Forumi za sve vrste diskusija o privrednim kretanjima u Srbiji, regionu i svetu
Niste prijavljeni.
Treba pogledati zakon o investicionim fondovima, ne znam tačno. Pitanje kako će oni unovčiti svoju imovinu u tom slučaju i po kojim cenama. Pogledaj edit od mog prethodnog posta.
Nije na forumu
da li mogu videti negde rast/pad vrednosti imovine fonda u vremenu?
Nije na forumu
Dajte ljudi ... dali da izlazimo ? Ja sam pukao ~15.000 dinara... i nikako da ih prezalim i izadjem...
Edit:
joj tek sam sad video vrednost IJ :(
Poslednje editovanje od Sreckovic (2008-03-11 23:06:21)
Nije na forumu
i meni je zort. izgubio sam veeeelike pare (za mene), a ne vidim da će ovo skoro da se rešava.
Nije na forumu
ne vidim da ima analiza kretanja vrednosti fonda, već trenutna vrednost imovine. tamo je prikzano kretanje vrednosti IJ, kroz vreme.
možda grešim, jer sam veoma nervozan.
Nije na forumu
@sirotan
klikneš na Rajfajzen i tamo ima promena vrednosti IJ kroz vreme i pored promena vrednosti imovine (kao i promena u procentima).
Nije na forumu
hvala!
nisam znao za ovaj sajt, pa se nisam snašao.
Nije na forumu
Ja sutra prodajem, i čekam bolje dane.
Nije na forumu
ja ću sačekati još jedan dan, a onda - doboš!
evro je sigurica.
Nije na forumu
Sreckovicu, Sirotane, Dushane85, zasto biste sad povlacili deo para (ili sve pare?!) iz fonda? Koji je vas cilj ulaganja? Zasto ste stavili pare u fond? Razumem da ste mozda stavili previse u akcije, pa ste sad odlucili da diverzifikujete vase ulaganje i da imate deo u akcijama, a deo drugde (orocena stednja na dinare ili na devize).
Medjutim, onda ne treba posle da se vracate u fond kad jednom izadjete. Da li ste vi planirali da se vracate i kada? Ne bi imalo mnogo smisla da se vratite kad IJ skoci, jer time prakticno gubite pare. Ako hocete da se vratite kad IJ padne jos, kako biste znali tacno kad da se vratite? Sta ako se vi vratite kroz par meseci, a IJ padne jos vise nakon vaseg povratka? Sta ako vi sad povucete pare, a IJ odmah skoci? Je li vas "plan" da vise nikad u zivotu ne ulazete u fondove i akcije?!
P.S. Informacije radi, nemam nista ulozenu u Fimu (ili gde na Belex) te me licno ne pogadja hocete li vi prodati ili ne. Ono sto me zanima je koju gresku vi mislite da ste napravili i sta ste naucili iz ovoga?
Nije na forumu
orisni upisano:
Sreckovicu, Sirotane, Dushane85, zasto biste sad povlacili deo para (ili sve pare?!) iz fonda? Koji je vas cilj ulaganja? Zasto ste stavili pare u fond? Razumem da ste mozda stavili previse u akcije, pa ste sad odlucili da diverzifikujete vase ulaganje i da imate deo u akcijama, a deo drugde (orocena stednja na dinare ili na devize).
Medjutim, onda ne treba posle da se vracate u fond kad jednom izadjete. Da li ste vi planirali da se vracate i kada? Ne bi imalo mnogo smisla da se vratite kad IJ skoci, jer time prakticno gubite pare. Ako hocete da se vratite kad IJ padne jos, kako biste znali tacno kad da se vratite? Sta ako se vi vratite kroz par meseci, a IJ padne jos vise nakon vaseg povratka? Sta ako vi sad povucete pare, a IJ odmah skoci? Je li vas "plan" da vise nikad u zivotu ne ulazete u fondove i akcije?!
P.S. Informacije radi, nemam nista ulozenu u Fimu (ili gde na Belex) te me licno ne pogadja hocete li vi prodati ili ne. Ono sto me zanima je koju gresku vi mislite da ste napravili i sta ste naucili iz ovoga?
Orisni, drugačije je ovde nego kod tebe u Americi. Ovde su ljudi već pucali samo tako na bankama, dakle tamo gde ne bi smelo da se to desi i sada svi nosimo to iskustvo pa skoro genetski. Kada su došle strane banke i krenuli fondovi sve to je dobilo mnogo drugačiji i ozbiljniji izgled, ljudi su se ponadali da su najzad došla druga vremena i da eto postoji realna mogućnost da oplode svoj kapital bar malo bolje nego na štednji. Edukacija malih investitora je bila nikakva, maltene svi su mislili da vrednost uloga može samo da raste kad ono međutim.
Već nekoliko meseci gledaju kako im se imovina topi a na vidiku ni najmanji znak da će biti bolje i sasvim normalno je što je krenulo izvlačenje. Oni koji su promovisali te iste fondove (i uopšte ulaganje u hartije) kao da su u zemlju propali, niko da se pojavi bar ispred fondova pa da objasni situaciju i ohrabri ulagače. Dakle, komunikacija nikakva.
Pitanja koja postavljaš ovde su bez nikakvog smisla i potpuno degutantna, situacija je spasavaj se ko može i nema dalje od toga.
Ne bi me uopšte iznenadilo da u sledećem koraku krene povlačenje i iz banaka, lančana reakcija je čudo. Uostalom, eto i u Americi pa i Evropi gledamo sunovrat berzanskih indeksa i nestajanje fondova i kraj tome se ne nazire, sveukupna situacija je mračna a ovde je to još na kvadrat.
Ovde je samo pitanje da li će i kada neki od fondova da se istopi (a po pravilu će to biti onaj sa najmanjom imovinom jer je bliži ivici) i to će onda na mnogo dugačko vreme odvratiti male investitore. Od kada postoje fondovi pa do danas postoji ogromna disproporcija između sume investicija i sume na štednji kod banaka što samo govori koliko je narod (ispostavilo se s pravom) skeptičan.
Lično, taj novac sam prežalio odmah kada sam ga uložio tako da ne izlazim, il' pukovnik il' pokojnik...
. Moj rezon je da jedna od najstarijih finansijskih kuća u Evropi jednostavno ne može da propadne a ako se to i desi, onda neka i on propadne i to će biti kraj bilo kakvog ulaganja više ikada, bar za mene a siguran sam i za mnoge druge. Mnogo je brate 2x krahirati u dvadeset godina i to bez ikakve lične krivice.
Prema tome, prisustvujemo uzbudljivom finalu sa verovatno mračnim rezultatom pa ćemo videti krajnji ishod, ako ništa drugo a ono dobro je što će se već ove godine znati rezultat, dakle relativno brzo pa neće biti dužeg mučenja...![]()
Nije na forumu
Ja sam se povukao pre svega nekoliko dana, na 925.91. Sad, ne bih da konvertujem u evre i oročim jer onda ne bih mogao da se vratim u neko dogledno vreme, pri tom gubim i na kursu. Najverovatnije ću ponovo uložiti ali ono što sigurno znam je da to neće biti ovaj fond. Rajf i kad je rastao, rastao je najsporije. Sve i da ekonomski izgledi budu idealni teško mi je da zamislim da će ovaj fond sledeće godine u ovo vreme biti na nuli.
Nije na forumu
@orisni
kao što "sapatnici" rekoše, ovo ovde je srbija i jedini zakon koji važi je zakon gravitacije, mada naši političari rade na tome da i taj zakon izvrnu.
kao što rekoh, zakon gravitacije utiče i na IF, a naročito na rajf, koji nikako da makar uspori pad. ja, lično, ne vidim mogućnost rasta vrednosti IJ, makar u ova 2 meseca, do izbora. zašto herojski gledati kako nešto propada?
