Forumi za sve vrste diskusija o privrednim kretanjima u Srbiji i Crnoj Gori i svetu
Niste prijavljeni.
Pogubna politika novoizabranje vlade Srbije počinje da daje prve rezultate. Nova vlada će nastaviti sa svojom antiruskom politikom, a to će nam se svima obiti o glavu strahovitom silinom. Zbog potpunog odsustva svesti o realnom stanju svetske ekonomije i odnosa snaga na relaciji zapad-Rusija, novoizabrana vlada će bukvalno unakaziti ionako unakaženu srpsku ekonomiju.
Već od prvog radnog dana novog ministra ekonomije, Mlađan Dinkić je odredio smer kretanja srpske privrede. U svom prvom govoru on nastavlja da prodaje maglu i govori o nekim “pregovorima sa Rusima” kako bi se povećala cena za prodaju NIS-a. Naravno, svima je jasno da od toga nema ništa i da rezultat takvog načina obraćanja Rusima ne može doneti ništa dobro Srbiji.
Da se ne radi o fikciji ili politikanstvu kada Dinkića pominjem kao čoveka koji će uništiti Srbiju, mogu navesti reči Danijela Cvejtičanina: «Bio sam prisutan kad se Dinkić zaklinjao na Kopaoniku da će srušiti energetski sporazum s Rusima.»
http://www.kurir-info.rs/clanak/vesti/k … terao-ruse
Kao prva posledica pogubne politike koju vodi Dinkić, imamo odustajanje Aeroflota od kupovine JAT-a. Ukoliko odustanu i Indijci – onda će naš avioprevoznik propasti ili će ga kupiti neka evropska avio kompanija sa namerom da ga uništi. Kupovina tržišta bez namere ulaganje u JAT.
Ovo je samo prvi ruski odgovor na politiku novoformiranje vlade. Sledeći korak bi mogao biti – odustajanje od kupovine NIS-a, a ukoliko srpska vlada nastavi sa antiruskom politikom – biće raskinut i gasni aranžman.
Svaki dan na vlasti ove srpske frankeštajn vlade biće izgubljen dan za Srbiju.
Nije na forumu
Kurir uvek plasira tacne informacije i ozbiljan je srpski list ,nema sta!!!!
Nije na forumu
moschino_1969 upisano:
Kurir uvek plasira tacne informacije i ozbiljan je srpski list ,nema sta!!!!
Nije bitan Kurir, bitno je to što vlada vodi antirusku politiku. Dokaz za to je i neučestvovanje Gasproma na tenderu za kupovinu 240.000 tona nafte.
http://www.glas-javnosti.co.yu/clanak/g … enderu-nis
Umesto direktne nabavke opet se radi preko tragovaca.
Da li imaš odgovor na pitanje: zašto Gasprom nije učestvovao na tenderu kompanije koja treba da postane njihova kompanija?
Nije na forumu
Mozda postoje pregovori sa OMV ,demokrate vucu na jednu stranu a dss i radikali su vukli na drugu stranu .
Nije na forumu
Kakvi pregovori sa OMV-om kada je potpisan međudržavni sporazum sa Rusijom? Ili hoćeš da kažeš da će nova vlada poništiti međudržavni sporazum? Ako je to tako, šta je onda loše preneo Kurir?
Činjenica je da vlada vodi antirusku politiku, a cena te politike biće paprena. Uskoro ćemo se češati i tamo gde nas ne svrbi. Kada budemo plaćali naftu po 3 evra po litru - onda ćemo se valjda uozbiljiti...ali biće prekasno.
Nije na forumu
Vito ,ta cena nafte je nemoguca u skorije vreme ,u Americi je vec pad od 5% u potrosnji nafte,vecina svetske populacije ce pribegavati jeftinijim voznim sredstvima sto ce povecati zalihe i time ce cena padati jer ponuda ce biti veca.A sto se RUSA tice njima slabo verujem jos kad smo bili napadnuti od strane zlocinacke NATO kad su Hrvati IMali S300 u svom arsenalu a nas su przili po zemlji.Ruskom narodu svaka cast ali rukovodstvu Rusije ne bih NIS davao za tu sicu koliko god sam za nikog na nasoj politickoj sceni ,Dinkic je u pravu.
Nije na forumu
Lako cemo mi za NIS mene brine sad kad krenu rasprodavati sve zivo po bagateli.
Berza se od toga dugo nece oporaviti a i ono malo postenih investitora ce pobeci.
Nadam se samo da nece krenuti privatnicima traziti dlaku u jajetu i naplacivati nebulozne kazne od par stotina hiljada dinara za glupost.
Ja sam vec bio zrtva prosle nedelje.
Umesto da mi pomauzu oni ubijaju svaku zelju za radom u ovim ni malo lakim vremenima.
Rezultat: gasim firmu i dajem im 7 porodica na izdrzavanje (socijalistima naravno oni su svemoguci)
Ja cu se snaci a oni neka brinu o njima.
Vidim i neobicne aktivnosti saobracajne policije.
Stoje na svakom uglu.
Nadam se da je zbog sigurnosti u saobracaju a ne zbog naplacivanja kazni.
EDIT: NIS za 400 mil je stvarno poklon. Na tu cenu ako ga damo samo dugorocno mozemo nadoknaditi razliku a sadasnjoj vladi trebaju pare za juce.... Dace oni to i Al Kaidi samo ako ponudi vise
Poslednje editovanje od sasadjak (2008-07-16 18:35:25)
Nije na forumu
@sasadjk
Neznam da li je tebi poznato ali je cinjenica da se ovde neradi samo o klasicnoj prodaji naftne kompanije nego je u pitanju medjudrzavni energetski sporazum sa Rusijom u kojem je Srbiji zagarantovano da ce dobiti 900 mil evra za 51% udela u NIS-u.
