Economy diskusije

Forumi za sve vrste diskusija o privrednim kretanjima u Srbiji i Crnoj Gori i svetu

Niste prijavljeni.

Objava

#1 2008-02-05 00:01:59

bmcvetic
Član
Iz: Evropa, Srbija, Beograd
Registrovan: 2007-02-19
Web sajt

Gospodari svemira (iliti teorija zavere)

Skinite film sa ovog linka: http://sector.yweb.sk/Zeitgeist.Remaste … iD.torrent
Odgledajte film i nakon toga zelim da cujem vase misljenje. Ja sam odgledao u dahu i sklon sam da verujem da iza ovoga ima jos. Obimnijeg i dalekoseznijeg, veceg od pojmanja skoro svakog zivog bica na planeti.

Trud (skidanje torenta i gledanje) ce vam se isplatiti, verujte mi na rec.

Objasnjenje
Torrent je vrsta fajla koji je "vodilja za download" ciljanog fajla, tj. filma.
Download se vrsi pomocu nekog torrent (download) klijenta, a ja koristim ovaj: www.utorrent.com.
Ako vam zatreba neka pomoc u vezi skidanja slobodno me pitajte (bar cete nauciti sta je to torrent).

My software never has bugs. It just develops random features.

Nije na forumu

#2 2008-02-05 00:40:03

Rasha
Član
Registrovan: 2007-09-12

Re: Gospodari svemira (iliti teorija zavere)

Napiši tačan naziv filma, neću torrent.

Nije na forumu

#3 2008-02-05 00:46:12

bmcvetic
Član
Web sajt

Nije na forumu

#4 2008-02-05 00:53:00

Rasha
Član

Eee, tako već može, ajd da vidim zašto toliko insistiraš smile

Nije na forumu

#5 2008-02-05 00:57:47

bmcvetic
Član
Web sajt

Ma Rasho, ako si tu negde u Bg dacu ti narezan CD.
Mislim da vredi pogledati i razmisliti, eto... Neko ce naci nesto sto je znao, ali sam siguran da ima zanimljivih stvari.

Nije na forumu

#6 2008-02-05 01:08:14

Rasha
Član

Hvala, već skidam, ako stignem u toku dana i da pogledam pa da se javim cool

Nije na forumu

#8 2008-02-05 23:28:24

Rasha
Član

Pogledao, za mene ništa novo osim nekih detalja sad  O tome dosta piše Ivona Živković u svojim tekstovima. Ali znaš šta mi je zapalo za oko? Ne mogu da verujem da nijednim osvrtom nisu prešli ova dešavanja kod nas, na Balkanu! Mislim da su itekako imali uticaja i još uvek imaju na nas.

Zanimljivo je i oko "amera" i Unije koju planiraju da naprave. Sećaš se onog pokušaja pre par godina oko novih ličnih karata kod nas dok je ministar MUP-a bio Mihajlović wink Možda smo trebali biti predfaza (eksperiment) za ono što su naumili svetu.

8 najobičnija mad ! Da je malo svesti i pameti u ostatku sveta, ceo sistem bi im se srušio za 24 sata smile . Tragedija je da sve što radiš u životu, ispada da radiš za njih big_smile .

Nije na forumu

#9 2008-02-06 02:12:37

bmcvetic
Član
Web sajt

Mala je prica Balkan. Planetarni ratovi i osvajanja su njihov najdublji interes.
Ne mislim samo na nasu planetu, vec i ostale svetove koji ce se osvajati u ovom veku.

Ono sto je najstrasnije je sama ideja da cemo zarko zeleti te implante sa kompletnim informacijama o digitalnom sebi.
Sami cemo sebi objasnjavati da je to jedini nacin da u modernom svetu "funkcionisemo", kako je i planirano.
Toliko su duboko infiltrirani u nase zivote da se cini da nemamo sanse da to uopste promenimo.
Matrica je napravljena tako da svako koprcajne znaci jos dublji uton za pojedinca.
Genijalno i veoma staro, bar par desetina i stotina godina unapred. Vece i duze od zivota.

Nije na forumu

#10 2008-02-06 02:26:57

46 Doctor Valentino Rossi
Član
Registrovan: 2008-01-13

bmcvetic upisano:

Ma Rasho, ako si tu negde u Bg dacu ti narezan CD.
Mislim da vredi pogledati i razmisliti, eto... Neko ce naci nesto sto je znao, ali sam siguran da ima zanimljivih stvari.

Aj i meni narezi ako te ne mrzi... dacu CD...
Sledece sedmce da pokupim...
Ono (700mb) svaki mb mi je bitan, smile a i ovo skidanje traje...............

poz

Poslednje editovanje od 46 Doctor Valentino Rossi (2008-02-06 02:34:39)

lol

Nije na forumu

#11 2008-02-08 22:36:25

alexa 1675
Član
Registrovan: 2007-04-20

Kad god pročitam ili pogledam ovako nešto prvo se zapitam kome je ovo namenjeno? Amerima ili nama trećem svetu? Pomislim kako se amer oseća kad ovo odgleda i uvek imam utisak da ujutru ode u banku da se ponovo zaduži i proživi svoj mali jadni bogati život. A mi, eto u pravu smo, sve je to svetska zavera samo što nisu pukli. Eto provalili smo ih, sednemo večeramo i sve što smo zaradili ujutru pustimo u klozetsku šolju, nemajući ni teoretsku šansu da uživo vidimo kako taj svet stvarno funkcioniše.

Najzanimljivije mi je bilo u III delu deo oko porza. Iz glave prepričavam;
Amerikanci zaglupljeni i zaborvni. Svim zaposlenima se uzima 35% plate na porez (4 meseca rade za državu) gde odlaze ove pare? Na plaćanje kamata na valutu koju štampa prevarantska banka federalnih rezervi i onda bla bla kako to nije ustavno kako je to pljačka američkog naroda. Onda izjavi dvoje koji potvrđuju da je to krađa i kako od 1999 ne plaćaju taj porez???

A ja privatnik, plaćam 60.19% poreza i doprinosa mesrečno u Srbiji na platu.

U principu Rasha je u pravu ništa novo nije rečeno. Ko se prvi put susreće sa ovim načinom gledanja na svet biće šokiran, slede mu dani razmišljanja, naročito oko religije. Još ako se zainteresuje slede dani i dani čitanja literature.

Nije na forumu

#12 2008-02-08 23:49:22

46 Doctor Valentino Rossi
Član
Registrovan: 2008-01-13

alexa 1675 upisano:

Najzanimljivije mi je bilo u III delu deo oko porza. Iz glave prepričavam;
Amerikanci zaglupljeni i zaborvni. Svim zaposlenima se uzima 35% plate na porez (4 meseca rade za državu) gde odlaze ove pare? Na plaćanje kamata na valutu koju štampa prevarantska banka federalnih rezervi i onda bla bla...

Iz tebe kao da govori Ralf Emerson smile
Alex - nije bas sve to tako... smile

lol

Nije na forumu

#13 2008-02-09 00:18:14

bmcvetic
Član
Web sajt

Pogledati i http://www.ivonazivkovic.net, sto da ne? Ima zanimljivih tekstova, za one sa zeljom i vremenom...

Nije na forumu

#14 2008-02-09 00:44:23

Rasha
Član

He, baš sad pogledah kako si stavio link, nisam skoro posećivao sajt, kad ono novi tekst o izboru predsednika smile

Nije na forumu

#15 2008-02-10 17:58:37

Til
Član
Registrovan: 2007-03-08

odgledao zg, i slazem se da su uglavnom old news, no svakako lepa ulaznica u nas zaverenicki klub.
potvrdjuje se da je u pravu skola misljenja koja tvrdi da je matrix nabudzeni dokumentarac.

najinteresantniji detalj mi je potvrda o sistemskom kvarenju obrazovanja, mozda i bolonja ima neke veze sa tim.

NOEU PUUE EUUA FUEU EUSX

Nije na forumu

#16 2008-02-11 04:10:30

marqox
Član
Iz: HR
Registrovan: 2007-05-24

Prvi put pogledao i susreo se s icim slicnim. I ja ga odgledah u dahu (da, do 4 ujutro) i pitanja mi lete oko glave... Lako za religiju, to sam vec provalio... Ali drugo...
Moram uploadat s hrv. titlom na video.google.com i stavit u potpis.

