Economy diskusije

Forumi za sve vrste diskusija o privrednim kretanjima u Srbiji, regionu i svetu

Niste prijavljeni.

Objava

#1 2008-03-05 01:08:43

Cira
Član
Registrovan: 2007-06-27

Economy email spam

Samo danas sam dobio dva emaila, jedan pod nazivom "Economy Newsletter" koji je sadrzavao oglas OTP banke i drugi "POSLOVNA SARADNJA" od jedne brokerske kuce.
Sudeci po nazivu prvog imam utisak da je vezano za Economy.co.yu websajt, a samim tim i znaci da su moj email dobili preko ovog foruma. Za drugi poruku mi takodje nije jasno odakle im, ali nije preterano tesko pretpostaviti da dolazi iz istog izvora.
Da li su i ostali clanovi foruma ovih dana bili slicne emailove i ako jesu ko daje za pravo vlasnicima sajta i foruma da prodaju (verovatno naplacuju uslugu) nase email adrese, sa obzirom da o tome nismo bili obavesteni prilikom registracije?

Da li ce ovaj "Newsletter" spam postati ustaljena praksa koja ce meni doveka puniti email oglasima svakojakih hohstapera i da li je uopste vezan za ovaj websajt ili se radi o nekome ko koristi ime da bi rasturao spam (mada taj neko opet mora da ima adrese)?

Sutra planiram da se zalim OTP banci i pitam ih odakle im moj email i ako treba preduzmem odgovarajuce korake. Slicno i sa brokerskim drustvom koje mi nudi saradnju koju nisam trazio, niti znam ko su.

P.S.
Pre neki dan sam promenio email na profilu u neki pomocni gmail nalog, ali su mi svi oglasi stigli na prethodnu email adresu, sto znaci da se ili beleze nase email adresa ili je lista istih koja je prodata oglasivacima napravljena ranije?

Nije na forumu

#2 2008-03-05 01:57:48

bmcvetic
Član
Iz: Evropa, Srbija, Beograd
Registrovan: 2007-02-19

Re: Economy email spam

Evo i ja sam dobio ovaj - Stednja za vise.
To su verovatno cirkularni placeni mejlovi, pise da je posiljalac newsletter@economy.co.yu i koliko sam primetio reklamiraju se na sajtu. Nema veze sa diskusijama, tj. "nasim" delom ovde. Verovatno ima neke vece sa cinjenicom da je economy ipak pravno lice koje se bavi Internet oglasavanjem. Ja te newsletter-e dobijem sa gomile sajtova, gde god sam se registrovao. Negde te pitaju, negde ne. A i mozes ga oznaciti kao spam i nema ga vise. Postoji sigurno i varijanta da se obratis na office mejl pa da ti vise ne salju ili sta vec. Mada cesto se desava da neko pokupi mejlove sa drugih foruma-sajtova pa to koriste, ljudi su vec dobijali sa Belex-a, Raif-a, B92 i drugih foruma... razne reklamne mejlove. Najnoviji su ovi sa trendline-a.

Samo jos jedno malo objasnjenje, posto imam prilike da konfigurisem mejl servere, lako je moguce da uopste nemaju veze sa izvorima koje vidis u primljenom mejlu. Prilikom konfiguracije mejl servera, recimo Postfixa, lako mogu da ga namestim da pise bilo koja adresa posiljaoca, recimo office@belex.co.yu ili info@kombank.com. Treba uvek imati u vidu da je tako nesto moguce. Jedini trag o tome ima tvoj mejl provajder, tj. sa koje IP adrese je mejl dosao. Pa da ga onda uporedis sa onom za koju sigurno znas da je prava. Mada, to ti verovatno nikad nece dati. Uvek ima onih kojima diskreditacija drugih donosi korist.

Imao sam skoro priliku da primim nekoliko mejlova sa navodno paypal-a. Sve njihova adresa, logo. Kaze proveravaju status i da ponovo unesem sifru i lozinku za moj inace pravi paypal nalog. I to pod maskiranim linkom sa paypal.com putanjom vodi na neku bezveze IP adresu. Ja stisnuo, onako ne razmisljajuci i odem na stranicu, a ona lazna koja sluzi da ti samo pokupi podatke, a posle te preusmeri na pravu i kaze nije uspelo logovanje. Srecom, primetio sam i nisam uneo prave podatke. To je jedna od najstarijih tehnika Internet prevara, tzv. fishing.

Postoji jos nesto, hakovanje sajta (mada to ovde nije slucaj skoro sigurno). Gledao sam uzivo kako se to radi. I jos uvek imam te kodove, Rusi su za te stvari tata-mate. Samo to je vec profi radnja i ne moze bas svako da uradi. Ako postoji neki sigurnosni propust, kao sto je bio na phpBB forumima, moze da upadne na sajt, pokupi podatke i/ili izmeni sadrzaj i cao zdravo. Moze da se desi da to niko nikada ni ne primeti. Kazem ovo jer i sam, pomalo poznajuci materiju, imam ogromne skepse prema radnjama na netu, narocito ako nisu kriptovane. Znaci na netu, IZUZETNO pazljivo.