Poslednje editovanje od sirotan (2008-03-12 09:48:36)
Nije na forumu
Orisni vrši pritisak na nas teorijom koja nije sasvim primenjiva na našem terenu, ali moram se složiti sa njim. Izlazak iz investicionog fonda u ovom trenutku predstavlja konačnu realizaciju gubitka (dok sam investicioni fond, odnosno društvo koje njime upravlja, nije u gubitku) i obesmišljava povratak u investicioni fond kada se IJ vrate na početnu vrednost. Ako već planirate da preskočite deo negativnog trenda i da ostvarite dobitak, onda uložite kada vrednost IJ bude najniža. Ne moraju biti ni IJ Raiffeisen Akcije, mada ne vidim da mnogo padaju brže, kao što nisu ni rasle značajno sporije od ostalih.
Znači, kao što je Detektor rekao: Ή τάν ή Επί τᾶς, sa štitom ili na njemu. Rođen sam u proleterskoj porodici čiju tradiciju uspešno nastavljam, moji roditelji se nisu opekli sa deviznom štednjom početkom devedesetih, ali smo supruga i ja poverovali u srbiju (nepoverenje u investicione fondove je nepoverenje u domaću berzu i domaću ekonomiju, zar ne?) i uložili deo ušteđevine. U srbiji se živi kao da je život generalna proba pred ono pravo i svaka generacija ponavlja iste greške, pa zašto da se ne poigramo i mi?
Spektakularnog raspleta svakako neće biti, svi akteri na domaćoj sceni su nam poznati, kao i njihovi međusobni odnosi, ali kroz tri meseca moći ćemo da prepoznamo buduće trendove, diskutujemo o njima i preduzimamo korake. Orisni će imati dovoljno razumevanja da nam svima obezbedi garantna pisma. ![]()
Nije na forumu
razumem ja tu priču o gubitku. sve to pije vodu, ali ovo je srbija!
pogledajte trenutno stanje berze. u ovom momentu je pad berze 6%, juče je pala berza,... i sve se to direktno preslikava na fond! pri tom treba dodati da je rajf uvek imao naj, najlošije papire (u tom momentu), kao da radi protiv nas.
plaši me vreme do izbora i šta sve ova tri (neću ih opisati da ne budem banovan) mogu da urade za to vreme. a vreme je novac, moj novac.
opekao sam se ranije, pa... još uvek čekam.
Nije na forumu
@orisni
Moja pretpostavka je ovakva: trenutna situacija u zemlji je takva, da će IJ sigurno padati, i zašto onda gubiti još novca, kad mogu sad da izađem, sačekam da prođe ovo što proći mora (a do tada će berza još sigurno padati) tako da tu sreće nema. Druga briga mi je što je Raiffeisen primoran da rasprodaje akcije po ovakvim cenama da bi isplatio članovi koji ih masovno napuštaju, tako da predviđan još žešći pad IJ. Treće, i kad ovo prođe i ako prođe (mislim na stanje u zemlji i na berzi) u Raiff se ne vraćam.
Pozdrav.
Nije na forumu
i završi berza današnji dan sa padom od 7.39%. srećom, rade do 13.00, inače odoše cene na nulu.
čekam današnju cenu IJ.
Poslednje editovanje od sirotan (2008-03-12 13:12:04)
Nije na forumu
Evo moram da ih pohvalim za likvidnost, kad vec za ostalo ne mogu.
Prekjuce oko 15h podneo istupnicu, a malopre legle pare.
Nije na forumu
Dule Mače upisano:
Evo moram da ih pohvalim za likvidnost, kad vec za ostalo ne mogu.
Prekjuce oko 15h podneo istupnicu, a malopre legle pare.
Eto, taj podatak mnogo govori o fondu, znači da je likvidan a to opet može značiti da oni pravi, mnogo jaki investitori koji su u fondu (ja ostajem zato što sam lud...
) neće izlaziti jer nešto drugo imaju na umu (ko zna, možda se sada i dokupljuju na ovoj bagateli). Drugo, to isto može značiti i da malo ljudi izlazi jer da je to veliki broj trebalo bi puno vremena da se hartije rasprodaju.
Uostalom, brzo ćemo videti koji fondovi imaju zdrave temelje, dakle jake investitore koji ostaju a koji su na staklenim nogama. Razvoj siituacije se ubrzava i videćemo gde smo na kraju stampeda.
Ono što ne treba ispustiti iz vida je da još niko nije prodao kontrolni paket akcija, dakle većinski vlasnici firmi nemaju takve dileme i verovatno mirno čekaju da sve ovo prođe. Uostalom, ovakve situacije su već viđene u istoriji.
Nije na forumu
Имао сам и ја тај почетни шок.
Иначе намам навику да стално листам по страници рајфајзена и да провјеравам вриједност инвестиционе јединице.
То сам радио на почетку, али касније сам одустао, јер ме је и живицрало, нарочито од оног момента када је ИЈ пала испод 1000.
Наравно ово није сигурно пријатна ситуација, али прије ајде да кажемо пола године него што ћу уопште уложити на берзу, сам прилично интезивно интернетом сакупљао информације, уопште о берзанском пословању, и врло битна ствар коју сам запамтио је да ово није за оног ко не може да гледа да му се улог у моменту истопи за пола, као и за оне које на ово не гледају као дугорочну инвестицију и којим ће можда тај новац хитно затребати.
Мој првобитни план је био да држим новац 2 године и онда да изађем без провизије.
Можда сад то и коригујем, собзиром на развој ситуације.
Нису они били сјајни ни у ком случају, чак не када је берза биљежила раст.
Нису ни сада они за икакву похвахвалу.
Оно што мене колико толико држи спокојним је име Raiffeisen, ипак је то озбиљна институција, а она сигунро нема у интересу да се нешто са њеним именом везује за појам колапс, банкрот, ликвидација.
Сувише је мала цифра тренутно од 12 милиона да би они дозволили да нешто тако мало крњи оно сто је на нашем и на тржиштима у окружењу, ајде да кажем појам стабилности, а израдити такво име је коштало.
Наравно сад испаде да је нека баба Милка са кајмаком на пијациј и конвенционалним приступом послу паметнија од нас, било инвеститора кроз фонд било самосталних играча.
Оно што ме још храбри је да у овом моменту ни култура улагања кроз фонд није нарочито развијене, тако да су ту углавном људи који су свјесни шта значи берза, и наравно јасно им је шта је корекција, па марак чак и оваква дугачка.
Добро је да сад ту нема много неписмених јер би у том случају стампедо био далеко снажнији, а то сам окусио на хрватском телекому, гдје су бабе од 90 година куповале акције.
Мени се не исплати да сад излазим, ја сам ушао у коло и чекам исход.
Нисам ја лудачки храбар, али ништа не гарантује да овај сценаријо не одрадјују дјелом и велики играчи, и то не само код нас већ и окружење.
Индекси се црвене и у Загребу, Сарајеву, Бања Луци, а они немају проблема политичке природе, барем не толико интензивне као ми.
На исти начин на који је кренуо понор, а који нико од нас није предвидјео, нитко не зна да овај суноврат неће и да стане, исто не предвиђено као што је и почео.
Мало ме то подсјећа на оне играрије се курсом.
Значи моје је да чекам, стрпљен спашен.
Најгора је накнадна памет.
Када сам почињао касније ми је било криво што нисам ставио више, јер је то барем у септембру показивало тренд лаганог али дугорочног раста.
А у исто вријеме сам купио дионице Хрватског телекома, и онда када се оне у старту нису показале онаквим какве су се најављивале , било ми је опет жао што нисам дао више у Раиф.
