Economy diskusije

Forumi za sve vrste diskusija o privrednim kretanjima u Srbiji i Crnoj Gori i svetu

Niste prijavljeni.

Objava

#1 2007-11-12 14:28:58

Ivan
Član
Iz: Omaha, 1440 Kiewit Plaza
Registrovan: 2005-03-23
Web sajt

Analize Investicionih Fondova u Srbiji

http://accountant.blog.co.yu/blog/accountant

Lep Blog naseg kolege Forumasa.

Nije na forumu

#2 2007-12-07 07:47:46

Bankbase
Član
Registrovan: 2006-08-11

Re: Analize Investicionih Fondova u Srbiji

Molim racunovodju da proba da analizira kretanje vrednosti imovine investicionih fondova, moze od septembra naovamo?
Hvala

Nije na forumu

#3 2007-12-07 12:38:50

tashinz
Član
Registrovan: 2007-10-13

imaš na accountatovom blogu dosta lep pregled ili vidi http://www.investicioni-fondovi.com/

Nije na forumu

#4 2008-01-08 23:32:28

AgriEc
Najnoviji član
Registrovan: 2008-01-08

Zašto se osniva D. Dynamics kada Delta već ima osnovan fond Deltainvestments?

Nije na forumu

#5 2008-01-09 01:42:44

Savas
Član
Registrovan: 2007-06-12

delta inv je drustvo za upravljanje, a delta + jedan od fondova (sada jedini) kojim to drustvo upravlja.  D+ je balansirani fond, a D Dynamic fond rasta imovina (agresivniji). Pogledaj malo po drugim temama

"Razlika izmedju genija i ludaka se meri samo uspehom" - James Bond

Nije na forumu

#6 2008-01-10 07:31:47

AgriEc
Najnoviji član
Registrovan: 2008-01-08

Savas, mnogo hvala!

Nije na forumu

#7 2008-02-12 18:50:35

igorko
Član
Iz: Beograd (SRB)
Registrovan: 2008-01-03

Iako je danas Belex15 i Belex Line u malom plusu, svih 7 aktivnih investicionih fondova ostvarili minus.
F*ck portfolio managers...

Nije na forumu

#8 2008-02-12 20:50:07

BlekStena
Član
Registrovan: 2007-11-01

pa gle, fond manageri pokušavaju zaraditi više od indeksa. to ti po defaultu znači da ne kupuju samo dionice u indeksu, i mislim da je nerealno pratiti na dnevnoj razini da li je indeks plus, a fond minus. na nekoj tjednoj razini još MOŽDA, mada mislim da bi trebalo pratiti na mjesečnoj...

Nije na forumu

#9 2008-02-12 22:23:35

mr.Petronijevic
Član
Registrovan: 2007-12-25

Moj post #85 sa teme "Delta Dynamic - IF" bi ustvari po nekom rezonu pripadao ovde. Tamo mi je samo bilo zgodnije u tom trenutku. Jer ono sto sam tamo rekao ponovicu ukratko i ovde. Nije upitno dali Portfolio Menadzeri u IF pokusavaju zaraditi vise od indexa. Slazem se i da je besmisleno pokusavati na dnevnom pa i nedeljnom nivou (a ja cak mislim i na mesecnom!) pratiti sta se desava sa Fondom u odnosu na index(e). Ali je sasvim razumno gledajuci Portfolio i gde su ulozili i koliko para razmisljati koliko je to daleko od razmisljanja vecine nas laika, gde se to ocekuju "iznenadjenja" u vidu naglih i procentualno visokih skokova a u duzem periodu (jos da je i hartija koliko-toliko likvidna) i uporedjivanjem Portfolija razlicitih IF u cemu se to oni pa jako razlikuju? Sem u tajmingu ulaza na trziste pa prema tome i kratkorocnih (ovde su za sada svi takvi( rezultata?

Nije na forumu

#10 2008-02-12 23:21:39

accountant
Član
Iz: Kragujevac
Registrovan: 2007-09-28
Web sajt

Belex15 i Belex Line su u ponedeljak 4. februara zabeležili rast i nakon toga padali tri dana zaredom, a investicione jedinice su se nalazile u uzlaznom trendu sve do petka. Portfolio managerima je izgleda dovoljno malo da situaciju okrenu u našu korist... Blekstena i mr.Petronijevic, slažem se sa vama, ali i sam volim da pogledam kako se ekstremni skokovi ili padovi indeksa odražavaju na vrednosti IJ u narednim danima.

”Never underestimate the power of very stupid people in large groups.”