My software never has bugs. It just develops random features.

Nije na forumu

#3 2008-03-05 02:52:58

Cira
Član

Ja sam pitanje postavio vise sa eticke strane.
Verovatno si i sam upoznat da kod nas postoji sijaset kompanija koje se bave "iznajmljivanjem" blokova email (koje su dobili na ko zna koji nacin) adresa oglasivacima. Zapravo zamalo da se javim na konkurs za unix admina kod jedne koja je to isto radila ali sa SMS porukama. smile

Da je Economy stavio cisto napomenu da postoji newsletter ili nas obavestio, ok. Ali boze moj i da nisu, bar je lako blacklistovati ono sto ne zelis da primas ako dolazi sa jedne adrese. Jednom reciju zvanicni Newsletter cu i da progutam jer tako nesta jos i mogu da smatram nadoknadom za vrednost usluge (mesto sastajalista) koje pruza ovaj forum.

Ali ako se radi o prodaji blokova adresa, jedne prilicno jasno definisane zajednice koja je sa marketinske strane od velike vrednosti, svakom zivom na domacem finansijskom trzistu to je onda zaista cist bezobrazluk.

Evo jos jedan primer curenja adrese je kada su mi je pre par meseci stigao email od nekoga sa QuoteStation-a o isteku nekog promotivnog koriscenja, koje je obezbedila moja brokerska kuca, gde je bilo jedno desetak adresa klijenata u To: polju, umesto da je gospodja koristila Bcc:.
Naizgled bezazleno, ali sutra ce neko ovo isto uraditi sa 500 adresa klijenata od kojih ce se sigurno naci neko da ih "dobro upotrebi" ...

Nije na forumu

#4 2008-03-05 03:04:33

bmcvetic
Član

Crni Ciro, ja mislio ti vrcas sa MSCE sertifikatima, a ti u protivnickom taboru. smile

Nego nesto me drugo zanima, pomenuo si da ces da preduzmes odredjene korake ako treba prema OTP banci... Na sta si zapravo mislio? Da li je uopste moguce nesto preduzeti u takvim situacijama? Kod nas? Pa to sudski ne mozes ni u Americi isterati. Jedino sto zaista mozes je neka serija ludackih tekstova u novinama, inace pravno... mislim da bi mi se smejali grohotom kad bih dosao i rekao nekome (pitanje je kome): Znas, dobio sam par spam mejlova, ocu da tuzim...

Nije na forumu

#5 2008-03-05 03:37:28

Cira
Član

To je grownup formulacija toga da cu ih markirati kao spam na gmailu (koji mi ionako daje prilicno ogranicene detalje o headeru, pa ne mogu da vidim server sa koga je doslo itd.) smile
Ali cu poslati email ovim brokerima sa obzirom da to nije bio zvanican Newletter i pitati ih odakle im moja email adresa i napomenuti im da sam jako nezadovoljan ovakvim nacinom reklamiranja. Toliko o odgovarajucim koracima od mene.

(zapravo nude dobre uslove, napominju da im je provizija 0.3-0.8 u zavisnosti od prometa i da je davanje naloga telefonom standardna praksa, a ne nesta za sta moram da se ulizujem brokeru .. prilicno transparentno u odnosu na sture informacije o "povoljnostima" koje covek moze da dobije na sajtu neke brokerske kuce, ali opet mi se ne svidja nacin na koji su te informacije stigle do mene .. mozda su ovaj put bile "korisne" ali ne znaci da ce sve sto dobijem biti)

Sigurno ih necu tuziti sudu, to mozda da sam pravnik u penziji i da imam svo vreme ovog sveta da proucim regulativu. smile
Uostalom ja ovde jedinog krivca vidim u nekome ko je omogucio dostupnost nasih email adresa bez nase saglasnosti, a ne one koji se oglasavaju.

Poslednje editovanje od Cira (2008-03-05 05:47:39)

Nije na forumu

#6 2008-03-05 06:27:53

dragan
Član
Iz: Kej@Zemun
Registrovan: 2007-03-25
Web sajt

Cira upisano:

...ako se radi o prodaji blokova adresa, jedne prilicno jasno definisane zajednice .....

Trenutno  'naš' blok ima 3.741 e-adresu .... vrlo lep broj za trgovinu, ali
ja nisam dobio neki spam vezan za 'economy', a vidim da nisu ni mnogi drugi.

Znači blok je još nije prodat, pa ova tema može i u 'Svaštaru', a ne u 'Uređenje foruma'.