Nije na forumu

#17 2008-02-11 19:47:05

Shane
Član
Iz: Ispod shina
Registrovan: 2007-04-17

Evo odgledah i ja.Slazem se uglavnom sa svim komentarima,opet ..neko napisa kako nema nista o nama o Balkanu.Zato predlazem da se napravi novi dokumentarac o "kolatelarnoj steti" jer mislim da smo mi iz te price i ne samo mi....od Afrike ,Azije pa do J.Amerike i post sovjetskih ima kolko hoces kolateralaca.Kad kazem to mislim na zemlje koje njih u stvari i ne interesuju ali dobro sluze za neke druge svrhe.

Idemo dalje...

Nije na forumu

#18 2008-02-15 23:43:07

Santiago
Član
Iz: Beograd
Registrovan: 2007-02-02

Mnogo hvala na preporuci za film bmcveticu!
Slabo imam strpljenja da sedim toliko pred ekranom, ali sam ovo ispratio s punom paznjom i vec tri dana sam pod utiskom. Nije da prvi put cujem za te stvari, ali definitivno baca dosta svetla na nesto sam mozda do sada samo nacuo. Ranije sam vise razmisljao o tim stvarima, ali sam nekako zakljucio da sam ja suvise mali da bih brinuo o tome, medjutim kad vidis da sta sve oni planiraju za malog coveka ne mozes ostati ravnodusan.
Meni je samo neverovatna pomisao kolika je to moc da oni stvarno uspevaju da drze toliko stvari pod kontrolom?
Interesantno mi za onaj porez sto rekose da kao nema zakona po kojem mora da se placa. Neverovatno da se tako nesto ne zna ako je stvarno istina?

A Balkan, da mi smo mali, kao i Somalija, Afganistan, Koreja, Nikaragva ... Zamisljam situaciju kao Rotshildov sincic pita tatu, tata tata jel mogu i ja malo da se igram geopolitike, a on mu onda da ovako neku zemljicu da se uci polako, ili mozda kao neki diplomski rad za kasnije ozbilnije globalne stvari smile       
...izvinjavam se na lupetanju, pravim pauzu u ucenju nekog velikog sr#&^

Nije na forumu

#19 2008-02-25 17:17:49

jokamaster
Član
Registrovan: 2007-03-30

bmcvetic upisano:

Pogledati i http://www.ivonazivkovic.net, sto da ne? Ima zanimljivih tekstova, za one sa zeljom i vremenom...

Najzanimljivi je onaj deo kad hipoteku, odnosno mortgage prevodi  kao mrtva imovina. Pa se kaze: "Banke koje su obilato prodavala bezvredne dolare uzimajući kao "mrtav zalog" nekrentine, sada nemaju kome da to prodaju".

Nije na forumu

#20 2008-03-04 14:40:12

Vito
Član
Iz: Beograda
Registrovan: 2005-05-31

Новац се не може изгубити, нити ни из чега створити, већ само прећи из једног џепа у други.

Nije na forumu

#21 2008-03-05 16:46:00

Vito
Član

Samo da dodam, gornji link nije namenjen onima sa slabim stomakom, niti onima koji su skloni paranoji.

Ili da stavim upozorenje: "ne preporučuje se osetljivim osobama, niti osobama mlađim od 20 godina" smile

Новац се не може изгубити, нити ни из чега створити, већ само прећи из једног џепа у други.

Nije na forumu

#22 2008-03-05 17:25:48

GOJE
Član
Registrovan: 2007-07-17

E Vito, Vito,

Sad si i u RFID dirnuo.

....Frizurica sređena, pomorandža ceđena...Brodski podovi, morski plodovi...Podno grijanje, intimno brijanje...
http://www.youtube.com/watch?v=qnPZy3vHmsA

Nije na forumu

#23 2008-03-05 18:17:56

Vito
Član

GOJE upisano:

E Vito, Vito,

Sad si i u RFID dirnuo.

RFID je posledica, a ja se posledicama nikada ne bavim.  Ja vas upućujem na uzroke svemu što se oko nas dešava, a bez religiskog poznavanja te stvari vam nikada ne mogu biti jasne.

Možete ići hiljadama puteva i razmatrati razne pojave, ali kada pokušate da uđete u njihovu suštinu, put će vas uvek odvesti do religije i Biblije.  Natprirodno poreklo Biblije je matematički dokazano, tako da je to dovoljan razlog da se ona posmatra kao “ključ” koji otlkjučava sve brave znanja ovoga sveta.

Nije na forumu

#24 2008-03-05 21:19:29

Crna_Pahulja
Član
Registrovan: 2008-01-30

Natprirodno poreklo biblije? U brate al su tebi isprali mozak...

5 dana odmora. Direktno vredjanje diskutanta. *** mod. Bane

Nije na forumu

#25 2008-03-05 22:05:45

GOJE
Član

Crkva i vojska su dve najveće slabosti ljudskog roda. Sva sreća pa crkva nije više toliko bitna širom Sveta, da upravlja kompletnim životima ljudi. Ali zato vojska i dalje predstavlja ogroman problem. Da je čovečanstvo uložilo vreme i novac i trud tokom istorije u bilo šta osim vojske i crkve, gde bi nam danas bio kraj?????

Matematiku, istoriju i religiju poznajem prilično dobro i smatram da jevrejski mitovi svakako ne zaslužuju da se proglašavaju natprirodnim.

....Frizurica sređena, pomorandža ceđena...Brodski podovi, morski plodovi...Podno grijanje, intimno brijanje...

Nije na forumu

#26 2008-03-06 00:10:56

Vito
Član

Kad god se govori o nečemu ozbiljnom, po pravilu se jave oni koji najmanje znaju, a onda nam pričaju o «ispranim mozgovima».  Tako se nedavno javio i onaj nesretnik «statističar i matematičar», pa je pobegao u mišju rupu.

U svetu u kome caruje neznanje, zaglupljenost i zatupljenost mozgova, sve je moguće pa i da se nauka naziva «verom», a verovanje «naukom».  Važno je samo dokopati se državnog obrazovnog sistema i medija, a onda sve ide lako, to vam je kao mašina za štancovanje praznoglavaca.

Ja ću vam ovde izneti jedan mali deo onoga što je 50 godina proučavao čuveni matematičar Ivan Panin, a onda svako za sebe neka zaključi ko je «vernik» a ko «naučnik».

Panin kao predmet proučavanja uzima Hristov rodoslov u Jevanđelju po Mateju 1,1-17, ili jednu knjigu Biblije kao celinu, ili Bibliju u celosti, i pokazuje sledeću vrstu fenomena:

- broj reči u rečniku deljiv je sa brojem sedam,
- broj reči koje počinju sa samoglasnikom deljiv je sa sedam,
- broj reči koje počinju sa suglasnikom deljiv je sa sedam,
- broj slova u rečniku deljiv je sa sedam,
- broj suglasnika u rečniku deljiv je sa sedam,
- brij samoglasnika u rečniku deljiv je sa sedam,
- broj reči koje se javljaju u rečniku više od jednom deljiv je sa sedam,
- broj onih reči koje se javljaju samo jednom, takođe je deljiv sa sedam,
- broj reči koje se javljaju u više od jednog oblika deljiv je sa sedam,
- broj reči koje se javlju u samo jednom obliku takođe je deljiv sa sedam,
- broj imenica je deljiv sa sedam,
- broj reči koje nisu imenice takođe je deljiv sa sedam,
- broj vlastitih imena je deljiv sa sedam,
- broj muških imena je deljiv sa sedam,
- broj ženskih imena je deljiv sa sedam,
- broj reči koje počinju svakim slovom alfabeta deljiv je sa sedam.

Nije na forumu

#27 2008-03-06 00:14:27

Vito
Član

Dalje,

Biblija je pisana na dva jezika: Stari Zavet na hebrejskom jeziku (nekoliko poglavlja na haldejskom, koji je u numeričke svrhe isti kao i hebrejski); Novi Zavet na grčkom. Oba ova jezika imaju ovu jedinstvenu osobenost - nemaju odvojene simbole za brojeve koji bi odgovarali našim modernim arapskim brojevima: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 0. Umesto njih, oni koriste slova svog alfabeta, tako da svako hebrejsko i grčko slovo predstavlja takođe i izvesni broj, što se naziva numeričkom vrednošću slova.

Pošto se svaka reč sastoji od slova, numerička vrednost jedne reči je zbir numeričkih vrednosti njenih slova.
Numerička vrednost jedne rečenice, pasusa, poglavlja, knjige, toma ili skupa knjiga, je zbir numeričkih vrednosti reči od kojih se oni sastoje.

- numerička vrednost rečnika deljiva je sa sedam,
- numerička vrednost raznih alfabetskih grupa deljiva je sa sedam.
- numerička vrednost raznih oblika u kojima se reč javlja, deljiva je sa sedam.