Procena ukupne vrednosti NIS-a prema pojedinim analiticarima je oko 2 milijardi evra.
Ako jos uracunamo transitni naftovod,godisnji prihodi od transita od 200 miliona evra i sigurno energetsko snabdevanje koje ce nas ciniti nezavisnijim od zapada onda je vise nego jasno zasto NIS MORA da ode Rusima.Ukoliko Dinkic zahebe ovaj dil morace obavezno njednog dana zavrsiti u corku.
@Vito
Neverujem da je Dinkic kriv za JAT,jer su generalno sve aviokompanije u zadnjim mesecima u zescoj krizi zbog povecane cene kerozina,npr.je Lufthansa odustala od preuzimanja nekoliko manjih avioprevoznika da bi sacuvali cash a strucnjaci tvrde da ce dugorocno samo pet avioprevoznika u EU opstati na trzistu(od sada oko 50).Tako da mislim da ce Rusi ukoliko ova cela zavrslama prodje kupiti JAT uz papreni diskont,Rusi se ocigledno drze poslovice iako smo braca kese nam nisu sestre.
Nije na forumu
Samo jedno pitanje, kakav ugovor Rusi imaju sa Bugarima?
Cena za NIS je niska i ne vidim nacin i koji su argumenti koji mogu dokazati suprotno. Rusi nas ucenjuju i tacka. Ako moramo da damo taj NIS daj da barem sto preciznije potpisemo taj ugovor.
Treba NIS uporediti sa nekom slicnom firmom pa da vidimo koja mu je vrednost. Ono sto mislim na osnovu neke komparacije je minimalno 1 milijarda za pola.
Nije na forumu
Mislim da ovde ljudi ne shvataju da se igramo sa živom vatrom. Ne može se Tadić slikati sa Putinom prilikom sklapanja međudržavnog dogovora a da posle izbora kaže: «puj pik ne važi». Ne može se politika zasnivati na lažima i prevarama.
Tu se više ne radi o tome da li je cena fer ili ne, da li je prodaja dobro ispregovarana ili ne, već da li Srbija poštuje ugovore koje je potpisala. Taj ugovor nije potpisan sa nekom tesnom većinom u parlamentu, već su taj ugovor podržali Tadić i Koštunica, a i Nikolić i Dačić. Dakle, taj ugovor su podržale sve značajne stranke u državi. Ukoliko nije bio zadovoljan, Tadić je morao da to tada kaže a ne sada. Ukoliko sada Srbija ne ispoštuje ugovor, kako onda očekivati od Rusa da ulažu svoj novac u Srbiju?
Ne može se Tadić praviti naivan i potpisivati ugovor, a onda pustiti da sa Rusima «pregovara» onaj koji je još na samom početku obećao da će srušiti sporazum. Ne može Dinkić da pregovara o nečemu o čemu više nema pregovora. Neće Rusi dozvoliti da im Dinkić traži 20 miliona evra za proviziju. Ne zbog toga što nemaju novac, već zbog toga što neće. Ukoliko Tadić ne urazumi Dinkića, Rusi će prekinuti sve poslove u Srbiji. Neće kupiti JAT, neće kupiti NIS, raskinuće gasovodni sporazum, neće revitalizovati agregate na Đerdapu, ukinuće nam status povlaščene države u trgovinskom sporazumu, neće učestvovati u privatizaciji Prve petoletke itd. Sve u svemu, bićemo pod Ruskim bojkotom a Srbija će postati energetska crna rupa Balkana.
I da se razumemo, to neće biti ruska krivica nego krivica ove o ovakve vlade. Ukoliko Tadić ne obuzda Dinkića – preti nam katastrofa.
Nije na forumu
E Vito sad si ga preterao - pa ko su Rusi da mi njima ne smemo da trazimo fer cenu - ako smo braca zasto mi da placamo - dajte otvorite se - pogledajte koja je vrednost INE a koja NISa.
Nije problem Dinkic i njegova provizija, nego je tu proviziju uzeo ex premijer i obecao NIS racunajuci da Tadic nema izbora nego da legne na rudu zbog izbora i potrebe za bliskoscu sa Rusima da bi dobio izbore.
Djerdap ako nisi znao remont rade zbog klirinskog duga a ne sto nas vole inace i tu su nas zakinuli...
Znaci ako ne damo NIS bice propast sveta - a kakve mi garancije imamo ako damo NIS - da cemo imati nisku cenu gasa, da ce Kosovo biti nase - nece biti nista od toga a kako Rusi investiraju i obnavljaju pogledati Lukoil - Beopetrol bilanse i sta su napravili malim akcionarima i RNAF na baljaluckoj berzi...
Dali im greenfield za banku, dajmo NIS, daj im ti Vito malo svojih akcija
Nije na forumu
maberto upisano:
Samo jedno pitanje, kakav ugovor Rusi imaju sa Bugarima?
Cena za NIS je niska i ne vidim nacin i koji su argumenti koji mogu dokazati suprotno. Rusi nas ucenjuju i tacka. Ako moramo da damo taj NIS daj da barem sto preciznije potpisemo taj ugovor.
Treba NIS uporediti sa nekom slicnom firmom pa da vidimo koja mu je vrednost. Ono sto mislim na osnovu neke komparacije je minimalno 1 milijarda za pola.