Nije na forumu

#7 2008-03-05 08:57:38

Cira
Član

@dragan
Vidim da ga je bmcvetic dobio, pa da vidimo da li ce se javiti jos ljudi sa slicnim iskustvima.
Inace kakvo je stanje i u zemlji i na berzi sigurno se necemo sada mnogo sekirati oko malo spama ili voditi sada neku kampanju, ali nije lose skrenuti paznju pre nego sto to postane opsteprihvaceno i prihvatljivo.
Inace ja cenim optimizam ove nove brokerske kuce koja je krenula sa radom krajem prosle godine, a evo sada 4.marta pokusava da nadje nove klijente. Samo nisam siguran da bih zeleo da radim sa njihovim analiticarima smile

edit: verovatno bi i bilo bolje da ode u svastaru sa obzirom da taj deo foruma posecuje znatno veci broj ljudi

Poslednje editovanje od Cira (2008-03-05 08:59:27)

Nije na forumu

#8 2008-03-05 09:33:32

Xorange
Član
Registrovan: 2007-08-06

I ja sam dobila od OTP banke.
Ali dobijam gomile raznih gluposti, kao i ostali verovatno, pa ni ne obracam paznju, samo ih prebacim u kantu.

Nije na forumu

#9 2008-03-05 17:57:43

dragan
Član
Web sajt

http://img225.imageshack.us/img225/8755/snap1dj1.jpg << nađoše me smile

Dobio sam ga pre pola sata, a poslat je sinoć ?! ... koliko su ih poslali kad putuje 22h.

Poslednje editovanje od dragan (2008-03-05 17:58:50)

Nije na forumu

#10 2008-03-05 19:22:32

bela
Gost

I da vidimo ko je prodao mailove OTP banci.

Vlasnik ili moderatori.  Milon puta sam rekla da ce se ovo pre ili kasnije desiti. Nema moderatora koji se nije kleo u suprotno.

I sta sad, treba da napisem post od kilometar u kom bi sustina bila da je ECONOMY nesigurno i zlonamerno mesto. Koliko puta se moze prodati baza podataka.
Svakom ko je zainteresovan.

Neverovatno . Bane zao mi je ali tvoje objasnjenje za ovaj postupak nije odgovarajuce.

Mislim da bi vlasnik ECONOMY.CO.YU trebalo da objasni svojim clanovima sta se desilo.
Ja cu za svaki slucaj pozvati direktora OTP banke da vidim da li je ovo zvanicna reklama i da li je odobrena.

Za sada ,do novih informacija, smatram da su moderatori odgovorni za ovo kradju i zloupotrebu.

#11 2008-03-05 21:00:33

mr.Petronijevic
Član
Registrovan: 2007-12-25

bela upisano:

Odjavljujem se do pojave kvaliteta.

Ne mogu da se prepirem ,svadjam i ubedjujem. Nema polemike,nema argumenata, svi sve znaju tako da nema rezona dalje ucestvovati u ovom performansu.

Vidim da ste vrlo brzo odlucili da se kvalitet ponovo vratio na ovaj forum. Od vaseg gornjeg posta nije proslo ni dva cela sata! Ili se ne drzite svoje reci u sta sumnjam. U svakom slucaju je dobro za forum da ga niste napustili, jel Vasi postovi su cesto cisto osvezenje. Ne mogu reci da se sa njima bas slazem ali to i nije bitno. Vazno je za jedan ovako ozbiljan forum da ima nekog tako svestranog, nekog ko se tako razume u sve od politicke situacije pa sve do bankarstva. roll Vase visedecenijsko iskustvo (kako ste sami rekli) je od neprocenjivog doprinosa za diskusije na mnogim temama. Mada mozda nebi bilo lose da vam je to iskustvo pomoglo da neke stavove promenite, jel se i svet uostalom promenio za tih poslednjih 30 ili 40 godina.
Ne dajte se bela! Vase oponiranje svemu i svakome daje inspiraciju i ljudima koji cesto ne zele nista da kazu, a ima se od njih svasta pametno cuti.

EDIT: Skoro da zaboravih zasto sam se i javio a to je taj, sad vec cuveni post OTP Banke. Eto, i ja sam ga dobio. Niste vi nista bolji od mene. smile Ne vidim jedino cemu tolika frka s' obzirom da ovo nije prvi slucaj tako necega. Po meni je problem u tome sto nije poslat kao BULK, tj. na nepoznatu adresu a iz grupne evidencije. Vec na mail sa PUNOM adresom, za koju je bilo receno u onom "ugovoru" sa kojim smo slozili, da nece biti data nikome, izuzev istraznim organima i to samo sa adekvatnim nalogom! E to vec jeste izvestan problem.

CITAT iz Pravila Foruma:
"Moderari i administratori ovog foruma štite sve clanove foruma i obavezuju se da nikome ne dozvole pristup licnim podacima clanova foruma. Informacije o clanovima foruma moderatori i administratori mogu dati iskljucivo na osnovu sudskog naloga i ni u jednom drugom slucaju."

