacionih snaga u suprotnosti sa tačkom 135 SSP-a, EU je obesmislila ceo SSP.

Šesto, SSP je parafiran u ovom obliku ali stanje na Kosmetu nije bilo u ovom obliku.  Šta znači potpisati da je pitanje Kosmeta u nadležnosti OUN i rezolucije 1244, a istovremeno kršiti tu istu rezoluciju?  Najobičnija sprdnja.

Sedmo, eulex je poslat da bi zamenio misiju OUN i radio na stvaranju lažne države kosovo, ili u prevodu – plan je da se UNMIK povuče sa terena i prepusti upravu okupacionoj misiji eulex.  Eulex nije misija koju su poslale neke pojedinačne države već je misija koja je upućena od strane EU.  Dakle, EU je vrhovni komandant okupacionih snaga koje su poslate na Kosmet.

Osmo, potpisivanje SSP sa onima koji su vrhovni komandant okupacionih snaga zvanih “eulex”, nije ništa drugo do davanje legitimiteta eulex misiji čiji je cilj stvaranje nezavisne države kosovo.

E sad, ako se zna sve ovo što se zna, nikako mi nije jasno kako neko može da se pravi lud i da kaže kako mu nije jasno šta sve ovo u praksi znači !  U pitanju su osnovne stvari, jedna osnovna logička postavka problema, jedna obična politička i pravna azbuka.

Treba biti pošten pa reći istinu, ako se neko zalaže za stvaranje lažne države na teritoriji Srbije – onda neka to javno kaže a ne da zamajava narod.  Prilično je jadno praviti se kao da se zalažu za Kosovo i Metohiju u Srbiji a raditi sve suprotno od toga.  Stvarno nema smisla.

Nije na forumu

#33 2008-04-18 15:17:27

Vito
Član

Cira upisano:

Razlika je u tome sto je Kostunica uveren da je nezavisnost Kosova krajnji uslov za ulazak u EU, dok Tadic veruje da nije.

Tadić veoma dobro zna da Srbija nikada neće ući u Evropu dok ne prizna lažnu državu kosovo.  Ne krši se svetski pravni poredak, tek tako,  bez ikakvog razloga.  NATO želi svoju državu a Kosmet im se učinio kao veoma pogodna država za svoj eksperiment.

Dakle, Tadić to dobro zna samo se pravi lud i manipuliše svojim narodom.  Političari mogu da lažu svoje neprijetelje ali ne smeju da lažu svoj narod.

Nije na forumu

#34 2008-04-18 15:47:37

GOJE
Član

Ako EU pravi sprdnju i ne poštuje parafiran sporazum, onda je treba naterati da potpiše i trljati joj to na nos. Ne vidim kakav legitimit mi dajemo Eulexu ako i mi i EU potpišemo dokument koji stavlja UN ispred svega pa i EU. Umesto da teramo EU da potpiše, mi se ovde inatimo sami sa sobom.

Nije na forumu

#35 2008-04-18 16:00:58

Erni
Član

Vito upisano:

U pitanju je osnovna logika.  Nije okupacione snage na Kosmet poslala ne znam koja unija ili zajednica već upravo EU.

Ne može se u isto vreme biti i okupator i prijatelj. Koja normalna država potpisuje sprazume sa okupatorima?  Kakva saradnja sa okupacionim snagama?  Kakve su to gluposti?

Sa okupatorima se može voditi dijalog samo u smislu kako da se što pre povuku sa okupiranih teritorija i ništa više od toga.

Takve «sporazume» treba proglasiti nacionalnom izdajom a onoga ko se usudi da tako nešto potpiše treba proglasiti državnim neprijateljem i suditi mu za čin nacionalne izdaje.

ovakvi postovi su me uvek zabavljali smile

ovakva prica o izdajnicima me podseca i na 1998, samo jos fali da raspisemo referendum kako nikada nece na Kosovo krociti strana cizma smilesmile
pa onda opet nesto kasnije smo svoj poraz i kapitulaciju koju smo potpisali proglasimo za pobedu smile
nasa posla, zasto uzeti odmah nesto sto je koliko toliko dobro ako kasnije moze da se uzme nesto mnogo losije...
ja bi bas takve ispitao zasto se zalazu za nacionalnu izdaju, i zasto imaju toliku potrebu da pisaju uz vetar i na taj nacin da nam unistavaju drzavu

uostalom u tim zemljama EU sa kojima neki zele i da prekinu odnose ima neuporedivo vise nasih gradjana i nasih ljudi nego sto ih ima na Kosovu, ali ko je ikad mislio na nase ljude....

cega se jos sve necemo nagledati i naslusati.... i ko jos nece sve prozivati druge za izdaju...

nasa zemlja se i raspada toliko jer nismo sposobni da se prilagodimo uslovima u kojima se nalazimo vec 20 godina
ako budemo radili kontra svih oko nas koji su neuporedivo jaci - propascemo, ako se prilagodimo onda vec imamo mnogo vise sanse...
osnovno pravilo evolucije zahvaljujuci kojoj je i nastalo covecanstvo - prilagodljivi opstaju, neprilagodljivi izumiru

sve zemlje koje su u EU su u blizoj ili daljoj istoriji bile u ratu sa svojim komsijama ali su onda presekli sa istorijom sukoba i postali prijatelji koji danas saradjuju
prevazisli su animozitete i zato su doziveli najveci napredak upravo u tom periodu medjusobne saradnje a ne kopanja po istoriji i trazenja opravdanja za nove sukobe koji nikom ne donose dobro

mi smo jedni od retkih koji jos uvek imaju tako tupave dileme sta dalje, da li jos da se bijemo ili da pocnemo da gajimo prijateljske odnose
zbog takvih dilema i jesmo na dnu evrope po svim parametrima bez izgleda da idemo dalje dok to ne prevazidjemo

Nije na forumu

#36 2008-04-18 16:06:42

Erni
Član

Vito upisano:

Političari mogu da lažu svoje neprijetelje ali ne smeju da lažu svoj narod.

