Economy diskusije

Forumi za sve vrste diskusija o privrednim kretanjima u Srbiji i Crnoj Gori i svetu

Niste prijavljeni.

Objava

#1 2006-02-26 19:54:22

Mrvoni
Član
Registrovan: 2005-12-04

Crna Gora- potencijalne investicije

Smatram da ulaganje u Institut "Simo Milošević" može biti veoma primamljivo.
Cena je pala na EUR 70, a to je 0,45 BV. U martu se raspisuje tender, a vec postoje 2 kupca. Država nece svoje akcije prodavati bez akcionara, tj. formiraće zajednički paket akcija.
Šta mislite o fondovima: MIG, EURO FOND. Tržišne cene su gotovo 10 puta manje od BV. Mišljenja sam da i oni mogu izuzetno dobre investicije- oba fonda imaju dobre portfelje.

PS: Da li je tačno da se Crna Gora u slučaju neuspeha referenduma vraća na valutu DIN?
Sve više investitora okreće se Crnoj Gori, jer nas ovi "naši" odraše porezom na kapitalnu dobit + inflacija.....
A kažu- ulažu napore da privuku investitore????

Nije na forumu

#2 2006-02-26 20:55:38

Chika Kure
Član
Iz: Zemuna
Registrovan: 2005-10-03

Re: Crna Gora- potencijalne investicije

Ima u Crnoj Gori i Bosni dobrih akcija, nema sumnje, jedino što meni smeta u celoj toj priči je što moram da švercujem evre preko grane da bih tamo investirao...

Ne razumem zašto bi se Crnogorci vraćali na dinar, ispali bi mega smešni.
Što se "naših" tiče, za te "napore" - verovatno samo oni i znaju...

http://www.youtube.com/watch?v=6wS5xOZ7Rq8
........................................................................

Nije na forumu

#3 2006-02-26 22:06:02

Mrvoni
Član

Chika Kure upisano:

Ima u Crnoj Gori i Bosni dobrih akcija, nema sumnje, jedino što meni smeta u celoj toj priči je što moram da švercujem evre preko grane da bih tamo investirao...

Ne razumem zašto bi se Crnogorci vraćali na dinar, ispali bi mega smešni.
Što se "naših" tiče, za te "napore" - verovatno samo oni i znaju...

Ne moraš da švercuješ kintu za CG.
Otvoriš devizni račun u Komercijalnoj banci u BG-u i prebaciš na devizni račun u Komercijalnoj banci u CG.
Naravno, za ovo moraš ili imati čoveka dole, ili otići sam u CG.
Nije daleko, a i splati se.

Nije na forumu

#4 2006-02-26 23:55:05

riki
Član
Registrovan: 2005-11-25

@Mrvoni
Smatram da ste jedan od najaktivnijih i najkorektnijih ucesnika foruma, pa se nadam da cete uvaziti primedbu da ovoj temi nije mesto ovde, vec u delu INFO. Utoliko vise sto tamo vec postoji tema CRNA GORA!
Ovo shvatite kao moju zelju da se Forum zaista dovede u red, sto ste, kako mi se cini, i Vi podrzali!

Poslednje editovanje od riki (2006-02-27 00:03:34)

Nije na forumu

#5 2006-03-02 00:00:54

Mrvoni
Član

riki upisano:

@Mrvoni
Smatram da ste jedan od najaktivnijih i najkorektnijih ucesnika foruma, pa se nadam da cete uvaziti primedbu da ovoj temi nije mesto ovde, vec u delu INFO. Utoliko vise sto tamo vec postoji tema CRNA GORA!
Ovo shvatite kao moju zelju da se Forum zaista dovede u red, sto ste, kako mi se cini, i Vi podrzali!

Hvala Riki. Usvojeno!

Nije na forumu

#6 2006-05-11 13:18:44

Mrvoni
Član

Vidim da ne komentarišete akcije sa Crnogorskih berzi.
Da li je to zbog Referenduma, ili nešto drugo?

Ja recimo koristim pad cena i pojačavam neke pozicije.
Konkretno- INSM, MIGF.

INSM- tender u maju- nakon Referenduma. Nezvanično- 3 potencijalna kupca.

Pored ovoga- PLAP može biti dobra priča- pregovori su u toku. Cena vina 4 puta manja nego u Evropskoj uniji, a vino je veoma dobrohg kvaliteta. Da li neko zna da li je istina da je NINI kupio veliku vinariju u Francuskoj? Zaintersovana 3 kupca.

Nije na forumu

#7 2006-05-11 16:04:36

Bugs Bunny
Najnoviji član
Registrovan: 2006-05-11

Mrvoni upisano:

Cena je pala na EUR 70, a to je 0,45 BV. U martu se raspisuje tender, a vec postoje 2 kupca. Država nece svoje akcije prodavati bez akcionara, tj. formiraće zajednički paket akcija.
Šta mislite o fondovima: MIG, EURO FOND. Tržišne cene su gotovo 10 puta manje od BV. Mišljenja sam da i oni mogu izuzetno dobre investicije- oba fonda imaju dobre portfelje.

PS: Da li je tačno da se Crna Gora u slučaju neuspeha referenduma vraća na valutu DIN?
Sve više investitora okreće se Crnoj Gori, jer nas ovi "naši" odraše porezom na kapitalnu dobit + inflacija.....

Mrvoni,

Mogu ti reci da dijelim tvoje misljenje o Institutu Simo Milosevic. Ne znam kakav ce tacno biti scenario za privatizaciju ove kompanije, jer po meni postoji vise varijanti. No bilo koja da se ostvari, svakako ce uticati da cijene akcija porastu, i to znacajno. Uz to smatram da u CG postoji jos akcija koje bi valjalo ispratiti.
Crna Gora ima dobru klimu za investitore (niske provizije-mozda i najnize u regionu, povoljnu poresku politika, euro kao stabilmu valutu itd.). Sami postupak trgovine nije toliko komplikovan, cak ni za ljude koji dalaze izvana.
Mislim da nema govora o tome da ce se nakom referenduma preci na dinar. Cak i je i postojeca opozicija protiv tog resenja.