Poslednje editovanje od mr.Petronijevic (2008-03-05 21:17:53)

Nije na forumu

#12 2008-03-05 21:24:28

milica007
Član
Registrovan: 2008-02-17

Dobila sam informaciju da nikako ne primam e-mail koji u sebi sadrzi adresu neke banke.Kazu ,pokupi sve podatke , sifre,racune- prosto napravi veliko spremanje.

Nije na forumu

#13 2008-03-05 21:55:10

bela
Gost

mr.Petronijevic@ ne vidite dobro.Misljenje menjam ali retko !!

U ta dva sata razlike koje pominjete desilo se moje pregledanje poste gde sam primetila da je neko zloupotrebio moje clanstvo na ovom forumu. Kao i Vi uostalom.

Posto nisam uspela telepatijom da stupim u kontakt sa moderatorima bilo mi je jednostavnije da napisem svoje misljenje na temi koja je tim povodom otvorena.A valjda ste se i Vi javili tim povodom ,mada ne znam zasto vam je za to bio potreban moj citat ?

Malo mi je neprijatno kada me neko citira ili komentarise moje pisanje a ja ne znam o kome se radi. Izvinjavam se ali ja nikada nisam procitala nista sto ste napisali i ne secam se da smo ikada vodili neku polemiku. Ispravite me ako gresim, mozda sam zaboravila ili ste Vi menjali nik. U svakom slucaju neobicno je da neko vuce citat sa jedne teme na drugu a da ni citat ni komentar nisu u vezi sa temom.

#14 2008-03-05 23:09:11

mr.Petronijevic
Član
Registrovan: 2007-12-25

@bela

Ala ste vi neko namcor. No, svakako nemam ni vremena ni zelju da se nadmudrujem sa vama. To je bilo vise kao sala. Culi ste nekada za tu rec, zar ne? Makar nekada davno. Ne znam sta vas je to tako pogodilio?
Posto ste zasli u godine, oprastam vam na gupitku pamcenja. Procitali ste vi sta sam ja napisao i dali sebi za pravo da u tom trenutku izbacite sve svoje frustracije iz sebe. A to sto nismo polemisali, bila je samo moja nezelja da sa vama ulazim u bespredmetne rasprave. Kao uostalom i sada.
Ovde se nasa prepiska ZAVRSAVA. Nadjite sebi drugu zrtvu, ima ih toliko da vam to sigurno nece biti problem.
Nik nisam menjao, niti cu. Sve sto imam da kazem, stane u moj jedan jedini lik!

Nije na forumu

#15 2008-03-06 06:02:30

dragan
Član
Web sajt

bela upisano:

I da vidimo ko je prodao mailove OTP banci. ...... Vlasnik ili moderatori. 

Mislim da bi vlasnik ECONOMY.CO.YU trebalo da objasni svojim clanovima sta se desilo.

Nije niko 'prodao mailove OTP banci', jer su došli sa adrese : newsletter@economy.co.yu

Moglo bi da se piše na taj mejl od "Economy Newsletter" i zatraži objašnjenje.

Nije na forumu

#16 2008-03-06 08:01:30

bmcvetic
Član

bela upisano:

I da vidimo ko je prodao mailove OTP banci.

Vlasnik ili moderatori.  Milon puta sam rekla da ce se ovo pre ili kasnije desiti. Nema moderatora koji se nije kleo u suprotno.

I sta sad, treba da napisem post od kilometar u kom bi sustina bila da je ECONOMY nesigurno i zlonamerno mesto. Koliko puta se moze prodati baza podataka.
Svakom ko je zainteresovan.

Neverovatno . Bane zao mi je ali tvoje objasnjenje za ovaj postupak nije odgovarajuce.

Ja cu za svaki slucaj pozvati direktora OTP banke da vidim da li je ovo zvanicna reklama i da li je odobrena.

Za sada ,do novih informacija, smatram da su moderatori odgovorni za ovo kradju i zloupotrebu.

* Ako mislis da je ECONOMY nesigurno i zlonamerno mesto, onda ne treba ni da dolazis ovde.

* Ja nemam sta kome da se objasnjavam, jasno!?
   Prvo, ovo nikakve veze sa mnom nema. Drugo, nema te bozanske ili kosmicke sile kojoj se ja objasnjavam.
   Dao sam samo neke od opcija (jer kao moderator to i treba da uradim), a moja najjaca pretpostavka jeste da takve mejlove moze poslati samo onaj ko kontrolise kompletan sajt, tj. bazu podataka i to programski - vlasnik.

* Mislim da vlasnik ovog sajta i ne stize da iscita sve sto se napise na forumu, tako da tvoja javna obracanja njemu smatram gubljenjem vremena. Ako imas nesto da mu kazem, najbolje je da mu to i kazes. To ljudi obicno urade telefonom ili mejlom.