Gornja numeracija jedva da površno dotiče numeriku koju je otkrio gospodin Panin. On izaziva bilo kog čoveka da inteligentno napiše bilo koji odeljak od 300 reči, proizvede neke numeričke fenomene sličnih vidova i da ga dovrši za šest meseci. Gospodin Panin kaže da će bilo koji čovek, koji to ostvari, dokazati da je čudotvorac. Nijedan čovek to ne može da učini.

Ali, mnogi od autora Biblije bili su ljudi izabrani iz vrlo niskih životnih krugova, imajući malo ili nimalo škole. Da su Matej, Marko, Luka ili Jovan, na primer, pokušali da nepomognutom ljudskom mudrošću pišu i proizvedu skladne numeričke karakteristike koje nalazimo kroz sve njihove knjige, koliko bi im bilo potrebno da ih napišu?

Sa svakom dodatnom rečenicom teškoća konstruisanja na ovom planu raste aritmetičkom i geometrijskom progresijom, jer bi oni onda pokušavali da napišu svaki odeljak tako da razviju konstantno fiksne numeričke veze sa onim što ide pre i što dolazi kasnije.

Ali, ostaje jedna još više zapanjujuća činjenica: Broj reči koje se nalaze u Jevanđelju po Mateju, a koje se ne nalazi ni u jednoj drugoj knjizi Novog Zaveta, ispoljava jedan razrađeni numerički dizajn. Kako je Matej znao da je koristio reči koje neće biti korišćene ni u jednoj od ostalih 20 knjiga?

On je morao da ima pred sobom sve te knjige i da svoju knjigu piše posle svih drugih pisaca. Štaviše, svaka od tih ostalih knjiga ispoljava sličan fenomen. Da li je svaki pisac pisao poslednji?

Ako nije, onda, da li je svaki od tih pisaca čitač misli, i literarni i matematički genije bez premca u istoriji, kakav se teško može i zamisliti?

Gospodin Panin nastavlja, dokazujući numerikom da svaka knjiga naše Biblije ima takve osobine, da je svaka od njih neophodna da bi se tačno sprovela numerička šema cele Biblije, i da se ništa ne može ni dodati ni oduzeti Bibliji kakvu imamo, a da se ne naruše te karakteristike.

Ali, 7 nije jedini broj koji je ovde zanimljiv. Ima jednako zanimljivih razvoja i kod drugih brojeva, od kojih su svi značajni i na svojim mestima.

Naša Biblija ima 66 knjiga, od kojih se neke pripisuju nekom autoru po imenu, dok su druge anonimne (knjige koje pisci nisu potpisali). U pogledu pisaca, imenovanih kao autora knjiga Biblije, nekima se pripisuje više od jedne jedne knjige. Mojsije ima 4, Solomon 3, Petar 2, Pavle 11. Drugi pisci imaju samo po jednu knjigu koja im je pripisana.

Treba imati na umu da su knjige Biblije na hebrejskom prihvaćenom tekstu i grčkom tekstu složene drugačije nego u našoj Bibliji. Njihov broj je 66 ili 6 x 11. Anonimnih knjiga je 22 ili 2 x 11.
Neanonimnih knjiga je 44 ili 4 x 11.

Od tih 44 knjiga, 22 ili 2 x 11, pripadaju piscima više od jedne knjige, a 22 ili 2 x 11 piscima samo jedne knjige. Zbir ovih 66 brojeva iznosi 2211 ili 201 jedanaestica.

Ovaj broj se deli ovako: 22 knjige autora više od jedne knjige imaju 946 ili 86 jedanaestica. Ostalih 44 imaju 1265 ili 115 jedanaestica.

Od ovih 66 knjiga, 22 su poslanice. Nihovi brojevi su (od Jovana do Filimona) 45 - 65. Sad se zbir 2211, za 66 knjiga, deli tako između poslanica i neposlanica: poslanice imaju 1155 ili 105 jedanaestica; neposlanice imaju 1056 ili 96 jedanaestica.

Sledeći autori: Mojsije, David, Isaija, Jeremija, Osija, Joilo i Danilo se izričito navode u Novom Zavetu. Brojevi
njihovih knjiga su 2, 3, 4, 5, 1 2, 1 3, 1 5, 1 6, 27, 35.  Zbir je 132 ili 12 jedanaestica.

Sad uzmimo numeričke vrednosti biblijskih autora (onih kojima se pripisuju knjige), na osnovu zbira numeričkih vrednosti svakog slova njihovog imena, dobija se ukupni zbir 7931 ili 11 x 721 , ili 11 x 7 x 103.

Zbir je 721 jedanaestica. Zbir brojeva činilaca 7, 11, 103 je 121 ili 11 jedanaestica.

Prisustvo ovih činilaca jedanaestica u vezi sa brojem, redom i imenima pisaca, ili je slučajno ili planirano. To da
broj knjiga u Bibliji treba da je sadržalac broja 11 moglo bi biti sasvim slučajno, međutim, samo je svaki jedanaesti broj sadržalac od jedanaest, i šansa da bilo koji broj bude sadržalac od 11 je samo 1 : 11. Da ovaj broj bude tako podeljen između anonimnih i neanonimnih knjiga i da svaka grupa bude takođe jedan sadržalac od 11 - to tako|e mo`e biti slučajno, ali su šanse za to samo 1 : 11 x 11 ili 1 : 121.

Da ovaj broj bude tako podeljen između anonimnih knjiga, i jedanaesticama među autorima samo jedne knjige i onih više od jedne - može biti slučajno, ali je šansa za to samo 1 : 11 x11 x 11 ili 1331.

Idući tako kroz osam primećenih karakteristika jedanaestica, svaka od njih bi mogla biti slučajna, ali je šansa za to samo 1 : 11^8 ili  214.358.881.

Sad je zbir numeričkih vrednosti ovih 26 autora (7.931) takođe sadržalac broja 7.  Od ovog broja, 21 pisac Starog zaveta ili 3 sedmice imaju 3.808 ili 544 sedmice, a pisci Novog zaveta imaju 4.123 ili 589 sedmica.

Od broja 3.808, koji pripada piscima Starog zaveta, 2.933 ili 419 sedmica pripadaju Knjigama Zakona i Proročkim knjigama, od Mojsija do Malahije, a 1.190 ili 170 sedmica pripadaju piscima Istorijskih knjiga, od Davida do Nemije. (Kwige Starog zaveta su podeqene u tri celine:
1) Knjige Zakona, 2) Proročke knjige, 3) Istorijske knjige

Sedam od 21 starozavetnog pisca, ili 3 sedmice, izrazito se imenuju kao takvi u Novom Zavetu - Mojsije, David, Isaija, Jeremija, Danilo, Osija, Joilo. Numerička vrednost njihovih imena je 1.554 ili 222 sedmice.

Numerička vrednost Mojsijevog imena, koji započonje tu listu, i Jovana koji je završava, 345 i 1.069, daju 1.414 ili 202 sedmice.

Biblija počinje hebrejskom rečju “berešit” - početak, a završava grčkom rečju “hagios” - svet.

Ova hebrejska reč se javlja u sledećim knjigama: 1-5. Mojsijeva, 1. Samuilova, Isaija, Jeremija, Jezekiq, Osija, Amos, Mihej, Psalmi, Pri~e, Jov, Propovednik, Danilo, Nemija, 2. Dnevnikova. Ova grčka reč se javlja u sledećim novozavetnim knjigama: Matej, Marko, Luka, Jovan, Dela, 1. i 2. Petrova, 1. Jovanova, Juda, Rimljanima, 1. i 2. Korinćanima, Efescima, Filibljanima, Kološanima, 1. i 2. Solunjanima, Jevrejima, 1. i  2. Timotiju, Titu, Filimonu, Otkrivenju.

Ovih kniga ima ukupno 42 ili 6 sedmica. Uzmimo brojeve ovih knjiga po redu njihovog mesta - nihov zbir je 1575 ili 225 sedmica.

Ovih 8 karakteristika sedmica, u vezi sa redom i piscima knjiga, mogu takođe biti slučajne, ali je šansa da se te karakteristike sedmica i jedanaestica nađu zajedno 1 : nekoliko milijardi.

Jasno je pokazano da današnji broj knjiga Biblije nije slučajan, već planiran. Vidi se da je odnos između anonimnih i neanonimnih knjiga planirana. Vidi se da je odnos između broja knjiga koje pripadaju jednom piscu i broja koji pripada piscima više od jedne knjige planirana. Vidi se da je odnos u Bibliji između poslanica i neposlanica planirana. Vidi se da je broj knjiga pisaca citiranih u Novom Zavetu iz Starog Zaveta planiran.
Vidi se da je redosled biblijskih knjiga na hebrejskom i grčkom jeziku planiran. Vidi se da su imena 26 pisaca Biblije planirana.