Nije na forumu

#11 2008-02-12 23:59:07

mr.Petronijevic
Član

@accountant
U pravu si za te dane ali zato danas bez obzira na rast Belex15 indexa za 1,8% SVI Investicioni Fondovi su nazalost u padu. To samo znaci da se oscilacije na berzi beleze sa kojim danom zakasnjenja tj. tek kada ih proknjizi CRHoV a to je T+3 formula.

Nije na forumu

#12 2008-02-13 09:30:37

GOJE
Član
Registrovan: 2007-07-17

Ljudi, vi kao da niste čitali ovaj forum do sada. Sto puta je objašnjeno kako se računa vrednost IJ, i da ima vrlo malo veze sa rastom/padom indeksa u određenom danu!!!!!

....Frizurica sređena, pomorandža ceđena...Brodski podovi, morski plodovi...Podno grijanje, intimno brijanje...
http://www.youtube.com/watch?v=qnPZy3vHmsA

Nije na forumu

#13 2008-02-13 10:11:05

mr.Petronijevic
Član

@GOJE
Postujem tvoju brigu za neobavestenost ucesnika ovog Foruma. Mada ja nisam ni shvatio da neko te dve stvari dovodi u vezu. Sem kao obicnu zainteresovanost za poredjenje istih u odredjenom vremenskom periodu. Sto se mene licno tice, dobro sam iscitao prospekte, skracene prospekte itd. pre negoli sam se uclanio u svoj prvi fond. Tako da sam dobro upoznat sa nacinom izracunavanja vrednosti IJ.

Nije na forumu

#14 2008-02-13 11:27:50

gp
Član
Registrovan: 2007-05-15

@ mr.Petronijevic
buduci ste "dobro upoznat sa nacinom izracunavanja IJ" molio bih, ako je moguce, kratko objasnjenje istog.
meni, uza sve nadljudske napore, niti danas nije jasno kako to oni (fondovi) rade.

Nije na forumu

#15 2008-02-13 14:16:31

mr.Petronijevic
Član

@gp
Smatram da cete naj bolje razumeti izracunavanje IJ ako vam strucnjaci za tu temu odgovore na vase pitanje. Stoga vas upucujem na sledeci link: http://www.deltainvestments.co.yu/index … mp;pid=faq Konkretno je to pitanje 12. ali ce vam i ostala pitanja biti od koristi.

Nije na forumu

#16 2008-02-13 15:04:54

gp
Član

thx, sad je napokon sve jasno.

Poslednje editovanje od gp (2008-02-13 15:05:18)

Nije na forumu

#17 2008-02-14 15:29:48

luk2000
Član
Registrovan: 2007-11-12

mr.Petronijevic upisano:

@gp
Smatram da cete naj bolje razumeti izracunavanje IJ ako vam strucnjaci za tu temu odgovore na vase pitanje. Stoga vas upucujem na sledeci link: http://www.deltainvestments.co.yu/index … mp;pid=faq Konkretno je to pitanje 12. ali ce vam i ostala pitanja biti od koristi.

12. Kako se izračunava vrednost investicione jedinice fonda?
Vrednost investicione jedinice fonda se dobija deljenjem neto tržišne vrednosti imovine fonda sa brojem investicionih jedinica Vrednost investicione jedinice se izračunava svaki radni dan, a kao mera bezbednosti, kastodi banka potvrđuje izračunatu vrednost.

U kakva sjajna informacija da sam je ranije znao gde bi mi kraj bio. Hvala ti magistre Petronijevicu prosvetlio si nas! Strucnjaci su strucnjaci ...

Nije na forumu

#18 2008-02-14 15:47:30

mr.Petronijevic
Član

@luk2000
U svom postu #14 gp je zamolio za kratko objasnjenje. Krace od ovog ne moze! Ni tacnije. I covek se lepo zahvalio. Ako znas neko bolje-otvori nam svima oci. Ako ne znas, naucio si i ti nesto. A ako hoces da se u tu tematiku zbog necega jako udubis(?!), imas google pa navali.

Edit:  p.s. Kroz ostala pitanja je odgovoreno kako se izracunava netto trzisna vrednost imovine fonda itd. Samo strpljivo...

Poslednje editovanje od mr.Petronijevic (2008-02-14 15:57:53)

Nije na forumu

#19 2008-03-05 17:10:45

Dushan85
Član
Registrovan: 2007-12-11

Pozivam sve koje ovo interesuje, a znaju bolje od mene na diskusiju.
Naime, gledam malo vrednosti IJ svih fondova u Srbiji pa sam odlučio da ih malo analiziram i ocenim njihov dosadašnji rad. A taj rad, u odnosu na berzu, i u međusobnom odnosu.