Svim politicarima je posao da lazu, ili makar da precutkuju stvari i izbegavaju istinite odgovore
i to lazu pred svima, a posebno pred svojim narodom jer se svom narodu najvise obracaju

iz tog razloga i mrzim politicare

ko kaze za nekog da nije takav, ili da je mozda neki kao posten.... deluje neozbiljno i usput jos makar malo komicno smile
taj je izgubio osecaj za objektivnost i realnost pa nije ni cudo sto ne moze da sagleda stvari bar priblizno kakve jesu nego vuce samo nekreticno na jednu politicku opciju za koju navija sto ga onda diskvalifikuje kao normalnog sagovornika

Nije na forumu

#37 2008-04-18 16:48:32

Vito
Član

GOJE upisano:

Ako EU pravi sprdnju i ne poštuje parafiran sporazum, onda je treba naterati da potpiše i trljati joj to na nos. Ne vidim kakav legitimit mi dajemo Eulexu ako i mi i EU potpišemo dokument koji stavlja UN ispred svega pa i EU. Umesto da teramo EU da potpiše, mi se ovde inatimo sami sa sobom.

Zvuči lepo ali je u praksi neizvodljivo.

Status SSP nam ni jednom svojom odredbom ne omugućava da im na bilo koji način trljamo nos.  SSP je samo jedan korak ka EU, sledeći koraj je status kandidata, pa tek onda dolazi do statusa punopravnog člana i mogućnosti da im trljamo nos.

Da bi joj trljali nos potrebno je da budemo ravnopravni član EU a da bi došli do statusa punopravnog člana potrebno je da priznamo lažnu državu na svojoj teritoriji.

Dakle, radi se o varijanti Catch-22 u kojoj možemo da im trljamo nos samo ako smo u EU, a ne možemo biti u EU pre nego priznamo lažnu državu.

Uostalom, već smo ranije dobili odgovor na to pitanje,  kako da tražimo ulazak u EU ako se tužimo sa tom istom EU?  Potpuno su u pravu, nema logike biti protiv njih a istovremeno se zalagati da budeš sa njima.

Ne radi se o inaćenju, a pogotovo ne o inaćenju sa samim sobom, već o definisanju prioriteta i odbrani prava koje nam garantuje međunarodno pravo i svi sporazumi koji definišu tu materiju.  Ako upotrebe silu da nam otmu Kosmet – onda mi tu ne možemo ništa, ali se barem ne smemo zalagati za to da im dobrovoljno poklonimo ono što je naše.

Nije na forumu

#38 2008-04-18 17:07:56

Diplomata
Član

Smatram da ima šanse da nas u nekom trenutku uslove pristupanju EU time da priznamo KiM u nekom daljem periodu.
g.Tadić je jasno rekao da ako je ulazak u Evropu uslovljen priznavanjem KiM od toga nema ništa. Odlučiće se za integritet zemlje (danas izjavio).
Uh, ne bio mu u koži

Nije na forumu

#39 2008-04-18 19:03:04

firma krstic
Član
Registrovan: 2007-07-29

Cira upisano:

firma krstic upisano:

Razlika izmedju Tadica i Kostunice je samo uocljiva  u predizbornoj kampanji ali ako pricamo o sustini problema oni su vrlo jasni kako EULEKS/EU moze da pocne da radi na Kosovu.

Razlika je u tome sto je Kostunica uveren da je nezavisnost Kosova krajnji uslov za ulazak u EU, dok Tadic veruje da nije. Ali zbog cega su se onda razisli, sa obzirom da mi jos uvek nismo pred ulaskom u EU niti je doslo vreme za "krajnji uslov" ako ga i bude bilo?
kazem ja, nisu se oni raskantali oko politike ...

http://www.b92.net/info/vesti/index.php … _id=294612

Tadić: Integritet zemlje najvažniji
18. april 2008. | 10:54 | Izvor: Tanjug

"Ako mi na kraju predsedničkog mandata bude postavljeno da se opredelim između evropske budućnosti i integriteta zemlje," ja ću izabarati integritet zemlje, izjavio je predsednik Srbije i lider Demokratske stranke u intervjuu za beogradski nedeljnik "Standard".

Tadić je dodao da se zato ne ponaša "kao čovek koji danas prelazi most do kojeg će stići za pet godina", već da želi da nastavi i ekonomsko jačanje Srbije i borbu za Kosovo.

"Jer, ono što je najvažnije, EU nema mogućnost da postavi takav uslov Srbiji, kada u samoj EU postoje zemlje koje nikad neće priznati nezavisno Kosovo", rekao je Tadić.

On je naveo da vodi odgovornu nacionalnu politiku, kao i da su interesi Demokratske stranke, na čijem je čelu, podređeni državnim, od kojih ništa ne sme biti važnije."

Tadic mora da je video trenutne procente Galupa za naredne izbore pa sad malo pokusava da ispravi ovom  svojom izjavom smile
Tako ja vidim ovu izjavu. A njegovo objasnjenje sta ce da uradi za 5 godina ne pije vodu. Njegova funkcija ne odlucuje. Odlucuje Vlada i Skupstina. Takodje problem Euleks i njene legalnosti je u ovom trenutku a ne za 5 godina. Gvozdje se kuje dok je vruce smile A zamena teza gde stavlja ulazak u EU kao problem je isto u cilju izborne kampanje jer o tome se i nevodi diskusija. Diskusija se prvenstveno vodi o Euleksu i njenoj legalnosti. Tadic o pogresnim problemima diskutuje i daje izjave. Sad da li je to zato sto nema dobre savetnike za izbornu kampanju ili mu je EU lose karte podelila to ja ne bih mogao da kazem. Mozda ima malo i jednog i drugog.
Evo i  sve veceg nagovestaja da Euleks mozda i ne bude poslat bar na Severno Kosovo zbog vrlo principijalnog  stava Rusije i Spanije, ali i promene misljenja jedne nenaimenovane velike sile iz Evrope, tipujem opet na Nemacku.