Ljudi pogledajte INU i kapitalizaciju zatim ovih dana se OMV i MOL spremaju da se bore za drzavne akcije a zatim pogledajte bilans LOIL
Koliki gubitak - bolje su poslovali bez vecinskog
Poslednje editovanje od frodo baggins (2008-07-16 23:12:58)
Nije na forumu
Ne dopadaju mi se cesto Vitovi politicki stavovi, ali sto se tice Dinkica potpuno je u pravu.
Ne valja mu jedna cena za Nis, a odgovara mu cena za DDOR.
Njegov diletantizam je u rasterao kupce za DDOR-razvacenjem tendera,
organizovanjem cirkusa od javne aukcije na kojoj se niko od najavljenih velikih nije ni pojavio.
Zli jezici cak kazu da su slovenci, koji su se docepali akcija DDNS po cenama koje su bile oko 3.000 din. pre nego sto je skinuta sa berze
podmazali fini mehanizam dinkicevog tendera da se zavrsi, posto im je cena od 10 hiljada sasvim odgovarala.
Takodje se nije bunio za cenu kad je NIS prodao svoj udeo u Hyatt-u,gde je procenu radio njegov drugar Nikola Zivanovic,
i to u predvecerje svog ministrovanja u staroj vladi.
Sad uspesno rasteruje i kupce za JAT.On je poslednji kvalifikovan da daje ocenu o ceni bilo cega.
Nazalost, on deluje kao klasican sujetni egomanijak koji nikog ne slusa(kao Sloba u najgorima danima),
tako da i tesko ce ici to Tadicevo obuzdavanje Dinkica.
Uspesno ce upropastiti priliku srbije da sedi na dve stolice-malo sa rusima, malo sa EU
Nije na forumu
Sto se mene tice ja mogu ovu vladu da kritikujem zato sto zeli da potpise ovakav sporazum. Ali posto je ovaj sporazum vec gotova stvar mogu samo da se nadam da ce se izvuci bar neko poboljsanje, jer ovo sto Ruje nude je blagi uzas, i nije nista drugo do cista naplata dugovanja za podrsku oko Kosova.
Nije na forumu
Vec mesec dana ovde niko nista da napise! Verovatno po sistemu: NEMA RADA- NEMA KRITIKE! Pa nek neko kaze da to nije "pametna" vlada.
P.S. A mozda je u pitanju "Vlada iz hlada"?
Poslednje editovanje od ALHEMICAR 07 (2008-08-18 23:36:25)
Nije na forumu
Vlada je pokazala svoje pravo lice ubistvom demonstranta Ranka Panica na protestu povodom izrucenja Radovna Karadzica, kao i pokusajem ubistva narodnog poslanika Borislava Pelevica, kome je sa velike blizine ispucan gumeni metak u glavu, ravno medju oci. Prebijeno je jos nekoliko opozicionih narodnih poslanika, kao u najbolje doba policije Radmila Bogdanovica. Ista skola nema sta, samo uz hvalospeve Demokratske stranke.
Vlada je trula iznutra, izjeda je nedostatak morala kod koalicionih partnera, to ih i spaja. Nerad je glavna karakteristika Borisa Tadica, taj se u zivotu ni u cemu nije naradio. Posto je on sustinski predsednik Vlade, tako je i Vlada brze bolje pobegla na letovanje, da se gospoda malo okupaju, da ne propuste ovo leto zbog tamo nekog naroda koji zeljno ceka usvajanje stotina zakona, da ne nabrajam sad redom.
No, ne zaboravimo da je i to volja naroda. I treba je ispostovati i izdrzati. Neka isteturaju mandat koliko izdrze, ionako nece uciniti nista dobro, svaki rast koji ostvarimo bice zasluga onih koji privredjuju i proizvode, nazalost i tajkuna, ali i oni su zasluzniji od neradnika u liku politicara u vladi.
Nije na forumu
Mislim da vas je vecina cula da parlament pocinje da zasjeda pocetkom septembra, a zbog nekoliko vaznih ratifikacija pretsednica parlamenta je najavila "drugaciju taktiku" u radu parlamenta, da bi se izbjegle "opstrukcije" rada. Posebno je intersantno da je najavila razne vidove kazni, od oduzimanja rijeci do novcanih kazni! Kao slag na tortu je ukidanje TV prenosa!
Da li vas ovo podsjeca na neki period?!
Poslije mjesec ipo dana pauze (takve stvari se desavaju obicno kada parlament nema vecinu pa se cekaju izbori ili nova vecina,samo ovaj put valjda u BG) odjednom im se jako zuri! Samo da podsjetim, prekinuli su sa radom na dan kada je objavljeno da je uhapsen Radovan Karadzic!
A toliko bitnih stvari ceka!
Nije na forumu
belka, a za kojeg ti politicara znaš da se u životu naradio, to me posebno zanima?
Nije na forumu
politicar, a da se naradio, pa ja mogu da se setim jedino Zorana Djindjica... ostali su bas daleko iza, a vecina nije podigla papir, niti cula za rok da se nesto zavrsi, mozda Milutin Mrkonjic ![]()
Nije na forumu
Politicar koji se najvise u zivotu naradio i sa kim se niko ne moze po tome porediti je Vojislav Seselj. Ali, ja sam pisao o ubistvu demonstranta kao losem radu vlade Srbije, a ti vadis jednu recenicu iz konteksta i postavljas mi pitanje. Neverovatno da nemas ni jednu jedinu rec da kazes povodom toga sto je jedan mladic na smrt pretucen od strane Tadiceve policijske horde, nego postavljas nebitna pitanja.