Ako pretpostavimo ljudsko autorstvo, ovi numerički fenomeni u poretku i anonimnosti i neanonimnosti biblijskih knjiga sasvim su neobjašnjivi. Ali, pretpostavka da je jedan vrhunski matematički Duh, matematički Autor prirode, planirao ovu numeriku (koje sami pisci nisu bili svesni), odmah objašnjava ne samo ove fenomene, već hiljade onih koji se mogu izneti.

I tako dalje, i tako dalje...mislim da je ovo sasvim dovoljno.

Nije na forumu

#28 2008-03-06 09:18:58

GOJE
Član

1. Proizvoljno tumačenje bilo koje druge knjige dovešće do sličnih rezultata. To je prilično mnogo puta uspešno pokušavano i dokazano. Moguće je izvesti priličan broj zanimljivih zaključaka na taj način. Treba samo biti dovoljno kreativan kao gospodin Panin i slični.

2. Ne postoji original tih knjiga, već samo bezbroj puta pisani prevodi i prepisi. Opšte je poznata činjenica da je u "mračno doba srednjeg veka" među ljudima koji su pravili te prepise uloga mističnih brojeva bila jako važna. Uopšte nije teško napraviti knjigu tako da ukupan broj slova reči imena i sličnih stvari bude deljiv sa 7 ili 11 ili bilo kojim koji je dovoljno mističan. Nakon toga kreativnim tumačenjem može se doći do gomile slučajnosti.

3. Crkva je tokom vekova pažljivo birala koje će autore uključiti u novi zavet i redigovala te tekstove po svojoj volji. To je radila gomila ljudi upravo specijalizovanih za te stvari a ne neuki pisci, kao što su apostoli.

4. Što se tiče starog zaveta, treba samo napomenuti da širom sveta postoji gomila svetih knjiga i predanja među raznim kulturama. Priča o jevrejima kao nebeskom narodu je toliko smešna. Zašto bi njihovi mitovi bili istina a mitovi Aboridžina, Maja ili starih Kineza ne. Na primer postoji slično istraživenje u vezi sa brojem 19 u Kuranu.

Poslednje editovanje od GOJE (2008-03-06 10:18:59)

Nije na forumu

#29 2008-03-06 10:12:09

GOJE
Član

Evo malo zanimljivosti u vezi sa tim:

Miracles in Edgar Allan Poe
The following example is an expansion of one first presented on USENET by Charles Culver of Computers for Christ.

For this example, we will use numerical values for English letters assigned using the same pattern as used for Arabic, Greek and Hebrew.

A=1   B=2   C=3   D=4   E=5   F=6   G=7   H=8   I=9
  J=10  K=20  L=30  M=40  N=50  O=60  P=70  Q=80  R=90
  S=100 T=200 U=300 V=400 W=500 X=600 Y=700 Z=800

We will analyse the famous first line of Poe's classic poem "The Raven":

Once upon a midnight dreary, while I pondered, weak and weary

* There are 7x7 letters.
    * The first and last words sum to 202x7, of which the first letters contribute 80x7.
    * The consonants in words starting with a consonant sum to 537x7.
    * The consonants in words ending with a consonant sum to 485x7, of which 192x7 comes from the odd length words and 293x7 from the even length words.
    * The consonants in words 2,4,6,8,10 sum to 177x7.
    * There are 7 words ending with consonants.
    * There are 3x7 consonants in words of even length.
    * Considering words 1,3,5,7,9,11:
          o There are 3x7 letters.
          o The even (2,4,6..) letters in each word total 138x7.
          o The last letters of each word total 205x7.
          o The first and last letters of each word total 51x7x7.
    * Considering the verb "pondered":
          o The first letter has value 10x7.
          o The vowels have total value 10x7.

In his original article, Charles wrote:

There are a number of other objections to Panin's methodology
  as well, which time does not permit me to go into.

It appears that Charles is just as good at writing numerical text as Poe was.

* The sentence has 3x7 words and a total value of 143x7x7.
    * The first word has value 44x7.
    * Words ending in vowels have value 230x7.
    * Words ending in consonants have value 708x7.
    * The three pronouns total 40x7.
    * The words which start with a vowel and end with a consonant total 3x7x7x7.
    * Considering just words 2,4,6,8,...,20:
          o There are 6x7 letters.
          o The 3x7 letters in odd position in the sentence total 53x7x7.
          o The 3x7 letters in odd position in a word total 54x7x7.
          o The first letters total 163x7.
          o The consonants total 408x7.

Nije na forumu

#30 2008-03-06 13:16:36

Vito
Član

Pa naravno da će se uvek naći neki nesretnik koji će od svega toga pokušati da napravi sprdnju.  To je njihovo osnovno oružje – čim si u ozbiljnom problemu, počni da pričaš viceve i skrećeš temu na gluposti.

Panin ne analizira “first line”, nego punih 50 godina vrši sveobuhvatnu analizu svih sastavnih delova biblije, kao i biblije u celini, i nailazi na “pattern” koji se kao nit provlači kroz celu bibliju.  U pitanju je savršena harmonija reći, brojki i cele strukture, a promena samo jedne jedine reči u celoj bibliji, dovela bi do razbijanja cele struktrure biblije... kao kula od karata, izvučete jednu kartu i cela kula se sruši.

Panin je u svoje vreme pozivao i prozivao sve naučnike sveta na duel, ali se niko nikada nije usudio da ospori njegovu matematiku.  To se i ne može osporiti, jer se radi o matematici i teoriji verovatnoće.  Svi oni koji imaju barem minimalnio znanje matematike – nikada im neće pasti na pamet da opovrgavaju Paninov rad.  Nikada se niko ozbiljan neće upustati u poduhvat ismejavanja Panina, to će uvek raditi neki nesretnici cirkuzanti koji će uzeti “first line” neke pesmice, i dokazivati raznorazne budalaštine.

Naravno, ko ne želi da shvati – njemu i ne vredi bilo šta pokazivati i dokazivati.

Nije na forumu

#31 2008-03-06 13:29:31

GOJE
Član

E pa neće biti baš sveobuhvatno u celini i savršeno kad je u pitanju Paninovo istraživanje biblije. Upravo zato sam i naveo primere. Naime, Panin je uzimao delove na grčkom i hebrejskom (i to često po svom paušalnom i proizvoljnom prevodu) i primetio isto kao i u navedenoj pesmici smile da nailazi na takve pravilnosti. Onda je opet proizvoljno odlučio da kad je skupio dovoljan broj takvih delova (a namerno je ignorisao one koji se ne uklapaju) to mora da znači da je cela knjiga takva. Svako ko je pristupio ozbiljnoj analizi tog rada odmah je nailazio na nelogičnosti, jer je takav proizvoljan princip nemoguće pratiti. Odmah ceo rad pada u vodu.

Kad je u pitanju statistika dovoljno je primetiti duplirane i triplirane stvari. Na primer nečega ima 77. Pa onda to je deljivo sa 7, pa je i jedinica i desetica deljiva sa 7, pa i sa 11 i tako dalje i tako dalje. On je prebrojao neku rečenicu i dobio 77, pa onda iz toga izvukao 4 slučajnosti.

Ili na primer broj reči je deljiv sa 7. pa onda koje počinju ovako ili onako. Od toga se pravi 3 slučaja, iako je jasno da je u pitanju 1 ili 2. I kad se sve to pomnoži u teoriji verovatnoće Panin dolazi do 1 prema milionska cifra, a u stvari je mnogo manje od toga. Takođe teorija verovatnoće primenjiva je isključivo u situacijama bacanja novčića i kockica i slično, a nikako na statistiku reči u knjigama.

Neverovatno je da toliko neozbiljan matematički rad se prikazuje kao savršena harmonija. Pa svaki normalan i ozbiljan matematičar (sa poznavanjem grčkog ili hebrjskog) će u prvom koraku videti kakva je ovo konstrukcija. Panin je jednostavno navodio vodu na svoju vodenicu i to je to.

Nije na forumu

#32 2008-03-06 15:20:46

Vito
Član

To se samo kod tebe teorija verovatniće svodi na bacanje novčića. Teorija verovatnoće je grana matematike koja se bavi analizom slučajnih fenomena, a ti slučajni fenomeni u bibliji su upravo oni fenomeni koje je Panin proučavao i dokazao.  Analiza kreće od pojedinačnih delova, pronalazi se “pattern” a onda se taj pattern analzira na “kompletnom biblijskom izveštaju”.  U početku je ta verovatnoća relativno mala i može se objasniti kao slučajnost, ali se sa svakim dodatim pasusom ona povečava arimetičkom i geometrijskom progresijom.  Vršene su anališe velikog broja knjiga (medju njima i knjige Rat i Mir), i ni jedan jedini argumet se nije mogao naći koji bi ukazivao da bi se bilo koji od ovih fenomena mogao odnositi i na tu knjigu.