Kao prvo, mora se navesti da su, uglavnom, svi fondovi započeli rad u različito vreme, pa su shodno tome, i vrednosti IJ tu gde jesu. Naravno, u ovakvim prilikama kakve su kod nas (a i u regionu, pa čak i svetu), novi fondovi su u prednosti u odnosu na stare. Stariji fondovi imaju velikih problema sa smanjenjem imovine, tj. članovi napuštaju brod koji tone i to im stvara probleme jer moraju da prodaju akcije da bi isplaćivali te članove (i na akcijama ostvaruju gubitak). Konkretno problema sa odlivom najviše imaju najstariji fondovi: Delta +; Raiffeisen, Fima, pa čak malo i Focus, dok kod ostalih takvim problema za sada nema.
Tako da ja prilikom ocene njihovog rada kao olakšavajuću okolnost starijim fondovima uzimam taj odliv kapitala i prisiljenost da prodaju akcije ispod cene.

Focus se za sada, najbolje drži u ovakvim okolnostima, Citadel ne računam pošto rade tek 10-ak dana. KD eksluziv je najlošije rezultate do sada ostvario, budući da nema odliva imovine, tako da su izgleda oni najgore plasirali prikupljeni kapital. Tu bi stavio još i Raiffeisen, u fondove sa lošijim rezultatima (ovde namerno kažem fondovi sa lošim rezultatima, a NE loši fondovi). Ostali fondovi su manje-više iste rezultate ostvarivali, ma da verujem da bi drugačija slika bila da nije bilo odliva kapitala kod starijih fondova (a to je ono šta bi bilo kad bi bilo, od toga vajde nema).

Ovo NIKAKO nije preporuka za buduće ulagače. Ovo je samo moje mišljenje. I ovi dosadašnji rezultati kao i moja analiza, ne govore nam ništa o tome kako će fondovi poslovati u budućnosti.

I kao što sam rekao na početku, pozivam na diskusiju sve koje ovo interesuje i koji imaju nešto da kažu (pa čak i mene da kritikuju, nema veze).

Pozdrav.

Poslednje editovanje od Dushan85 (2008-03-05 17:11:22)

Nije na forumu

#20 2008-03-05 17:48:47

GOJE
Član

Ja bih ikritikovao Delta Plus fond, koji već mesecima samo rasprodaje hartije. Znam da je veliki problem odliva, ali makar jedna jedina kupovina bi dobrodošla. Ovakvo odsustvo volje za bilo čim je katastrofalno. Da nije bilo velikog rasta kursa Eura, odavno bismo imali IJ ispod 1300

Propustio si priliku da pomeneš Iliriku koja se relativno dobro drži. Koliko znam oni prva dva meseca nisu ulagali u region, ali sudeći po kretanju IJ, izgleda da su pre neki dan krenuli. Nadam se da će to uskoro dati rezultate. Kod njih mi smeta suviše razbacan portfolio. Jako puno hartija sa malim ulozima oko 500k dinara.

Fima i Raiffeisen najviše prate indekse Belexa i nemam poseban komentar na njih.

KD je stvarno podbacio žestoko

Focus je ubedljivo najčudniji. Posle hranjenja samog sebe pad je morao da se desi, ali evo opet se fantastično drže.

....Frizurica sređena, pomorandža ceđena...Brodski podovi, morski plodovi...Podno grijanje, intimno brijanje...

Nije na forumu

#21 2008-03-05 21:20:43

gp
Član

GOJE
Fima i Raiffeisen najviše prate indekse Belexa i nemam poseban komentar na njih.

ostalo ok, ali ovo me malo "isprovociralo", zato par cinjenica.
od 03.05.2007-e (cca. pocetak rada Fima-e, ujedno i ATH indeksa) do danas je Belex15 pao cca.38,5%,
Belexline cca.31,5% dok je Fima 1% u plusu...ne da nema pracenja indeksa nego mi nije jasno kako su to oni u plusu.
vec je o ovome detaljnije pisano pa...zelim njima i ostalim fondovima svako dobro ali, bojim se, biti ce im (pre)tesko.

