Forumi za sve vrste diskusija o privrednim kretanjima u Srbiji i Crnoj Gori i svetu
Niste prijavljeni.
Vlada objavila finansijske mere
20. oktobar 2008. | 00:58 -> 13:43 | Izvor: B92, Tanjug
Vlada Srbije će povećati sumu za osiguranje bankarskih depozita sa sadašnjih 3.000 evra na 50.000 evra, "a ako bude trebalo i do 100.000 evra", izjavio je danas Cvetković.
On je najavio da će vlada, takođe, predložiti ukidanje poreza na kamatu na štednju do kraja 2009. godine, ukidanje poreza na kapitalnu dobit u trgovini hartijama od vrednosti i to do 2012. godine i poreza na prenos apsolutnih prava na hartije od vrednosti.
Reč je o merama za ublažavanje efekata svetske finansijske krize, objasnio je Cvetković na skupu privrednika u Privrednoj komori Srbije.
On je rekao i da će vlada razmotriti da se najavljeno poskupljenje telefonskih impulsa od 100 odsto odloži do 1. januara 2009. godine.
Nije na forumu
Dobra vest, još samo da to vidimo u nekom službenom glasniku pa i da poverujemo.
Tako je prošle godine ona vlada predložila ukidanje KD za period od 3 god. držanja hartija pa od toga ništa nije bilo, ni stiglo do skupštine...
Nije na forumu
Velemajstor upisano:
Dobra vest, još samo da to vidimo u nekom službenom glasniku pa i da poverujemo.
Tako je prošle godine ona vlada predložila ukidanje KD za period od 3 god. držanja hartija pa od toga ništa nije bilo, ni stiglo do skupštine...
da, upravo sam se i sam to upitao: kada će ove mere stupiti na snagu?
Nije na forumu
Da, mora to prvo da stupi na snagu, da ne bude posle, šta da vam radimo što je vaša banka otišla u stečaj kad te mere nisu važile! Ne daj bože!
Mislim da je veoma značajno što su povećali na 50.000eur osiguranje, ali to su trebali da urade ranije, kako uopšte ne bi dolazilo do povlačenje novca. Ali bolje ikad nego nikad.
Javite ako saznate kad stupa na snagu...
Nije na forumu
a sta 2012 ponovo da vrate porez na KD?
Nije na forumu
Čak i ako uskoro stupi na snagu ovo za smanjenje KD, mogu da kažu da važi za akcije stečene od datuma stupanja te uredbe ili šta će već da bude.
Nije na forumu
Možda je glupo pitanje, ali mene su ucili da takvih nema, pa cu pitati - da li tih 50000€ osiguranih depozita ukljucuje i dinarske depozite u protivvrednosti i da li ukljucuje kamatu? Hvala ![]()
Nije na forumu
Oil upisano:
a sta 2012 ponovo da vrate porez na KD?
Vljada skapirali da do pre 2012 sve i da hoce nemaju od koga da naplate kd...
Nije na forumu
@bodyshop
Pitanje je na mestu, ali ne znamo da li će to da ide preko agencije za osiguranje depozita ili kako, da li prvo treba da prođe kroz skupštinu, još uvek ništa ne znamo...
Nije na forumu
Ako premijer izjavi da ce PREDLOZITI UKIDANJEPoreza na KD na stedne uloge i hartije od vrednosti to znaci da MORA da ide na skuostinu. pa tek posle izglasavanja pocinje primena-Nisam siguran da takvi predlozeni zakoni retroaktivno mogu da vaze...
To bi u prevodu znacilo da ulozene devize u nedelji stednje nece podleci pod zakon o ukidanju poreza na deviznu stednju-ako se zakon usvoji recimo tek u decembru-a sva je prilika da ce tako i biti...itd,itd..
Ima tu mnogo zackoljica sa kojima se moze samo bacati prasina u oci uspanicenoj raji da ne povlaci-ili da vrati evrice u banke!
Dakle podizanje garancije drzave sa ulozenih 3000 na 50000 eu JESTE u nadleznosti vlade,ali ovo ostalo NIJE...
Nije na forumu
Pa i ta garancija 3.000 na 50.000 valjda mora da uđe nekako u zakon. E sad kako i kada?
Nije na forumu
Crna_Pahulja upisano:
Pa i ta garancija 3.000 na 50.000 valjda mora da uđe nekako u zakon. E sad kako i kada?
Istine radi ta garancija moze odmah da pocne da vazi-nije potreban poseban zakon vec samo akt vlade posto je to u njenoj nadleznosti...
Zato je bas tako i receno -za to nije nadlezna skupstina. pa se zato odmah i primenjuje na sve uloge..