Dokazivanje nije zasnovano na “paušalnim prevodima” nego na originalima napisanim na originalnim jezicima.

Dokazivanje nije rađeno na “proizvoljnim delovima”, nego na kompletnom biblijskom izveštaju.

Naravno, da bi se o tome diskutovalo, potrebno je barem osnovno znanje istorije kao i vremenski period u kojima je biblijski izveštaj pisan. Stari zavet je “zbirka” knjga (zapisa) koja je stvarana u vremenskom rasponu od preko 200 godina, a Novi zavet u periodu od oko 25 godina.

Evo još jednog odlomka iz knjige: “Do 1947. godine, najstarija kopija Starog zaveta bio je masoretski tekst koji je datirao iz oko 900. godine nove ere. Ali, 1947. godine, u mestu Kumran, pored Mrtvog mora u Izraelu,
pronađeni su dokumenti poznati pod imenom Svici sa Mrtvog mora. Mnogi od tih svitaka poticali su iz 200. godine pre nove ere, što ih je učinilo 1.100 godina starijim od, u to vreme najstarijeg poznatog masoretskog teksta. Sadržaj Svitaka sa Mrtvog mora je doslovno isti sa do tada najstarijim masoretskim tekstom, a oba su identična sa prevodima u našim Biblijama.”

Dakle, lako je reći da neko navodi vodu na svoju vodenicu i dati neke bezvezne analize “first line” neke pesmice, ali da bi se ozbiljno diskutovalo o ovome potrebno je dobro poznavanje istorije, matematike, starih jezika itd.

U pitanju je “naučni dokaz”, a jedan naučni dokaz se može oboriti samo drugim naučnim dokazom i nikako drukčije.

Nije na forumu

#33 2008-03-06 16:13:53

GOJE
Član

Pošto si ti očigledno pravi poznavalac matematike, istorije i starih jezika trebalo bi da ti bude jasno sledeće:

1. To što je Panin proučavao nisu slučajni fenomeni. On je odabrao broj 7 i razne druge manje važne brojeve, i tražio način da uklopi slučajnosti u svoju sliku u glavi. Teorija verovatnoće nije primenjiva u takvim situacijama.
2. Njegovi patterni se razlikuju od slučaja do slučaja. Na primer negde je broj reči, negde broj slova, negde broj suglasnika, samoglasnika, prve reči, 6. reči, 4. i 6. reči zajedno, i tako do ogromnog broja patterna, nekad vrlo bizarnih. Vrlo je jednostavno primetiti da će (teoretski) svaki sedmi pasus zadovoljiti jedan po jedan pattern. Tako da je za njega bilo dovoljno da nađe 10,15 patterna za svaki pasus, i da napravi potpuno pogrešne generalne zaključke
3. Ponekad neki pasus zadovolji i više od 10 patterna, pa čak i neke vrlo važne sve odjednom, što je i potpuno očekivano. Onda se on uzme kao svevišnji bogom inspirisani primer. Kao na primer: U početku bog stvori nebo i zemlju. Kada bi se ostali pasusi pažljivije gledali ispuniće samo vrlo bizarne i egzotične patterne.
4. Dokazivanje je upravo rađeno paušalno jer je Panin objavio istraživanje rađeno na osnovu grčkog teksta koji je sam objavio (i preveo).
5. Svi koji bi probali da provere njegove tvrdnje odmah su se zakopali jer takav princip nije pravi egzaktni matematički princip.
6. Potpuno je jasno da novi zavet nema blage veze sa "originalom" i da se jevanđelja toliko razlikuju jedna od drugog da je to prosto neverovatno, i da je crkva stotinama godina pokušavala da dođe do prihvatljivog teksta,  pa su na kraju izabrali 4 koja su otprilike koliko toliko podnošljiva za njih tada.
7. Ne znam zašto pominješ svitke sa mrtvog mora, kada oni bacaju potpuno drugačiju sliku od crkveno prihvaćene.
8. Da li misliš da je Kuran sveta knjiga, jer je na isti način pokazana uloga broja 19 u njemu.

I na kraju Panin je protraćio 40 godina polazeći od pogrešnih premisa i praveći od toga neku "nauku". Već sam negde rekao da su crkva i vojska dva najveća kočničara napretka civilizacije. Žali bože ( smile ) para i vremena.

Nije na forumu

#34 2008-03-06 18:09:51

Vito
Član

GOJE upisano:

Pošto si ti očigledno pravi poznavalac matematike, istorije i starih jezika trebalo bi da ti bude jasno sledeće:

Pogrešna pretpostavka, nisam ja napisao naučni rad, nego je to uradio Ivan Panin. Ako pokušavaš da opovrgneš rad Ivana Panina onda treba da nam daš svoju analizu ili da navedeš bilo kog naučnika koji je takve ili slične fenomene dokazao na BILO KOJOJ knjizi.  Napominjem, ne analizu fragmenata, jedne rečenice ili pasusa, već cele knjige.  Možeš tragati celog života, ali takvu kjigu nećeš naći.

Sada odgovori na tvoje konstatacije.

1. To što je Panin proučavao JESU slučajni fenomeni. On nije “odabrao broj 7”, već je eksperimentisao sa svim brojevima, a broj 7 je sam isplivao kao rezultat analize.  Da taj fenomen nije delo plana pisanja biblije, onda bi smo taj isti fenomen našli i u nekim drugima knjigama.

2.  To nisu “njegovi” paterni, nego su ti paterni rezulatat njegovih istraživanja.  Ti paterni se ne razlikuju “od slučaja do slučaja” nego se odnose na celu bibliju, na svaku knjigu posebno, kao i na delove knjiga.  Samo u Jevanđelju po Mateju imamo takvih delova na stotine, a svaki od tih pasusa je konstruisan na potpuno isti način.

3.  Poenta je u tome što Panin nije naveo ni jedan jedini patern koji se odnosi samo na neki pasus (nije on bio šarlatan da bi se bavio takvim stvarima), već se svi patreni odnose na celu bibliju.

4.  Dokazivanje nije rađeno paušalno niti su njegovi radovi zasnovani na “njegovom prevodu biblije”.  On je radio na originalima jer se samo tako i moglo raditi s obzirom na to da ruska slova nemaju svoju numeričku vrednost.  Dakle, on je radio na originalnim tekstovima, ali je tačna činjenica da je on svojim numeričkim otkrićima proizveo reviziji pravilnog prevoda Novog Zaveta.  Inače, on je i postao hrišćanin zbog činjenica sa kojima se suočio, pre toga je bio nihilist.

5.  Navedi mi radove onih koji su se “zakopali”.

6.  Tačno je da postoje neka odstupanja između hiljade kopija Novog Zaveta, ali su te razlike svedene na: spelovanje, razlike u frazeologiji, redosledu reči itd.   A što se tiče Starog Zaveta, prenosioci (masoreti) su se postarali da u Starom Zavetu tih grešaka nema. “Masoreti su bili veoma religiozni i činili su sve da eliminišu greške. Oni su sledili striktnu jevrejsku tradiciju koja je nalagala koliko stubaca i linija može biti na jednoj stranici, sa obavezom brojanja svake linije, slova i reči da bi pronašli grešku. Ako bi kopija imala samo jednu grešku, bila bi uništena. Zbog toga je Stari zavet sačuvan u prvobitnom obliku.”

7.  Ne znam o kakvoj to drugačijoj slici govoriš. Dokaz je dokaz bez obzira da li to neka crkva prihvataila ili ne. Crkva je crkva u onoj meri koliko se drži biblije. Mene interesuje samo istina a ne šta će neka crkva o tome da kaže.

8.  Ma hajte, budimo ozbiljni. Halifa se malo igrao po kompjuteru i vršio pretragu koja bi mu dala neke argumente, a onda neke nevažne rezultate objavio na sva zvona.  Ja tu nisam video nikakav patern.

Da li je Panin protraćio svoj život polazeći od pogrešnih premisa, ili ne, ima ko će o tome da donese sud kad za to dođe vreme. smile  A što se tiče tvojih konstatacija o ckrvi i civilizaciji, ima dosta istine u tome, samo ja ovde ne govorim o crkvama nego o bibliji.  Za one koji se razumeju u te stvari, veoma dobro znaju o čemu govorim, a onima drugima je ionako svejedno.