Онда је дошла у Новембру недеља штедње, па кад сам видио да ни на једној ствари не зарадјујем, било ми криво што не искористих тад тако добру камату.
А да је било среће мало више па да је тајминг другачији, барем годину дана ранији, онда би се овдје шепурили, аплаудирали сами себи кињећи остатак конвенционалне Србије.
Ја нисам сад оптимиста у смислу е сад ће ово да прође, након 2 мјесеца а онда раст од 80% до краја године јер ми смо богом дани.
Моја рачуница је да ми кроз двије године ово уложено врати 10 процената више колико би ми дала камата на динарску штедњу.
О некој брзој заради не размишљам, мислим да је то сад прошлост.
А можда и гријешим.
Што се тиче косова то ме не брине, јер је талас захватио и друге а они немају Косово, а ни ми у било каквом сценарију на изборима немамо снаге да се препуцавамо са нато-ом.
Исто тако због макро економске стабилности, која је за живот обичних грађана далеко битнији од берзанског индекса, опет мислим да нитко није спреман да праве русвај, јер ми будала имамо али са петљом немамо.
Наравно сад ја пишем и није ми лако јер и ја трпим, а и сан сам сјебао, и наравно да би најљепше било да та ИЈ лагано али константо иде према горе, па кад крене негативни тренд да имаш нешто стечено да крцкаш, али она то не ради, и сад зато треба бити паметан.
Ја другачији начин да ово повратим осим берзе, не видим.
Да сам анализирам шта и каком немам времена, јер студирам.
Веђ ми остаје само да чекам, као што чекају и други.
Исто ме храбри то што је у овом паду промет релативно мали, што значи да се сад углавном ситнији играчи извлаче.
Оно што је опет позитивно је да је овај фонд релативно велик, по обиму средстава, тако да има простора да истрпи ову неизвјестнот.
Такође када сам их звао на њихов контакт телефон а једном сам и био тамо, речено ми је да фонд као правно лице има могућност и да се задужи што је опет добра ствар, када се смири ситуација, и када трентови крену на боље, јер кроз ту могућност, период опоравка, (барем док се не поврати повјерење у фондовско инвестирање и прикупи нов капитал,) ће се скратити.
Значи стегнути зубе и полако али мудро.
И мени је сан слаб.
Али нећу да се због 230.000 динара колико сам уложио сад нешто овдје увијам као глиста.
А да напоменем ушао сам на 1025 дин.
Е да заборавих да напиштем да сам питао и да ли је било персоналних промјена и добио сам потврдан одговор, а разлог су дјелом резултати а дјелом неки други разлози, који немам појма.
Можда и то да неки резултат.
Такође морам да примјетим да разлози пада нису економске природе, што значи да ће овдје и даље бити рецимо никих 30так добрих фирми, са приходима, тржиштем и перспективом.
Значи немамо ми проблема какве сад САД имају, наравно наша економија није сјајна.
И даље зашто ово никако не може да кикса, мислим на наше тржиште.
Бесплатне акције су обећане и сваки онај који покша да уради нешто у правцу да пензионери не добију свој новац, без обзира колики је направио политичко самоубиство.
Значи на овом тржишту се тек требају појавити оне најатрактивније акције, а оне неће проћи не запашено чак ни по цијену повећаног политичког ризика.
И са овим завршавам.
Мало сам тјешио вас, мало више себе.
Волио бих да не гријешим.
ОД СВИХ ОБЛАКА КОЈИ СУ СЕ НАДВИЈАЛИ НАД СРБИЈОМ,
ОВАЈ НИЈЕ НИ ПОСЉЕДЊИ НИ НАЈЦРЊИ.
Poslednje editovanje od kefalo81 (2008-03-12 15:51:17)
Nije na forumu
Ovo je bilo iz dubine duše.
Nije na forumu
ja sam se danas povukao iz fonda. mogu da kazem da sam na pocetku stvarno imao velika ocekivanja, ali je fond presporo rastao od samog pocetka, u one retke dane kad je rastao, a prebrzo padao kad i svi ostali. kad je gubitak postao desetak posto i veci (udjoh u vreme javnog poziva), bilo mi je dosta. izlazak iz fonda je priznavanje greske, a moja greska ja sto sam pomislio da u vreme politicke turbulencije berza moze da raste. ironija cele stvari je ta, da sam o rajfu svo ovo vreme imao utisak da je to ubedljivo najsporija i najmanje efikasna banka ovde, ali je proces istupanja iz fonda danas bio nevidjeno efikasan. kada sam pitao devojku u expozituri da li imaju mnogo istupanja ovih dana, ona je zalosno klimnula glavom. steta, hteo sam da ostanem sto duze, ali je ovih dana stvarno vrag odneo salu. cini mi se da ovde do septembra oktobra nece biti vecih skokova, te cu ja pare iz fonda prebaciti u jednu ili dve trenutno vrlo jeftine akcije i nadati se da ce one brzo skociti na jesen.
Nije na forumu
Ponovicu, ko upravlja tim fondom? Laici brate, laici !
Nije na forumu
Detektor upisano:
to isto može značiti i da malo ljudi izlazi jer da je to veliki broj trebalo bi puno vremena da se hartije rasprodaju.
Zar nije zakon u Srbiji da mora fond da te isplati odmah isti dan kad trazis pare?! Zato i moze IJ/indeks dosta da padne ako fondovi moraju da prodaju brdo akcija da isplate one koji se povlace. U Americi su pre par decenija fondovi mogli da te isplate tokom par dana. Problem je sto je to korisceno za dosta muvanja jer uvek mogu da te isplate po najnizoj ceni, pravdajuci se da nisu imali kes drugih dana.
Nije na forumu
marko69 upisano:
te cu ja pare iz fonda prebaciti u jednu ili dve trenutno vrlo jeftine akcije i nadati se da ce one brzo skociti na jesen.
Meni ovo bas ne izgleda kao najbolji pristup. Znaci, ti si se uplasio pada IJ pa ces iz fonda preci u dve akcije? A sta ako te akcije padnu jako? A sta ako one padnu vise nego IJ? Koja je sansa da padnu svih 30-ak ili koliko vec akcija fond ima, a koja je sansa da padne samo jedna od tih akcija?
Nije na forumu
kefalo81 upisano:
ово није за оног ко не може да гледа да му се улог у моменту истопи за пола, као и за оне које на ово не гледају као дугорочну инвестицију и којим ће можда тај новац хитно затребати.
Мој првобитни план је био да држим новац 2 године и онда да изађем без провизије.
Smem li da pitam gde si tacno citao te savete? Zanima me sta ljudi nadju na Guglu ili gde vec. Nisam nasao mnogo korisnih saveta na srpskom u vezi berze. Slazem se da ne treba ulagati pare koje nisi spreman da drzis duze. Ne slazem se samo da to "duze" znaci 2 godine. To mi izgleda prekratko. U Americi ne savetuju da se pare stavljaju na berzu ako nisi spreman da ih drzis barem 5 godina. Posto je u Srbiji volatilnost znatno veca (sto rece jedan prijatelj, u Srbiji skoro svakog meseca ima neki dan kad berza ode +/- 5%, a u Americi ima takav dan svakih par godina, pa onda udje u istoriju da se o njemu prica), mislim da bi tih 5 godina trebalo povecati na 8 ako ne i na svih 10. Naravno, kad jednom prodje ova kriza i kad berza pocne da se oporavlja, taj ce se savet zaboraviti i stavljace se pare koje ne mogu da se drze toliko dugo, a najvise para ce uci upravo na vrhuncu pred sunovrat berze. Vec vidjeno (domaci film, dve reci)...