Poslednje editovanje od gp (2008-03-05 21:21:03)

Nije na forumu

#22 2008-03-05 21:21:03

Dushan85
Član

Da, Iliriku sam zaboravio pohvaliti, za sada se dobro drže.
U pravu si za Deltu što se kupovanja tiče, kupili i ne mrdaju. E sad, što se obveznica tiče, to ih malo drži, ali kurs je bio 80 (grubo) kad su počeli, pa je pao na 77, pa sad 83, tako da je to rast evra od 7-8% i kako je to 35-40% njihovog portfolia dolazimo do grube računice od 3-3,5% povećanja vrednosti portfolia.

I Focus je stvarno čudan, prateći njihov portfolio, ovaj njihov poslednji rast je zaista čudan (čini mi se da su nešto u Makedoniji uložili, pa možda zato). Ali u svakom slučaju, za pohvalu su.

Nije na forumu

#23 2008-03-05 22:11:36

GOJE
Član

@gp

Pardon, moja greška u izražavanju. Nisam doslovno mislio da prate indekse po procentima, nego da generalno se kreću sa indeksima, nema nekih iskakanja. Fima jeste nešto brže rasla i sporije padala, ali generalno je pratila taj trend. Svakako pohvala za takav rezultat Fime, ali nemam neki poseban komentar, kao na Focus ili Iliriku ili Deltu gde se ipak događaju nešto zanimljivije stvari (bez obzira na to da li lošije ili bolje posluju)

Izvinjenje i poštovanje

Nije na forumu

#24 2008-03-05 22:43:03

accountant
Član
Web sajt

I, naravno, grafik... Analiza IJ investicionih fondova u Srbiji. Investicioni fondovi počinjali su sa radom u različito vreme, pa stoga prikaz teče od 6. septembra kada je sa radom počeo poslednji od „velike četvorke”. Od mlađih fondova uključio sam fondove Ilirika JIE i KD Ekskluziv, jer su sa početkom njihovog rada nastale veće migracije iz starih fondova u nove zbog velikih ničim izazvanih očekivanja.

O kretanju IJ iz perioda pre „računanja vremena” pisao sam ovde. Postoje investitori koji su ulazili na vreme i izlazili u pravo vreme (jesenas smo u jednoj diskusiji napravili kombinaciju koja bi dala impresivnih +44% po odbitku poreza na kapitalnu dobit), ali većina nas koja se opredelila za dugoročno ulaganje sada je u debelom minusu.

Moja preporuka potencijalnim investitorima je da se u trenutnim okolnostima u Srbiji uzdrže i da se okrenu oročenoj štednji.

Nije na forumu

#25 2008-03-05 23:10:21

gp
Član

@GOJE
sve ok, nema nikakvog razloga za izvinjenje.

inace, svaka cast accounant-u na "stranicama" i, naravno, Dushan85 na portfolijima fondova.
btw. izgleda krenulo vece izlazenje (jucer,mislim,30-tak miliona iz Fima-e, danas 25 iz Raiff-a itd.)...hmmm.
bojim se i napisati sto mi se sve mota po glavi, accountant-ova preporuka mi je jos najblaza varijanta.

Nije na forumu

#26 2008-03-05 23:54:54

Dushan85
Član

@gp
hvala, i pozdrav tebi. Možda se to isti čovek povukao iz Fime juče i Raiff-a danas?! smile
A šta ćemo, sumorna su vremena. Nadamo se boljem...

Evo jedna "teorija zavere": to su se političari, finansijski moćnici i tajkuni (a to je sve isto zar ne) dogovorili da se političkim NEprilikama ruši Beogradska berza i da se na taj način uništavaju investicioni fondovi i uopšte čitava ova finansijska industrija i da na taj način po cenama blizu nuli pokupuju sve što vredi. I eto njima par desetina milijardi evra za 100 puta, ma hiljadu puta manju cenu. big_smile

Ja se ovde zezam, a možda sam ih provalio... big_smile

Nije na forumu

#27 2008-03-06 00:44:43

gp
Član

@Dushan85
pozdrav i tebi.
btw,ne brinem se toliko za Bg berzu, ona ce kad-tad rasti samo dal' ce krhka fondovska industrija do tada prezivjeti ?
"teorija zavere"...mislim si malo "seljacki" kako sa Bg berze do sada nisu nesto odlazili strani investitori (prvenstveno slovenski i hrvatski institucionalni) sto zbog nelikvidnosti trzista sto zbog optimisticnih ocekivanja a la "sad ce to".
citam zadnjih dana izjave istih u kojima "otkrivaju" Poljsku, Cesku, Madjarsku itd., a sa druge strane sve je jasnija (ne)situacija na Bg berzi i, pesimisticki gledano, dovoljno je da jedan od "vecih" krene jace prodavati...
nastupa "tko je zadnji bio, magarac je bio"...ako do toga (ne daj Boze) dodje, fondovi se (lakomoguce) gase !
ko sto kazes "nadajmo se boljem"...pogotovo kursu rsd.