Nije na forumu

#8 2006-05-11 16:34:28

Mrvoni
Član

Bugs Bunny upisano:

Mrvoni upisano:

Mrvoni,

Mogu ti reci da dijelim tvoje misljenje o Institutu Simo Milosevic. Ne znam kakav ce tacno biti scenario za privatizaciju ove kompanije, jer po meni postoji vise varijanti. No bilo koja da se ostvari, svakako ce uticati da cijene akcija porastu, i to znacajno. Uz to smatram da u CG postoji jos akcija koje bi valjalo ispratiti.
Crna Gora ima dobru klimu za investitore (niske provizije-mozda i najnize u regionu, povoljnu poresku politika, euro kao stabilmu valutu itd.). Sami postupak trgovine nije toliko komplikovan, cak ni za ljude koji dalaze izvana.
Mislim da nema govora o tome da ce se nakom referenduma preci na dinar. Cak i je i postojeca opozicija protiv tog resenja.

Moj target price za INSM je EUR 130-140, mada se šuška i EUR 150.
U svakom slučaju- očekujem veoma dobru zaradu.

Nije na forumu

#9 2006-05-12 14:28:31

verakis
Član
Registrovan: 2006-05-05

danas EPCG več po 3,4EUR;
NEXPIF +4,2%;
pifove vuče prema gore EPCG -
potencijalne dobre investicije:
pifovi, BUDR, KAPG, TECG

Nije na forumu

#10 2006-05-12 15:15:18

Mrvoni
Član

Nakon Referenduma, mislim da će čitavo CG tržište živnuti.

Nije na forumu

#11 2006-05-15 10:55:05

mx
Najnoviji član
Registrovan: 2006-05-15

Mrvoni upisano:

Već se osjeća živahnost tržišta, otprilike se investitori već klade na ishod referenduma. Mada ishod referenduma ne bi trebalo značajnije direktno da utiče na nekoliko najinteresantnijih kompanija...E sad, šta se dešava ako većina akcija popada a ove kvalitetne ostanu na sadašnjem nivou ili porastu. Imaćemo situaciju kad je većina akcija prejeftine a kvalitetne su u odnosu na njih skupe pa će vjerovatno indirektno da se odrazi na usporavanje njihovog rasta.
Zatišje na berzi traje već pola godine, pa se ne može reći da ishod neće uticati na dešavanja jer već utiče. Imam informacije da Hrvati i Slovenci čekaju definitivni rezultat da u "ulete" s parama ako bude izglasana nezavisnost, jer tad se velika većina stvari u ekonomiji ne mijenja...ako bude suprotno, bar tako kažu, povlače se sa tržišta.
Evo par interesantnih hartija, čisto za razmišljanje - Plantaže, Primorka Bar, Željeznica, Luka Bar, Institut Igalo, svi fondovi, Jadransko brodogradilište...Ovo ispade više nego par:)

Nije na forumu

#12 2006-05-15 11:26:30

Mrvoni
Član

mx upisano:

Mrvoni upisano:

Već se osjeća živahnost tržišta, otprilike se investitori već klade na ishod referenduma. Mada ishod referenduma ne bi trebalo značajnije direktno da utiče na nekoliko najinteresantnijih kompanija...E sad, šta se dešava ako većina akcija popada a ove kvalitetne ostanu na sadašnjem nivou ili porastu. Imaćemo situaciju kad je većina akcija prejeftine a kvalitetne su u odnosu na njih skupe pa će vjerovatno indirektno da se odrazi na usporavanje njihovog rasta.
Zatišje na berzi traje već pola godine, pa se ne može reći da ishod neće uticati na dešavanja jer već utiče. Imam informacije da Hrvati i Slovenci čekaju definitivni rezultat da u "ulete" s parama ako bude izglasana nezavisnost, jer tad se velika većina stvari u ekonomiji ne mijenja...ako bude suprotno, bar tako kažu, povlače se sa tržišta.
Evo par interesantnih hartija, čisto za razmišljanje - Plantaže, Primorka Bar, Željeznica, Luka Bar, Institut Igalo, svi fondovi, Jadransko brodogradilište...Ovo ispade više nego par:)

Hypo je već ušao. Očekuje se pojačavanje njihovih investicija.
SGYB je otvorio banku u CG i očekuje se pojačano investiranje.
Erste bank- već zainteresovana za neke investicije.

Nije na forumu

#13 2006-05-15 12:00:54

mx
Najnoviji član

Čujem da i Raiffeisen merka Crnogorsku Komrcijalnu...Možda to uzdrma malo tržište, jer do sad se pokazalo da su se svi novi igrači prilagodili postojećim uslovima, prije svega visokim kamatama. Radovao sam se ulasku Hypo banke ali očito ne žele da ulaze u cjenovni rat?? Nego kako, nudiće kredite koji sami spremaju ručak?? Ali dobro, svako voli veću maržu...We'll see.

Nije na forumu

#14 2006-05-15 12:11:21

mx
Najnoviji član

A što se tiče Instituta i ja mislim da je realno da ide preko 120€. Nominala je 150€ i to je prečišćeni kapital, jer koliko sam čuo, država je preuzela dugove pa se prodaje rasterećena firma. I svi koji su bili tamo, bilo domaći bilo stranci, imaju izuzetno pozitivno mišljenje.