Amid the confusion, Spain has decided not to give the green light to the participation of its personnel in the EU mission until UNMIK transfers its jurisdiction. Spanish Foreign Minister Miguel Angel Moratinos told reporters during an informal meeting of EU foreign ministers in Slovenia on 29 March that Spain is purely adhering to international law and to Article 5 of the Council document.

According to diplomatic sources, several other EU countries, including at least one 'key player', may follow the example of Madrid, unwilling to set a precedent by ignoring the UN prescriptions.
http://www.euractiv.com/en/enlargement/ … 62?Ref=RSS

Tako da po ovome vrlo je ocigledno da je Kostunicina strategija vrlo dobra i daje rezultate. Tadic ne vidi da je konstalacija snaga u Evropi promenjena i da je EU mrtvo slovo na papiru. Odluke se donose u nacionalnim nivoima. Odluke donosi gospodjica  Markel i gospodin Zapateros zajedno sa gospodionm Putinom. A ne Oli Ren i Solana. A Nama se serviraju izjave Oli Rena i Solane koji su totalno nevzani likovi. A pojedini likovi po partijskoj LDP i G17 duznosti se na forumu primaju na njihove izjave i onda kada izadje  ovakav tekst oni pobegnu u "misiju rupu" kako je to slikovito Kusturica rekao. smile

evo samo jos i jedog paragrafa iz teksta gde se vidi da ce priznanje Kosova biti uslov za ulazak u EU. Ne samo priznanje Kosova vec i dolazak misije EULEKS odredjene grupacije zemalja je uslovljeno ulaskom u EU. Znaci ne moramo da cekamo tih Tadicevih 5 godina da bi saznali sta EU zahteva. Maske su pale. Ali moje predvidjanje da za tih 5 godina EU nece ne postojati u ovakvom obliku.
In the meantime, Slovenia - which holds the current EU presidency - and France (its successor) have called on Serbia not to oppose EU-Lex if it wants to join the European Union.

Zato su rezultati izbora tako lako predvidljivi 11 Maja jer je Kostunica kao u sahu u glavi odigrao 15 poteza unapred od trenutka priznanja Kosova. Kostunica ostaje premijer i King maker.

Poslednje editovanje od firma krstic (2008-04-18 19:05:58)

Nije na forumu

#40 2008-04-18 23:43:20

ALHEMICAR 07
Član

@Firma,
i meni se cini da je ova Tadiceva izjava povlacenje. To naravno nije prvi put da on tako radi. Setite se kako je uporno tvrdio da nema vlade ako premijer ne bude Boza Djelic, pa je na kraju popustio i dao mandat Kostunici.  I to si dobro primetio da Kostunica igra "sah" za razliku od drugih nazovi politicara za koje su i "mice" komplikovana igra. U tome i jeste njegova prednost i to mu daje karakter drzavnika a ne obicnog politikanta. Takodje si u pravu kada kazes da Tadic ne vidi da je konstalacija snaga u Evropi promenjena, s tim sto se ovde ne radi samo o promeni konstalacije snaga samo u Evropi, vec globalno. E sada sto neki clanovi foruma to ne vide ili ne zele da vide, s obzirom da je ovde bilo dosta reci i o tome, to nije cudno, ali da neko ko se bavi politikom i jos je na tako znacajnoj funkciji, to ne vidi to je prosto nemoguce. Tu mora da je nesto drugo po sredi?!

@Vito,
Sve u vezi SSP-a skolski i tacku po tacku objasnjeno. Ko hoce da razume nece mu biti tesko, a ko hoce da tera inat nema mu pomoci.

@Erni,
ovo je 2008. a ne 1988. god. Na vlasti su neki drugi ljudi a ne Sloba Milosevic. Za tih 10 godina mnogo toga se promenilo i kod nas i na globalnom planu. Tacno je da zivot cini evolucija, ali po pravilu, periodicno posle evolucije, desava se i revolucija ( to je za razliku od evolucije kraci i intenzivniji proces ). Elem, hocu da kazem da se sve menja, te da i okolnosti sada i pre 10 godina nisu iste. A te fraze o prijateljskim odnosima zaboravi. Uvek se radi iskljucivo o interesima i oni se u datom momentu poklapaju ili ne poklapaju. Sta ti mislis jel Japan oprostio Americi Hirosimu i Nagasaki?  Sve je samo stvar istorijskog trenutka.

Nije na forumu

#41 2008-04-18 23:51:46

Cira
Član

Ja bih molio pojasnjenje toga sta je to tacno Kostunicina strategija i koji su njeni ciljevi?