Nije na forumu
Zalosno je kad neko izgubi glavu na politickim demonstracijama. Ne treba zaboraviti i onog momka koji je izgubio zivot u americkoj ambasadi. Cinjenica je takodje da na poslednjim demonstracijama ima suvise demonstranata koji nose marame preko lica (ko u westernu), ali ocigledno policija zna s kim ima posla pa odatle i jaca sila. Mada mi nije jasno sto nalupase Vucica.
Nije na forumu
A jos je zalosnije sto politicari tipa radikala jedva cekaju da neciju tragediju pretvore u svoje politicke poene - oni se naprosto hrane na ljudskim tragedijama, bilo da je to pokojni Panic, mladic iz americke ambasade, izbeglice, siromasni itd - nude tim ljudima lazne suze i utehu a sve zarad jos kojeg glasa. Bolesno
Nije na forumu
A u cije poene su pretvarane prebijanja demonstranata devedesetih? Koji je to stepen bolesti Zorana Djindjica? Kako da ga nazovemo?
Bolesno je to sto je policijska razularena horda Borisa Tadica ubila coveka, tako sto ga je tukla dok mu nije puklo debelo crevo, koje se vise nije moglo spojiti nikakvom operacijom. Tema nije skupljanje politickih poena, nego ubistvo, pa ako nemas sta da kazes vezano za ubistvo, nemoj ni da komentarises supljinu.
Poslednje editovanje od belka (2008-08-20 13:03:39)
Nije na forumu
Britanci Rusima otimaju NIS
Vesti 20.08.2008 11:23
Britanci Rusima otimaju NIS
Dok Srbija oteže s rafitikacijom energetskog sporazuma, a iz Rusije se očekuju jaki pritisci na Borisa Tadića, “Britiš petroleum” dao svoju ponudu
Sudbina Naftne industrije Srbije, odnosno njene eventualne prodaje ruskom gigantu “Gaspromnjeftu” trebalo bi da bude poznata za otprilike dve nedelje kada će revizori “Diloit i Tuša” proceniti imovinu srpske kompanije. Pregovarački tim Srbije insistira na ovoj proceni jer smatra da je vrednost polovine NIS-a daleko veća od 400 miliona evra koliko nude Rusi. O tome svedoči i saopštenje Agencije za privredne registre koje je pre mesec dana objavila da je knjigovodstvena vrednost NIS-a oko 1,3 milijarde evra, što ukazuje na svojevrsnu poruku srpskih vlasti ruskoj strani da je 400 miliona evra nezadovoljavajuće.
Dok Srbija oteže, a Moskva postaje sve nervoznija zbog odugovlačenja, na scenu je, kao novi konkurent “Gaspromu” stupio i “Britiš petroleum”.
MEDVEDEV: Svet će od nas zavisiti
Ruski predsednik Dmitrij Medvedev krajem jula je sa predsednikom Venecuele Ugom Čavezom potpisao četiri sporazuma između ruskih naftnih kompanija i državne venecuelanske energetske firme PDVSA. Tom prilikom Medvedev je rekao:
- Rusija i Venecuela su dve veoma važne naftne i gasne sile i obezbeđenje energetske sigurnosti zavisi od naših konkretnih akcija.Desetak dana ranije, Aleksej Miler (predsednik “Gasproma”) bio je gost predsednika Libije Moamera el Gadafija i tom prilikom izjavio da je ruski gigant ponudio da kupi sve buduće libijske izvozne isporuke nafte, gasa i tečnog prirodnog gasa po tržišnoj ceni. “Gasprom” planira da formira zajedničko preduzeće s libijskom naftnom korporacijom i izgradnju gasovoda do Evrope, što bi bio odgovor Rusije i “Gasproma” željama EU da gradi gasovod ispod Sredozemnog mora s nekom od država severne Afrike (Alžir ili Maroko). Unija pokušava da smanji zavisnost od ruskog gasa i planira da gradi gasovod “Nabuko” od Azerbejdžana do srednje Evrope, dugog 3.300 kilometara i kapaciteta 21 milijardu kubnih metara godišnje.
Ova kompanija iz Londona je uputila nezvaničnu ponudu Vladi Srbije iz koje se vidi da je zainteresovana za strateško partnerstvo sa NIS-om. U toj kompaniji, saznaju “Vesti”, smatraju da tržište Srbije, iako malo, ipak nije za potcenjivanje sa stanovišta zarade. Računice pokazuju da se u Srbiji trenutno troši 3,3 miliona tona goriva (benzin plus dizel), da postoje dve rafinerije s mogućim kapacitetima od 4,2 miliona tona (Pančevo) i tri miliona tona (Novi Sad). Tih oko osam miliona proizvedenih tona goriva bi u dogledno vreme moglo biti potrošeno na srpskom tržištu, što je i evropski standard (milion tona na milion stanovnika). Oko te razlike od pet miliona tona vodi se bitka u Srbiji.
Kazna Srbiji
S ruske strane se razmatra i “kazna” za Srbiju u slučaju odbacivanja dogovora. Naime, postoji velika mogućnost da gasovod “Južni tok”, umesto preko Srbije, od Bugarske krene preko Rumunije do Mađarske, Austrije i Italije, što je bio i prvobitni plan. U međuvremenu, ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Konuzin je predsedniku Borisu Tadiću uputio oštar protest zbog srpskog oklevanja i najavio “adekvatne kontramere” ruske strane.
Stručnjak za energetiku Zorana Mihajlović-Milanović kaže da je nervoza u Moskvi razumljiva jer je aranžman veoma povoljan za tu stranu u pregovorima, kao i da se čelnicima “Gasproma” nimalo ne dopada odluka Vlade Srbije da preispituje dogovore.