Nije na forumu

#15 2006-05-15 13:54:20

Mrvoni
Član

mx upisano:

A što se tiče Instituta i ja mislim da je realno da ide preko 120€. Nominala je 150€ i to je prečišćeni kapital, jer koliko sam čuo, država je preuzela dugove pa se prodaje rasterećena firma. I svi koji su bili tamo, bilo domaći bilo stranci, imaju izuzetno pozitivno mišljenje.

Apsolutno tačno.
Priča se da Država neće prodavati ispod EUR 154!!!
Biće ovde dobre zarade.

Plantaže- mogu biti izuzetno zanimljive. Vino je kod nas (CG) izuzetno jeftino u odnosu na EU.

BUDR- obratiti paznju.

INSM, MIGF- moji favoriti.

Nije na forumu

#16 2006-05-16 09:17:15

Bugs Bunny
Najnoviji član

Juce je na crnogorskim berzama bilo poprilicno burno.
BUDR je isla do 11.5. BJER do 13. Fondovi su rasli, sto se uvijek desava kada Elektroprivreda poraste.
Najave ulaska americkih fondova i izgradnja Hilton hotela u Budvi (joint-venture sa Budvanskom Rivijerom) su svakako doprinijeli da cijene odu gore.
Ja tek ocekujem pravu buru, i zato bi trebalo grabiti da se udje dok jos nisu dosli oni najveci. Tada moze biti kasno za investiranje, jer ce cijene zestoko porasti.
Stoga, ko misli ostvariti pristojnu dobit, bolje neka sada uskace.

Nije na forumu

#17 2006-05-17 08:56:44

Bugs Bunny
Najnoviji član

Mrvoni,
izgleda da jos neko dijeli nase misljenje o INSM. Juce je na CG berzama prometovano oko 20500 eura samo sa ovim akcijama. Prosle sve akcije po 70 eura.
Bilo je tu jos skokova, BUDR do 11.5, MARB do 1.8, TECG do 3.5, Plap do 0.71 a i fondovi nastavljaju svoj uzlazni trend (Atlas, Eurofond, Mig).
Cini se da postaje sve veselije, ali tek se ocekuje pravi rock & roll.

Nije na forumu

#18 2006-05-17 09:10:59

Mrvoni
Član

Bugs Bunny upisano:

Mrvoni,
izgleda da jos neko dijeli nase misljenje o INSM. Juce je na CG berzama prometovano oko 20500 eura samo sa ovim akcijama. Prosle sve akcije po 70 eura.
Bilo je tu jos skokova, BUDR do 11.5, MARB do 1.8, TECG do 3.5, Plap do 0.71 a i fondovi nastavljaju svoj uzlazni trend (Atlas, Eurofond, Mig).
Cini se da postaje sve veselije, ali tek se ocekuje pravi rock & roll.

Tako je Bugs Bunny.

Dugo je CG trziste bilo uspavano, tako da smo ocekivali ovo budjenje. Zanimljivo je ne samo sto je na INSM solidan promet, vec sto se kada se pogleda trgovanje na svakih pola sata- vidi da je obim rastao iz minuta u minut. To je odlican znak- jer se ukljucuju novi investitori. Ovde su ocekivanja kako sam i naglasio 130-140, mada se šuška i EUR 150
MIGF, EURF, Atlas- za očekivati je da fondovi idu gore, a s obzirom da su pametno iskoristili zatišje i niske cene i naravno pojačali svoje portfelje
BUDR- joint venture ugovor, nove investicije... Logicno da raste
PLAP- polako, ali sigurno. Trenutno je konsolidacija cene, tako da svi nakon toga očekujemo "oživljavanje" i ove akcije.

Definitivno- CG tržište ponovo postaje "in".

Nije na forumu

#19 2006-05-17 09:32:38

scar
Član
Registrovan: 2006-05-16

Elektroprivreda je jedna od najboljih ako ne i najbolja izbira. Parni valjak za praktički sve fondove... mogao bi kazati, da je najbolja izbira

Nije na forumu

#20 2006-05-17 09:41:39

boriss_com
Član
Registrovan: 2006-05-17

Da, ali je bolje uci kroz fondove, uz trenutni diskont od 30-40% zavisno od fonda.
Ja licno preporucujem ATLAS i TREND.
Da Vas ne bi zamarao pogledajte moje "pickove" i preporuke za cg
http://www.mojnovac.net/forumi/showthread.php?t=980
Narocito je bila ziva diskusija poslednjih para dana.
Mislim da CG ocekuje BULL MARKET, mirovali su 1/2 godine, prostora za rast ima....

Nije na forumu

#21 2006-05-17 10:07:11

Mrvoni
Član

boriss_com upisano:

Da, ali je bolje uci kroz fondove, uz trenutni diskont od 30-40% zavisno od fonda.
Ja licno preporucujem ATLAS i TREND.
Da Vas ne bi zamarao pogledajte moje "pickove" i preporuke za cg
http://www.mojnovac.net/forumi/showthread.php?t=980
Narocito je bila ziva diskusija poslednjih para dana.
Mislim da CG ocekuje BULL MARKET, mirovali su 1/2 godine, prostora za rast ima....

Welcome boriss_com.

Još uvek je mala neizvesnost zbog Referenduma i to treba koristiti.

Kada prođe Referendum- pojedini će žaliti što nisu kupovali jeftinije.
Berza će naravno postojati i nakon Referenduma, kao i pre njega. Naravno, u zavisnosti od rezultata Referenduma- neminovno će doći do pregrupisavanja kapitala. Jaki igrači su već u CG, a očekuje se ulaz još novih igrača.
Banke su već dole- naravno- one koje su uvek pioniri na "mladim" tržištima i koje naravno ostavre najbolje pozicije i zarade.
Ameri su se veoma ozbiljno nameračili na CG tržište.
Auerbach Grayson je više nego ozbiljan investitor.