* Za sada, do novih informacija, mozes da smatras i da se Sunce vrti oko Zemlje.

* Za svaki slucaj je najbolje da pozoves direktora OTP banke i da sa njim vidis sta se tu u stvari dogodilo.

Ovo nije prvi put da direktno optuzujes, a da ne osecas odgovornost za svoje izjave. Pricam naravno o jedinom pomenutom (moderatoru ili administratoru) kog kontrolisem i za koga odgovaram - sebi. Interesantno je procitati poneki tvoj post i lepo je videti energiju koju sa sobom nosis, ali ako smatras da ce ti oni dozvoliti nonsalantnu i izuzetnu poziciju ovde - nece.

Nije na forumu

#17 2008-03-06 10:13:02

bela
Gost

Cveticu ja sam ovde clan !!
Clan koji se registrovao uz obecanje da njegova privatnost nece biti narusena.
Vlasnik i moderatori su deo uprave ovog foruma i iz toga proizilazi i odredjena odgovornost.
Pitala sam ko je odgovoran i odgovorio si da je to vlasnik tako da je to moglo i da prodje bez tirade o mom liku i delu.
Ironija koja se oseca kod tebe je potpuno nedolicna sa pozicije problema zlopotrebe privatnosti.
Ja razumem da se ti ne osecas odgovornim ali tvoja odluka je bila da budes deo uprave tako da je potpuno nesuvislo da komentarises sta ti osecas da treba ili ne treba .

Ti si duzan i moras da sve objasnjavas clanovima foruma jer je to tvoj osnovni posao a to sto se to nikada ne pominje je rezultat drugih problema na forumu.
Znaci osnovna obaveza je da dajes i informacije clanovima i objasnjavas odredjene dogadjaje.

I dodala bih da se pitanje odgovornosti odnosilo na vlasnika i sve dosadasnje moderatore ovog foruma.
Ne razumem zasto mislis da clanovi foruma moraju da poseduju ikakvu poziciju u odnosu na moderatore, cak sta vise najprirodnije je da clanovi budu kriticki nastrojeni prema moderatorima a ne obratno.

Kritika od strane moderatora u odnosu na clana je nedopustiva. Zato i postoje pravila.

Primedbe oko Sunca i Zemlje su zaista uvredljive i nedopustive cak i za clana a kamoli moderatora. Takodje ne vidim sa koje pozicije i sa kojim pravom tvrdis da ne treba da dolazim vise na forum. Hoces da kases da je moje misljenje i moja kritika nisu dobrodosle.
Od trenutka mog registrovanja na ovom forumu a koliko se secam i pre nikada se ni jedan moderator nije na ovakav nacin obratio nekom clanu.
Ja sam vec rekla da cu se povuci ali zelim da ostane zabelezena ova nasa polemika,istorije radi.

P.S. Dragane nije bitno u kom obliku su adrese zloupotrebljene vec u koju svrhu.Danas je to OTP sutra ce biti nesto drugo tako da forma i adresa sa koje stizu nisu bitni. Bitno je da vlasnik zloupotrebljava i koristi bez pitanja bazu podataka.
U normalnim zemljama to je krivicno delo i to nije tesko proveriti jer mediji su bas ovih dana prepuni tekstova o tome.

#18 2008-03-06 10:14:25

selena
Član
Registrovan: 2007-02-21

Ni meni se ne svidja ovo sa mejlovima i mislim da bi clanovi trbalo da dobiju neko objasnjenje!

Nije na forumu

#19 2008-03-06 10:40:01

Xorange
Član
Registrovan: 2007-08-06

Ljudi sta vam je? Pa imate li vi drugog posla i drugih tema da se njima bavite umesto da se prepucavate sa samima sobom i drugima oko  jednog ili dva spama koje ste primili???? Meni nekada izgleda da ljudi posecuju ovaj forum samo da bi nasli razlog da se na nekoga i nesto obrusavaju, i to sa neopravdano velikim ogorcenjem, cak i besom. Nisu spamovi razlog vaseg nezadovoljstva. Potrazite ih negde drugde

Poslednje editovanje od Xorange (2008-03-06 10:40:46)

Nije na forumu

#20 2008-03-06 10:46:16

dragan
Član
Web sajt

bela upisano:

P.S. Dragane nije bitno u kom obliku su adrese zloupotrebljene vec u koju svrhu.
Danas je to OTP sutra ce biti nesto drugo tako da forma i adresa sa koje stizu nisu bitni.
Bitno je da vlasnik zloupotrebljava i koristi bez pitanja bazu podataka.

Pa, bitno je ko nam šalje mejlove ! ... a to je: newsletter@economy.co.yu :

Upotreba informacija

Moguće je da ćemo iskoristiti informacije koje ste nam dali da bismo, npr., pružili neku uslugu, osigurali pravilno ispostavljanje računa, izmerili interesovanje klijenata za svoje različite usluge i obavestili Vas o svojim proizvodima i uslugama.