- Rusi će se iznenaditi kada vide kolika je procenjena vrednost NIS-a. Posle toga očekujem još veći pritisak iz Moskve na vladu u Beogradu kako bi se dogovor potvrdio u preliminarno dogovorenoj verziji - kaže Mihajlović-Milanović.
Dinkićeve procene
Šef pregovaračkog tima Srbije Mlađan Dinkić, prema saznanjima “Vesti”, lično je uticao da procenjivač vrednosti NIS-a bude “Diloit i Tuš”, revizorska kompanija čiji je predstavnik u Srbiji Danko Đunić, a blizak saradnik Aleksandar Vlahović iz DS-a, koji je učestvovao u brojnim privatizacijama u Srbiji dok je bio ministar privrede.
Taj pritisak “Gasproma” pre svega će biti uperen prema Borisu Tadiću. On je kao garant međudržavnog aranžmana iz januara još jedini na vlasti, s obzirom da Vojislav Koštunica i Velimir Ilić više nemaju uticaja. Pregovori o detaljima ugovora za prodaju NIS-a, ali i već pomalo zaboravljenu gradnju gasovoda “Južni tok” kroz Srbiju, trebalo je da počnu prošle nedelje. U Beograd je trebalo da doputuje Sergej Šojgu, ruski ministar za vanredne situacije i kopredsedavajući rusko-srpskog privrednog komiteta, ali je poseta otkazana. Istina, Šojgu je imao odličan izgovor - izbijanje rata u Gruziji, što je vanredna situacija iz njegovog resora, ali su mnogi u tome videli i svojevrsnu poruku ljutnje prema srpskim vlastima koje su od januarske čvrste rešenosti sada počele da se kolebaju.
- Protokol za kupovinu srpske naftne kompanije je deo energetskog međudržavnog sporazuma, pa je zato obavezujući i nepromenjiv - kaže Dmitrij Mališev, savetnik predsednika “Gasproma” i pregovarač sa druge strane stola.
Ruska strana je nervozna zbog činjenice da se srpska vlada obavezala na ratifikaciju energetskog ugovora još 25. januara, ali su onda usledili problemi, od Kosova do izbora, pa blokade rada Skupštine Srbije, tako da je sporazum s ruskim partnerima još samo na papiru.
U medijima se mesecima kao konkurenti “Gaspromu” pominju austrijski OMV, pa čak i mađarski MOL. Prema saznanjima “Vesti”, nijedna od ove dve kompanije nije čvrsto zainteresovana za NIS, mada bi OMV ušao u akviziciju ako bi bila povoljna.
Nije na forumu
Policija nije institucija pojedinca, već skup ljudi. Kakav narod - takva i narodna policija. Takvi smo kakvi smo, jedan od najgorih naroda. Tužno je sve to.
Nije na forumu
Gde li je bio taj isti Mladjan Dinkic, kada je taj isti Aleksandar Vlahovic poklonio Amerikancima Sartid (samo jedan od primera). Tad' mu se , za divno cudo, ta cena nije cinila nerealnom!!!
Ma to su nevidjeni "maheri". Pokupili su sve fazone od svojih zapadnih mentora, kao sto su: dvostruki standardi, sistem: "A, nije to tako kako ti vidis svojim ocima" i "veruj mi kad ti ja kazem, pa ja sam ekspert i najpametniji na svetu"... K'o da smo mi "sisali vesla".
Pa sada ova lakrdija sa LDP-om. Kao LDP im postavlja kao uslov za podrsku gradskoj koaliciji DSS-SPS i sateliti, da se na celo upravnih odbora i na ostala kljucna mesta Javnih preduzeca dovedu strucna lica, koja su apoliticna, te da se demonopolizuje Apotekarska ustanova itd. A oni kao ne zele da "dele kolac" i ucestvuju u vlasti. Kakva je to samo farsa!? A vec su pripremili postavljenje svojih kadrova, valjda po sistemu: ne ucestvuju direktno u vlasti pa se tretiraju kao apoliticni!
Glupo je reci "cudo nevidjeno" jer su takva "cuda" kod nas postala uobicajena pojava, ali dokle bre vise!?
P.S. U pravu je Goje. Mi smo, na zalost, vrlo los i pogan narod.
Poslednje editovanje od ALHEMICAR 07 (2008-08-20 17:33:07)
Nije na forumu
Pa ako smo se zeznuli sa Sartidom i poklonili ga što to moramo i sa NISom pa nismo valda toliko bogati da stalno poklanjamo, dosta je toga.
Nije na forumu
"Svak je rodjen za po jednom mrijeti
cast i bruka ostaju dovijeka"
Dogovor je dogovor taman da ga Deloit proceni na 5 milijardi, sporazum je potpisan.
Los je, ali je potpisan (posle j....a, nema k....a). Moze nam se lako desiti da zbog licnih interesa, pod maskom "eto, nabacili smo jos 100 miliona (koje cemo sjebati u javnu potrosnju) i nesto provizije" dodjemo u nezavidnu energetsku situaciju kroz 5 ili 15 godina kada ce ova garnitura na vlasti uveliko biti negde na karibima uzivajuci plodove svog ministrovanja.
Nije na forumu
Sa Sartidom se nismo uopste zeznuli, Sartid je prodat iz stecaja sto je bitna razlika. U tom trenutku brojne celicane su propadale po svetu, a za Sartid nije bilo drugih interesenata. Danas je to vrlo kvalitetna kompanija, koja je pre toga deceniju bila najveci gubitas domace privrede.
Nesto vredi onoliko koliko neko hoce da plati za to. Isti je slucaj i sa nasim akcijama. Ja bih voleo kad bi trziste moglo da funkcionise po Dragasovim principima, ali to jednostavno nije realno.