Nije na forumu

#22 2006-05-17 10:33:58

Bugs Bunny
Najnoviji član

kuzman upisano:

Ja sam čuo da je CG otpisana zbog rata koji samo što nije buknuo i okreću se ka Bosni, koja treba da skoči najviše u regionu u narednom periodu.
Ne znam za Amerikance, oni trguju samo kroz jednu kucu, a drugi kroz više kuca i iz svake se širi jedinstven stav.
Naravno ovo nije pouzdana tvrdnja, samo priča koja je možda tačna.
Pozdrav za Mrvonija

Kuzman,

Okakvom to ratu pricas? Nesto u Cg?

Nije na forumu

#23 2006-05-17 11:11:29

Bugs Bunny
Najnoviji član

Ma daj covjece! Nikad u poslednjih 15 godina nije bilo mirnije. Tesko da ce se nesto tako desiti. Mislim da je narodu dosta politike i sukoba, a o ratovima da ne govorim.
Sto se tice referenduma i njegovog izhoda, kako god da se rijesi nece nista znacajnije promijeniti. Tu neizvjesnost osjecaju vise strani investitori, tako da neki od njih cekaju da se ukloni "politicki rizik". U sustini, taj rizik ovamo malo ko osjeca. A kad stranci uskoce, bice veselo, vjeruj mi.
Sto se tice prica o mogucem ratu, mislim da su to obicna naklapanja. Ljudi sve vise gledaju kako da zarade lovu, a sve manje ko je gdje, ako me razumijes.

Nije na forumu

#24 2006-05-17 11:18:32

Mrvoni
Član

kuzman upisano:

Ja sam čuo da je CG otpisana zbog rata koji samo što nije buknuo i okreću se ka Bosni, koja treba da skoči najviše u regionu u narednom periodu.
Ne znam za Amerikance, oni trguju samo kroz jednu kucu, a drugi kroz više kuca i iz svake se širi jedinstven stav.
Naravno ovo nije pouzdana tvrdnja, samo priča koja je možda tačna.
Pozdrav za Mrvonija

Nije realno Kuzmane. Postoji u CG napetost i to ne mala, ali daleko su oni od sukoba na taj način. I jedna i druga strana veoma su svesni posledica takovog događaja, tako da o tom ei ne razmišljaju. Jednostavno- dok je u CG neizvesnost i tenzija- pametni koriste. A to se vidi to market cap. i shares prices.
Apsolutno ne razmišljam o nekom ratu- trenutno me samo zanimaju akcije sa potencijalno visokim prinosom.

Pozdrav Kuzmane.

Nije na forumu

#25 2006-05-17 11:21:12

Mrvoni
Član

Takođe, treba imati u vidu da su i takve priče uticale na diskont čitavog CG marketa.
A, to ne može biti večno....

Pričalo se i za RS da još nije sigurno- stalna previranja, prepucavanja, napetost....- a, ipak oni koji su na drugi način sagledali situaciju- sada su veoma zadovoljni.

Uvek treba biti oprezan- u tome se slažem Kuzmane.

Nije na forumu

#26 2006-05-17 11:37:37

Mrvoni
Član

kuzman upisano:

Hvala Mrvoni,
Samo sam hteo da predstavim drugačiji stav koji postoji i možda nekog zanima da vidi (nisam ni mislio o bukvalnom ratu). Poštujem Tvoj stav, ima smisla i može da bude, ali ... možda Bosna ima veci prinos sa manje rizika.

Diverzifikacija je majka investicija.

Dakle:

- BB
- RS i
- CG.

Dobitna kombinacija!

Nije na forumu

#27 2006-05-17 12:36:01

Mrvoni
Član

kuzman upisano:

Da slažem se, svojevremeno sam tako igrao i ja, ali onda mi nije bilo više interesantno, osećao sam da me vreme gazi.
Onda mi je postalo interesantnije i profitabilnije - jedan udarac u pravo mesto. Naravno, mnogo je teše i traži profi strategiju i taktiku, ali donosi mnogo više zadovoljstva.
Svojevremeno sam pokušao da postavim temu "špekulacija", ali sam pogrešio i to nije zaživelo, suviše veliki krug za tu moju ambiciju.

Hazarderski nema šta!

I wish U good profit.

PS:
Špekulacije su prava i moćna stvar. Bez njih nema ni Berze. Samo, treba još vremena kod nas da prođe da bi ljudi to shvatili, jer nažalost kod nas još uvek važi špekulant = prevarant = lopov.

Nije na forumu

#28 2006-05-17 19:43:16

boriss_com
Član

kuzman upisano:

Na kojim si drogama, majke ti?
A jel znas da samo stranih posmatraca oma preko 1.500 ?
Vrijeme Sarajeva, Vukovara, Kosova.... JE DAVNO PROSLO ! NA SRECU SVIH NAS!
Kako god da se zavrsi referendum, svi ce ga prihvatiti. Naravno, uvijek ima usijanih glava koje su vise dio folklora.
CG maket, poslije zatisja od 6 mjeseci, ce po svim predvidjanjima eksplodirati.
Ta zemlja, ukolio dobije nezavisnost, za 5 godina ce biti zamlja blagostanja. Toliko je mala da ce EU od nje napraviti primjer za sve ostale. To je zemlja sa ogromnim potencijalom. Da li znate da je cijena zmljista na obali visestruko povecana za 2 godine?
Imam puno kontakata sa ljudima iz EU i svi za CG kazu "Monako na Balkanu".