Nije na forumu
Pa, vlada je morala malo da primiri katastrofičare i odvrati od juriša na banke.
Nego jer neko pomenuo da će u buđzetu biti posebna suma za eventualnu
intervenciju u bankarskom sektoru - malo kopiraju amere po tom pitanju.
Nije na forumu
Vlada ĆE, ĆE, ĆE, ĆE, ĆE ...........
Sporazum o stabilizaciji ĆE, ĆE, ĆE, ĆE, ĆE ..........
Besplatne akcije ĆE, ĆE, ĆE, ĆE, ĆE ...........
Gasni sporazum ĆE, ĆE, ĆE, ĆE, ĆE ...........
Ratko Mladic ĆE, ĆE, ĆE, ĆE, ĆE ..........
Stara Planina ĆE, ĆE, ĆE, ĆE, ĆE ..........
Mostovi ĆE, ĆE, ĆE, ĆE, ĆE ..........
Zaobilaznica ĆE, ĆE, ĆE, ĆE, ĆE ..........
SRBIJA ĆE, ĆE, ĆE, ĆE, ĆE ...........
DO 2009, 2012, 2015, 2020, 2021, 2222. 3869. god ...............
ĆE, ĆE, ĆE, ĆE, ĆE .....................
![]()
Poslednje editovanje od ALHEMICAR 07 (2008-10-20 21:50:49)
Nije na forumu
sone upisano:
Nisam siguran da takvi predlozeni zakoni retroaktivno mogu da vaze... To bi u prevodu znacilo da ulozene devize u nedelji stednje nece podleci pod zakon o ukidanju poreza na deviznu stednju-ako se zakon usvoji recimo tek u decembru-a sva je prilika da ce tako i biti...itd,itd...
Onda ukidanje poreza na kapitalnu dobit i poreza na prenos apsolutnih prava (tom logikom) nece vaziti ni za akcije koje su stecene pre stupanja ovih izmena na snagu. Ako tako bude onda efekat koji zele da postignu nece biti tako brz kao sto bi mogao biti.
Logicki, meni bi bilo OK da kad izmene zakonske propise i oni pocnu da vaze, i ti odes da predas poresku prijavu (ako uopste bude trebalo i ako uopste ima zarade) za akcije koje si stekao pre stupanja novih zakonskih propisa na snagu onda ne treba nista da platis jer obaveza prema drzavi se stvara u vreme posle zakonskih promena, tj. u vreme prodaje. Tad predajes poresku prijavu i tad ti PU moze dati bilo kakvo resenje.
Sto se tice, poreza na prenos apsolutnih prava njega odmah skidaju posle prodaje akcija i tu, cini mi se, nova zakonska resenja mogu da se primenjuju samo na sve prodaje HoV posle odredjenog datuma, tj. stupanja novih zakonskih propisa na snagu.
Mene mnogo, pored ovih novih resenja, interesuje da skontam kako im na pamet pade bas 2012. godina ali u svakom slucaju podsticaj je vise nego dobrodosao, ali mozda malo zakasnio.
Nije na forumu
@sone
Gde piše da je to u nadležnosti vlade? Koliko ja vidim još nema ništa na sajtu agencije za osiguranje depozita.
Nije na forumu
Da li neko mozda zna da li cemo poreza na kapitalnu dobit biti oslobodjeni i mi koji smo kupolvali i kupujemo akcije pre donosenja ovih odluka, a koje cemo prodati nakon njihovog donosenja?
Nije na forumu
gorca@
Ja sam komentarisao posledice izmene zakona na deviznu stednju..
I napomenuo sam da nisam siguran da to moze retroaktivno da se primenjuje-ali ne kazem da nece.ne poznajem toliko zakonske propise-stavise ako to zakon dozvoljava to bi radi svrsishodnosti bilo preko neophodno ...kako za HOV.tako i za stekere po bankama ![]()
crna pahulja@
Malo strpljena...to jeste u nadleznosti vlade i bice na sajtu uskoro.
Poslednje editovanje od sone (2008-10-20 22:33:26)
Nije na forumu
dragan upisano:
Pa, vlada je morala malo da primiri katastrofičare i odvrati od juriša na banke.
Nego jer neko pomenuo da će u buđzetu biti posebna suma za eventualnu
intervenciju u bankarskom sektoru - malo kopiraju amere po tom pitanju.
gde si ovo cuo? ![]()
pa nase banke nemaju gubitke kao investicione banke na zapadu pa da im treba intervencija
mada je cinjenica da ce u buducnosti biti sve manje posla za banke i da verovatno nece sve preziveti. Ali ne verujem da ce propasti vec da ce doci do ukrupnjavanja
Poslednje editovanje od micki (2008-10-21 09:38:31)
Nije na forumu
micki upisano:
gde si ovo cuo?