Nije na forumu

#42 2008-04-19 00:33:35

Erni
Član

bio Sloba na vlasti ili neko drugi nije bitno kao sto se vidi (CG, Kosovo...), bitno je da ponavljamo iste greske, u svim drzavama gde je forsiran nacionalizam ispred racionalnog su nastajali problemi i te drzave su propadale, smanjivale se, narod siromasio....

ja ni ne ocekujem da ce nas drugi gledati kao prijatelje, ali nas je interes da zivimo bolje i da imamo sto normalnije odnose sa zemljama u svojoj najblizoj okolini jer ce na taj nacin nasa drzava jacati, a ako nastavimo sa konfrontacijom sa jacima od nas onda cemo i dalje ovako patiti dok nam se drzava raspada na sve manje delove vec 20 godina

ko ne uci na greskama on ih ponavlja, ko ih ponovi dovoljno puta on nestane - o toj evoluciji sam pricao

Japan nije oprostio Amerima niti treba da im oprosti, kao sto ni mi ne treba da oprostimo
ali je prvenstveno u NASEM interesu da gledamo kako u buducnosti da se sto bolje snadjemo i predjemo preko neprijateljstava i da se skoncentrisemo na stvari koje nas povezuju  - to je uradio Japan sa Amerikom kao i sve drzave koje su danas mocne a nekada su bile u medjusobnom ratu... kad izgubis onda moras biti pokunjen, mi smo izgubili nekoliko ratova tokom 90ih i to nije moglo proci nekaznjeno

razumljivo je da se osecamo ponizeno ali to je cena koju plati svako ko izgubi rat, pogotovo jos kad ratove gubi serijski

ako sebi zelimo dobro moramo preci preko toga a ne vracati se nazad i prozivati "neprijatelje" dok ne stignemo makar na njihov nivo snage
do tad treba saradjivati i izvlaciti korist iz stvari u kojima mozemo saradjivati sa njima - odlican primer Japana i US koji si naveo oni su zajedno ojacali saradjujuci u proizvodnji, tehnologijama, trgujuci... a ne ratujuci i vracajuci se na istorijske probleme

kad i mi tako pocnemo da se ponasamo onda ce i srbija ojacati
dok god se busamo u grudi kako cemo mi ovako nejaki i ponizeni nauciti ceo svet pameti nece biti napretka za nas, cak naprotiv!
a ni nas do tad nece mnogo pitati o nasoj sudbini jer ce nam se samo smejati kako smo lud narod koji sebi konstantno cini zlo i samo hoce da se bije, bez imalo racionalnosti i svesti o svojoj snazi i mogucnostima

Nije na forumu

#43 2008-04-19 22:09:14

ALHEMICAR 07
Član

@Erni,
scenario koji je napisan jos devedesetih u Americi, kao zavrsnu fazu ima upravo otcepljenje Kosova. Dakle ta prica sto se njih tice je zavrsena i upravo zbog toga vruc kesten prebacuju u ruke EU. Svi koji su ucinili zlo ovoj drzavi i narodu ne mogu joj biti prijatelji, pocev od Slovenaca, Hrvata, Siptara i drugih koji su samo bili orudje u rukama Americkog imperijalizma a sva korist koju su imali od toga je prolaznog karaktera.
      Ako bi smo razmisljali kao ti, onda bi smo morali da se slozimo da je Solunski Front najveca greska u Srpskoj istoriji ??? Znaci, potpuno je jasno da smo mi u ovom periodu bili i nejaki i nespremni i neslozni, ali mi takvi nikome nismo ni pretili, niti smo pokusavali da nekome otmemo nesto, dakle, nismo se mi nista busali u grudi niti smo mi bili ti koji ce ceo svet uciti pameti. To je potpuna zamena teza, jer nas "neki svet" zeli da uci pameti, nas je taj isti svet okupirao, nad nasim narodom su izvrseni najveci egzodusi u ovim ratovima, a nas proglasavaju najvecim zlocincima i krivcima. Nikome mi nista nismo uzeli niti smo ikome pretili. Mi smo se samo branili, branili svoja vekovna ognjista i svoj narod i gle paradoksa, onaj ko brani svoje on je okupator???
       Kad je Japan u pitanju, njima koliko ja znam nisu oteli teritoriju a i raspored snaga je bio takav da je za njih bilo najbolje da sa Amerikom uspostave odnose kakve su uspostavili i to se iz ove perspektive pokazalo ispravnim. Medjutim, kao sto sam vec rekao konstalacija snaga u svetu se stalno menja. To je vrlo bitna dimenzija. Predvidjanja ozbiljnih politickih analiticara su da u predstojecem periodu Amerika gubi primat, da se teziste moci seli na istok (Rusija, Kina, Indija...) a pogledaj i koliki znacaj se svakodnevno i sve vise pridaje energentima, cisto da bi se potvrdile ove predpostavke. Dakle, pitanje je sta ce se desiti i sa samom EU za desetak godina a mi uprli da udjemo tamo, pa da udjemo. Evo,  predpostavke radi, sta i ako udjemo u  EU vec sledece godine, a ako se pomenuta predvidjanja u medjuvremenu ostvare i ispostavi se za desetak godina da smo u "pogresnom drustvu" ???  Hocemo li sve iz pocetka kao i do sada i tako stalno u krug???
        Ovo predhodno bi moglo da se uzme i kao objasnjenje Ciri, jednim delom, u vezi strategije i ciljeva Kostunice. Ja ne mogu da shvatim da neko misli da je taj covek stvarno "neupucen". Jos ce ispasti da covek ni osnovnu skolu nema . Tako nesto mogu da misle samo politicki laici.
Cinjenica je da je on usporavao evroatlanske integracije, ali svako ko to gleda kao njegovu nesposobnost debelo gresi. Treba se onda zapitati koji su stvarni razlozi za to. Pa pogledajte samo sa kakvim postovanjem i uvazavanjem njega gledaju politicki protivnici i unutar zemlje i vani. "Obrisali" bi oni njega odavno sa politicke scene da je toliko "neupucen". Ima doduse i onih koji ga "pljuju" na sva zvona ali to su uglavnom marginalne politicke pojave reda velicine Batic, Canak, Ceda, Vesna Pesic i da ne nabrajam neke koji to koriste u marketinske i predizborne svrhe, a potom ide "ljubim ruke predsednice".
         Elem, negde sam to vec napisao, politika nije ni crno ni belo. Po taktici i strategiji to i jeste sport koji je najblizi sahu, jer se u glavi mora imati nekoliko poteza unapred i jer se ti potezi nikada ne otkrivaju protivniku.