Poslednje editovanje od boriss_com (2006-05-17 19:50:12)

Nije na forumu

#29 2006-05-18 09:01:07

Mrvoni
Član

boriss_com upisano:

kuzman upisano:

Na kojim si drogama, majke ti?
A jel znas da samo stranih posmatraca oma preko 1.500 ?
Vrijeme Sarajeva, Vukovara, Kosova.... JE DAVNO PROSLO ! NA SRECU SVIH NAS!
Kako god da se zavrsi referendum, svi ce ga prihvatiti. Naravno, uvijek ima usijanih glava koje su vise dio folklora.
CG maket, poslije zatisja od 6 mjeseci, ce po svim predvidjanjima eksplodirati.
Ta zemlja, ukolio dobije nezavisnost, za 5 godina ce biti zamlja blagostanja. Toliko je mala da ce EU od nje napraviti primjer za sve ostale. To je zemlja sa ogromnim potencijalom. Da li znate da je cijena zmljista na obali visestruko povecana za 2 godine?
Imam puno kontakata sa ljudima iz EU i svi za CG kazu "Monako na Balkanu".

Slažem se da je cena zemljišta skočila i da su pojedini na tom nivou već solidno profitirali.
Ali, bitno je da se vodi računa ko kupuje to zemljište. Onaj pojas oko Ulcinja mi se nikako ne svidja.

U poslednje 2 godine- Rusi su sve aktivniji. Na pojedinim lokacijama- čak i ne pitaju za cenu.

Nemam nameru da se mešam u Referendum, ali bitno je da se razmišlja glavom, a ne novčanikom.

Izvinjavam se na ovoj digresiji.
Anywaay- CG tržiše u svakom slučaju očekuje prosperitet.

Nije na forumu

#30 2006-05-18 09:01:52

buffet
Najnoviji član
Registrovan: 2006-05-12

Mrvoni upisano:

kuzman upisano:

Hvala Mrvoni,
Samo sam hteo da predstavim drugačiji stav koji postoji i možda nekog zanima da vidi (nisam ni mislio o bukvalnom ratu). Poštujem Tvoj stav, ima smisla i može da bude, ali ... možda Bosna ima veci prinos sa manje rizika.

Diverzifikacija je majka investicija.

Dakle:

- BB
- RS i
- CG.

Dobitna kombinacija!

Moram da kazem da cijenim diverzifikaciju kao stil portfolio menadzmenta, ali istovremeno je i ne dozivljavam superiornom. Evo recimo sta kaze covjek kojeg je nepotrebno posebno predstavljati a cije ime koristim kao nick ovdje:

Wide diversification is only required when investors do not understand what they are doing. (W. Buffett)

Nije na forumu

#31 2006-05-18 09:24:37

Mrvoni
Član

kuzman upisano:

I ja mislim da će uloga Rusa biti ključna i cg.
Nisu uspeli ili hteli ili mogli ni na jednom prostoru ovde. Sad su u trku i mislim da su spremni. Teško će bilo ko da ih zaustavi ako reše. A dole su zagrizli i pitanje je šta hoće sa cg, a očigledno nešto žele. Zato mislim da uloga Amera u cg može da bude samo marginalna. Mislim da nisu spremni da im se suprostave u cg.
A gde su Rusi u igri tu je teško predvideti stvari, to je jedan razlog zbog kog sam oprezan sa cg.

Za nas je bitno da će oni uneti popriličan kapital u CG.

Nije na forumu

#32 2006-05-18 12:43:29

Mrvoni
Član

Plantaže- skok 4%
MIGF- skok 7,7%.

Idemo dalje.

Nije na forumu

#33 2006-05-18 14:19:52

boriss_com
Član

Mrvoni upisano:

Plantaže- skok 4%
MIGF- skok 7,7%.

Idemo dalje.

juce -5,1%
danas +7,7%
znaci +2.6%

Nije na forumu

#34 2006-05-18 14:45:49

Mrvoni
Član

Plantaže + 8,3%
MIGF + 7,7%
Simo Milošević + 0,02%

Ko je pratio diskusiju već zadovoljno trlja ruke.

Nije na forumu

#35 2006-05-18 20:06:01

Nikolica_1
Najnoviji član
Iz: Negdje između
Registrovan: 2006-03-26

boriss_com upisano:

Mrvoni upisano:

Plantaže- skok 4%
MIGF- skok 7,7%.

Idemo dalje.

juce -5,1%
danas +7,7%
znaci +2.6%

Boris - 5,1 % i + 7,7 % nije 2,6 % već 2,2 % ?!

Nikolica

Čovjek koji ne može pomoći sebi, ne može pomoći ni drugima.

Nije na forumu

#36 2006-05-19 10:46:53

Mrvoni
Član

BRAVO ZA CG BERZU!!!!

INSM  + 14,23%
MIGF   + 5,23%
PLAP   + 6,54%
BUDR  + 1,93%

Još nije kasno za one koji planiraju ulaze.

Nije na forumu

#37 2006-05-19 13:44:10

Nikolica_1
Najnoviji član

Bilo bi krasno da je više ovakovih dana. Sve je u plusu!?

Poslednje editovanje od Nikolica_1 (2006-05-19 13:44:25)

Nije na forumu

#38 2006-05-22 08:36:37

Mrvoni
Član

Ukoliko je tacan rezultat 55,5%- mislim da mozemo ocekivati nastavak trenda rasta CG trzista.
Veliki investitori iz Srbije se već ozbiljno raspituju.

Nije na forumu

#39 2006-05-22 10:18:11

Mrvoni
Član

EURO fond + 40,72%
MIG fond + 17,92%
INSM + 5,62%
Plantaze + 9,042%
BUDR + 6,98%

Nije na forumu

#40 2006-05-22 11:02:41

Bokica
Član
Iz: BG
Registrovan: 2005-09-22

Mrvoni upisano:

Ukoliko je tacan rezultat 55,5%- mislim da mozemo ocekivati nastavak trenda rasta CG trzista.
Veliki investitori iz Srbije se već ozbiljno raspituju.