.... pa nase banke nemaju gubitke ...
Čuo od Premijera koji je pričo na TV-u, a
nije ni on spominjao da banke sada imaju gubitke.
Nije na forumu
premijer to izjavio?
ne znam im plan odakle misle da garantuju ovaj iznos od 50k stednje po racunu, moguce da je na to mislio. Ali to nema veze sa Ameriskim intervencijama kao sto si napisao
Nije na forumu
Tacno je da je receno da ce u budzetu za 2009 god biti i stavka za intervenciju za moguce saniranje finansijskog sektora
Nije na forumu
ima se moze se ![]()
Nije na forumu
sone upisano:
crna pahulja@
Malo strpljena...to jeste u nadleznosti vlade i bice na sajtu uskoro.
Ovi pišu da to ipak mora u naš efikasni parlament...
http://www.b92.net//biz/vesti/srbija.ph … _id=324630
Nije na forumu
Naravno da mora u parlament. Ne može zakonska obaveza da se ukida ili anulira nekim aktom nižim od zakona.
Nije na forumu
Pa sad kad nas parlament odbije ko americki pa onda dodje predsednik da kleci ispred Slavice i da moli al ova jok, nepokolebljiva, kaze moze al Mira i mali.
Nije na forumu
Jelašić: Banke su likvidne
22. oktobar 2008. | 12:36 | Izvor: Tanjug
Beograd -- Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić kaže da je obezbeđeno dovoljno sredstava za likvidnost banaka.
Građani mogu da budu sigurni za svoju štenju i da će uvek moći da dobiju nazad svoj novac, rekao je guverner i dodao da to Centralnu banku mnogo košta i možda će loše uticati na njen ukupni bilans poslovanja.
On je na tribini održanoj u NBS rekao da je povećano osiguranje štednje sa 3.000 na 50.000 evra zadovoljavajuće, jer od ukupno 6.305.260 štediša njih 6.291.521 ima štednju do 50.000, a samo 13.744, odnosno jedan odsto, više od toga.
Državni sekretar u Ministarstvu finansija Slobodan Ilić je rekao da su u toku analize kako bi se sagledala mogućnost da se osiguranje depozita proširi i na preduzetnike i mala i srednja preduzeća.
Ilić je najavio da će od nove godine biti ukinuti porezi na kamate od devizne štednje, a zakoni o tome biće donet posle rebalansa budžeta.
Nije na forumu
znači, tek od nove godine ukida se porez na deviznu štednju. sledstveno, sve devize koje se deponuju u banke u nedelji štednje biće, naravno, regularno oporezovane sa tih omraženih 20%. šta reći, lepo su to smislili vlada Srbije i ministarstvo finansija i bankarski kartel.
Poslednje editovanje od henk (2008-10-22 13:01:02)
Nije na forumu
Po meni ako datum isteka depozita tj. prihoda od kapitala tj.kamate po ugovoru pada u 2009 ne bi trebalo da se oprezuje, bez obzira sto je kamata generisana i za dane iz 2008. Prihod nastaje u monemtu roka isplate (JER MOGAO SE DEPOZIT POVUCI I KAMTE NEBI BILO) i nakon ispunjenja ugovorenog vremena.
Nije na forumu
Ako je tako da tek od NG vazi ukidanje poreza za stednju, da li se vise isplati da se oroci sada na tipa 3 meseca pa nek ti skinu 20% pa onda od tamo kraja januara da orocis ( jeste da nece biti kamate ko u nedelji stednje ) na god. dana i onda bi trebalo da ti nekih 11 meseci ( feb-dec 2009) ne obracunavaju porez a od 2010 i tvojih jos skoro mesec dana do isteka orocenja racunaju porez za tih mesec dana u 2010 god...Ima li neko pravno potkovan da malo razjasni kako bi se obracunavao porez u ovoj situaciji i da se spremimo za nedelju stednje i najbolju strategiju spremimo ?
Nije na forumu
Predlog vlade je da kamata ostvarena do 1.1.2009. podleže operezivanju, a posle ne podleže.
Nije na forumu
Ilić: Od Nove godine bez poreza na deviznu štednju
22. oktobar 2008. | 13:03
BEOGRAD - Od Nove godine biće ukinuti porezi na kamate od devizne štednje, a zakoni o tome biće donet posle rebalansa budžeta, najavio je danas državni sekretar u Ministarstvu finansija Slobodan Ilić.