Nije na forumu
Detektor upisano:
ljudi su se ponadali da su najzad došla druga vremena i da eto postoji realna mogućnost da oplode svoj kapital bar malo bolje nego na štednji. Edukacija malih investitora je bila nikakva, maltene svi su mislili da vrednost uloga može samo da raste kad ono međutim. ... Pitanja koja postavljaš ovde su bez nikakvog smisla i potpuno degutantna, situacija je spasavaj se ko može i nema dalje od toga.
Zasto mislis da su moja pitanja degutantna? Izvini ako te je nesto povredilo. Nije mi cilj ovde da pisem da bih nekoga podbadao.
Moj cilj diskutovanja je upravo edukacija (prvenstveno moja licno, a onda i drugih). Ti kazes da je edukacija u Srbiji bila losa. Smem li da pitam odakle su se ljudi edukovali? Mogu ti odmah reci da ni edukacija u Americi nije nista mnogo bolja. Jedino je market (bio) nesto stabiliniji. Situacije kao ova su upravo odlicne prilike za edukaciju! Oni koji nisu postavili pitanja koja sam izlistao, treba da ih postave sada. Ili barem trebaju da ih postave kad odluce ozbiljno da investiraju. Ako to ne urade, onda ne shvatam sta je neko mogao da nauci iz ovog iskustva?!
Najlakse je reci da je za sve kriva politika (ma sta to znacilo). Lako je reci i da se ne zna buducnost, pa je tesko znati kako investirati. Ali upravo je to kljucno pitanje: kako investirati ako ne znas sta ce biti u buducnosti. Ono sto vidim da dosta ljudi ovde radi je "market timing": kad misle da ce berza dole, oni povuku sve pare iz akcija u kes, a kad misle da ce berza gore, oni opet prebace sve pare iz kesa u akcije. Nazalost, takva strategija ne radi na duzi rok. Ljudi vrlo cesto grese u procenama hoce li market ici gore ili dole. Takodje, cesto trgovanje im stvara vece troskove trgovanja. To sto im izgleda da je prebacivanje iz kesa u akcije i obrnuto dobar nacin investiranja i kontrole rizika nazalost se ispostavi da u proseku vodi ka losijim rezultatima (manjoj zaradi i/ili vecem riziku) nego da se jednostavno ulozi jednom u (dobre!) fondove i da se pare ostave tamo.
Nije na forumu
sirotan upisano:
lično ne vidim mogućnost rasta vrednosti IJ, makar u ova 2 meseca, do izbora.
Kako si video mogucnost rasta pre par meseci/nedelja kad si ulozio u fond? Sad je ocigledno da si tad pogresio! Otkud znas da sad ne gresis sto vadis pare napolje? Kako ces znati sledeci put kad budes stavljao pare da opet ne gresis? Kad god da odlucis da stavis pare (u bilo koji fond), tebi moze izgledati da ce IJ rasti, ali sta ako padne (zbog ekonomije, politike, cene svinjskih polutaka ili vec necega petog)?
Odmah da se razumemo: ja nemam odgovore na ta pitanja, barem ne odgovore tipa "ja znam sigurno da ce berza da pada ili da raste u narednom periodu". Ti trebas licno da nadjes svoje odgovore na ta pitanja (kroz citanje knjiga ili Interneta). Izgleda mi da dok ne nadjes odgovore i ne napravis neku dugorocniju strategiju investiranja, mozes da pogresis jos nekoliko puta sto bi te opasno kostalo kao investitora (mozda te ne bi kostalo puno para koliko bi te kostalo odnosa prema berzi).
Nije na forumu
Dushan85 upisano:
trenutna situacija u zemlji je takva, da će IJ sigurno padati
Molim te pogledaj odgovor koji sam dao Sirotanu gore. Kako mozes biti siguran da ce IJ padati kad si pre par nedelja/meseci pogresno procenio da ce IJ rasti? Izgleda mi barem da si ulozio pare jer si mislio da ce IJ rasti u narednih par meseci, a ne da si ulozio pare jer ti ne trebaju sledecih X godina.
Nije na forumu
ma, ostaću, pa šta bude.
meni ovo miriše da fondovi iskorišćavaju trenutnu situaciju za popravljanje višemesečnih loših vrednosti IJ.
da li neko zna ko je prodavao akcije (od velikih igrača) u ponedeljak?
Poslednje editovanje od sirotan (2008-03-13 08:28:39)
Nije na forumu
orisni upisano:
Zar nije zakon u Srbiji da mora fond da te isplati odmah isti dan kad trazis pare?!...
Ovde je to 5 dana ali eto vidimo da Raiff reaguje munjevito što je naravno za pohvalu.
orisni upisano:
Zasto mislis da su moja pitanja degutantna? Izvini ako te je nesto povredilo. Nije mi cilj ovde da pisem da bih nekoga podbadao...
Naravno da me nije povredilo samo mislim da nemaš osećaj za situaciju ovde pa zato zvučiš degute. Ovde su se ljudi već opekli sa bankama gde su imali štednju, dakle imali su čisto otimanje svog novca pa su čekali 10 godina da im se to vrati a sada su poslednju crkavicu stavili u hartije, bar oni koji su pokušali da malo dalje gledaju nego da su taj novac zakopali i evo šta im se dešava. Edukcije bolje rečeno nije ni bilo, sporadični primeri su prošli nezapaženo a u Americi je ipak mnogo drugačije, tamo je trgovina hartijama prisutna decenijama pa su ljudi imali vremena da samim tim ponešto i nauče, ovde je to tek nekoliko godina a od toga jedva dve unazad da se populariše.
Ja lično uložio sam onoliko za koliko smatram da mi neće trebati u narednih 5 godina ali gomila ljudi je uložila po nekoliko hiljada evra i to im je skoro sve što imaju. Sada se povlače jer će im taj novac trebati koliko sutra i polovina od njih se više neće vraćati ma šta sada mislili a to je u stvari najveća šteta. Drugim rečima, mi smo toliko siromašno i istraumirano društvo da investicionu percepciju na duži rok malo ko može da ima, ovde se krize smenjuju skoro na svakih mesec dana a svaki izbori postadoše sudbonosni, u stvari pravo je čudo da je bilo ko i ušao u ovakvo investiranje.
Moj rezon je da će u tih 5 godina doći trenutak kada ću moći da izađem sa dobrom zaradom, uostalom dovoljno je pogledati primere unazad kao recimo 2004-te, situacija je bila slična ovoj i trebalo je godinu dana da hartije dođu na prvobitnu poziciju pa su onda mnogi odahnuli i izašli bez gubitka. A onda su hartije otišle još 3x u visinu! Sada opet dolazi pad i opet će to da traje neko vreme i sve to ništa nije novo, samo treba imati stomak za takve stvari. Stara je istina da para na paru ide, eto juče su strani investitori bili 70% na strani kupovine, dakle kupovali su jevtino jer imaju tu pecepciju da će možda za godinu dana to da im se vrati duplo, već viđeno x puta.
Nije na forumu
orisni
ne znam šta drugo reći osim onoga od gore, ali čini mi se da ne shvatate situaciju, kao mi ovde. Nemam šta drugo da dodam.
Što se isplate tiče, fondovi mogu u roku od 5 dana da isplate novac ALI po vrednosti IJ na dan kad je podnet zahtev, tako da tu nema malverzacija i muvanja.
edit: da dodam, moja briga je pre svega što mnogi članovi izlaze (odnosno drastičan pad imovine) i zato smatram da će IJ i dalje da pada i to je jedan od najvećih razloga što smatram tako, pored očiglednog srozavanja domaćih indexa, koji se dešavaju ove nedelje.