Nije na forumu

#35 2008-03-06 21:03:19

GOJE
Član

@Vito

Žestoko smo  se ukopali, možemo do letnji dan popodne ovako. Problem je u tome što taj "naučni rad" jednostavno nije prihvaćen kao naučni i većina matematičara nije ni imala potrebu da ga opovrgava pravim naučnim radovima, kada je odmah jasno da ne valja. Detaljno mogu da nastavim tačku po tačku, ali je ipak važna suština.

Ono što jako privlači ljude mističnim temama, je ljudska priroda koja teži natprirodnim objašnjenjima. Mislim da je upravo ljudska slabost i nesposobnost da sami upravljaju svojim životima, navela na početke religijskih osećanja. Zašto bi Jevreji bili nebeski narod pa da baš njihov bog pobedi, a ne Eskimi ili Sloveni. Biblija naravno sadrži mnoge tačne stvari (poplava, geografski podaci) koji se poklapaju ili su čak preuzeti iz mesopotamske istorije ili mitologije, i oni se često prepliću čak i sa predanjima Veda ili Maja ili Vikinga. Ali kad je reč o religiji, to je već svako za sebe smislio smile Ovako ispada da su za boga eskimi i sloveni i ostali narodi drugog reda smile

@mr.Petronijevic

Meni su ove teme vrlo bliske, pored ekonomije, muzike itd... Volim kvalitetne diskusije po svim tim osnovama. Imati Vita za sagovornika je veoma interesantno, ako se raspravlja na pravi način, bez preteranih emocija i strasti. Nadam se da ćemo svi ponešto naučiti.

Na kraju kad je reč o crkvama jasna mi je aluzija na pravu (slavnu) i ostale crkve, ali ja ne pravim neku razliku, jer imam dovoljno želje da sagledam stvari iz šire perspektive, i ne vidim što je crkva koja brani ženama i ženskim životinjama pristup makar jednom kvadratnom metru, i oblači svoje službenike u crno, ispravnija od bilo koje druge. Nemam nameru da provociram, ali neke stvari jednostavno nisu kako treba. Pravoslavna crkva ili tradicija je možda bolja od katoličke, ali nije u njoj odgovor na sva pitanja. Zamislite da ste eskim kako bi onda gledali na pravoslavlje ili bibliju. Još luđe: Zamislite da ste vanzemaljac...... tu dolazimo do problema što po bibliji zemlja je centar sveta a čovek je najvažnije živo (smrtno smile ) biće. Sve ostalo nema blage veze.

Nije na forumu

#36 2008-03-06 23:11:38

Lurije
Član
Registrovan: 2006-09-10

Jeste da ovo nema veze sa berzom, ali nalazimo se u svaštari, pa da kažem sledeće:
Ako Vita zanima proučavanje Starog zaveta preporučujem mu knjigu "Kabala i njena mistika" od Geršoma Šolema. Radi se o jevrejskom mističnom tumačenju Tore (prvih pet knjiga Starog zaveta). Koliko se sećam u toj kjizi se mnogo više pažnje obraća na alegorijsko tumačenje a ne numeričko. Knjigu je na srpski preveo Eugen Verber.

Svim stvarima mali su počeci.

Nije na forumu

#37 2008-03-07 00:08:37

Vito
Član

@GOJE

Upravo je problem u tome što ti u raspravu ulaziš sa predrasudama i na osnovu “argumenanta autoriteta”.  U nauci ne postoji argument autoriteta, već samo argument činjenica i naučnih dokaza.  Za tebe je istina konstatacija koja kaže “većina matematičara nije imala potrebu da ga opovrgava”.  To za mene nije naučni argument.  Danas se matematičari bave svakojakim glupostima, tako da ne mogu da poverujem da baš niko nije zainteresovan da baci oko na ono što je Panin radio.

Ova me diskusija podestila na onu diskusiju o evoluciji, bilo je dovoljno reći “savremena nauka kaže da je to tako”...amin!  A onda se pogleda šta je to u stvari savremena nauka, pa se dođe do toga da je savremena nauka zasnovana ne na naučnim argumentima, nego na argumentima autoriteta.  U teoriju stvaranju su verovali najveći naučnici sveta: Kepler, Bojl, Isak Njutn, Majkl Faradej, Semjuel Morze, Džejms Džul, Luj Paster,  Fleming, Paskal, Mandelev i mnogi drugi.  Neki drugi naučnici, kao Tesla i Ajnštajn, su takođe verovali u teoriju stvaranja, ali sa jednom razlikom, više su verovali u neku vrstu “energije” nego u Boga u ljudskom obliku.  A onda se pojavi neke nesretnici sa “teorijom evolucije” i “teorijom velikog praska”, i to počne da se propoveda kao da je istina.  Nema ni jednog jedinog dokaza za takve gluposti.  U pitanju su samo “teorije” a ne dokazane činjenice.  U pitanju je okupacija “naučnih” autoriteta.  Dovoljno je samo da javno kažete da je teorija velikog praska obična glupost i vama se sva vrata zatvorena.  Ako želite da radite u nekom državnoj naučnoj ustanovi, onda morate da budete “vernik u razne teoreme”.  Ako dete u školi kaže da je kosmos statičan  i da je u potpunoj harmoniji, i da nema ni jednog jedinog dokaza za širenje svemira – neće moći da položi razred.  Ako to izgovori neki student – može da se pozdravi sa diplomom.  Ako to kaže neki naučni radik – dobiće otkaz.  I to sve zbog toga što neko ne veruje u nečije “teoreme”. Totalno suludo.

U pitanju je lagano lomljenje kičme i ispiranje mozgova.  Gore je pominjan RFID.  Zar misliš da će neko silom da nam ugrađuje čipove?  Varaš se.  Prvi korak je da nam svima uvedu magnetne kartice, pasoše, lične karte itd., a onda će se jednog dana javiti neko i reći: “ako ubacite čip, uštedećete vreme i novac: nema više redova pred kasama, nema više opasnosti od krađa, nema više papirologije, sertifikata, zastoja na posoškoj kontroli, nema više nepotrebnih troškova itd....potpuna sloboda”. I onda će ljudi sami pristati da budu ubačeni u lanac smrti.  Kada svi uđu u taj lanac, onda nastaje potpuna kontrola. Onaj ko bude kontrolisao baze podataka sa čipovima, imaće potpunu kontrolu nad ljudima.  Ko god se pobuni, dovoljno je samo izbrisati njegov čip i taj čovek će postati “osoba bez identiteta”. Isto kao kada bi vam sada nekim slučajem sagoreli sva vaša dokumenta, samo još mnogo gore od toga.

Tvoja druga pogrešna pretpostavka je da Srpsku pravoslavnu crkvu smatram autoritetom koji daje “odgovor na sva pitanja”.  Ne treba da ulaziš u psihologiju sagovornika vec da reaguješ na ono što sagovornik govori a ne na osnovu onoga što ti misliš da sagovornik misli.  Ja imam izgrađen stav u pogledu religije, ovde ga neću iznositi jer nije relevantan ni za ovav forum ni za ovu diskusiju, ali moram samo da kađem da je tvoja pretpstavka pogrešna.

Iako si rekao da religiju poznaješ prilično dobro, ja ti sada kažem da je poznaješ veoma slabo, jer kada bi je poznavao dobro – nikako ne bi mogao reći da su “Jevreji nebeski narod”.  Tačno je da je na neki način Jevrejski narod bio “odabrani narod” ali to je bio tek početak.  Kasnije dolazi mnogo toga (da ne kažem “sve”) što nam do u detalje objašnjava sve ono što se Jevrejima događalo, ono što im se događa, kao i ono što će im se dogoditi. Priča o Jevrejima je velika priča, i ja bih vam o tome mogao govoriti dva dana bez prestanka.  Što se tiče konstatacije da “bibilja ima mnoge tačne stvari”, tu se već ne slažemo.  Dosadašnja istorija, nauka i praksa nam govore da je u njoj apsolutno sve tačno napisano, a ako se pokazala kao tačna za ovih nekoliko hiljada godina, onda nema razloga da sumnljamo da je i ostatak biblije tačan.  Uostalom, po svim biblijskim proročanstvima, mi se sada nalazimo na samo jedan korak od onoga što se u bibliji naziva “zadnjim vremenima”.  Najveći umovi sveta su pokušavali da odgonetnu proročanstvo proroka Danila, a jednu od najozbiljnijih analiza je uradio Isak Njutn (on je bio intelektualaca nad intelektualcima, otac fizike, sjajan matematičar, istoričar, odlično znao drevne jezike itd.), i napisao je knjigu “Biblijska proročanstva proroka Danila” i “Otkrovenja”.  Na 323 strane iznosi sve ono što je celoga života sakupljao...briljantan rad.