Nije na forumu

#28 2008-03-06 00:59:32

accountant
Član
Web sajt

Imovina investicionih fondova 3.1.-5.3.2008.

–16,37% Delta Plus
  –3,70% Fima ProActive (pojačanje od 21.1. u iznosu 50 miliona dinara)
–13,78% Raiffeisen Akcije
–11,59% Focus Premium
+21,26% Ilirika JIE
  +9,17% KD Ekskluziv
-----
+38,06% Delta Dynamic (u odnosu na 30.1.)
  +2,94% Citadel Triumph (u odnosu na 22.2.)

* * *

I da ne bude zabune i panike, nisam preporučio izlazak iz fondova ulagačima koji novac imaju u investicionim fondovima, za sada samo novim ulagačima preporučujem da se uzdrže od ulaganja i da se okrenu štednji i „skromnim” prinosima koje oročena štednja donosi. smile

Poslednje editovanje od accountant (2008-03-06 01:09:00)

Nije na forumu

#29 2008-03-06 08:34:27

Dushan85
Član

gp upisano:

pesimisticki gledano, dovoljno je da jedan od "vecih" krene jace prodavati...
nastupa "tko je zadnji bio, magarac je bio"...ako do toga (ne daj Boze) dodje, fondovi se (lakomoguce) gase !
ko sto kazes "nadajmo se boljem"...pogotovo kursu rsd.

Toga se i ja bojim, i teško će se fondovi oporaviti ako do toga dođe, mnogo godina će trebati...

Pohvala za accountant-a za iscrpnu statistiku. Svaka čast. smile

Poslednje editovanje od Dushan85 (2008-03-06 08:34:49)

Nije na forumu

#30 2008-03-06 08:49:40

orisni
Član
Registrovan: 2007-04-14

accountant upisano:

nisam preporučio izlazak iz fondova ulagačima koji novac imaju u investicionim fondovima, za sada samo novim ulagačima preporučujem da se uzdrže od ulaganja i da se okrenu štednji i „skromnim” prinosima koje oročena štednja donosi. smile

Accountant svaka cast na svim podacima koje skupljas, ali smatram da ovde dajes pogresan savet i zbog toga moram da napisem koju rec. Mislim da nema veze ko je vec u fondu a ko nije, nego na koliko dugo neko ulaze, koji mu je cilj ulaganja i koliko rizika zeli da preuzme. Ako neko ulaze na par decenija (ili barem vise od 5 godina), onda treba da stavi deo svog novca u akcije (a drugi deo na orocenu stednju ili u obveznice ili u nekretnine ili gde sve vec). Koliko deo da se stavi na akcije--20%, 40%, 60%, 80%, ili nesto peto--zavisi od odgovora na tri pitanja koja sam naveo, ali taj deo svakako treba da bude vise od 0%. Po meni, najvaznije je pitanje kako uloziti u fondove tako da su troskovi sto manji.

Banujte politiku. BaNuJtE PoLiTiKu! BANUJTE POLITIKU!
Obavezno procitajte najbolje (jer je jedino a ne mnogo dobro ili zavrseno) Uputstvo za ulaganje novca u Srbiji.

Nije na forumu

#31 2008-03-06 08:54:27

Dushan85
Član

@orisni
Mislim da je ovde pitanje (ako politička situacija bude i dalje ovakva i ako strani investitori ne budu dolazili i počnu da se povlače) da li će srpski fondovi uopšte opstati, to je ključno pitanje. Inače se slažem sa vašim mišljenjem, to svakako zavisi od svakog pojedinačnog investitora, gde će i kako uložiti novac.

Nije na forumu

#32 2008-03-06 11:06:58

gp
Član

sa bloga kolege accountanta...
"Vrednost imovine osam domaćih investicionih fondova 29. februara 2008. iznosila je 3.950.773.343 RSD, odnosno 47.193.756 €, odnosno nešto je uvećana u odnosu na kraj januara zbog ulaska na tržište kapitala osmog domaćeg investicionog fonda Citadel Triumph."