On je u debati za "okruglim stolom" u Narodnoj banci Srbije o tome kako povećati štednju u uslovima globalne krize rekao da će i postojeći oročeni depoziti koji prelaze u narednu godinu biti oslobođeni samo poreza za mesece od Nove godine.
Prisutni bankari se nisu složili sa ovim, jer su ukazali da se porez na kamatu obračunava u trenutku sticanja prihoda, a ako se on ostvaruje u narednoj godini, onda je neodrživo oporezivanje u ovoj godini.
Ilić je istakao da tako nešto mora da bude, jer zbog rebalansa budžeta država računa i na prihode od poreza do kraja godine.
Nije na forumu
Ove mere su čudo.Ni sami bankari koji su učestvovali na tribini sa guvernerom,nisu sigurni za koji period važi oslobađanje poreza.
Nije na forumu
Izvor:EMportal/Kako povećati štednju u sred krize
"Teško je proceniti dokle će trajati negativna dešavanja na međunarodnom finansijskom tržištu , a sve zavisi od mera koje preduzimaju evropske zemlje, ali je važno da se ta ktiza ne odrazi na realni sktor, kaže Ilić. Mere Vlade pokazale su rešenost da se sačuvaju poverenje građana u banke i stabilnost ekonomije, rekao je Ilić i podsetio da je Vlada organizovala sastanke na kojima je raspravljano o globalnoj ekonomskoj krizi i situaciji u Srbiji.
On je rekao da je NBS doneo značajne mere, a istakao je ukidanje poreza na kapitalnu dobit kako bi građani bili stimulisani da ulažu u hartije od vrednosti. Prvog januara naredne godine počinje da važi zakon koji se odnosi na ukidanje poreza na štednju, ali će taj zakon važiti samo za pologe posle 1. januara, a ne retroaktivno, na pologe pre tog datuma".
Hteo sam da uložim sredstva u nedelji štednje,pa mi je ova zadnja rečenica nešto sumljiva.
Nije na forumu
Tako izjavi čovek (državni sekretar u min.finansija), lepo nam je rekao, da ne bude zabune. Sad imamo 3 izbora:
1. nosi pare kući
2. nosi pare kući pa se vrati posle 1.januara da oročiš
3. ostavi na štednji po viđenju pa čekaj 1.januar da oročiš
Sada su banke na muci, prvo da objasne klijentima šta je šta pa onda da se dovijaju tako što će dati bolju kamatu po viđenju do 31.dec. da ovi ne bi odlazili...luda kuća.
Nije na forumu
http://www.biznisnovine.com
Bankari u rebusu pred Nedelju štednje
"Upravo ta najava o ukidanju poreza na štednju izazvala trenutno je goruća tema za bankare. Naime, izgleda da dobru ideju u Ministarstvu finansija nisu tehnički osmislili, jer su bankari ukazali da nije moguće da se na nekoliko meseci oročene štednje plati porez, a na drugi deo oročenja ne. Bankari su u nedoumici da li će depoziti koji su položeni pre Nove godine, a koji dospevaju novembra 2009, biti oslobođeni poreza ili će to važiti samo za depozite položene u sledećoj godini. Bankari su upozorili da bi drugo rešenje bilo opasno za banke, jer bi građani sada podigli svoju štednju i sačekali januar, kako bi izbegli plaćanje poreza".
Mislim da je za banke nedelja štednje Dan D,zato što dospeva ogromna količina depozita iz prošle godine.Ovo igranje sa porezima od strane državnih činovnika,mislim da bankama može da nanese samo štetu.
A tako sam se ponadao.....10% na kamatu+oslobađanje poreza.....bila bi to lepa parica.
Nije na forumu
Ja mislim da je mozda sada momenat za inicijative Economy Foruma
- da se napravi peticija sa zahtevom za uvrstavanje NETINGA u ove mere - odosno u ne znam da li u zakon o HOV, koji ce se razmatrati za 15tak dana, ili u neke odluke Berze ili CRHOVa.... jer bez toga - tesko ce se razvitin nase trziste kapitala... ali mozda im to i nije cilj???? (jer ne vidim da se na konferenciji berze, silnim sastancima, ili na drugim mestima za to neko zalagao, a svakodnevno pljuste kojkakve izjave tzv strucnjaka i dusebrznika, kao i razne tv emisije na tu temu - a niko da pomene taj nonsens)...
Meni se cini da je ovo jedan od stubova koji nedostaje, da bi se pospesila likvidnost i atraktivnost posrnulog Belexa... a ako se propusti ovaj momenat, ostace to veliki nedostatak koji ce se tesko uskoro staviti na dnevni red (a ako hocemo da stranci ozbijnije razmatraju nase trziste za ulaganje, onda im moramo stvoriti povoljan ambijent - a ova mera nasu drzavu pri tom nece kostati skoro nista - vec upravo suprotno, samo ce se na njoj zaraditi na duzi rok privlacenjem stranog i domaceg kaptala)
Nastavak diskusije prebačen je na Edukacija » prodaja kupljene akcije sledeceg dana? *** Mod. Em.