Evo sad objavishe na TV-u prliminarne zvanicne rezultate na osnovu oko (ako sam dobro cuo) 80% i za nezavisnost je glasalo 55.4% glasaca.
Danas u 17h bi trebao da se zna pozudano koji je rezultat.

Nije na forumu

#41 2006-05-23 14:46:46

Mrvoni
Član

MIG fond + 6,49%
Plantaze + 7,82%
BUDR + 8,32%

Poslednjih dana- više nego solidna dobit.

Nije na forumu

#42 2006-05-23 15:19:34

boriss_com
Član

TECG, siguran pick, nista ozbiljno ispod 4.00
Americk fondovi svoj izlaz pomjerili na 5.00
Sigurno najbolja dionica na CG marketu, realna vrijednost min. 7.00, a 10.00 je realnost.

Nije na forumu

#43 2006-05-23 22:51:50

Zeks
Član
Registrovan: 2005-11-24

Vijesti iz regije 23.05.2006 12:32 Novi pokušaj privatizacije crnogorske termoelektrane Pljevlja

Za sudjelovanje u javnom natječaju kvalificiralo se šest poduzeća, uključujući i austrijski Oesterreichische Bund
Crna Gora ponovno će pokušati privatizirati termoelektranu Pljevlja, a na prodaju će biti ponuđeno i 31 posto udjela u istoimenom rudniku ugljena, pišu srpski mediji.

Za sudjelovanje u javnom natječaju kvalificiralo se šest poduzeća, uključujući i austrijski Oesterreichische Bund, što je potvrdio i glasnogovornik kompanije, ne želeći komentirati detalje tih projekata.

Crna Gora ponovno je produljila rok za podastiranje ponuda za kupovinu termoelektrane Pljevlja i 31-postotnog udjela u istoimenom rudniku, odredivši kao novi završni datum 1. lipnja 2006.

Uz Austrijance, među zainteresiranim su mogućim kupcima navedene ruska Belon grupa iz Sibira, te ruska En+ Group (bivši Eagle Capital Group), češki energetski koncern CEZ, slovenski HSE (Holding Slovenske elektrane) i grčko-američki konzorcij Public Power Corporation & Contur Global.

Riječ je o drugom pokušaju privatizacije Pljevlja, a prvi je pokušaj prošle godine propao zbog formalnih grešaka u ponudama.

Najvredniju ponudu u visini 50 milijuna eura podastrla je ruska En+ Group, vlasnik ruskog aluminijskog koncerna Rusala.

Snaga termoelektrane Pljevlja je 210 megawata a pokriva oko 40 posto energetskih potreba Crne Gore. Njezin je vlasnik državno poduzeće Elektroprivreda Crna Gora. Od kupca se očekuje da do 2012. izgradi novi blok elektrane i postrojenje za centralno grijanje, koje bi trebalo pokriti odgovarajuće potrebe pet tisuća domaćinstava. (Hina, Bankamagazin)

Nije na forumu

#44 2006-05-23 22:53:56

Zeks
Član

Dan nakon osamostaljivanja Crne Gore, skočile dionice velikih preduzeća i fondova
Akcije lete u nebo

Na Montenegroberzi su juče, dan nakon izglasavanja crnogorske nezavisnosti na referendumu, ojačale akcije svih većih kompanija i fondova, a indeks Moste je ostvario najveći ovogodišnji rast od 6,4 odsto na 566,2254 bodova. Eurofond je predvodio dobitnike, skokom od skoro 34 odsto na rekordnih 570 eura. Vaučer Atlas monta je poskupio 19,5 odsto na 524,5 eura, HLT-a 14,3 odsto na 248, Monete 11,4 odsto na 400,5, MIG-a osam odsto na 469,5, a Trenda 4,6 odsto na 605,5 eura. Akcija Crnogorske komercijalne banke je porasla 9,6 odsto na 560 eura, Jadranskog brodogradilišta 5,7 odsto 9,5, Kombinata aluminijuma 7,8 odsto na 3,5, Željeznica 7,7 odsto na 1,4, Plantaža 7,8 odsto 88, Zetatransa neznatno na 50,09 centi.
Budvanska rivijera je dobila 6,3 odsto, a njena akcija koštala je 12,9 eura, Fabrika elektroda Piva je porasla 12,1 odsto na 2,8, Instituta »Simo Milošević« 3,2 odsto na 80, barske Marine 24,4 odsto na skoro dva eura, Luke Bar 5,7 odsto na 88,87 centi, a Boke 18,8 odsto na 67,99. Pali su samo Rudnik uglja Pljevlja 1,4 odsto na 3,5 eura i Jadran Perast 8,3 odsto na dva eura, kao i sve obveznice stare devizne štednje kojima se trgovalo. Najveći pad od 6,5 odsto zabilježile su obveznice iz 2009. godine na 65,15 centi, a najmanji one iz 2012. godine - 0,1 odsto na 65 centi. Promjena nije bilo kod akcija Solane koje su ostale na 1,2 eura, Autosaobraćaja na 45 centi, Oboda na 9,99 centi, a prodato je i 74 akcije Jadranskog sajma iz Budve po 45,6 eura.
Promet Montenegroberze iznosio je 551,2 eura, a bio je preko 90 odsto veći nego u petak. Indeksi Nex Montenegro berze skočili su danas, nakon osamostaljenja Crne Gore, NEX20 5,5 odsto na 12.278,98 poena, NEXPIF čak 17 odsto na 10.978,63 poena, a više akcija zabilježilo je dvocifreni rast. Dionica tivatskog Primorja uvećala je svoju vrijednost za polovinu na 3,9 eura, Prekookeanske 43 odsto na 1,28, Centrojadrana 30 odsto na 2,34, barske Marine 17 odsto na dva eura, Boke 14 odsto na 68 centi, Budvanske rivijere 13 odsto na 13,42 eura, Solane 12 odsto na 1,19 i Elektroprivrede za kotirane kompanije maksimalnih 10 odsto na 3,83 eura. Bjelasica Rada je ojačala osam odsto na 13 eura, Fabrika elektroda Piva sedam odsto na 2,7, Institut i Luka Bar po šest odsto na 80 eura, odnosno 89,5 centi, Duvanski kombinat pet odsto na 44,51 cent, Jugopetrol i Primorka po četiri odsto na 9,35 i 3,25 eura, Ulcinjska rivijera dva odsto na devet, a Telekom 1,5 odsto na 3,54 eura. Jadran Perast je ostao na 2,5 eura, Korali na 2,7 i Rudnici boksita 3,3, jedina kompanija koja je pala, i to neznatno na 60 eura. (Mina biznis)