ili, ukupna domaca fondovska industrija u Srbiji raspolaze danas (nakon zadnjih odljeva) sa cca. 45 miliona euro.
davno sam pisao o osobnom ocekivanju osnivanja OBAVEZNOG penzionog osiguranja tzv. "drugog stupa" u Srbiji.
nedavno u intervjuu guvernera NBS-a vidim kako se i on za to zalaze/zalagao ali je to trenutno science fiction.
moja racunica "reda velicina" je primitivna, poredjenje s Hrvatskom...pola manja placa, duplo vise ljudi i to je to..cca
ili, u Srbiji bi u te nove obavezne penzione fondove ulazilo novca koliko sada u Hrvatskoj, kasnije rastom placa i vise.
koliko je to u Hrvatskoj 2007-e...evo link
http://www.regos.org/default.aspx?id=542
ili, prosjecno 46,4 miliona euro mjesecno tj. 556,8 miliona euro godisnje friskog kapitala...svakog mjeseca dodje jos.
ne ulazi, naravno, sav novac u dionice/akcije ali vec je svakomjesecni priljev svjezeg novca jednak ukupnoj postojecoj "otvorenoj" fondovskoj industriji...toliko o potencijalima.

Nije na forumu

#33 2008-03-07 19:30:21

gp
Član

copy/paste iz posta #60 kolege moschino_1969
veselo koliko se nase nedavno pisanje poklapa sa misljenjem "strucnjaka"...

Stručnjaci ukazuju na to da je pored političke krize važnu ulogu u jučerašnjem padu indeksa imao i pritisak malih ulagača na investicione fondove iz Hrvatske i Slovenije koji imaju akcije u Srbiji.

„Fondovi su prisiljeni da prodaju svoje udele po nižim cenama, kako bi isplatili ulagače u svojim maticama koji povlače novac, jer je i tamošnje tržište u padu“, tvrde poznavaoci.

„Osnovni razlog je politička situacija koja sprečava dolazak novih investitora, a njena, već duga, nestabilnost rezultirala je time da su investitori izgubili strpljenje. Dovoljno je bilo da se jedan investitor uspaniči, pa da krenu svi za njim“, kaže Nenad Gujaničić, iz Sinteze Invest Group.

Boško Živković, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu, smatra da povlačenje stranih investicionih fondova sa srpskog tržišta kapitala ujedno izaziva pad akcija na berzi, takozvani “efekat stampeda”.

Živković objašnjava da su fondovi dominantni igrači na našem tržištu i da zbog njihovog povlačenja nastaje problem pada cena akcija.

Politička nestabilnost je, prema Živkovićevim ocenama glavni uzrok naglih oscilacija berzanskih indeksa.

Živković, smatra da bi jače povlačenje investicionih fondova sa srpskog tržišta kapitala izazvalo veliki pritisak na kurs.

Problem je, kako kaže Živković, što prihod od prodaje akcijama fondovi brzo prebacuju na devizno tržište.

Živković kaže da investitori trenutno čekaju okončanje političke situacije. Strani portfolio prilivi u drugoj polovini 2007. godine iznosili su oko 300 miliona evra, dok su u prvom kvartalu prošle godine izniosili oko 600 miliona evra.

Devizne rezerve nisu dovoljne da bi obuzdale promene kursa, jer i one, takođe, zaivse od stranih priliva.

Pored povlačenja fondova i pada akcija, problem predstavlja i pad prometa na berzi. Prema Živkovićevim rečima, trenutno je aktuelna aktivna strategija čekanja.

To znači da su investitori zaustavili ulaganja, ali se još ne povlače masovno, jer bi to zbog pada cena izazvalo velike gubitke za njih.

“Ne samo ta vrsta investiranja nego uopšte kapitalni prilivi koji su bili obimni tokom 2006. i 2007. godine kao što su uticali na apresijaciju kursa, tako bi sada moglo da se desi suprotno”, ocenio je Živković.

..................

mada, meni nisu jasni.

NG/Sinteza i prof.BZ kazu :
"Dovoljno je bilo da se jedan investitor uspaniči, pa da krenu svi za njim."
"...povlačenje stranih investicionih fondova sa srpskog tržišta kapitala ujedno izaziva pad akcija na berzi, takozvani “efekat stampeda”."

znaci, "stampedo" krenuo i vec je u toku.

da bi malo kasnije prof.BZ rekao :
"...jače povlačenje investicionih fondova sa srpskog tržišta kapitala izazvalo bi veliki pritisak na kurs."
"...trenutno je aktuelna aktivna strategija čekanja."
"...investitori...se još ne povlače masovno, jer bi to zbog pada cena izazvalo velike gubitke za njih."

znaci, "stampedo" nije jos krenuo (nego bi tek trebao/gp)

p.s. jel' se moze nekako (kao attachment) importirati excel tablica u/uz post ?