Poslednje editovanje od Dinkic (2008-10-23 12:51:25)
Nije na forumu
Ljudi imam jedno ozbiljni pitanje i treba mi odgovor sto pre. Kako ce se primenjivati ovaj novi zakon o ukidanju poreza na štednju u evrima. Da li npr ako sad oročim a isplata mi je posle nove godine ne plaćam uopšte porez? Ili plaćam porez u punom iznosu? Koj datum je merodavan kod obračune poreza, onaj kad sam oročio ili kada ističe oročenje?
Nije na forumu
Pa bilo je objasnjenje od onog ispeglanog Ilica da to vazi od 01.01.2009. Meni malo konfuzno al covek bio precizan na konferenciji za stampu.
Nije na forumu
Crna_Pahulja upisano:
Ljudi imam jedno ozbiljni pitanje i treba mi odgovor sto pre. Kako ce se primenjivati ovaj novi zakon o ukidanju poreza na štednju u evrima. Da li npr ako sad oročim a isplata mi je posle nove godine ne plaćam uopšte porez? Ili plaćam porez u punom iznosu? Koj datum je merodavan kod obračune poreza, onaj kad sam oročio ili kada ističe oročenje?
http://www.vesti.rs/izvor/Porez-na-sted … -2008.html
Edit:
Sve mere mora da usvoji skupstina i tek onda pocinju da se primenjuju.
Poslednje editovanje od dejansss (2008-10-26 23:39:22)
Nije na forumu
http://www.emportal.co.yu/emplus/pogledi/67122.html
"Još se razmatra da li će se porez na prihode od kamate na devizne uloge ukinuti odmah ili od 1. januara 2009."
"Ilić je prihvatio sugestije banakara i poručio im da će Vlada uskoro razmotriti sve opcije i na vreme obavestiti banke kad će zvanično biti ukinut porez na prihode od kamata na deviznu štednju."
Ove dve račenice ipak ulivaju kakvu takvu nadu da će oročeni depoziti u nedelji štednje biti oslobođeni poreza.
Nije na forumu
Pa niko ne sme od strane NBS ni da pomisli da objavi podatke o dosadasnjim povucenim ulozima, a pogotovo niko ne zna sta ce se desiti u naredne dve nedelje kada isteknu proslogodisnja orocavanja- a takvih je depozita ubedljivo najvise!
Da li su ove mere vlade dovoljne da se nadvlada prpa -videcemo ali mislim da je sve sracunato kao efekat upravo na narednih 20-ak dana.
A koliko je Vlastima stalo do poreza od 20% na milijardu devizne stednje (izracunajte sami, imate digitron), vidi se i po ovom ziheraskom odnosu prema gradjanima-Ako ne bude velikih povlacenja, zakon ce ici verovatno tek od nove god.ili ga nece UOPSTE ni biti ako se medjunarodna kriza kolko-tolko dovede u red!
Crna Pahulja@
Pa razmisli malo sta taj Ilic govori..da li ta odluka moze da se primenjuje retroaktivno ili ne?
Ja ne znam toliko zakon, ali sam taj njegov odgovor je i odgovor na sve...U ovakvo neizvesnoj situaciji on(vlada) balansira po ziletu da bi samo dobio na vremenu...
Poslednje editovanje od sone (2008-10-27 21:14:40)
Nije na forumu
Госп.Спасеновићу, ако модератори немају ништа против врло радо би наставио сучељавање мишљења. Слажем се да је ово корисно првенствено нама двојици. Такође се слажем да испада да ви нагињете више БДД-има, а ја банкама.... бар за ову тему "депозитари хартија и новца" о којој разговарамо.
Депозитар хартија није само депозитар који води хартије у своје име, а за рачун клијента, већ и у име и за рачун клијента. Дефиниција депозитара вам је у старту погрешна и то можете проверити у свим регулативима и нашим и страним. Рекох да ниједан власник без свог депозитара не може обавити ништа са својим хартијама. Дакле, депозитари евидентирају, администрирају и прекњижавају хартије за власнике, јер није исправно да постоје САМО рачуни који се воде у име БДД, а за рачун власника, како мислите да је исправно.
Да ли вам значи смета неповерење БДД-а према берзи и ЦРХОВ-у у погледу информација које имају након трговања??