Ako nam date svoju adresu elektronske pošte, ili ste već to pre učinili, ili je saznamo iz nekog drugog izvora, možda ćemo Vam slati ponude elektronskom poštom.
Takve se ponude mogu utemeljiti na informacijama koje ste nam poslali tokom svoje prve transakcije s nama, na pristupnicama, na anketama, na informacijama koje mogu ukazati na potrošačke sklonosti ili stil života, kao i na informacijama dostupnima iz spoljnih izvora, kao što su trgovci i marketinške organizacije.

Te ponude elektronskom poštom stižu direktno od Economy-ja.
Kada Vam šaljemo poruke elektronskom poštom, možda možemo utvrditi informacije o Vašoj adresi elektronske pošte - npr., možete li primati grafički obogaćene html poruke.
Ako je Vaša adresa podešena tako da može primati poruke u html formatu, moguće je da ćemo se odlučiti slati Vam grafički obogaćene html poruke elektronskom poštom.

Molimo da primite na znanje da Vašu adresu elektronske pošte ne dojavljujemo svojim poslovnim partnerima. Moguće je, međutim, da ćemo Vam slati ponude u ime svojih poslovnih partnera.
Imajte na umu da je moguće, ako iskoristite neku ponudu poslovnog partnera Economy-ja ili
Economy-a i postanete njegov klijent, da će Vam oni nezaovisno od nas slati ponude.
U tom slučaju ćete ih posebno morati obavestiti ako ubuduće ne želite primati njihove ponude.

Naš je cilj slati ponude za koje verujemo da su klijentima relevantne i vredne.
Ponude se izrađuju i vode u skladu sa strogim uslovima osmišljenima da bi se zaštitile sigurnost i privatnost ličnih informacija naših klijenata.
U svakom trenutku možete zatražiti da Vam više ne šaljemo ponude.

http://www.economy.co.yu/info/index.php … rivatnosti

Nije na forumu

#21 2008-03-06 12:09:00

bela
Gost

Kakve veze ima clanstvo na forumu sa ostalim delatnostima Economy poslovnog portala.
Ta zloupotreba i jeste sustina. Ja sam jednom ili dva puta u zivotu otvorila Economy portal i ne vidim kakve veze ima njihova delatnost sa clanstvom na forumu.

Niti sam ja pristala na ugovor Portala niti sam upoznata sa ugovoima Portala i trecih lica.
Smatram sebe clanom foruma i ponasam se u skladu sa pravilima foruma.

Ne pisem ovo zato sto sam besna ili dokona vec zato sto ova tema i ovaj dogadjaj imaju predistoriju koja je poznata starijim clanovima. Ja sam stalno insistirala da se iz komunikacije izbaci opcija mailova cak sam i insistirala da nema potrebe da moderatori na taj nacin komuniciraju sa clanovima. Licno sam nekoliko puta prekrsila to pravilo obracajuci se upravo moderatorima po bas tom pitanju.

Ispostavilo se ovim cinom da je to ustvari bio cilj vlasnika foruma. Postavlja se pitanje sta je sledeci potez vlasnika. Sada je i samo osnivanje foruma pod znakom pitanja jer nista nam ne garantuje da vlasnik nece osnovati BDD i na taj nacin protezirati kompanije i hartije svojih klijenata.
Nista nam ne garantuje i da vlasnik ne poseduje vise registrovanih nikova pomocu kojih pribavlja informacije od ostalih clanova.

Kada se jednom poljuja poverenje sve dolazi u obbzir.

Ne prihvatam objasnjene da treba pisati vlasniku licno jer on nikada ne odgovara na mailove. Sada sumnjam da je razlog toga mogucnost da se  IP maila vlasnika poklapa sa IP maila nekih clanova.

Na kraju krajeva zasto vlasnik izbegava da se obrati clanovima ???

Moderatori ne mogu odgovarati ili pojasnjavati poziciju vlasnika niti treba da se osecaju odgovornim za njegove postupke osim ako nisu upoznati i ukljuceni u konkretne dogadjaje.

Poenta nije u spam mailovima vec u tome sto ne volim da me neko vara i pravi budalom a na kraju krajeva radi se i o sigurnosti jer ne zelim da moja mail adresa sutra bude povezana sa nekim krivicnoim delima ( pornografija, pretnje, ucene , uznemiravanje )

Poslednje editovanje od bela (2008-03-06 12:14:29)

#22 2008-03-06 18:35:15

dragan
Član
Web sajt

Prilikom registracije mora se prihvatiti ono što je u podužem text-u :
"Pravila foruma > Vi morate prihvatiti sledeće za registraciju"
http://www.economy.co.yu/diskusije/register.php

U njemu nigde nije navadeno da se prihvata i ono što piše u 'Upotreba informacija'.
Izgleda da nam je samo ostala ova opcija iz tog text-a :
'U svakom trenutku možete zatražiti da Vam više ne šaljemo ponude.'