Poslednje editovanje od gp (2008-03-08 10:43:02)

Nije na forumu

#34 2008-03-14 20:26:50

accountant
Član
Web sajt

Imovina investicionih fondova 3.1.-14.3.2008.

–32,06% Delta Plus
–13,62% Fima ProActive (pojačanje 21. januara u iznosu 50 miliona dinara)
–26,79% Raiffeisen Akcije
–26,63% Focus Premium
  +5,91% Ilirika JIE
-10,82% KD Ekskluziv
-----
  +9,49% Delta Dynamic (u odnosu na 30.1.)
  +3,97% Citadel Triumph (u odnosu na 22.2.)
-----
-18,85% ukupna imovina investicionih fondova
-22,61% ukupna imovina investicionih fondova iskazana u €

Vrednost imovine osam domaćih investicionih fondova 14. marta 2008. iznosila je 3.283.856.243 RSD, odnosno 39.150.808 €. Pojedinačni udeli investicionih fondova u ukupnoj imovini iznose:

30,73% Delta Plus
27,28% Fima ProActive
25,24% Raiffeisen Akcije
  7,25% Focus Premium
  1,39% Ilirika JIE
  0,66% KD Ekskluziv
  3,52% Delta Dynamic
  3,92% Citadel Triumph

Poslednje editovanje od accountant (2008-03-14 22:38:03)

Nije na forumu

#35 2008-03-24 22:42:12

RUBIROZA
Banovan
Registrovan: 2005-07-30

Jel moze neko da mi objasni, Belex pada - domaci fondovi padaju, Belex kao raste nekoliko dana - dom. fondovi i dalje padaju. Apsurdno ?

Nije na forumu

#36 2008-03-25 00:28:21

Dushan85
Član

RUBIROZA upisano:

Jel moze neko da mi objasni, Belex pada - domaci fondovi padaju, Belex kao raste nekoliko dana - dom. fondovi i dalje padaju. Apsurdno ?

Moje mišljenje: prva stvar je fer vrednost koju obračunavaju fondovi (koju ja tako često spominjem), koja u suštini ublažava kako pad tako i rast vrednosti IJ. Drugo, ne treba toliko gledati i porediti fondove sa index-om Belex15 nego sa Belexline pre svega, zato što portfolio fondova nije baš u korelaciji sa Belex15, tj. njihov portfolio ne sadrži veliki procenat akcija iz te korpe. To kažem, pošto su verovatno (treba pogledati promene na crhov-u, nisam gledao za ove poslednje 2-3 nedelje) fondovi prodavali upravo najlikvidnije akcije iz Belex15 korpe pa je udeo akcija iz pomenute korpe još manji. U vezi sa tim, Belex15 je od 17.03. porastao za 13,24% dok je Belexline porastao za 4,87%. To će fondovi verovatno ispratiti u narednim danima sa blagim rastom, ma da ne mora da znači, pošto izgleda ne obračunavaju isto svi tu fer vrednost (to izgleda niko ni ne zna na ovim forumima kako se tačno obračunava).

Možda je pomoglo... Pozdrav.

Nije na forumu

#37 2008-03-25 00:54:54

jimi
Član
Registrovan: 2007-05-07

RUBIROZA upisano:

Kljucna rec je domaci.

Nije na forumu

#38 2008-03-25 08:53:22

GOJE
Član

Ključna reč je provokator. Što se uopšte mučite da mu odgovarate. On se svakih mesec dana javi malo isprovocira, pa nestane i u krug....

Nije na forumu

#39 2008-03-31 21:34:49

accountant
Član
Web sajt

Imovina investicionih fondova 3.1.-31.3.2008.

Vrednost imovine osam domaćih investicionih fondova 31. marta 2008. iznosila je 3.112.664.113 RSD, odnosno 37.701.157 €. Pojedinačni udeli investicionih fondova u ukupnoj imovini iznose:

29,76% Delta Plus
27,72% Fima ProActive
24,91% Raiffeisen Akcije
  7,55% Focus Premium
  1,42% Ilirika JIE
  0,70% KD Ekskluziv
  3,56% Delta Dynamic
  4,37% Citadel Triumph

Investicioni fondovi u martu 2008.

Poslednje editovanje od accountant (2008-04-01 22:22:52)

Nije na forumu

#40 2008-04-01 17:17:03

gp
Član

izasli financijski izvestaji Fima, Delta, Focus i KD.
valjda ce i ostali skoro.