Poslednje editovanje od Dushan85 (2008-03-13 11:10:11)
Nije na forumu
A koji bi bio neciji razlog da u vreme opsteg pada svega i svacega drzi sredstva u fondu? Bolje izaci sada na 870 ili koliko vec bude bila cena jedinice i vratiti se za mesec-dva kada bude pala na 700 ili cak i ispod toga!
Nije na forumu
ja sam otišo na 915. puko sam preko 100k, prežalio sam minus, i teraj dalje. nema smesla da pri ovakoj situaciji čekam dalji pad.
vec za ova 2, 3 dana je palo za eventualni ponovni ulazak za koji mesec (godinu)
oročimo dinare i čekamo zeleno, mislim da je to trenutno najbolje
Nije na forumu
Meni nije sporno što pada, mislim mora da pada kad pada sve ostalo, nego imam utisak da mnogo pada, mislim više od ostalih fondova. To već nije lepo ![]()
Poslednje editovanje od MAXA 34 (2008-03-13 15:38:06)
Nije na forumu
MAXA 34 upisano:
Meni nije sporno što pada, mislim mora da pada kad pada sve ostalo, nego imam utisak da mnogo pada, mislim više od ostalih fondova. To već nije lepo
to je ono što mene najviše boli!!!
Nije na forumu
Orisni.
Smem li da pitam gde si tacno citao te savete? Zanima me sta ljudi nadju na Guglu ili gde vec. Nisam nasao mnogo korisnih saveta na srpskom u vezi berze.
Tesko je naci literaturu domacu, pa se ja na nju nisam ni oslanjao, ne koristim ja sad ni neke prevode stranih publikacija, vec uglavnom forumi, savjeti iskusnijih, pratim trzista u okruzenju, mislim na ex yu.
Citam i ekspertske analize, i cijenim Politiku, jer je to ozbiljna novina, citam ekonomist, on je podosta fin, ali nista od toga narocito kada se radi o berzi ne uzimam zdravo za gotovo.
E sad sto se tice izlaska i ponovnog ulaska, meni je tu problem sto je vrlo tesko predvidjeti dno, i prikljuciti se dok to ima finansiskog smisla.
Jer ono sto ja mislim je da ce pada biti jos i da ce kod manje strpljivih to biti sok.
Naravno to ce sve biti sporije i sporije, jer nikome nije u interesu da unisti berzu, jer ce tako oni koji danas zaradjuju na odsustvu necije petlje biti liseni mogucnosti da opet zarade na takvim u narednom ciklusu.
Ono sto je problem za one koji su izasli i koji su da kazem strasljiviji je to sto je sad ovo sto se desava za njih sok.
I kao sto sam rekao, pretpostavimo da IJ i dalje pada usporeno ali pada, i da dodje do recimo 780 s tim sto ce logicno, primjer pad od 820 do 780 biti bas onako spor, i onda to krene lagano rasti, jer to je jedini logican scenario.
E sad je taj problematicni dio. Uplaseni nece naravno uletiti odmah, jer da su tako hrabri, ne bi ni izlazili tako lako.
Tesko mi je da pretpostavim da bi tada neko pa i ja licno usao prije 880 opet u strahu od novog gubitka jer taj ulaz nije dzabe vec se placa.
Drugi probelm je sto sa slobodnim novcem koji bih eto recimo ja ili meni neko slican povukao nemogu ozbiljnije da radim, na berzi sigurno ne, i jedino sto ostaje je kratkorocno orocenje u dinarima, recimo na svaka 3 mjeseca kako bi se imao novac kada vec odlucim.
Ali to je svakako sitno.
Znaci kljucni problem u mom povlacenju je ne to sto ja kazem da IJ nece padati, to sigurno ne,(ona ce ici jos dolje, ali bi to trebalo biti sporije), vec sto psihologija straha nece dozvoliti da ja odreagujem pravovremeno i da se ponovo ukrcam.
O kolapsu ne razmisljam, jedino sto bi bilo dobro je da sad u cilju brzeg licnog oporavka imam malo slobodnog kesa, i da ulozim u neki mislim da se to kaze balansirani fond.
Ili da idem na neku od akcija,mada je to nesto rizicnije, jer tesko je znati koja grupacija ce relativno najbrze da povrati vrijednost, a druga stvar takva vrsta angazmana zahtjeva i vise vremena.
Ovo je neki licno moj scenario, i ja svoju odluku baziram na njemu.
Sto se tice izlaska iz fonda, danas sam dobi informaciju da je otislo oko 25% clanova, dok se krupni igraci jos uvjek drze.
Ono sto je problem kod fondovskog ulaganja je to sto fond mora u svakom momentu 70% sredstava imati u akcijama, tako da oni nemaju mogucnost da izadju totalno i onda se vrate, tako da ih veci padovi pogadjaju.
Ali kako jos ima zdravog razuma, kod nas, inspekcijski organi su do prije 3 sedmice bili rigorozni u postovanju ovog pravila, ali kad je nastupila ovakva situacija, onda i oni malo sad znaju da progledaju kroz prste, jer nikome nije u interesu da unisti slabasnu i u povojima fondovsku industriju.
Ovo je off the record.
Znaci da rezimiram, ja ostajem pa sta bude, rekao sam da nisam mnogo ulozio, na godinu i po ne racunam na ove pare uopste, mozda je suvise hrabro, ali u ovakvom spletu okolnosti mislim da je najpametnije.
Poslednje editovanje od kefalo81 (2008-03-13 18:22:37)
Nije na forumu
Problem sa Raifom a i sa vecinom drugih fondova je ta sto da bi dosli do para prodaju najbolje pozicije jer jedino njih mogu da prodaju a lose nelikvidne ostaju...
Nije na forumu
orisni upisano:
marko69 upisano:
te cu ja pare iz fonda prebaciti u jednu ili dve trenutno vrlo jeftine akcije i nadati se da ce one brzo skociti na jesen.
Meni ovo bas ne izgleda kao najbolji pristup. Znaci, ti si se uplasio pada IJ pa ces iz fonda preci u dve akcije? A sta ako te akcije padnu jako? A sta ako one padnu vise nego IJ? Koja je sansa da padnu svih 30-ak ili koliko vec akcija fond ima, a koja je sansa da padne samo jedna od tih akcija?
To sigurno nije najbolji pristup . Ako pogledas najlikvidnije akcije svi fondovi su pali manje od njih. Pretpostavljam da tvoje razmisljanje ide u pravcu -za neku akciju znam da je podcenjena sigurno i ako je sada kupim znam da cu na njoj zaraditi kad tad, a za fond nisam siguran da li ce opstati uopste i koliko moze da se odupre rasprodaji i da li ce moci i fondovi da dokupljuju po niskim cenama.Jer ako ljudi podizu imovinu iz fondova-odakle.
Na kojoj liniji se moze zaustaviti rasprodaja likvidnih akcija nekog fonda?
Nije na forumu
da, moje razmisljanje ide upravo u tom pravcu. moram priznati da sam usao u fond imajuci utisak da pare dajem grupi profesionalaca na upravljanje. fond je presporo rastao u pocetku, a dramaticno padao u poslednje vreme, sto mi je dalo utisak da profesionalci u ovo vreme ne rade kako treba. ideja mi je da kupim nekoliko dobrih a trenutno potcenjenih akcija, koje bi po svim pokazateljima trebalo da se vrate na svoje pozicije koje su 30-50% iznad trenutnih. racunam da kada krene oporavak, fond ce ici gore sporije od pojedinih kvalitetnih akcija. mada, pametno rece neko, orocim dinare i cutim neko vreme. momentalno nisam pametan, iskreno, malo sam u soku od ovolikih minusa naokolo.