ЦРХОВ и не треба да зна ко је иза Хипо кастоди 4. То зна Хипо банка у складу са чл.181 и 183 Закона о тржишту хов. То се зове збирни кастоди рачун, који се води у име те кастоди банке, а за рачун других власника. Али мислим да сте побркали лончиће кад поредите ову врсту рачуна са оним што заступате.
Што се тиче Рачуна управљања, рачун хартија и рачун новца, према Правилима ЦРХОВ, се води на имену власника, са којим УПРАВЉА БДД. Тачније, налоге куповине и продаје, потписује портфолио менаџер у оквиру БДД-а, а не клијент. Има пар БДД-а који имају запослена лица са лиценцом, а да ли је користе, то не знам.
Навели сте да брокерска кућа треба води хартије за своје клијенте, као и да брокерска кућа треба да буде депозитар новца, односно да као банка уплаћује или прима средства на свој обрачунски рачун у ЦРХОВ, а кажете да ЦРХОВ треба да и даље ради салдирање?!
Прво морате да разумете "шта је то салдирање". То није збирни пренос новца или хартија.
ЦРХОВ обавља у том случају, салдирање по бруто принципу, прекњижи укупан број хартија са или на рачун хартија који се води у име БДД, такође и за новац, као што сада раде банке.
Салдирање ХАРТИЈА И НОВЦА ПО ВЛАСНИКУ, након тога, би обављао БДД. Запамтите ово је јако битно да би сте све остало схватили.
САМО БДД У ТОМ СЛУЧАЈУ ЗНА КОЈЕМ ВЛАСНИКУ КОЛИКО ТРЕБА ДА ПРИПИШЕ ИЛИ ОДУЗМЕ ХАРТИЈА ИЛИ ДА АНАЛИТИЧКИ ЗАДУЖИ ИЛИ ОДОБРИ НОВАЦ СВАКОМ ПОЈЕДИНАЧНОМ КЛИЈЕНТУ. Ово за новац БДД води само у својим књигама, док банка види само једну укупну суму на рачуну БДД-а.
Да ли се сада разумемо? Да ли сте спремни да ви као инвеститор препустите БДД-у да раскњижава хартијске и новчане трансакције, а да ни тренутак не помислите, хоће ли то добро или благовремено урадити? Да не мислите да ће то моћи брже и боље од банке? Банке ипак моју бољу ИТ подршку и јаче софтвере.
Ако само БДД води аналитику стања новца по власницима, а банка види само 1 укупну суму на новчаном рачуну БДД-а, будите убеђени, а имам и усмену потврду од ХР брокера да је нормална ствар тада краткорочно одобравати маргину неким својим "посебним" клијентима, без њиховог новчаног покрића, користећи туђ новац "неактивних" инвеститора у том тренутку, који се налазе на том 1 збирном новчаном рачуну БДД-а свих клијената. Након брзе зараде, нелегално позајмљени новац се врати назад.
Да ли знате како се у Хрватској ради упаривање реализованих трансакција, јер они користе сличан принцип за који се залажете? Да ли ми имамо ово уношење упаривања трансакција?
Или код депоновања где њихов СДА данима сабира пристигле коверте са налозима власника оверених код нотара након чега СДА ручно прекњижава хартије на депо рачун понуђача? Да ли знате колико у Хрватској свака мало озбиљнија БДД има запослених у бек офису, јер раде раскњижавање по власницима и хартије и новац и повраћај новца на њихове текуће рачуне, тј. све оне послове које мислите да треба БДД да ради?
Да се вратимо на наше тржиште. Ни банка не уплаћује новац ЦРХОВ-у за сваког клијента, већ клириншки доплаћује или чека уплате збирно за све клијенте, тако да нема говора о неким мањим трошковима за БДД, како сте навели.
Ево и да докажем шта поскупљује:
Када БДД жели да врати новац клијенту на његов текући рачун, то једино може користећи платни промет банке код које има рачун. Дакле, настаје трансакциони трошак за БДД који лако може да превали на клијента. Настаје и већи број запослених у бек офисима БДД-а, што значи наплата провизије за раскњижавање хартија и новца по власницима које обавља тада БДД уместо банке. Да не спомињем трошкове новог софтвера за БДД.
То је провизија која се не може избећи, а питање је само ко ће је наплаћивати, БДД или банка. Даље, уплата новца на рачун брокера, иде кроз платни промет такође, што значи, нови трошак за клијента, јер је БДД правно лице и платни промет није бесплатан. Ако је рачун брокера у једној банци, а текући рачун клијента у другој, трансакција је још скупља, јер није обављена у оквиру исте банке. То се односи и на БДД када ради повраћај новца назад клијенту.