Sto se tice Ruskih investicija, vrlo je mali broj primera onih koje su uspesne.
Gasprom bi izvlacio novac iz NIS-a na sve moguce nacine preko gomile svojih firmi i NIS nikad vise ne bi bio profitabilan, a samim tim vrlo malo bi vredele i tzv "Dinkiceve akcije". Sa druge strane Rusi imaju prilicno jake adute u svom rukavu (uvek mogu da nas ucenjuju naftom i gasom) tako da je to sto se tice gasno-naftnog aranzmana gotova stvar, jedino sto mi mozemo je da iskamcimo mozda koju stotinu miliona evra vise i da se time zadovoljimo. Na zalost nije se mislilo dovoljno o ekonomiji za vreme Kostunice, pa smo sto se tice NIS-a dosli u maltene bezizlaznu situaciju.
Nije na forumu
Za vreme Kostunice ostvarili smo najveci ekonomski rast. Ubedljivo za poslednjih 18 godina.
Kod Sartida se kriminal sastoji u cinjenici da je prodat iz stecaja pogodbom, a ne prikupljanjem ponuda ili aukcijom. Dakle, odlucili smo da ga damo tebi za te i te pare i to je to.
Sto se tice NIS-a, nije dobra cena od 400 miliona evra, to je cinjenica. Mala je i treba da bude bar 800 miliona evra, ako ne i citavu milijardu evra. Trebalo je diplomatski traziti izlaz iz ove situacije, a po meni je najbolji izlaz bio da se od Rusa kao kompenzacija za nisku cenu NIS-a, traze dugorocni povoljni krediti od 3-5 milijadi evra, kojim bismo zavrsili putnu infrastrukturu u Srbiji.
Kad policija prebije demonstrante za vreme Milosevica onda je to Miloseviceva policija, Milosevicev eskadron smrti, policija diktatorskog rezima itd. Znaci, Tadiceva razularena policijska * po nalogu svog sefa ubila demonstranta prebijanjem i pokusala da ubije narodnog poslanika ispucavanjem gumenig metka u glavu sa 10 metara udaljenosti.
Poslednje editovanje od belka (2008-08-20 22:47:37)
Nije na forumu
Lazic upisano:
Dogovor je dogovor taman da ga Deloit proceni na 5 milijardi, sporazum je potpisan.
Los je, ali je potpisan (posle j....a, nema k....a). Moze nam se lako desiti da zbog licnih interesa, pod maskom "eto, nabacili smo jos 100 miliona (koje cemo sjebati u javnu potrosnju) i nesto provizije" dodjemo u nezavidnu energetsku situaciju kroz 5 ili 15 godina kada ce ova garnitura na vlasti uveliko biti negde na karibima uzivajuci plodove svog ministrovanja.
Kakva istina, i ja se bojim da je ovo najbliže istini, alal vera za post...
Nije na forumu
Darko upisano:
Lazic upisano:
Los je, ali je potpisan (posle j....a, nema k....a). Moze nam se lako desiti da zbog licnih interesa, pod maskom "eto, nabacili smo jos 100 miliona (koje cemo sjebati u javnu potrosnju) i nesto provizije" dodjemo u nezavidnu energetsku situaciju kroz 5 ili 15 godina kada ce ova garnitura na vlasti uveliko biti negde na karibima uzivajuci plodove svog ministrovanja.Kakva istina, i ja se bojim da je ovo najbliže istini, alal vera za post...
Nije ovde u pitanju cast i bruka, vec je pitanje prevare i da neko ispadne magarac. NIS dajte jeftino a za gasovod ce vidimo. A sta fali da protok bude ogroman taman toliko da stigne do Drine. Tih gasovoda i sporazuma na sve strane samo je ovaj nas (potencijalni) neka teska fama. Cinjenica je da nas Rusi ucenjuju, ali ajde da barem neko to lepo kaze i da se pomirimo sa tim. Nije nam prvi put da kapituliramo i da poraz proglasimo za pobedu.
Nije na forumu
@BigMile,
nismo se mi zeznuli, nego su nas zeznuli. I sad, oni koji su nas zeznuli, umesto da odgovaraju za to i da budu kaznjeni, ponovo dolaze u situaciju da nas zeznu. To se zove sado-mazohizam srpske privrede. Belka je u pravu, jer je sporan nacin na koji je Sartid doveden do stecaja i posle prodat ( procena itd.) cime je ostavljena sumnja da tu nisu bila cista posla. I Sartid je samo u jedan od mnostva primera.
Lazic je potpuno u pravu. I ja se bojim da tu opet nisu u pitanju neki licni interesi. O tome se radi. Na kraju, valjda je svima jasno da taj "gasni sporazum" ima vecu tezinu od samog ekonomskog momenta u ovom trenutku. On je po meni veoma znacajan i sa geopolitickog aspekta.
I kako to da niko ne govori o visegodisnjim, kontinuiranim ucenama Zapadno-americke alijanse, vec se samo potencira to kako nas "Rusi" ucenjuju i hoce da nas prevare? Nebrojeno puta smo apsolvirali da se tu ne radi ni o kakvoj ljubavi, vec o golim interesima. I tu dolazimo do sustine. Dakle, valjda u toj Vladi i tim ministarstvima, sede ekonomski i pravni strucnjaci, da ne kazem eksperti, koji treba da znaju da pregovaraju i da u tim ugovorima zabetoniraju klauzule, kojima ce se cvrsto i jasno braniti drzavni interesi, a ne da uvek budu namagarceni.