P.S. Ni Soluncima nije bilo lako, ali su ocuvali i drzavu i nacionalno bice.

Poslednje editovanje od ALHEMICAR 07 (2008-04-20 01:18:38)

Nije na forumu

#44 2008-04-20 01:30:34

ALHEMICAR 07
Član

Cira upisano:

Ja bih molio pojasnjenje toga sta je to tacno Kostunicina strategija i koji su njeni ciljevi?

Strategija je odugovlacenje sa ulaskom u EU, sa ciljem ocuvanja teritorijalnog integriteta i drzavnog suvereniteta.

Nije na forumu

#45 2008-04-20 12:34:18

Ranko
Član

ALHEMICAR 07 upisano:

Cira upisano:

Strategija je odugovlacenje sa ulaskom u EU, sa ciljem ocuvanja teritorijalnog integriteta i drzavnog suvereniteta.

"Strategija je odugovlacenje sa ulaskom u EU, sa ciljem ocuvanja" SOPSTVENOG integriteta i polozaja! Od 2000. je covek bio PREDSEDNIK, prvo SRJ (dok se nije raspala kao i sve ostalo), pa predsednik jedne vlade, pa druge vlade (dok se nije raspala!) i sada zeli da bude i predsednik TRECE vlade jer ova zemlja bez NJEGA na mestu nekog predsednika ne moze (bar on tako misli). Posto nema vise od 10% glasaca pa ne moze da bude predsednik drzave (a i to mesto i nije neko sa kog se previse odlucuje), onda mu mesto predsednika vlade MORA nekako pripasti. Makar kombinujuci sa ljudima protiv kojih se (kao) godinama borio. Covek voli vlast vise od "suvereniteta" koji se spominje, videcemo i sami narednih godina rezultat, kao sto vidimo i dosadasnji. Zato, bez nervoze, raspasce mu se i nova vlada vrlo brzo (jer sa nikim nije dugo ostao dobar). Sve mu se raspadalo, od stranke kojoj je pripadao na pocetku (DS) do poslednje vlade. Prijatelje lako menja, vlast nikako!Nece ni radikali dugo trpeti 'coveka' koji se ne dogovara vec namece svoje odluke. To ne trpi niko!
Sto se tice "prijateljstva", bilo je nekoliko pametnih postova. Mi ne moramo biti prijatelji sa nekim sa kim cemo saradjivati. Nemci i Francuzi su se "klali" vekovima pa sada 'komsijski' odlicno saradjuju. A da se vole-ne vole se! Mrze se i dalje! Ali cak ni za vreme II Svetskog Rata, Nemci i Francuzi se nisu ni mrko gledali u Svajcarskoj. Ziveli su odlicno pa sto da se svadjaju? Zato sto neki debil-Hitler porobljava njihovu "majku" Francusku? Uostalom kao i Rusi koji sa Nemcima ostvaruju naj vecu ekonomsku razmenu. A mislite da se vole?! Da su zaboravili?
Sto se tice Solunskog Fronta, kako niste spomenuli Drac? Proboj preko Prokletija, dolazak do Draca, kad tamo poruka: nazad! Svetske sile se u medjuvremenu dogovorile. Drac ostaje Albaniji. I Skadar! Znate onu 'narodnu' o Skadru na Bojani? Gde je bio a gde je sada Skadar? I? Elem, Srbi nazad uz gubitke od 30%! Tako je bilo oduvek, mi smo na zalost piuni u toj "igri". Tako ce biti i sada. Samo kada se "ovi" dogovore sa Rusima oko drugih stvari. Stici ce iz Moskve "depesa" a mi cemo pricati kako smo opet izigrani kao i uvek do sada. I od "prijatelja" i od "ne prijatelja". Zato sto oni imaju svoje interese i svoje planove kojima cemo kad tad stajati na putu. Zato sto su oni tako veliki a mi tako mali.
Mozemo samo da NIKADA ne priznamo Kosovo ali da slusamo sta nam ljudi koji tamo zive porucuju. I to ne ovi sa severa, vec nas narod iz enklava. Jer bez tih ljudi stvarno mozemo "zaboraviti" na deo juzno od Ibra. A tamo zivi 2/3 Srba i tamo se nalazi 3/4 manastira. A Rusi su bili tamo. Prvi, mnogo pre "ostalih". I pobegose brzo, nema vise ni jednog. Zasto? Zasto nisu ostali na Kosovu kada su bili tako brzi i jaki?! Interesi braco moja.
Toliko! Mada nemam pojma kakve veze imaju svi ovi postovi sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruzivanju?

Nije na forumu

#46 2008-04-20 14:42:42

Erni
Član

ALHEMICAR 07 upisano:

Svi koji su ucinili zlo ovoj drzavi i narodu ne mogu joj biti prijatelji

ajde mi reci nekog naseg komsiju koji nam u nekom periodu nije bio neprijatelj i nije nam ucinio nesto nazao?
takve iluzije da nam je neko prijatelj ili nije bolje odbaci jer vecni prijatelji ne postoje vec samo oni sa kojima trenutno mozes naci zajednicki jezik i oni koji zele sa tobom da saradjuju na obostranu korist

Oni koji napreduju ne gledaju samo u istoriju vec gledaju i u buducnost i rade na tome kako da im bude bolje i kako da se prilagode situaciji u kojoj se nalaze
dok oni koji gledaju samo u istoriju su kao krompiri smile - najbolji deo im je ispod zemlje

ALHEMICAR 07 upisano:

mi nikome nismo ni pretili, niti smo pokusavali da nekome otmemo nesto, dakle, nismo se mi nista busali u grudi niti smo mi bili ti koji ce ceo svet uciti pameti. To je potpuna zamena teza, jer nas "neki svet" zeli da uci pameti, nas je taj isti svet okupirao, nad nasim narodom su izvrseni najveci egzodusi u ovim ratovima, a nas proglasavaju najvecim zlocincima i krivcima. Nikome mi nista nismo uzeli niti smo ikome pretili. Mi smo se samo branili, branili svoja vekovna ognjista i svoj narod i gle paradoksa, onaj ko brani svoje on je okupator???