Како БДД евидентира уплате нерезидената? А исплате на ино рачун? А откуп девиза? А Прање новца?
Нерезидент -> БДД -> Банка, уместо Нерезидент -> Банка. Где су нерезиденти ту је и НБС са извештајима.
Мени ово све не делује ово као појефтињење трошкова и убрзање процеса трговања, а вама?
Закључак: не заборавите да се рачун новца БДД-а налази у банци и свака карика тј.нови учесник између клијента и банке поскупљује и компликује процедуру. Као у трговини, "друга рука".
Значи немогуће је да избаците банку из банке, али можете закомпликовати и себи и другима живот убацујући БДД тамо где му није место.
Шта значи "развијено тржиште" за вас? Ми морамо прво постати једно такво тржиште, прво са регулативном и тржишним материјалом, а није довољно направити само копи-пејст њихових правила у начину трговања и мислити решили смо све.
Не можете гуму од џипа ставити уместо једног точка на стојадину и мислити како ће сада наш ауто бити сигурнији за вожњу у кривини.
Што се тиче нетинга новца, тј. куповина од продаје истог дана, а пошто сте погодили и банку која то ради (не знам да то раде и други), мени су тамо рекли да је то све ствар брокера да пази да продаја са накнадама, покрива куповину са накнадама. Банка неће одбити ову трансакцију ако продаја покрива куповину, али је не може претходно покрити Потврдом брокеру пре трговања, јер "не види" тј. нема закључнице до поподне шта је брокер реализовао. Дакле, није савршено, али је ипак на брокеру.
Пошто сам хтео и ово да проверим, јер верујем више делима, него речима, то сам са својим брокером неколико пута и урадио.
Дакле, нетинг новца истог дана такође постоји и иде.... То што ради једна или две банке, то није проблем тржишта, већ осталих банака.
Није довољно само прописати неке услове за БДД да би они могли радити банкарски посао за који нису оспособљени.
То је ризичан и непотребан хируршки захват на пацијенту који је здрав.
Да заиста "имам проблем да брокерске куће контролишу милионе клијената, а не банке", јер банке за разлику од БДД-а имају тзв. адекватност капитала изражено у више десетина милиона еура, а које контролише НБС у погледу ликвидности и солвентности. Ко контролише БДД са фиктивним улозима од 50-300 хиљ.еура? Обратите пажњу на реч "фиктивно"! Комисија? Нећемо се тако грубо шалити.
Банке не контролишу БДД-е у пуном смислу, наравно, већ кроз проверу покрића трансакција тих заједничких клијената. Банке контролишу да ли БДД клијенти заиста имају довољно средстава за покриће налога куповине. Да тога нема, БДД би користио туђ новац других клијената, преко тог 1 збирног новчаног рачуна БДД-а, јер само они знају колико ко има, кроз вођење аналитике, као што сам већ неколико пута навео, као папагај.
И на крају, али не најмање важно, напротив. Онај Хипо кастоди 4 не сме и не може да води имовину на рачуну БДД-а, већ искључиво код кастоди банке.
БДД НЕ СМЕ да зна колико се укупно новаца или хартија налази на 1 таквом збирном рачуну који користи више клијената, јер то нису сви БДД-ови клијенти, већ само један или пар њих.
Мислите о томе.
И даље мислим да БДД треба да ради са хартијама, а не са новцем, да се фокусира на свој посао, а то су трговање, анализе, корпоративне радње....
Не мислим ни да сам вас убедио у супротно, али ми је довољно ако сте интимно бар мало почели да размишљате на другачији начин о теми коју сте започели, јер вам је неко претходно сервирао "упаковану причу" без голих чињеница и ситуација у пракси и како би ружан сан и сви брокерски проблеми нестали, када би брокери мало радили и банкарске послове.
ЗА ПОЧЕТАК ВЛАДИНЕ МЕРЕ СУ ДОБРЕ, АЛИ НЕДОВОЉНЕ. ГЛАВНИ ПРОБЛЕМИ СУ ИПАК НЕПОСТОЈАЊЕ АДЕКВАТНЕ РЕГУЛАТИВЕ КОЈА АФИРМИШЕ ТРЖИШТЕ КАПИТАЛА И КВАЛИТЕТНОГ ТРЖИШНОГ МАТЕРИЈАЛА, а не ко је депозитар и где је новац.
Pošto se tema razvila unutar teme, sve vezane postove sam prebacio na najsličniju temu - nastavite na Edukacija » prodaja kupljene akcije sledeceg dana? pa ću posle pobrisati postove odavde *** Mod. Em.