Godine za nama, najbolje pokazuju njihove rezultate ( sve je to manje vise ista ekipa ljudi). Drzavna politika i ekonomija ne moze da se vodi po sistemu "'oce piski-nece piski", vec mora da postoje odredjeni ciljevi i strategija njihovih ostvarivanja, a ne da to kako ko dodje na vlast brise kao gumicom i tera svoju pricu i politiku iza koje se kriju samo partijski i licni interesi
Nije na forumu
Mi ovde komentarisemo cenu NISa - ona je bezobrazno niska a ugovorio ju je gosn Kostunjavi tacno pred izbore jer je znao da DS ne sme da se buni jer ce onda biti ocigledno da su "protiv" Rusa i onda ne bi imali sanse na izborima.
Sa druge strane svi pricamo kako je to u strateskom interesu i kako ce nam se sve isplatiti na dugi rok - to je racunica tipa KUPIO SAM AGBN PO 45.000 ili SJPT na 30.000 ili nesto slicno i za 10 GOD cu zaraditi 5%.
Novac ima vremensku dimenziju i naravno da mora da bude ukljucena u ovu stvar - ko od nas zna detalje gasnog dela sporazuma - uvek se glavne stvari sakriju i provuku kroz detalje ugovora a da to raja ne primeti.
Nije na forumu
Darko upisano:
Lazic upisano:
Los je, ali je potpisan (posle j....a, nema k....a). Moze nam se lako desiti da zbog licnih interesa, pod maskom "eto, nabacili smo jos 100 miliona (koje cemo sjebati u javnu potrosnju) i nesto provizije" dodjemo u nezavidnu energetsku situaciju kroz 5 ili 15 godina kada ce ova garnitura na vlasti uveliko biti negde na karibima uzivajuci plodove svog ministrovanja.Kakva istina, i ja se bojim da je ovo najbliže istini, alal vera za post...
Ovi sto su ugovorili ovaj aranzman vec su sigurno na Karibima i nevoljno se javljaju Rusima zasto jos nije dovrsen dil.
Nije na forumu
ALHEMICAR 07 upisano:
Dakle, valjda u toj Vladi i tim ministarstvima, sede ekonomski i pravni strucnjaci, da ne kazem eksperti, koji treba da znaju da pregovaraju i da u tim ugovorima zabetoniraju klauzule, kojima ce se cvrsto i jasno braniti drzavni interesi, a ne da uvek budu namagarceni.
Sede, sede ... pravi pravcati eksperti i znaju odlično da pregovaraju
ali eksperti i pregovarači za svoj džep ![]()
Nije na forumu
Administracije sve više
Svake godine, uprkos najavama o smanjenju državne administracije, povećava se broj onih koji platu primaju iz budžeta. Državnih službenika, bez pripadnika MUP i BIA, ima oko 28.000, odnosno oko 7.000 više nego godinu dana ranije.
Tako se to radi. Povecavaj bandu. Skoro kad sam bio u jednom ministarstvu u jednoj kancelariji vec u 10 ujutru niko nista ne radi. U drugoj kancelariji nigde zive duse osim pripravnika.
http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php … _id=315028
Tako to izgleda kod nas. Ladno bi napravili minus od milijardu evra. Neverovatno.
Nije na forumu
Ne rade oni prijatelju nista ni pre ni posle 10 a ni bilo kog drugog sata. Kad sam krenuo sa nekim pitanjima prosto sam ih uplasio a onda su poceli odgovori sa da, ne, hm, sve u svemu samo da mi sto pre vide ledja jer sam ih izgleda zesce uznemirio.
Nije na forumu
Ljudi a šta kažete na ovu našu već totalno uništenu berzu, drže monopol i koriste berzu samo za svoje mućke, brokeri kao mutavi samo slušaju šta im gazda kaže a baš ih briga za nas akcionare. Vlada treba da uradi nešto za BB, krajnje je vreme.
Dinkiću uradi nešto, dosta je bilo lopovluka na berzi, oživi je malo!
Nije na forumu
Pa on bi jadan uradio nesta da moze, za sada kukamo mi "mali investitori", ali kada krenu da se trguju njegove besplatne akcije od "1000 eura" onda ce cela zemlja da ga pita zbog cega one vrede samo 50 (a ako rusi budu vecinski vlasnici u tim preduzecima onda ni toliko).
Nije na forumu
O liku i delu Mladje Dinkica i njegove kombi-stranke, dosta toga je juce, na B92, rekla Verica Barac. Bila je to lepa lekcija o ekonomskoj politici, koju je doticni sa svojom kombi-strankom, od Petooktobarske revolucije (u kojoj sam i sam ucestvovao) na ovamo sprovodio!
Sve strane banke u drzavi Srbiji su najobicnija fransiza doticnog gospodina. Ostalo da i ne pominjemo.
Poslednje editovanje od ALHEMICAR 07 (2008-08-27 00:49:53)
Nije na forumu
NIS procenjen na 2,5 milijardi evra
Dilojt i Tuš će u ponedeljak održati internu prezentaciju rezultata procene vrednosti kapitala l Petar Škundrić imenovan za predsednika Skupštine NIS a.d.
Beograd - Revizorska kuća Dilojt i Tuš završila je posao vezan za određivanje vrednosti kapitala Naftne industrije Srbije procenivši da je nacionalna naftna kompanija "teška" 2,5 milijardi evra, saznaje Danas. Prema informacijama do kojih je došao naš list, Dilojt i Tuš, jedna od četiri najveće revizorske kuće u svetu, u ponedeljak će održati internu prezentaciju rezultata procene vrednosti kapitala NIS.