Da samo smo mi andjeli a svi ostali su crni djavoli smile
Kad drugima cini lose to lose ti se kad tad vrati, cinjeni su strasni zlocini protiv nas ali smo ih isto tako i mi cini cak i sad u vrlo skoroj istoriji kad je mladic pobio hiljade civila koje je prvo pretvorio u zarobljenike a onda ih sistematski sve poubijao
ako za to kazes da mi nismo nikome ucini nista nazao onda imas dosta poremecen osecaj za zlocine

Svako u ovom regionu ima gomile takvih primera na koje se moze pozivati u blizoj i daljoj istoriji jer su svi danasnje drzave prolazile koz sukobe sa komsijama, resenje tog problema je da pocnemo da gledamo u buducnost i da gledamo kako da saradjujemo i da se skoncentrisemo na ono sto nas zblizuje

grozne stvari ne treba NIKAD zaboraviti, vec ih treba koristiti kao podsecanje sta se dogadjalo u mracnim periodima nase istorije da se nikad vise ne ponove - ko ne pocne tako da se ponasa on se i dalje vrti u istom krugu patnji i zlocina sto i nas ocekuje ako nastavimo po starom

ALHEMICAR 07 upisano:

Kad je Japan u pitanju, njima koliko ja znam nisu oteli teritoriju a i raspored snaga je bio takav da je za njih bilo najbolje da sa Amerikom uspostave odnose kakve su uspostavili

opet navodis odlican primer oko koga se slazemo jer pricamo isto
i ja kazem da je nas odnos snaga takav da treba da uspostavimo iste odnose kao sto je uspostavio i Japan sa US jer smo i mi tako snazni kao i Japan tada, ako ne cak i manje...
a sto se tice biranja da li da mi sada bace 2 atomske bombe u Srbiju i pobiju silne ljude ili nam otmu teritoriju za koju smo potpisali kapitulaciju pre 9 godina i nad kojom nemamo nikakvu upravu niti bilo koji element drzavnosti - mogu samo zakljuciti da smo pretrpeli manju stetu nego Japanci ako su nam oteli samo teritoriju nad kojom smo sami potpisali da nemamo nikakvu upravu i to proglasili svojom pobedom

ALHEMICAR 07 upisano:

Medjutim, kao sto sam vec rekao konstalacija snaga u svetu se stalno menja. To je vrlo bitna dimenzija. Predvidjanja ozbiljnih politickih analiticara su da u predstojecem periodu Amerika gubi primat, da se teziste moci seli na istok (Rusija, Kina, Indija...)

ozbiljan i neozbiljan analiticar to je rastegljiv pojam koji niko ne moze sa sigurnoscu utvrditi, a nije nikakava garancija
u svakom slucaju dok mi docekamo neku promenu primata ima jos svasta da nam se desi... promena takvih stvari bas ne ide tako brzo sto ce ti sigurno reci i ti tvoji analiticari
a vidis kako nam se zemlja brzo raspada, postali smo kao Nokia - svake 2-3 godina nov model koji je sve manji

ako se promene snage u svetu lako cemo i mi promeniti stranu, zato i kazem da treba sa svima gajiti prijateljske odnose i sa svima saradjivati i onda ce nam biti svejedno ko je trenutno sila.

Nije na forumu

#47 2008-04-20 14:53:04

Erni
Član

ALHEMICAR 07 upisano:

Cira upisano:

haha jel se secas mozda kako je Kostunica pricao da mu je glavni cilj i uspeh ocuvanje drzavne zajednice sa CG?
i posle se to naravno raspalo, svaki ozbiljan politicar bi se onda pokunjio i digao ruke od politike a svoje mesto prepustio nekom sposobnijem posto je tad spasavanje drzavne zajednice isticao kao svoj glavni cilj i najveci uspeh koji je postigao kao predsednik

mislis li da ce ovog puta biti uspesniji?
Kao premijer je izgubio Kosovo, ako ga izaberu na jos neku poziciju pa opet on krene nesto da spasava... jadni mi

Od ruke mu ide jedino odugovlacenje sa ulaskom u EU, to je jedino sto mu priznajem da je uspesan....
i naravno skratanje paznje sa bitnih problema i omogucavanje svojim najblizim saradnicima - Velji, Mihajlovu... da kradu na svakom koraku

Poslednje editovanje od Erni (2008-04-20 14:55:06)

Nije na forumu

#48 2008-04-20 23:43:41

ALHEMICAR 07
Član

@Ranko,
vec sam lepo napisao da politika nije ni crno ni belo i da podseca na sahovsku partiju. Bez ljutnje, sticem utisak da ti bas nisi nesto mnogo upucen ni u politiku ni u sah.