Ako budu preterivali sa mejlovima, onda treba otkazati na : newsletter@economy.co.yu
Inače na sajtovima mogu da se nađu podaci o vlasniku :
Jankovic Srdjan - Economy Internet Group S.A
srdjan.jankovic@economy.co.yu
http://www.eig-corporate.com
http://www.economy.co.yu/info/index.php?akcija=o_nama

Cara Lazara 55, Zrenjanin - PIB: 104451885, Reg.br. 60200637

Nije na forumu

#23 2008-03-07 03:54:55

bmcvetic
Član

@Bela
u ovih poslednjih par postova ja se tebi obracam kao covek coveku, ne sa pozicije moderatora i bitno je da tu ne bude nesporazuma. To sto sam trenutno ja "ovde", a ti "tamo" nema nikakve veze. Moze biti i obrnuto vrlo brzo, promenljive su to kategorije. Nisam zeleo (niti zelim) da te uvredim. I izvinjavam ti se ako si se ti tako osetila. Ali, veruj mi da ja jesam uvredjen zbog tvojih recenica. One impliciraju da ti meni/nama ne verujes, a ocekujes da te stitimo od raznoraznih napada kojima ces biti i dalje izlozena. Realno, Til redje svrati na forum, tako da kad kazes moderatori, ja osecam da si rekla meni. Iskreno.

"Za sada ,do novih informacija, smatram da su moderatori odgovorni za ovo kradju i zloupotrebu."
Recenice kao sto je ova dovode do nerazumevanja pozicija i mojih otvorenih odgovora tebi. Neodgovorno je sa tvoje strane da nekog optuzis, bez dokaza. Moderatora ima samo dva, znaci Til i/ili ja smo odgovorni za kradju?! Sta cemo ako nisi u pravu? A nisi. Jer ovo sa mejlovima sigurno radi vlasnik. 'Ces da platis odstetu? Ili bar rucak? smile

Meni samom je potrebno nekoliko sati dnevno da iscitam sve postove i da kolko-tolko reagujem. Tu nastaju problemi. Ti se odjaljujes (ne znam vise ni koji put), jer nema ko da te zastiti. I tebe i sam forum od nekih vrlo neumesnih postova i onih koji duboko zadiru u politiku. Tvoje nerazumevanje, a i drugih clanova, da ja sam ne mogu postici da posao odradim ekspeditivno i kvalitetno je za mene prosto cudno. Pusticu, sada vec danasnji  dan bez moderisanja i uvece - za 24 sata da vidimo efekte. Bice porazavajuci. Zato sto niko nece da pomogne.

Vidi se da neke tehnicke stvari malo brkas, al nema veze... Mislim na ove IP adrese i mejlove. Pogledao sam, admin ima istu IP adresu sa jos nekoliko clanova, koji imaju razlicite mejlove, ali oni nisu postovali bar po dve godine. I to je sve ukupno bilo par postova. To su ljudi koji rade u ovoj firmi - Economy.

Jos jednom, sa vlasnikom sajta nemam kontakte, ne znam sta radi sa bazom i podacima u njoj, koji su mu planovi, poslovni partneri i slicno. Totalna ograda. Mozda cudno onima sa strane, ali situacija je bas takva. Mi svi u upravi, a kontakta medju clanovima uprave ni od korova. smile Kakvo objasnjenje onda ja da vam dam za postupke firme Economy? Ja u toj firmi ne radim, ne primam platu, nikakvu odgovornost ne snosim za njihove postupke, kapirate? Znaci samo dobrovoljni mod., dok smo ovde, dok se druzimo i tacka. Kapiram, da ce ovo mesto biti onakvo kakvim ga sami clanovi naprave.

Da, koliko sam primetio, vlasnik ne odgovara na mejlove. Ja, isto kao i vi, mogu potraziti objasnjenje za te mejlove, koje licno btw ne smatam nikakvim smakom sveta. I proslediti vam odgovor. Jel hocete to?

Meni jos uvek ne smeta da piskaramo po Economy-ju, ne osecam te sigurnosne pretnje. I sigurno jos neki. Ali naravno ima onih koji dosta brinu za svoju bezbednost i privatnost. Oni treba da razmisle da li je ovakvo mesto za njih. Jer, ovo je forum privatne firme koja se bavi Internet reklamiranjem i proizvodima. Jasno kao dan.

Nije na forumu

#24 2008-03-07 06:09:50

dragan
Član
Web sajt

dragan upisano:

.... bitno je ko nam šalje mejlove ! ... a to je: newsletter@economy.co.yu

Potpuno je jasno da moderatori nisu u ovom poslu sa korišćenjem baze mejlova, već
vlasnik ( možda preko administratora) što se vidi iz adrese pošiljaoca > Newsletter.