Nije na forumu
Dushan85 upisano:
ne znam šta drugo reći osim onoga od gore, ali čini mi se da ne shvatate situaciju, kao mi ovde.
Posto ti meni kazes da ne znam nesto tamo, nadam se da se neces naljutiti ako kazes nesto i ja tebi. Meni se cini da nisi citao dobre knjige o investiranju. Dolazim uskoro u Srbiju i mogu ti doneti knjige ako hoces i ako znas engleski. Ima i besplatnih knjiga na Internetu ako imas vremena za citanje. Vidim da si mlad i da se trudis dosta oko ovih stvari, sto je za svaku pohvalu i zaista cenim! (Uzred, cenim i ono sto Accountant radi, ali on mi zvuci dosta starije od Dushana85, pa mu verovatno ne treba ohrabrivanje!![]()
Dushan85 upisano:
Što se isplate tiče, fondovi mogu u roku od 5 dana da isplate novac ALI po vrednosti IJ na dan kad je podnet zahtev, tako da tu nema malverzacija i muvanja.
Ali fondovi imaju dosta slobode u tome kako podesavaju IJ tako da mogu da nameste da ona bude nesto manja nego sto bi trebala biti kad ima velikih isplata (i nesto veca nego sto bi trebala biti kad ima velikih uplata). Ti si sam bio napisao koliko je bila velika razlika izmedju "fer cene" i "poslednje cene trgovanja" u vreme kad je bilo dosta uplata!
Dushan85 upisano:
moja briga je pre svega što mnogi članovi izlaze (odnosno drastičan pad imovine)
Jesi li sracunao koji je deo pada imovine zbog pada akcija a koji zbog izlaska clanova? Mozes li to uopste da sracunas ako ne znas u sta tacno fond ulaze? Ne kazem da fondovima ne treba verovatno, ali ne kazem ni da im treba preterano verovati. Bilo je i u Americi dosta malverzacija sa takvim stvarima i to u najvecim DZU (npr. Fideliti).
Nije na forumu
tonca upisano:
A koji bi bio neciji razlog da u vreme opsteg pada svega i svacega drzi sredstva u fondu? Bolje izaci sada na 870 ili koliko vec bude bila cena jedinice i vratiti se za mesec-dva kada bude pala na 700 ili cak i ispod toga!
Razlog da se ostane je sto ne znas hoce li fond ici gore ili dole. Takodje, ako izadjes sad, kako ces znati kad da se vratis. Sta ako se vratis na 700 a ono padne dalje na 500? Sta ako ni ne padne do 700 nego sa 870 padne malo na 850 pa onda brzo skoci na 950?
Nije na forumu
MAXA 34 upisano:
Meni nije sporno što pada, mislim mora da pada kad pada sve ostalo, nego imam utisak da mnogo pada, mislim više od ostalih fondova. To već nije lepo
Sad sam tek primetio da je ova diskusija na Rajzefajzenu a ne Fimi. Ne znam nista o tim pojedinacnim fondovima. Stvari koje pricam/pitam se odnose generalno na sve fondove, odnosno na ulaganje para u akcije.
Nije na forumu
kefalo81 upisano:
Tesko je naci literaturu domacu
Pretpostavljam onda da ne znas engleski. Ne znam ni ja dobru literaturu za investiranje (u fondove) na srpskom.
kefalo81 upisano:
E sad sto se tice izlaska i ponovnog ulaska, meni je tu problem sto je vrlo tesko predvidjeti dno, i prikljuciti se dok to ima finansiskog smisla.
Slazem se da je jako tesko predvideti dno. Ali da li je tebi neophodno da pogodis dno da bi ostvario svoje finansijske ciljeve?
kefalo81 upisano:
Znaci kljucni problem u mom povlacenju je ne to sto ja kazem da IJ nece padati, to sigurno ne,(ona ce ici jos dolje, ali bi to trebalo biti sporije), vec sto psihologija straha nece dozvoliti da ja odreagujem pravovremeno i da se ponovo ukrcam.
Ovo je vrlo zdravo razmisljanje!
kefalo81 upisano:
jedino sto bi bilo dobro je da sad u cilju brzeg licnog oporavka imam malo slobodnog kesa
Ja nikad nisam shvatao tu ideju o "slobodnom kesu". Ja nikad nemam brdo para da ulozim. Meni su sve pare koje mi ne trebaju na duzi rok (vise od 5 godina) vec ulozene, sto u akcije sto u obveznice. Jedino od svake plate odvajam redovno za stednju/investiranje i to takodje stavljam, sto u akcije sto u obveznice. No, mozda je to pitanje za neku novu temu...
kefalo81 upisano:
Ono sto je problem kod fondovskog ulaganja je to sto fond mora u svakom momentu 70% sredstava imati u akcijama, tako da oni nemaju mogucnost da izadju totalno i onda se vrate
Da li ti mislis da bilo koji fond ili bilo koji PM moze tacno da pogodi kad bi bilo najbolje vreme za ulazak i izlazak? Koliko bi se pomerila cena akcija ako bi neki veliki fond poceo sve da prodaje ili da kupuje?
Nije na forumu
orisni upisano:
Posto ti meni kazes da ne znam nesto tamo, nadam se da se neces naljutiti ako kazes nesto i ja tebi. Meni se cini da nisi citao dobre knjige o investiranju. Dolazim uskoro u Srbiju i mogu ti doneti knjige ako hoces i ako znas engleski. Ima i besplatnih knjiga na Internetu ako imas vremena za citanje. Vidim da si mlad i da se trudis dosta oko ovih stvari, sto je za svaku pohvalu i zaista cenim! (Uzred, cenim i ono sto Accountant radi, ali on mi zvuci dosta starije od Dushana85, pa mu verovatno ne treba ohrabrivanje!
Nema problema, ne ljutim se ni slučajno. Tačno je, ja sam mlad, učim polako, nisam ja ovde da pametujem drugima, nego samo dajem svoje mišljenje i viđenje situacije. Istina, nisam nešto mnogo čitao, preporučite neku knjigu besplatnu sa net-a da pročitam (engleksi naravno, nije problem). Ohrabrivanje mi ne treba, prilično sam siguran u ono što radim, a i novac koji sam uložio (pa povukao) nije veliki, tako da mi dobro dođe za učenje. Moja procena je da će IJ padati i da ću na ovaj način uštedeti dosta, a i ako ne bude tako (u šta sumnjam iz više razloga) neće biti velika šteta.
orisni upisano:
Ali fondovi imaju dosta slobode u tome kako podesavaju IJ tako da mogu da nameste da ona bude nesto manja nego sto bi trebala biti kad ima velikih isplata (i nesto veca nego sto bi trebala biti kad ima velikih uplata). Ti si sam bio napisao koliko je bila velika razlika izmedju "fer cene" i "poslednje cene trgovanja" u vreme kad je bilo dosta uplata!
Ovo su samo špekulacije i moje i vaše, tako da tu ne bih ništa dodao i oduzeo (možda jeste tako, a možda nije). Ali, fer cene su više u ovom trenutku (ako ih dobro razumem) nego cene akcija na berzi (kao što bi bile niže kad berza raste) i zbog toga smatram da će cena IJ ići još dole, pa zašto onda držati novac u fondu kad je izvesno da će IJ padati. Pa čak i kada berza krene na gore, IJ će još malo padati pa tek onda krenuti na gore, tako da neće biti kasno da se reaguje.
Dushan85 upisano:
moja briga je pre svega što mnogi članovi izlaze (odnosno drastičan pad imovine)
orisni upisano:
Jesi li sracunao koji je deo pada imovine zbog pada akcija a koji zbog izlaska clanova? Mozes li to uopste da sracunas ako ne znas u sta tacno fond ulaze? Ne kazem da fondovima ne treba verovatno, ali ne kazem ni da im treba preterano verovati. Bilo je i u Americi dosta malverzacija sa takvim stvarima i to u najvecim DZU (npr. Fideliti).