1.Bas me zanima da li ti stvarno mislis da je taj covek kriv i odgovoran za raspad SRJ pa potom SCG i na kraju za nezavisnost KOSMETA? Priseti se malo sta se sve desavalo u vreme svih ovih bitnih dogadjaja ponaosob. Koji su sve faktori uticali na pomenute dogadjaje, kakvi su sve pritisci i sa kojih sve strana bili? Premijer je, u sahovskom zargonu, u svim tim situacijama igrao simultanku, uvek sa prilicno jakim igracima. Ja zaista nemam vremena da ti sve ovo potanko objasnjavam, a ti meni odgovori kako to objasnjavas da covek, koji kako ti rece ima podrsku svega 10% glasaca, uspeva sa tako malom podrskom da toliko opstaje na vlasti? Kako to da ga politicki protivnici ne eleminisu sa politicke scene? Da li on to sprovodi diktaturu, represiju ili sta vec? Ako mu je zaista stalo samo do vlasti, zasto je sada rasturio koaliciju sa kojom je mogao da ostane na vlasti jos 3 godine, samo da je pristao da prosipa demagogiju o EU i da ga boli uvo?

2.Sto se tice prijateljstva, nisam ja taj koji je rekao da sa nekim treba da razvijamo prijateljske odnose, vec Erni. Ja sam mu upravo i odgovorio da je prica o prijateljstvu deplasirana i da se uvek radi samo o interesima. Takodje sam mu rekao da svi oni koji su nas vekovima pa i u zadnjem ratu ugnjetavali, ubijali, proterivali itd. nikada ne mozemo biti prijatelji. I ne vidim tu nista sporno, osim ako neko nije emotivno vezan za svog neprijatelja, umesto za svoj narod i svoju drzavu, da li zbog nedostatka osecaja pripadnosti ili cega drugog, to je takodje vec siroka tema.

3.Solunski front sam pomenuo samo u zelji da kazem da nasim precima tada nije bilo lako, a da smo mi skloni defetizmu, egoizmu, konformizmu i da smo operisani od pravih i trajnih vrednosti. Naravno, da nekome ne bi palo napamet, da mi spocitava i to da pozivam na rat i na stradanje, odmah da  kazem da nisam ni za tu opciju i da mi samim tim to nije ni bio cilj.

4.Ako nemas pojma kakve veze imaju svi ovi postovi sa SSP, procitaj predhodne postove od Vita, polako, bez nervoze i ostrascenosti pa ce ti sve biti jasno a dobro ce ti doci da procitas i Beline postove. Sve ovo cisto da se ne bismo ponavljali.

Iskreni pozdrav.

@Erni,
potpuno si upravu. Tesko je naci ijednog komsiju koji nam u nekom periodu nije bio neprijatelj. To je upravo i zavisilo od konstalacija snaga u datim okolnostima ( to sam vec napisao, ne znam da li si procitao i razumeo ). To sto sam rekao da nam nikada ne mogu biti prijatelji, ne znaci da sada treba sve da ih poubijamo, da im svima objavimo krvavi rat ili sta ti ja znam. Pa mi nije jasno sto te to toliko pogadja? O prijateljskim odnosima sa njima si govorio ti, a ja sam za interesne a ne prijateljske odnose. Sta je tu sporno?

O andjelima i djavolima necu mnogo da pricam. Za osudu sam svakog zlocina sa bilo cije strane da dolazi i protiv sam premeravanja zlocina. Ali u toj prici mi nikada nece biti jasni oni koji zlocin svog naroda stavljaju ispred zlocina nad svojim narodom. Ti kao da spavaju u pojedinim nevladinim organizacijama ili mozda i ne pripadaju iskreno ovom narodu???

Sto se Japana tice, lepo sam rekao da je to njima u tom trenutku tako odgovaralo, sto naravno ne znaci da mi treba da prepisujemo od njih, posto mi nismo Japanci ni Svajcarci ni Kinezi, a i oklnosti su sada drugacije. Sto se 2 atomske bombe tice, ne moras da se plasis, to se nama sigurno nece desiti, naravno ne zato sto smo mi neka sila pa nas se Amerikanci plase, nego naprosto zbog malopre pomenutih okolnosti.

I na kraju, ako imalo pratis desavanja na globalnom planu i ne trebaju ti misljenja bilo kojih analiticara, dosta toga moci ces i sam da zakljucis. To sa Nokijom je takodje vec deplasirano kao i prica o sirenju prijateljstva sa svim narodima. Vec sam napisao INTERESNE VEZE. To treba gajiti, a prijateljstvo, bratstvo i jedinstvo itd, to je nonses.
A odnose sa centrima moci treba blagovremeno uspostavljati. Nije mi jasno kako si ti to mislio da cemo lako promeniti stranu? Kad je tako lako sto je ne promenismo, pa da nam se sve ovo i ne desi???

Imenuj mi samo ko je taj sposoban, sto bi bilo sta bolje i pametnije uradio od Kostunice. Bas me interesuje ko je taj mocnik?!

Ajd i za tebe jedan pozdrav.

Poslednje editovanje od ALHEMICAR 07 (2008-04-20 23:46:47)

Nije na forumu

#49 2008-04-21 01:41:42

Ranko
Član

@ALHEMICAR 07

Mada nikada ne repliciram na repliku, sada moram, posto si mi licno postavio nekoliko pitanja. Kratko cu ti odgovoriti i tu se moja polemika ZAVRSAVA.

1.Naravno da ne mislim ali posto to sto me pitas nisam nigde ni napisao, ne vidim smisao tvog prvog pitanja! Pisao sam o sasvim necemu drugom. Na ono kako sa 10% glasova stalno opstaje na vlasti, odgovor je da je izuzetno prilagodljiv. Kao seme korova koje uspe da nikne izmedju dve ploce betona. Ruza to ne moze. Ako shvatas sta hocu reci. Ali to je plus kod politicara i ja mu to ne zameram. Stvar je u tome da ne verujem nekome ko je bio neuspesan predsednik u prethodne dve vlade, da ce u trecem pokusaju biti uspesan. A ne boli ga uvo. Naprotiv, on sve shvata suvise LICNO za nekoga ko vodi celu zemlju!
2.No comment.
3.No comment.
4.Kada sam to rekao, mislio sam na poslednjih 4-5 postova, sa sve mojim. A procitao sam i Vitove i Beline postove. Te ne razumem o kojoj nervozi i ostrascenosti pricas. Bar u vezi mene.