Nije na forumu
Prvo, Srbija nije preterano zavisna od izvoza sirovina. To znači da će, zbog pada cene sirovina na svetskom tržištu, proći sa manje oscilacija nego neke od država koje su joj na našoj listi konkurenti. Drugo, postizanje privrednog rasta od četiri odsto u vreme recesije je impresivan rezultat, po svim standardima. Nemali broj zemalja bi bio presrećan kada bi ostvario takvu stopu privrednog rasta. Svima nama predstoje burna vremena ali su zemlje kao što je Srbija, koje čak i uslovima recesije mogu da ostvare zavidnu stopu privredog rasta, u relativno povoljnom položaju", smatra Paterson.
Ceo clanak na: www.bbc.co.uk/serbian/news/2008/10/0810 … _eco.shtml
Nije na forumu
Nazalost mnogi sa ponosom isticu zacrtanu stopu privrednog rasta od 4% u ovoj sveopstoj recesiji...Ako uopste bude 4%...
A to je po meni samo dokaz koliko smo izolovani, i izopsteni iz svetskih privrednih kretanja do sada bili...pa nam sada ovo dodje kao satisfakcija
Cu razlike drasticne...
27%nezaposlenih
1/3 stanovnistva starijih od 60g.
Super
Poslednje editovanje od sone (2008-11-02 01:23:00)
Nije na forumu

maberto upisano:
U ovakvoj krizi predlazu se tri mere u svim pametnim drzavama sveta:
- smanjenje javne potrosnje
Vlade Srbije je preduzela sledece mere za ublažavanje efekata svetske finansijske krize
Predloženim rebalansom predviđeno je da deficit bude 45,7 milijardi dinara, ukupni prihodi 650,17 milijardi dinara i rashodi 695,95 milijardi dinara.
Nije na forumu
Ljudi moji kad neko pogled ovaj budzet pa da se smrzne. Pa nasa drzva kosta 2,2 milijarde evra godisnje. Ta organizacija kao mutant izjede sve zivo. Pa kako i da ne propadamo. Od 2000.godine naovamo dzavana administracija uvecana sa 8.000 na 28.000 cinovnika. Blagi Boze, pa jel moguce? 3,5 puta ili za 250%? Lepo meni kaze jedna devojka koja radi u nekoj Agenciji za prostorno planiranje ili tako nesto: da mi verujes na rec, po ceo dan ne radimo nista. Plata 800 evra.
Tek cemo mi da se pusimo. I ja sam mislio, ma nije sve tako crno. Ma vraga nije. Ova vlada je izgubljena u svemiru, dok joj jave da je cunami pred vratima, ona ce i dalje da spava. Doneli su nekakve mere, koje ce da primene, pardon izglasaju u februaru sledece godine. Pitaj Boga sta je tim ljudima u glavi. Umesto da su uveli pemanentno stanje pracenja stanja i donosenja mera, i sad vec sto kaze Ceda analize ucinjenog, oni i dalje razmisljaju sta bi trebali da urade i da li bi uopste bilo sta trebali da urade. Ne mogu vis eda se nerviram em sam povredio nogu, em moram da gledam ovu katastrofu, em...
Nije na forumu
Evo jednu meru su najavili ![]()
http://www.rtvpink.com/vesti/vest.php?id=19144
Škundrić: Struja skuplja početkom 2009
Škundrić nije mogao da precizira za koliko će struja poskupeti, dodajući da prvo treba da se uradi jedna kompletna analiza kako će se poskupljenje odrziti na građane i na privredu. On je dodao da ukoliko bi se EPS u ovom trenutku privatizovao, cena
struje u Srbiji porasla bi za oko 40 odsto, kako bi se dostigla tržišni nivo.
EDIT: dal ce korigovati cenu res pecenog bifteka sad u skupstini ? ![]()
Poslednje editovanje od sasadjak (2008-11-02 16:40:25)
Nije na forumu
Da, ova projekcija budžeta je katastrofalna, pa moj pokojni deda bi sa mastiljavom olovkom na parčetu papira bolje to isplanirao!
U situaciji kada se globalna privreda usporava, cele države se tumbaju i pregrupišu a svi zajedno najavljuju recesiju ovi naši projektuju povećanje ukupnih prihoda!
Ajd da razumem povećanje poreskih prihoda i akciza, to će nas da ošašolje kroz struju, gorivo, telefoniju, hranu itd...ama odakle im mašta da projektuju povećanje dobiti preduzeća, dohodak građana, pdv, carinu...
A tek rashodi, umesto da se steže kaiš a ono obrnuto. Biće ovde kuku i lele, što reče Belka sreća je što će sve da se ogoli već u sledećoj godini, bar da skratimo muke.
Nije na forumu