Nije na forumu

#45 2006-05-25 15:18:23

Zeks
Član

25.05.2006 - Euforija će splasnuti
Podgorica - Postreferendumska euforija na berzama i vrtoglav rast akcija kao što je to slučaj sa investicionim fondovima u Crnoj Gori ne može trajati dugo i ona će uskoro splasnuti - tvrdi za “Vijesti” Miroslav Jeličić, Splićanin koji godinama već ulaže novac na crnogorskim berzama i svakodnevno uživo prati šta se na njima dešava. - Mislim da će euforija splasnuti u narednih 10-ak dana pogotovo na akcijama fondova, i pretpostavljam na Budvanskoj rivijeri, Elektroprivredi i još nekim akcijama. Sa druge strane, dugoročnim ulaganjem u Crnu Goru mislim da ima prostora za ogromnu zaradu - ocijenio je Jeličić. On je istakao da je naše tržište kapitala “još uvijek plitko” i da se i sa “malo novca” može izazvati euforija na berzi koja cijene hartija značajno povećava. - Proteklih nekoliko dana gledao sam, na primjer, kretanje akcija HTP “Budvanska rivijera” gdje se radilo o veoma malim prometima od par hiljada eura. Dakle, bilo koji fond ili pojedinačni prodavac koji bi pokušao da proda sve akcije koje ima, i investira u neku drugu, vrlo bi teško to uradio. Euforija zbog sprovedenog referenduma ne može dugo trajati. Gledajući vrijednost neto imovine fondova, cijene akcija fondova već sada su najskuplje u regionu - rekao je Jeličić i kao primjer uporedio jučerašnje cijene i diskonte na akcije Eurofonda sa hrvatskih fondovima. Akcijama Eurofonda u ponedjeljak se trgovalo po 600 eura za vaučer, bilježeći rast od 40 odsto u odnosu na petak. Juče se akcijama ovog fonda trgovalo po prosječnih 580 eura za vaučer. Jeličić je istakao da su cijene akcija na berzama u Hrvatskoj skakale prilikom pristupanju pregovorima sa EU ili potpisivanju sporazuma o pridruživanju i saradnji, odnosno, da su se zadržavale na visokom nivou “u tom trenutku i par dana nakon toga”. - Nakon toga kratkoročno cijene bi padale, ali se nije mijenjao trend rasta. Jednostavno dugoročno nije moguće da cijene akcija dnevno rastu po 20 ili 30 odsto. Sprovedeni referendum će dugoročno na vašem tržištu kapitala sigurno dovesti velike igrače, razviće se finansijska industrija i zakoni će se prilagoditi onim u EU. Kada kažem dugoročno mislim na rok od dvije do pet godina u kojem očekujem drastičan rast - tvrdi Jeličić. On smatra da će privatizacija pljevaljskog Rudnika uglja i Termoelektrane uticati i na rast cijena njihovih akcija. - Dugoročno sva preduzeća koja egzistiraju na berzi imaju potencijal, ali se krucijalne stvari moraju rješavati. Sem otvaranja prema EU i valute koju već imate (eliminisan valutni rizik) potrebno je korporativno upravljanje u vašim kompanijama kojim će se u budućnosti bitno podignuti cijene akcija. Za sada toga nema, ni finansijski izvještaji preduzeća nijesu kvalitetni, niti se manjinskim akcionarima daju na uvid. Većina preduzeća još za prošlu godinu nijesu izdali finansijske izvještaje što bitno utiče na raspoloženje ulagača za firme - kazao je Jeličić. On je ocijenio, takođe, da se očigledno u Crnoj Gori završava jedna faza vaučerske privatizacije na tržišta i gledanje na cijenu akcija samo kroz njihovu nominalu.
Izvor: ND Vijesti

Nije na forumu

#46 2006-05-25 15:47:24

Mrvoni
Član

Za očekivati je bilo smirivanje cena.
No, oni koji su na vreme poslušali- bogatiji su za kojih bar 20-tak %.

Naravno- cene se ni u kom slučaju neće vratiti na nivo od ranije, već sada treba očekivati kosolidaciju i naravno loviti kupovinu po dobrim cenama.

Nije na forumu

#47 2006-05-26 20:14:16

Nikolica_1
Najnoviji član

Ja sam 12 % u plusu od referenduma - koji je daljni scenario? Tko je imao novaca od malih investitora je kupio. Što je s velikim investitorima i što ide u daljnju privatizaciju. Ja znam za INSM?!