Nikoga nisam ni hvalio ni kudio. Osvrnuo sam se jedino na gdn.Predsednika Vlade i ni na koga vise. Ni jednu stranku nisam spomenuo ni pozitivno ni negativno. Zato cool.
I da se vratim caskom na tvoju prvu recenicu upucenu meni. Sta znaci biti upucen u politiku? Sto bi morao biti upucen? Svi mi, kao sto neko navija za Zvezdu a neko za Partuzan, navijamo za politicke opcije koje su nam zbog necega "blize". Ili cak samo simpaticnije. Nema tu neke logike zato se ni ne upustam u politicke rasprave. A sto se tice saha, tu si promasio totalno. (ona dva pitanja NE zahtevaju odgovor. NAPROTIV)

Drugarski pozdrav...

edit: Procitaj i moj post #26 (ako te ne mrzi) cisto da procenis moj pristup politici.

Poslednje editovanje od Ranko (2008-04-21 01:51:32)

Nije na forumu

#50 2008-04-21 01:47:00

Erni
Član

dobro nisam se lepo izrazio, necemo menjati naravno strane tek tako ko god da je sila vec sam rekao da treba da budemo dobri sa svima pa ce nam svejedno biti ko god da je trenutno glavna sila

US gubi pomalo svoj polozaj, ali nacekacemo se jos dok oni ne prestanu biti glavni, stoga je za nas mnogo pametnije kako da nadjemo sa njima zajednicki jezik sto pre a ne da teramo kontru jacima jer to ide prvenstveno na nasu stetu

o bratstvu i jedinstvu nisam nigde govorio pa molim da ne iskrivljujes moje reci, rekao sam samo da treba traziti zajednicki jezik i sa onima koji su nam bili neprijatelji, kroz saradnju i obostranu korist nam jedino mogu postati prijatelji a za to je neophodno da pocnemo da gledamo u buducnost a ne u proslost - isto kao sto se danas ponasaju sve moderne evropske drzeve koje su zbog toga i dozivele najveci properitet, jer su shvatile da njihov nacionalni interes jeste saradnja a ne sukobi bez obzira na sve probleme koje su imeli u medjusobnim odnosima

Kostunica sta je dobro uradio?
e tesko pitanje, kad razmisljam tesko mi je da se setim, padne mi napamet da je skinuo Milosevica ali posle se setim da on cak ni to nije uradio vec je bio samo figura koja je jako licila na Milosevica pa je zato i bio jos najvise prihvatljiv narodu 2000te naspram ostalih koji su bili ocrnjivani u medijima (tj RTS) jer su imali znatno vecu podrsku dok je on sa svojih 2-3% podrske bio smatran za bezopasnog pa nije vodjena i protiv njega medijska kampanja
Posle je bio glavni u odrzavanju sistema koji je postavio Milosevic, bio je protiv bilo kakvih promena i "revansizma" tako da je blokirao preko savezne skupstine sve sto je moga od izbra sudija pa na dalje a zatim kad je postao premijer obustavljeni su procesi koje je on proglasio politickim tako da danas eto svi setaju fino i slobodno.... i posle se jos cudimo sto do danas niko nije odgovarao

Jedini je on bio u vlasti na vlasti uz G17 svih 8 godina, i onda posle kao pricaju DOS koji je na vlasti vec 8 godina.... to ustvari pricaju o njemu koji je nastavio sa politikom vrlo slicnom Milosevicu (sad je konacno i pokazao svoje lice pa zeli isto da se slepa preko radikala kao i Sloba) sto je dovelo do daljeg raspadanja nase zemlje i koriscenje drzavne bezbednosti i policije u licne svrhe i hapsenje iskljucivo ljudi koji se zamere pa budu optuzeni za grehe koje su radili ranije ali se to nije spominjalo dok su bili podobni

uz to jos kad se doda njegov glavni partner Velja koji kao ministar i javno prica da je ok da kradu i obicni ljudi, da nigde ne mrda bez Mihajlova koji jedva da nije umesan u neku aferu od fudbalskih transfera pa do privatizacija C marketa, kao i ministar policije - ej policije! osudjeni lopov - koji je u mladosti bio osudjivan i ima dosije ali je to bio samo decacki nestasluk.... posle je postao funkcioner pa se naravno ozbiljniji nestasluci onda vise ne evidentiraju kad postanes i sam vlast.... stvarno mi ostaje gorak ukus cim mi neko spomene vec i slovo K u vezi sa sposonoscu i postenjem smile

e sad ko bi bio bolji... nije tesko pitanje... teze bi mnogo bilo pitanje a ko bi bio gori?
tu uostalom nije bitna licnost, bitan je sistem koji je potrebno promeniti da se ne bi radilo sve ispod zita kao i 90ih a Kostunica je vec u 2 mandata pokazao koliko je nesposoban da bilo sta menja tako da je svoje ispucao i sigurno ni iz treceg puta ne bi bio nista drugaciji, tako da dajte bilo koga drugog, tesko da moze biti gori, bar nesto da malo menjamo jer je ovaj stvarno dno

za sve sto se borio od nacionalnih interesa to je i izgubio, svaki normalan politicar bez patoloske potrebe da bude na vlasti bi vec posle prvog takvog poraza odavno otisao sa politicke scene - to je ukratko vec sasvim dovoljan razlog i bez svega predhodnog sto sam naveo

Nije na forumu

PodnoĹľje foruma