Ne znam odgovor na ova pitanja, to mi i nije toliko bitno kako se računa, nego da li će fondovi uopšte opstati, i ponavljam, zašto držati novac tamo gde izvesno znaš da će mu vrednost opadati?
Nije na forumu
Dushan85 upisano:
nisam ja ovde da pametujem drugima, nego samo dajem svoje mišljenje i viđenje situacije.
Nisam ni ja ovde da "pametujem" nego da ucim. Zato me i zanima da citam misljenja i vidjenja drugih, i od onih koji su u Srbiji i od onih koji su napolje. Narocito me zanima kako neko iz Srbije ko zive napolje treba da investira ako ne zna hoce li se vracati u Srbiju ili ne. Takodje me zanima kako neko iz Srbije moze da investira napolje.
Dushan85 upisano:
preporučite neku knjigu besplatnu sa net-a da pročitam (engleksi naravno, nije problem).
Nema potrebe da mi persiras. Nisam video da ovde iko ikome persira (osim ako hoce da ga iznervira
. A i napravices me da se osecam star. ![]()
Za pocetak obicno preporucujem sledece dve besplatne knjige na Internetu:
http://www.investorsolutions.com/v2cont … /index.cfm
http://www.ifa.com/12steps/
Ova druga ima mnogo slika, pa ne znam koliko se brzo/sporo ucitava.
Za one koji imaju vise vremena, jos je bolje uzeti odstampane knjige (iz biblioteke, naravno), recimo ove dve:
"The Four Pillars of Investing: Lessons for Building a Winning Portfolio" by William J. Bernstein
(ima "Google Preview" te knjige na http://tinyurl.com/37lwfs)
"The Random Walk Guide to Investing: Ten Rules for Financial Success" by Burton Gordon Malkiel
(ima "Google Preview" te knjige na http://tinyurl.com/25mkz7)
Dushan85 upisano:
prilično sam siguran u ono što radim
Vecina investitora ima previse poverenja u to sto radi. Jesi li bio siguran i kad si stavio pare u fond da ce IJ ici samo navise? Kao sto si rekao na onoj drugoj diskusiji, pare koji si stavio u fond ti trebaju na kraci rok, pa to znaci da si ih stavio sa nadom da ce odmah dosta skociti a ne sa idejom da ih drzis na duze.
Dushan85 upisano:
novac koji sam uložio (pa povukao) nije veliki, tako da mi dobro dođe za učenje.
Svakako je bolje napraviti gresku sa manjom kolicinom para nego sa vecom.
Pitanje je samo sta si tacno naucio? Mozes li da nam kazes tacno sta je bila tvoja greska i kako da je neko drugi ne ponovi u buducnosti? Pretpostavljam da greska nije tipa "ne treba ulagati pare u fondove pre otcepljenja Kosova od Srbije", jer ne znamo da li ce i kad taj dogadjaj da se ponovi u buducnosti pa ne znamo koliko je taj savet primenljiv.
Dushan85 upisano:
Moja procena je da će IJ padati i da ću na ovaj način uštedeti dosta, a i ako ne bude tako (u šta sumnjam iz više razloga) neće biti velika šteta.
Da se odmah razumemo, ja ne kazem da ce IJ rasti. Ja priznajem da nemam pojma gde ce IJ ici. Osim toga, ne pricam samo o jednom fondu i gde ce njegova IJ ici nego pricam o tome gde ce ici Belex indeks. Nemam pojma hoce li indeks ici gore ili dole pre 11-og maja ili posle. Cak sta vise, ne znam ni hoce li ici gore ili dole pre ili posle 4-og juna, sto je za mene vazniji datum jer je rodjendan jednog mog prijatelja.
Ono o cemu ja pricam je da imam neku strategiju kako da investiram (shodno mom cilju investiranja) iako ne znam gde ce berza ici. Mozes li ti da nam objasnis svoju strategiju? Je li tvoja strategija da radis neke prognoze (makroekonomske trendove, tehnicarsku analizu, fundamentalisticku analizu...
i da osnovu toga prebacujes sve svoje pare iz kesa (pod tim mislim i na tekuce racune u banci i na orocenju stednju) u akcije/fondove i obratno? Znaci u jednom trenutku kazes "sledecih sest meseci ce berza ici dole" i onda sve prebacis u kes. Onda posle sest meseci kazes "sad ce berza ici navise devet meseci" i onda sve pare stavis na berzu. I tako ti lepo pogadjas kad ce berza ici gore, kad dole i lepo zaradjujes dosta na duzi rok (cak i ako nisi uvek bas pogodio hoce li ici gore ili dole i kad je najbolje vreme za ulaz/izlaz)? Ne znam da li znas da je to prebacivanje (takozvani "market timing") jako jako tesko raditi bez vecih gresaka na duzi rok i cak je lakse od toga birati akcije koje ce skociti vise ili manje nego ceo indeks (takozvani "stock picking"), iako je i ovo drugo jako tesko raditi bez vecih gresaka na duzi rok. Kad kazem na duzi rok, onda mislim da tu svoju strategiju primenjujes godinama. Treba razlikovati to od bilo kog pojedinacnog ishoda (jer uvek mozes zbog srece/nesrece nesto pogoditi/promasiti mali broj puta).
Za kraj kazes da nece biti velika steta ako ti izadjes iz fonda a IJ skoci recimo 20%, iako bi time efektivno izgubio 20%. Ako ti nije problem da taj nacin izubis 20% zasto si onda stavljao pare u fond, odnosno koliko ti je bilo bitno da recimo zaradis 20% kroz fond? Dakle, ako imas recimo 500 evra, zasto ih ne bi orocio i sigurno zaradio neke pare nego si stavio na berzu sa nadom da mozda zaradis vise ali i sa rizikom da zaradis manje (ili da izgubis deo glavnice)? Ako kazes da ti je nebitno hoces li promasiti potencijalnu zaradu od 20% u sledecih par meseci do izbora, zasto ti je onda bilo bitno da probas da zaradis 20% pre par meseci? Nadam se da je jasno ono sto hocu da pitam.
Dushan85 upisano:
Ovo su samo špekulacije i moje i vaše, tako da tu ne bih ništa dodao i oduzeo
Slazem se da nema potrebe da mnogo diskutujemo kako rade fondovi u Srbiji. Ono sto mene trenutno vise zanima je kako ulazu individualni investitori. Nekad u buducnosti se mozda odlucim da investiram u Srbiji i tada ce me naravno zanimati kako rade fondovi.
Dushan85 upisano:
nego [mi je bitno] da li će fondovi uopšte opstati
Sta tacno mislis pod time: hoce li neki od fondova da se ugasi ili hoce li berza da padne jos mnogo?
Gasenje fonda samo po sebi nije veliki problem. Ti neces time izgubiti sve svoje pare. Samo ce se fond spojiti sa nekim drugim i ti ces dobiti nove IJ koje ce vrediti otprilike isto (minus neki administrativni troskovi). Zamisli da postoje dva fonda, veliki V koji ima 100 akcija samo jedne firme i mali M koji ima 10 akcija te iste firme. Ako vrednost akcije padne, IJ i V i M ce pasti otprilike isto. Ako vrednost padne bas dosta, M ce mozda morati da se zatvori, ali njegove akcije mogu da se spoje sa V i da ti dobijes nove IJ od V. Naravno, ovo nije bas tako jednostavno jer bi M poceo da prodaje akcije pre nego sto pukne (a te akcije bi mozda kupovao V), pa njihove IJ ne bi bas u istom odnosu pratile cene akcije.