Poslednje editovanje od Nikolica_1 (2006-05-26 20:27:27)

Nije na forumu

#48 2006-05-27 10:55:03

Zeks
Član

DOBRI POSLOVNI REZULTATI PLJEVALJSKOG RUDNIKA

Zaradili milion

Podgorica(MINA-BUSINESS) - Pljevaljski Rudnik uglja ostvario je prošle godine neto profit od preko milion eura, 7,5 puta veći nego 2004.
O raspodjeli prošlogodišnjeg profita odlučivaće akcionari Rudnika na Skupštini koja će biti održana 19. juna.
Prošlogodišnji prihod kompanije je iznosio oko 29,89 miliona, skoro 16 odsto manje nego 2004.
Rudnik je prošle godine potrošio 7,47 miliona eura za sirovine, troškovi zaposlenih iznosili su 12,12 miliona, a amortizacija preko četiri miliona. Ostali poslovni rashodi iznosili su oko 8,56 miliona eura.
Ukupna aktiva preduzeća iznosi oko 56,78 miliona eura, a kapital i rezerve 12,84 miliona. Rudnik od kupaca potražuje oko 28,19 miliona eura. Njegove dugoročne obaveze iznose oko 30,18 miliona, a kratkoročne 13,76 miliona.

Nije na forumu

#49 2006-05-27 16:47:18

Mrvoni
Član

Nikolica_1 upisano:

Ja sam 12 % u plusu od referenduma - koji je daljni scenario? Tko je imao novaca od malih investitora je kupio. Što je s velikim investitorima i što ide u daljnju privatizaciju. Ja znam za INSM?!

Obrnuli smo jedan krug.
Sada idemo novi.

INSM
MIGF
PLAP...

Nije na forumu

#50 2006-05-27 22:26:36

boriss_com
Član

Evo sta ce se privatizovati u 2006

Prilog 1: Društva koja  će privatizovati putem javnog tendera                               

1.a)    Društva za koja su  javni tenderi u toku                           
br    Društvo            % kapitala za privatizaciju      struktura kapitala za privatizaciju           

Država    Fond PIO    Zavod za zapošljavanje    Fond za razvoj
1    "Rudnik uglja"AD, Pljevlja    68,69%    31,11%    31,1117%    31,1117%           
2    "Termoelektrana Pljevlja"                           
3    Centar za odmor, rekreaciju i liječenje Igalo AD            80,9642%        80,9642%       
4    "Pljevaljska banka" a.d., Pljevlja            78,7247%    56,3812%        17,4436%    4,8999%
5    "Optel" AD, Pljevlja            53,2225%    25,3623%    8,3582%    2,7855%    16,7165%
6    "Montenegro Modern Shoes"AD, Cetinje            75,2160%    55,6447%            19,5713%
7    AD "Polimka", Berane             50,3416%    5,4279%    15,9858%    5,3287%    23,5992%
8    MMK "Standard" AD, Nikšić            61,3431%    31,4343%    18,5529%    6,1843%    5,1716%

1.b)  Društva za koja će se objaviti javni tenderi                                
br    Društvo            % kapitala za privatizaciju      struktura kapitala za privatizaciju           
1    "Lovćen osiguranje", Podgorica    54,3314%    0,5786%    41,0371%    0,5786%    12,1371%    4,0463%    24,2751%
2    HTP "Budvanska rivijera" AD, Budva            58,7334%    41,6353%    12,8236%    4,2745%   
3    Institut "Dr Simo Milošević"AD, Igalo                           
4    UTIP "Crna Gora", Podgorica            51,3577%        26,5447%    8,8478%    15,9652%
5    "Duvanski kombinat" AD, Podgorica            51,1046%        18,4179%    4,3409%    28,3458%
6    "Nikšićka banka" AD, Nikšić            36,1698%    25,4161%        6,8236%    3,9301%
7    "Jadransko brodogradilište" AD, Bijela            62,7090%        22,8449%    7,6132%    32,2509%
8    AD "Jadran", Perast            70,7810%        21,2323%    7,0788%    42,4699%
9    "Montepranzo-Bokaprodukt" AD, Tivat            75,0557%        17,7459%    5,9088%    51,4010%
10    AD Mlin "Muharem Asović",  Nikšić            36,9603%        27,7184%    9,2419%   
11    HTP "Boka" AD, Herceg Novi            59,3211%        27,0784%    9,0261%    23,2166%
12    AD "Crnagoraput", Podgorica            30,9208%        13,4608%    4,4869%    12,9731%
13    HK "Željezara Nikšić" AD, Nikšić            59,2799%    23,6896%    22,0773%    7,3590%    6,1540%
14    "Radvent" AD, Nikšić            48,6134%    19,4271%    18,1047%    6,0349%    5,0467%
15    "Institut crne metalurgije" AD, Nikšić            54,9732%    21,9685%    20,4734%    6,8244%    5,7069%
16    AD "Marina", Bar            51,3440%    18,3953%    12,6664%    4,2222%    16,0601%
17    "Barska plovidba", Bar            51,2323%    18,3953%    12,6664%    4,2221%    15,9485%
18    DOO "Montenegro bonus", Cetinje                              

1.c)  Društva koja će se privatizovati u skladu sa tačkom 1.4. Odluke o planu privatizacije                               
1    "Elektroprivreda Crne Gore"AD, Nikšić            67,6599%    67,6599%           
2    "Plantaže" AD Podgorica            54,2314%    0,2578%    8,8372%    22,2503%    22,8861%
3    "Željeznice Crne Gore" AD, Podgorica            65,7465%    60,1285%    4,2135%    1,4045%   
4    "Luka Bar"AD, Bar            54,0527%    54,0527%           
5    JP "Aerodromi Crne Gore", DOO Podgorica                            
6    "Montenegro airlines", DOO Podgorica

Nije na forumu

Podnožje foruma