Inače, u ponedeljak revizorskoj kući Dilojt i Tuš i ističe ugovorom predviđena obaveza da prezentuje rezultate svoje procene tržišne vrednosti celokupnog kapitala NIS. U slučaju da posao za koji je angažovana ne obavi do 1. septembra Dilojt i Tuš bi morala da plaća "penale". Revizorskoj kompaniji Dilojt i Tuš će za procenu vrednosti kapitala NIS država Srbija isplatiti 480.000 evra.
Vlada Srbije je na sednici održanoj u četvrak donela odluku da na funkciju predsednika Skupštine Naftne industrije Srbije a.d. postavi ministra rudarstva i energetike Petra Škundrića, potvrdio je za Danas izvor u republičkoj Vladi koji je želeo da ostane anoniman. Kako nam je rečeno, Vlada Srbije po automatizmu na funkciju predsednika Skupštine NIS a.d. postavlja ministra rudarstva i energetike. Do postavljanja Petra Škundrića predsednik Skupštine NIS a.d. bio je bivši ministar rudarstva i energetike Aleksandar Popović.
Nije na forumu
Fantasticno. Jel vidite kako moze kad se hoce. Kako sad umeju lepo da procene vrednost NIS kad treba da kazu pravu vrednost. Sad samo ostaje pitanje zasto takve procene nisu davali za sva preduzeca ciju su vrednost kapitala procenjivali, nego su svojim procenama upravo oni i najvise oni omogucili privatizaciju kao proces prvobitne akumulacije kapitala?
Sad cemo videti sta nas ceka. Hoce li nam Rusi definitivno okrenuti ledja i reci: boli nas uvo za gasovod i za NIS, ili ce reci: hajde, smilovacemo se, evo 1 milijarda evra za 51% kapitala i da radimo. Nek nam je Bog u pomoci.
Nije na forumu
Prvo Belka gasovod u tehnickom smislu ne zavisi od NISa (ili mozda zavisi, ako zavisi da li sve zemlje kroz koje prolazi prodaju svoje naftne kompanije).
Drugo - nije isto NIS i recimo Sartid koji je bio u stecaju
Nije na forumu
Ljudi, ako sam dobro shvatio vest, procenjena je KNJIGOVODSTVENA vrednost NIS-a , znači Book Value je 2,5 mlrd.EUR. Cena za preuzimanje za kompaniju sa takvim potencijalom treba da bude bar 2xbook ili 15xearnings. Po prvoj računici je 2x2,5=5 mlrd. Po drugoj je 15x300 mil.(predvidjeno za ovu godinu)=4,5 mlrd. EUR. Recimo, u Cro je aktuelna situacija sa INA-om i ponudom MOL-a, za koju se procenjuje da je ponudio cenu od oko 15PE, tj. 3000 kn, za manjinski paket.
Biće interesantno ovde sa Rusima. Izgleda da nam se putevi opet rastaju, i ekonomski (propast gasnog aranžmana) i politički (nema više podrške oko Kosova)
Nije na forumu
Sve zavisi od volje onog ko je gazda. A gazda je Putin. Ako on hoce gasovod bez NIS-a, bice gasovoda, ako nece, nece biti gasovoda. Ako hoce da plati vise hoce, ako nece, nece. Dakle, to je to. Gradjani Srbije vec 8 godina biraju ovlascene pregovarace i ovlascuju ih da pregovaraju i ugovaraju prodaju nase zajednicke imovine. Pregovaraci su bili Vojislav Kostunica i Boris Tadic. Kakvi pregovaraci, takav i ugovor. Da je pregovore vodio Vojislav Seselj imali bismo: gasovod koji bi se vec uveliko gradio, zavrsen Banatski dvor sa utisnutim gasom, NIS po ceni od 1,5 milijardi evra za 50% kapitala i otvoreno nekoliko povoljnih kreditnih linia od bar 5-6 milijardi evra sa korktnim grejsom. Zasto to nemamo u ovom slucaju, predlazem da pitate sami sebe. Sobzirom da covek nije u mogucnosti da pregovara, imamo to sto imamo, pa uzivajmo u tome.
Nije na forumu
geogsi upisano:
Ljudi, ako sam dobro shvatio vest, procenjena je KNJIGOVODSTVENA vrednost NIS-a , znači Book Value je 2,5 mlrd.EUR.
A cekajte - jel neko izracunao knjigovodstvenu cenu veta u SBUN? ![]()
Nije na forumu
Gresis Belka - da je presednik Vojislav Seselj bili bismo ratom osvojili prostor za koridor kojim bi isao gasovod od granice Rusije pa sve do centra Brisela
a naplacivali bi svakoj zemlji EU reket od po mlrd EUR ![]()
Nije na forumu
46 Doctor Valentino Rossi upisano:
geogsi upisano:
Ljudi, ako sam dobro shvatio vest, procenjena je KNJIGOVODSTVENA vrednost NIS-a , znači Book Value je 2,5 mlrd.EUR.
A cekajte - jel neko izracunao knjigovodstvenu cenu veta u SBUN?
Taj veto traje dok se ne da NIS ![]()
Nije na forumu
Na zalost cena veta u SBUN je prevelika -treba dati NIS za 400 milki- a ako cemo pravo-jedino sto se meri je koliki je broj drzava priznalo kosovo.... ili juznu osetiju i abhaziju sa druge strane...
To ce biti vrlo zanimljivo sa aspekta ko sisa ovce a ko nosi zvonce...Bas me zanima...osim ludog Chaveza i mozda jos 4-5 zemalja koje ce priznati Abhaziju i J.osetiju...ko jos?
Nije na forumu