Nije na forumu

#41 2008-04-01 17:49:30

Dushan85
Član

@gp
Jesi gledao kod Fime revizorski izveštaj? Ima fer vrednost, za mene interesantni podaci, i u neku ruku čudni kad pogledam tržišne vrednosti.

Nije na forumu

#42 2008-04-01 18:29:45

Omega
Član
Registrovan: 2007-04-11

gp, dushan85, a što to ne objavite javno?

Meni FIMA predstavlja prijatno iznenađenje. Vrlo se dobro nosi sa ovolikim padom, naročito kada seuporedi sa jednim izvikanim "koji ima najbolji insajd" fondom, a koji je pao i više od indeksa berze.

Nije na forumu

#43 2008-04-01 21:46:26

orisni
Član
Registrovan: 2007-04-14

Sto ne ostavite link na taj javno dostupan dokument? Ah da, GP nema vremena za pisanje linkova. wink

Banujte politiku. BaNuJtE PoLiTiKu! BANUJTE POLITIKU!
Obavezno procitajte najbolje (jer je jedino a ne mnogo dobro ili zavrseno) Uputstvo za ulaganje novca u Srbiji.

Nije na forumu

#44 2008-04-01 21:52:43

Dushan85
Član

Nije na forumu

#45 2008-04-15 19:31:40

accountant
Član
Web sajt

Imovina investicionih fondova u aprilu 2008. – presek

Vrednost imovine osam domaćih investicionih fondova 15. aprila 2008. iznosila je 2.823.201.185 RSD, odnosno 34.706.725 €. Pojedinačni udeli investicionih fondova u ukupnoj imovini iznose:

27,63% Delta Plus
29,22% Fima ProActive
25,26% Raiffeisen Akcije
  7,73% Focus Premium
  1,51% Ilirika JIE
  0,70% KD Ekskluziv
  3,16% Delta Dynamic
  4,79% Citadel Triumph

Investicioni fondovi u aprilu 2008. – presek

Nije na forumu

#46 2008-05-06 01:03:35

accountant
Član
Web sajt

Imovina investicionih fondova u aprilu 2008.

Vrednost imovine devet domaćih investicionih fondova 5. maja 2008. iznosila je 3.116.840.087 RSD, odnosno 38.527.500,15 €. Pojedinačni udeli investicionih fondova u ukupnoj imovini iznose:

23,99% Delta Plus
25,33% Fima ProActive
22,07% Raiffeisen Akcije
  6,68% Focus Premium
  1,35% Ilirika JIE
  0,64% KD Ekskluziv
  2,73% Delta Dynamic
  4,18% Citadel Triumph
13,03% Zepter Capital

Ukupna imovina investicionih fondova povećana je zbog ulaska novog investicionog fonda Zepter Capital na tržište kapitala, dok svi investicioni fondovi beleže pad imovine, osim KD Ekskluziv koji je u odnosu na prethodni presek svoju imovinu nešto uvećao.

Nije na forumu

#47 2008-05-06 01:22:28

accountant
Član
Web sajt

Nije na forumu

#48 2008-05-15 19:54:35

accountant
Član
Web sajt

Imovina investicionih fondova u maju 2008. – presek

Vrednost imovine deset domaćih investicionih fondova 15. maja 2008. iznosila je 3.323.534.598 RSD, odnosno 40.012.070 €. Pojedinačni udeli investicionih fondova u ukupnoj imovini iznose:

25,44% Delta Plus
26,12% Fima ProActive
20,12% Raiffeisen Akcije
  6,36% Focus Premium
  1,32% Ilirika JIE
  0,63% KD Ekskluziv
  3,05% Delta Dynamic
  4,11% Citadel Triumph
12,29% Zepter Capital
  0,56% Jubmes Activ

Poslednje editovanje od accountant (2008-05-18 17:23:10)

Nije na forumu

#49 2008-05-18 20:20:44

accountant
Član
Web sajt

Nije na forumu

#50 2008-06-02 00:41:18

accountant
Član
Web sajt

Imovina investicionih fondova u maju 2008.

Vrednost imovine jedanaest domaćih investicionih fondova 30. maja 2008. iznosila je 3.463.210.187 RSD, odnosno 41.888.182 €. Pojedinačni udeli investicionih fondova u ukupnoj imovini iznose:

24,17% Delta Plus
25,13% Fima ProActive
18,88% Raiffeisen Akcije
  6,32% Focus Premium
  1,33% Ilirika JIE
  0,62% KD Ekskluziv
  2,93% Delta Dynamic
  4,09% Citadel Triumph
11,76% Zepter Capital
  0,55% Jubmes Activ
  4,22% Kombank InFond