Ne bih da dalje širim priču, jer se na forumu ne može prepričati ono što se nalazi u stotinama knjiga i radova.  Ovaj moj post treba shvatiti samo kao podsticaj na izučavanje tih stvari, i kao kritiku nametanja raznoraznih “teorema” kao naučnu istinu, a ne kao neki defnitivni stav o bilo čemu.

Čovek ima mozak da bi razmišljao a ne da bi verovao “naučnim autoritetima”.  Između današnje nauke i srednjevekovne crkve ja bih stavio jedan veliki “znak jednakosti”.

Nije na forumu

#38 2008-03-07 00:17:56

bmcvetic
Član
Web sajt

@Vito
Verujem da nisi matematicar. Jer da jesi, ne verujem da bi mogao davati ovaku vaznost "misticnim" brojevima 7, 8 ili 11. Sanse koje pominjes nisu bas tako specijalno velike. Opet, da si matematicar, znao bi koliko su te sanse u stvari velike u odnosu na beskonacnosti i na stvarno velike brojeve, da bi ih mogao nazivati natprirodnim.

Ono sto me stvarno zanima jeste, kako objasnjavas da su tako "svete" knjige (ovo pod navodnicima jer meni nisu svete, uz svo duzno postovanje onima koji veruju u njih) pisane tako nesavrsenim jezicima kao sto su hebrejski i grcki? I jos nesto, Panin nije bio cuveni matematicar. Pitanje je da li je uopste bio matematicar.

Mnogi veliki umovi su, u nemogucnosti da shvate i prihvate neka od trenutno prihvacenih i dokazanih fundamentalnih nacela prirode, pribegavali resenjima koja su morala podrazumevati Stvaraoca. Tu posebno misim na fizicare, matematicare, filozofe tj. ljude koji se, po meni, istinski bave upoznavanjem prirode i naseg sveta, a jedan od njih je i Albert Ajnstajn. Cuveni Albert je u svojoj nemoci da prihvati nacelo neodredjenosti, uludo izgubio poslednjih 20 godina zivota, pokusavajuci da izbegne tu izgleda strasnu istinu. Nije bitno o kakvom potencijalu i kreativnoj, intuitivnoj i racunskoj moci se radi, bitno je kako je fundamentalna ideja "nasadjena".

Biblije nisam citao i sigurno ih nikada necu citati. Odbacujem ovako proste ideje unapred. Ali me zanima da li se u Biblijama, pominju sustinske sile koje drze univerzum na okupu? Mislim naravno na sile bez kojih zivota i tih rukopisa sigurno ne bi bilo: gravitacije, jake i slabe nuklearne sile itd... Ne odbacujem mogucnost Stvaraoca, ali odbacujem mogucnost da je bio ovako prizeman.

Nije na forumu

#39 2008-03-07 00:28:02

Vito
Član

Lurije upisano:

Jeste da ovo nema veze sa berzom, ali nalazimo se u svaštari, pa da kažem sledeće:
Ako Vita zanima proučavanje Starog zaveta preporučujem mu knjigu "Kabala i njena mistika" od Geršoma Šolema. Radi se o jevrejskom mističnom tumačenju Tore (prvih pet knjiga Starog zaveta). Koliko se sećam u toj kjizi se mnogo više pažnje obraća na alegorijsko tumačenje a ne numeričko. Knjigu je na srpski preveo Eugen Verber.

Stari Zavet nema nikakve veze sa Kabalom.  Kabala je u potpunoj suprotnosti sa Starim Zavetom.  Kabala se oslanja na magiju i okultizam, a to Stari Zavet najstrožije zabranjuje.

Skrenuo bih vam pažnju na upotrebu reči “Jevrejin”.  U biblijskom smislu, reč “Jevreji” se koristi za sve one koji su na strani Boga.   Nakon pobune protiv Boga, Jevreji prestaju da budu odabrani narod, a za Jevreje u bibliskom smislu reči se danas mogu uzimiti samo “mesijanski Jevreji”.  Svi ostali Jevreji su po bibliji “neznabožci”.

U svakom slučaju, hvala na preporuci.

Nije na forumu

#40 2008-03-07 00:39:04

lux
Član
Registrovan: 2007-06-06

@Bmcvetic
Bibliju treba pročitati, ona je deo svetske kulture kao i Tora kao i Kuran, a kakav ćeš stav imati prema pročitanom to sve zavisi od tebe samoga.
Veliki pozdrav svima a pogotovu matematičarima

---------------------------
Samo kiša pada s' neba

Nije na forumu

#41 2008-03-07 00:48:14

Vito
Član

bmcvetic upisano:

@Vito
Verujem da nisi matematicar. Jer da jesi, ne verujem da bi mogao davati ovaku vaznost "misticnim" brojevima 7, 8 ili 11. Sanse koje pominjes nisu bas tako specijalno velike. Opet, da si matematicar, znao bi koliko su te sanse u stvari velike u odnosu na beskonacnosti i na stvarno velike brojeve, da bi ih mogao nazivati natprirodnim.

Ono sto me stvarno zanima jeste, kako objasnjavas da su tako "svete" knjige (ovo pod navodnicima jer meni nisu svete, uz svo duzno postovanje onima koji veruju u njih) pisane tako nesavrsenim jezicima kao sto su hebrejski i grcki? I jos nesto, Panin nije bio cuveni matematicar. Pitanje je da li je uopste bio matematicar.

Mnogi veliki umovi su, u nemogucnosti da shvate i prihvate neka od trenutno prihvacenih i dokazanih fundamentalnih nacela prirode, pribegavali resenjima koja su morala podrazumevati Stvaraoca. Tu posebno misim na fizicare, matematicare, filozofe tj. ljude koji se, po meni, istinski bave upoznavanjem prirode i naseg sveta, a jedan od njih je i Albert Ajnstajn. Cuveni Albert je u svojoj nemoci da prihvati nacelo neodredjenosti, uludo izgubio poslednjih 20 godina zivota, pokusavajuci da izbegne tu izgleda strasnu istinu. Nije bitno o kakvom potencijalu i kreativnoj, intuitivnoj i racunskoj moci se radi, bitno je kako je fundamentalna ideja "nasadjena".

Biblije nisam citao i sigurno ih nikada necu citati. Odbacujem ovako proste ideje unapred. Ali me zanima da li se u Biblijama, pominju sustinske sile koje drze univerzum na okupu? Mislim naravno na sile bez kojih zivota i tih rukopisa sigurno ne bi bilo: gravitacije, jake i slabe nuklearne sile itd... Ne odbacujem mogucnost Stvaraoca, ali odbacujem mogucnost da je bio ovako prizeman.

Prvo, gde sam ja to rekao da dajem značaj brojevima 7, 8, 11 ?  Ja samo prenosim činjenice, a mističnost brojeva ja ne uzimam kao matematički dokaz.  Tačno je da svaki od ti brojeva ima svoje značenje, ali ja se sada time neću baviti.  Sada se samo bavimo naukom a ne religijom.  smile

Drugo, samim tim što su hebrejska i starogrčka slova ujedno bili i matematički znaci, to znači da su bila savršenija za taj period.  Da je biblija pisana nenumeričkim slovima, onda Panin ne bi mogao da dokaže da je biblija ista kao što je bila i pre 3000 godina.  Bog je na sve mislio smile a i znao je kakvi će se sve Fariseji da se javljaju.

Albert Ajnštajn je hteo jedno, uradio drugo, a mislio treće. Kao vrtsan matematičar moralo mu je biti jasno da je evolucija potpuno nemoguć proces.  Održano je na hiljade simpozijuma matematilara i statističara, i svi se slažu u jednoj stvari – verovatnoća da se život stvori od neživog je bezgranično mala, a verovatnoća da se desi evolucija je ravna nuli. Evolucija je nemoguća. 

Da, bibilja kaže da je Bog tvorac svih planeta, svih zvezda, planete zemlje, čoveka, svih biljaka i životinja na zemlji.  Sve je stvoreno za 6 dana, a to se desilo otprilike pre oko 6000 godina.

Nije na forumu

#42 2008-03-07 05:50:17

dragan
Član
Iz: Kej@Zemun
Registrovan: 2007-03-25
Web sajt

Vito upisano:

... Ako dete u školi kaže da je kosmos statičan  i da je u potpunoj harmoniji, i da
nema ni jednog jedinog dokaza za širenje svemira – neće moći da položi razred. ..