Baza mejlova nikom nije prodata ili ustupljena, jer bi onda mejlovi stizali sa
adrese kupca, nap. OTP banke, a ne sa  newsletter@economy.co.yu.
Za sada i nije taliko 'štrašno', jer ova besplatna 'usluga' može da se otkaže.

Nije na forumu

#25 2008-03-07 10:22:56

bela
Gost

Cveticu@ nisam mislila samo na Tila I tebe vec na sve bivse moderatore. Ali to je sada bespredmetno jer utvrdili smo da to radi zli vlasnik.
Tvoja pozicija mi je potpuno jasna a to sto te zakacim ponekad je kolateral. ( mali zuti sto se smesi)

Dragane@ i ovo je bespredmetno ali da li si razmislio da je moguce izdati bazu podataka nekoj kompaniji za odredjenu protivrednost u odredjenom vremenskom intervalu. Izdati u svrhu promocije iste a sa adrese izdavaoca.Pa onda recimo sledece nedelje ponovo nekoj drugoj kompaniji .

Zvala sam OTP banku ( bila dokona) i oni klasicno "provericemo nismo upoznati , hocete da nam ostavite adresu pa ce mo vam se javiti"
Ostavila sam adresu al ovu sto je Dragan naveo ( mali zuti pakosni)

Inace pogledajte malo blize o cemu pricam a akcenat je na "CICAMACA.NET
Korpus delikti  http://www.eig-corporate.com/

#26 2008-03-07 10:31:00

dragan
Član
Web sajt

Nema tu baš nešto mnogo da se razmišlja :

iskoristili su bazu mejlova da zarade pare od OTP, a
'sutra' će nam poslati nešto drugo, da opet malo zarade.

Uostalom, to i piše u text-u :
Moguće je, međutim, da ćemo Vam slati ponude u ime svojih poslovnih partnera.

Nije na forumu

#27 2008-03-10 22:51:08

Til
Član
Registrovan: 2007-03-08

neko je spomenuo rucak? smile
reklamu ***-banke sam i ja primio, zaboravih da izbacim svoj mejl iz prodatog paketa. ( sala )
elem, opcija za email u profilu, protiv koje se bela buni od davnina, nema nikakve veze sa bazom adresa koja je upotrebljena za slanje cirkularne reklame. ta opcija moze a i ne mora da postoji, zavisi od softvera na kojem je zasadjen forum, a baza adresa postoji bez obzira na prikaz u profilu.

NOEU PUUE EUUA FUEU EUSX

Nije na forumu

#28 2008-03-13 21:42:27

dragan
Član
Web sajt

http://img220.imageshack.us/img220/4320/ekonvm7.jpg

Nisam znao gde da stavim ovu reklamu, pa ajd ovde .. da dodam spam.

Nije na forumu

#29 2008-03-14 04:12:44

vrtim_novce
Član
Registrovan: 2007-04-22

Cela ta prica o tome kako je neko "pokupio", "uhakovao" mejl listu je njesra. Takodje da je taj bio tako dobar i dao banci da se ona reklamira.

evo nekih dokaza, kada se malo zaviri u taj famozni e-mail smile

smtp.mail=newsletter@economy.co.yu

X-AntiAbuse: Sender Address Domain - economy.co.yu

jasno se vidi ta je izvorno e-mail sa ovog domena.. Dakle treba se zapitati ko ima sve pristup admin panel-u, mod manje vishe nema nikakve moci sem moderovanja novih poruka i postova..

Mogu da vam dam savet da se postarate malo da ogranicite slanje poruka, jer dobih poruku od nekog lika kako me poziva na tamo neki forum slican ovome. Recimo udarite vremenski razmak izmedju svake poruke ili makar "captcha" za svaku poruku.

Ne bih da solim pamet mod i admin timu, ali kako sam bio admin na forumu i sada na drugom gde je sigurnost odnosno zastita korisnika na prvom mestu. Gde ne sme da procuri ama bash nista od bilo kog korisnika, a da ne pricam e-mail.

Nista ja sam vec napisao tuzbu za OPT banku, nadam se da ce mi novac od tuzbe staviti na racun u istoj banci smile (ovo je zez smile)

edit/
Evo ukoliko se neko oseca abjuzovan, moze da je prijavi.

EMAIL HEADER upisano:

X-AntiAbuse: This header was added to track abuse, please include it with any abuse report
X-AntiAbuse: Primary Hostname - mr2turbo.websitewelcome.com
X-AntiAbuse: Original Domain - gmail.com
X-AntiAbuse: Originator/Caller UID/GID - [35274 35275] / [47 12]
X-AntiAbuse: Sender Address Domain - economy.co.yu

Poslednje editovanje od vrtim_novce (2008-03-14 04:45:20)

snaga je glava koja lovu valja...

Nije na forumu

PodnoĹľje foruma