Pad berze je za tebe jos manji problem; cak sta vise, za tebe je dobro! Za tebe je bolje da berza padne sada kad imas manje ulozeno nego da padne kad imas vise ulozeno (kad pocnes da radis, stedis od plate i uplacujes na berzu, kroz pojedinacne akcije ili kroz fondove). Uzmi da ti svake godine stavljas 25% svoje plate na berzu i sracunaj koliko bi imao kroz 5 godina ako u jednom slucaju berza ide navise prve cetiri godine po 10% pa onda padne pete godine -20% a u drugom slucaju ako prvo padne -20% pa onda ide 4 godine po 10%. Pretpostavljam da znas da bi kraju tih 5 godina berza imala isti skok u odnosu na pocetak, ali taj skok ne bi bio 20% (4*10%-20%). Medjutim, iako bi berza na kraju imala isti skok, tvoj bi iznos bio drugaciji jer bi drugacija kolicina tvojih para isla gore i dole.
Dushan85 upisano:
i ponavljam, zašto držati novac tamo gde izvesno znaš da će mu vrednost opadati?
I ponavljam: zato sto skoro nikad niko ne zna siurno hoce li berza ici gore ili dole!
Takodje, nisam nam ni rekao da imas neku strategiju za ulazak/izlazak, pa je za ocikvati da napravis vise gresaka i da imas na kraju manje para nego da nisi nista radio. U tvom slucaju je okej sto si ti povukao deo para (ili sve?) iz fonda jer tebi te pare trebaju uskoro.
Malo cemo se vratiti na sam fond. *** mod. Bane
Bane, ja sam priznao da je ovo mozda "off" i da treba da se prebaci negde drugde. Opet si napao moje postove.
Nisi mi odgovorio na ono pitanje o geografiji. Ne znam je li ga neki drugi moderator obrisao pre nego sto si ga ti bio video. Ne bih ni pocinjao pricu oko toga da ti nisi prvi poceo da pises o rastojanju izmedju Firme_Krstic i mene. (Uzgred, koliko je rastojanje danas? Opet putujem, je*es ga...)
Poslednje editovanje od orisni (2008-03-18 02:40:35)
Nije na forumu
Citajuci postove od pocetka sunovrata dobijam neke odgovore.Manje vise sam sam donosio iste zakljucke ali nisam bio siguran da sam u pravu.Recimo pre 2 meseca sam prvi put cuo za rad fondova pa me zanimalo kako sve funkcionise.Secam se da sam se pitao koja je svrha stednje u fondu i pitao operaterku Delte da li je to stalni rast vrednosti IJ.A ona je valjda mislila da sam ja pitao da li imam zagarantovanu kamatu pa je krenula da me razuverava i jedva sam se sporazumeo sa njom da je upravo stalni rast IJ cela filozofija oko ovih fondova.E sada da pitam posto vidim da je negde napisano da fond mora da ima minimum 70% vrednosti fonda u akcijama,sta mislite koji ce se fond najbrze oporaviti tj kome ce najbrze i najvise skociti vrednost IJ?Verovatno ce svima skociti zbog porasta vrednosti akcija,ali kome ce vise zavisi od vrste i da kazem kvaliteta akcija.Valjda tu ne gresim?E sad koji je fond "najpametniji" tj ko ima najbolje akcije?
Ne foliram,ali moram da kazem da mi je pre tih 2 meseca proslo onako-Kako su propali fondovi u Srbiji...I onda pomislih,ma daj ne fantaziraj i ne lupaj gluposti.Iskreno nije mi palo na pamet da ce sve otici u ovom pravcu.Naravno ne verujem da ce se desiti da zaista propadnu fondovi,ali ocigledno da je ovo veci potres za sve koji su ulozili svoj novac u fondove.Mada na jednom drugom forumu dobio sam savet da sacekam da prodju izbori za predsednika...i takoda sam oko ispita i zaboravio na fondove.Da napomenem,nisam ni ja neki biznismen sa velikom lovom.Ja sam vise mislio da mi to bude jedan vid stednje jer sam student i razmisljao sam da je bolje da se novac negde vrti nego da stoji,ali ne zelim da se meni vrti po stomaku.Mozda nije pravo mesto,ali aj da pitam jer vidim da ovde ima dosta pametnih i upucenih.Da li je bolje dati novac na deviznu ili dinarsku stednju? Ako recimo dam na dinarsku onda mi se od kamate odbija inflacija? To me buni pa zato ne znam sta je bolje,inace lako mi je da sracunam gde mi je veci procenat. I ako neko moze da mi razjasni-recimo neko ima stednju u Rajfajzen banci i nedaj Boze banka propadne.Da li time propada i stednja ili to neko drugi nadoknadjuje? Da li je ovaj da ga nazovem nas Rajfajzen povezan finansijski sa onim glavnim ili svaki zaradjuje za sebe zasebno? Bas sam se skoro ubedjivao sa nekim da nije losa stvar drzati novac u banci jer imas korist od kamate tj ako imas u banci devize vrednosti jednog stana onda ti to dodje kao da izdajes taj stan pod kiriju.Dok je druga strana pricala suprotno kako je od roditelja naucila da nema poverenje u banke i da njeni nikada nisu drzali novac u banci.Nije mi ni cudno obzirom kakvo je stanje bilo,ali sam imao misljenje da prolazi kriza,kad ono jos uvek se zatrese pomalo.I zato moram da potrvrdim tvrdnju nekih ljudi ovde da je narod naplasen-koga zmija ujede taj se i gliste plasi.Mozda poslednja pitanja nisu vezana za temu pa ako smatrate da je spamovanje teme a ono ako neko moze nek mi posalje privatnu poruku.Hvala vam puno.
Nije na forumu
Garavi, ako malo detaljnije pogledas teme u ovoj sekciji diskusija - videces da je veliki broj odgovora i poruka u stvari jurnjava za pozicijama fondova. Dakle, osim ako nema sigurnih informacija, sve ostalo je u domenu pretpostavki. Necu ulaziti dublje u objasnjavanje.
E sada, hocu da se samo ukratko vratim na pitanje koje vidim da postavljas ovde, a i nesto slicno u Deltinoj temi. Ne znajuci sa koliko novca raspolazes, tacnije koliko si spreman da ulozis, ono sto moras najpre odrediti je kakva ti je tolerancija prema riziku. Ako je niska, idi na relativno sigurne prinose, i nece ti se kako ti kazes "vrteti u stomaku". Ipak, ponavljam ne znajuci sa koliko novca raspolazes za investiranje, mozes stvari posmatrati u vise boja - a ne samo crno / belo, ili / ili. Dakle, mozes orociti novac i ujedno uloziti u fondove, pojedinacne hartije, itd. Sto se tice ulaganja u fond ili akcije, sve se svodi na TRENUTAK kada udjes. Hartija ili IJ moze rasti od X do 5X recimo, ako si usao kada je bila X a izasao kada je bila 5X, ostvario si veliku dobit. Ali ako je na svom putu do 5X hartija imala oscilacije, a ti usao na 3X a ona pala na 2X i ti resio da je prodas - onda si svakako na gubitku. Citam reakcije pojedinih korisnika po nekoliko foruma, i nisu mi jasne 2 stvari. Prva, sto su ulozili relativno mali novac ocekujuci veliki prinos, a druga sto su taj prinos ocekivali u kratkom vremenskom roku. Cim je krenulo nizbrdo, poceli su da prodaju i napustaju fond, a nije proslo ni par meseci rada. Iskren da budem, meni sve to deluje neracionalno.
Nije na forumu