Koliko ja ‘vidim’ svašta bi moglo da se kaže za kosmos, al da je statičan – to ne.
Pošto je (valda) svima jasno da se Zemlja okreće oko svoje ose, pa oko Sunca i
zajedno sa njim oko centra naše Galaksije, tj. pravi složenu petlju u svom kretanju,
izgleda da je Svemir mnogo dinamičan, pogotovu ako se pogledaju dešavanja na
Suncu i ostalim zvezdama koje ponekad i explodiraju.

A, obzirom na temperaturu u međuprostoru, moglo bi da se zaključi da je Kosmos
vrlo nepogodno i opasno mesti po Život, osim na na površini naše planete i to
samo na pojedinim njenim delovima, nap. kao što je Srbija. wink

E, sad da je neko dete reklo u rimskoj školi ili srednjevekovnom manastiru da je
Kosmos dinamičan i da se okrugla Zemlja vrti oko sunca,tj. da nije centar sveta,
isto tako ne bi ‘položilo razred’ kao i dete iz citirane rečenice.

http://img292.imageshack.us/img292/4156/xxyyfy9.jpg

Ne treba sputavati ni jednu teoriju ili religiju koje pokušavaju da objasne svet i
život u njemu, ali mislim da se do konačnog objašnjenja ili shvatanja nikad neće
doći radi ograničenja koje ima Čovek,koji je istovremeno deo onog što hoće da shvati.

Ako iz jednog ribnjaka izdvojite ‘najpametnijeg’ šarana i pokušate da mu objasnite
zašto je Belex15 pao juče za ~5%, on to nikad neće moći da shvati jer prosto
ima ograničenje šta uopšte može da razume isto kao i Čovek, samo čije su granice
shvatanja dalje, ali ne i beskonačne da bi mogao da razume Prirodu, Kosmos ili Boga.

Poslednje editovanje od dragan (2008-03-07 08:00:09)

Nije na forumu

#43 2008-03-07 08:55:19

GOJE
Član

Eh samo da je vremena da se potanko sve objasni. Trebale bi godine a ne minuti. Nadam se da ćemo nastaviti sa ovim zanimljivim diskusijama.

Nije na forumu

#44 2008-03-07 09:54:30

ucenik
Član
Registrovan: 2007-06-14

Til upisano:

valjda je i tesla neki gospodar svemira, majku mu

http://rapidshare.com/files/24727963/Ni … .part6.rar

Moze neko ko je skinuo film da okaci negde ovaj zadnji deo posto ova putanja nije ispravna?

Hvala

Nije na forumu

#45 2008-03-07 14:59:22

Vito
Član

dragan upisano:

Koliko ja ‘vidim’ svašta bi moglo da se kaže za kosmos, al da je statičan – to ne.
Pošto je (valda) svima jasno da se Zemlja okreće oko svoje ose, pa oko Sunca i
zajedno sa njim oko centra naše Galaksije, ....

Promašio si ideju jer si moju rečenicu isvukao iz konteksta.

Kada sam rekao da je kosmos statičan, to je rečeno u kontekstu «širenja svemira» i teorije «velikog praska».  Dakle, nije sporno da se planete okreću jedna oko druge ili oko svoje ose, ali nema ni jednog jedinog dokaza da se kosmos širi.

Nije na forumu

#46 2008-03-07 15:21:43

The Count
Član
Registrovan: 2007-01-27
Web sajt

Vito upisano:

Dakle, nije sporno da se planete okreću jedna oko druge

lol lol lol

Vito upisano:

ali nema ni jednog jedinog dokaza da se kosmos širi.

...nema, nema, sem sto svaki student fizike vrlo jednostavno to zna da dokaze... smile

Ali dobro Vito, necu ti reci da si sharlatan, jer, razumem, posto je onaj tvoj puk'o ko zvecka, nije lako ovih dana... big_smile
A i ne cudi me da na temi sa ovakvim naslovom imas 'kontrolni paket akcija' big_smile I da - provociram te. Nije zabranjeno pravilima, sta ces. Sam si ih pisao. Ipak >>> Odjava. Kraj.

Sreća je - šansa.
                          Crnjanski

Nije sve u novcu, ima nesto i u zlatu wink

Nije na forumu

#47 2008-03-07 15:22:43

Vito
Član

dragan upisano:

E, sad da je neko dete reklo u rimskoj školi ili srednjevekovnom manastiru da je
Kosmos dinamičan i da se okrugla Zemlja vrti oko sunca,tj. da nije centar sveta,
isto tako ne bi ‘položilo razred’ kao i dete iz citirane rečenice.

Tu si izneo barem dve stvari na koje treba odgovoriti.

Prvo, tačno je da je srednjevekovna crkva lupala gluposti da je zemlja ravna, ali je isto tako tačno da se u bibliji to nigde ne kaže.  Srednjevekovna crkva je bila zastranila isto koliko i današnja «nauka» kojom upravljaju «autoriteti».  Isto kao što Nobelova nagrada za mir može da ode u ruke nekog Klintona, Solane, ili Ahtisarija, isto tako Nobelova nagrada za nauku ide u ruke onih naučnika koji sa naukom nemaju nikave veze.  Njima su potrebni poltroni a ne naučnici.  Upravo zato i kažem da se između srednjevekovne crkve i savremene «nauke» može staviti veliki znak jednakosti, jer se i jedna i druga zasnivaju na dogmama a ne na naučnim dokazima.

Što se tiče druge teze o tome  da je «Zemlja centar  univerzuma», tu ne postoje nikakvi dokazi ni «za» ni «protiv». Da li je zemlja centar univerzuma, to nikakve veze nema sa time da li se zemlja okreće oko Sunca ili Sunce oko Zemlje.  Dakle, tu ne postoje nikakvi neoborivi dokazi, ali se može upotrebiti logika. 

Logično posmatrano, svaka planeta sunčevog sistema je postavljena tačno tako kako bi na najbolji način služila Zemlji. Neke planete je zagrevaju, druge je štite od kosmičkog zračenja, treće je svojom gravitacijom štite od udara velikih kometa itd.  Dakle, iako ne postoje dokazi ni «za» ni «protiv», ako bih morao da se izjasnim o ovome, ja bih rekao da je Zemlja centar univerzuma.

Nije na forumu

#48 2008-03-07 15:23:48

GOJE
Član

The Count upisano:

Vito upisano:

Dakle, nije sporno da se planete okreću jedna oko druge

lol lol lol

Vito upisano:

ali nema ni jednog jedinog dokaza da se kosmos širi.

...nema, nema, sem sto svaki student fizike vrlo jednostavno to zna da dokaze... smile

Ali dobro Vito, necu ti reci da si sharlatan, jer, razumem, posto je onaj tvoj puk'o ko zvecka, nije lako ovih dana... big_smile
A i ne cudi me da na temi sa ovakvim naslovom imas 'kontrolni paket akcija' big_smile I da - provociram te. Nije zabranjeno pravilima, sta ces. Sam si ih pisao. Ipak >>> Odjava. Kraj.

Taman je krenula korektna diskusija, ovo obraćanje stvarno nema smisla.

Poslednje editovanje od GOJE (2008-03-07 15:24:12)

Nije na forumu

#49 2008-03-07 15:26:43

The Count
Član
Registrovan: 2007-01-27
Web sajt

Goje, ako je Vama interesantno i korektno da neko pise ovo sto sam citirao, onda Vas ostavljam u miru sa doticnim.
Have a nice day. smile

Sreća je - šansa.
                          Crnjanski

Nije sve u novcu, ima nesto i u zlatu wink

Nije na forumu

#50 2008-03-07 15:34:46

GOJE
Član

Tačno je da je kosmos vrlo dinamičan (svakako iznutra), a tačno je i da se širi, a tačno je i da planete sunčevog sistema zaista jesu u službi života baš na Zemlji, ali to svakako nije čak ni logički dokaz da je Zemlja centar svemira.

Treba shvatiti koliko je čovek ustvari mali i beznačajan i onda se pokazuje koliko njegov pogled na Svet (iskazan u bibliji tada kad je pisana) nema smisla. Zato sam i pomenuo koliko su svetske religije (sve do jedne) potpuno beznačajne za na primer Eskima, ili na primer neki virus. Zamislite samo virus koji se širi i rasprostire se svemirom putem asteroida... kakve on veze ima sa biblijom. A opet može da se desi da jednog dana samo virusi budu jedini oblik života.

Takođe tvrdnja da je svet star 6,000 godina je jedino potkovana biblijom i jednim intrigantnim ali amaterskim poludokazom o magnetnom polju zemlje, i toliko je kontradiktorna sa svim činjenicama koje svakodnevno srećemo....

Nije na forumu

Podnožje foruma