Forumi za sve vrste diskusija o privrednim kretanjima u Srbiji, regionu i svetu
Niste prijavljeni.
Ljudi,
Kakva Fima i ostali bakrači.....
Raj je zakon!!!!
Nije na forumu
nesh upisano:
Ljudi,
Raj je zakon!!!!
na osnovu cega to tvrdis???
Nije na forumu
Verovatno na osnovu toga što možda radi u Raiffeisen-u
Nije na forumu
nesh upisano:
Ljudi,
Raj je zakon!!!!
Vreme ce pokazati!
Nije na forumu
Ne radim u Raifeeisen-u, ali neuporedivo vise imam poverenja u
portfolio managera i ceo tim Raja u odnosu na Fimu. Nije ovo Hrvatska, a i
hrvatska Fima ima mnogo bolji tim od ovog ovde.
Nije na forumu
Ne prepucavajte se ko je bolji, a ko losiji tek ste poceli.
Da bog da i jedni i drugi potrosili toliko para da dignete ceo market za 50% (od Aika do Vzas-a) do kraja godine ...
Srecno !
Nije na forumu
A koje su prednosti PM ovde u odnosu na Fiminog? Inace, licno bih pre stavio pare u Rajfajzen nego u Fimu, ali me zanima.
Nije na forumu
Cini mi se da ova tema vec postoji....??
Nije na forumu
I jel se zna kada krecu sa radom?
Nije na forumu
nesh upisano:
Na koji tim u "Raj"-u (ovo mu dođe neka tepalica?) misliš?
Imena imaš?
Nije na forumu
nesh upisano:
A ko su clanovi tima u Raifeeisen-u i otkuda ti tako verodostojne informacije?Zasto se ovoliko oteze oko starta rada fonda, trebalo je od ponedeljka-utorka, odakle ti verodostojni podaci za tim Fime?
Na osnovu ceda si stekao to poverenje? Svi znamo da je Raifeeisen najskuplja i da ima najvece kamate koje placaju klijenti.
Poslednje editovanje od lega99 (2007-08-16 15:15:23)
Nije na forumu
Evo krenulo je:
Obaveštenja:
16 Aug 2007 Društvo je 16.08.2007 godine dobilo rešenje broj 5/0-44-6300/5-07 o upisu Raiffeisen AKCIJE otvorenog investicionog fonda u Registar investicionog fonda. Od trenutka upisa u Registar investicionih fondova, Društvo počinje sa upravljanjem otvorenim investicionim fondom Raiffeisen AKCIJE.
Sa: http://www.raiffeiseninvest.co.yu/bgrba … PUB.1001.1
Nije na forumu
Vrednost imovine = 641.952.224,26 din... Nije lose. Bas me zanima gde ce sutra da udare....
Nije na forumu
Jel to Rajfajzen sutra pocinje da ulaze?
Nisam pratio situaciju ovih dana pa ne znam kako stoje stvari. Kakva su ocekivanja i sta se prica u vezi ovog fonda. Imam nesto novca koji mi je slobodan do kraja godine pa bih mozda i ulozio, pretpostavljam da ce da se zaradi vise nego sto je bankarska kamata.
Nije na forumu
Zanima me da li se možda rajf banka odrekla svojih 0.3 posto prilikom uplate/isplate što bi rajfajzen akcije u sumi učinilo jeftinijim i od fime. Ako je 2.5 ulaz, i 1 izlaz to je 3.5 naspram fiminih 3.6?
Nije na forumu
@ dugousko
IJ Fime se mogu u Metals banci kupiti bez provizije, provereno! Ne znam kako je kod isplate, ali sigurno nije 0.6 kao sto si izracunao.
Nije na forumu
Aman ljudi pustite FIMU, pitam ljude za rajfajzen, ko je uplaćivao, da li banka prilikom uplate/isplate uzima proviziju???
Nije na forumu
Kastodi banka je Unicredit a cini mi se da uzimaju 10 din fiksno za interne uplate. U Rajfajzen banci uzimaju 0,4%.
Nije na forumu
@ dugousko
Ako pitas za rajfajzen ne pricaj onda o drugima pogresno!
Poslednje editovanje od muzicar (2007-08-17 16:50:09)
Nije na forumu
Molim za malo pažnje jel bi voleo da me uputite raiffeiseninvest.
Objasnimo sve na osnovu brojki pa gde pogrešim želeo bi da me ispravite i da zajedničkim snagama dovedemo do razumevanja ovu temu:
-Ukoliko uzmemo naprimer 1000 akcija po ceni od 1.000,00 RSD za jednu investicionu jedinice dobijamo iznos od milion dinara za uplatu.(bitna stvar koja se kod ovih fondova nepominje je odnos dinara i evra!!!!!!)
-Na taj iznos od milion dinara obračunava provizija iliti (naknada za kupovinu invest.jedinice) u iznosu od 2% ali ukoliko bi iznos uplate za investicione jedinice iznosio 1.000.001 RSD provizija bi iznosila 1.5%(Tj. to ovako izgleda:
Naknada za kupovinu inevsticionih jedinica se naplaćuje po sledećim tarifama:
Za ulaganja do 500.000 dinara, ulazna naknada iznosi 2,5% uplaćenog iznosa
Za ulaganja od 500.001 dinar do 1.000.000 dinara, ulazna naknada iznosi 2% uplaćenog
iznosa
Za ulaganja od 1.000.001 dinar do 5.000.000 dinara, ulazna naknada iznosi 1,5% uplaćenog
iznosa
Za ulaganja od 5.000.001 dinar do 10.000.000 dinara, ulazna naknada iznosi 1% uplaćenog
iznosa
Za ulaganja preko 10.000.001 dinar, ulazna naknada se NE naplaćuje)
Znači sad ukoliko želimo da kupimo invest.jed. u vrednosti od milion i jedan dinar trebalo bi da na to uložimo još i 1.5% provizije što iznosi 15.000,01 RSD to je ukupno 1.015.001,00 RSD-pošteno.
E sad uzmimo za poredjenje Deltin investicioni fond koji je za 7 meseci ostvario procentualno oko 30% od početnog ulaganja Tj. početna cena jedne invst.jedinice je i kod njih na poč.godine iznosila isto 1.000,00 RSD po invs.jed. to bi u našem slučaju izgledalo ovako na isti ulog i istu proviziju kao kod raiffeisen banke od 1.000.001,00 din uloga sad bi imali 1.300.001.3 rsd .
Takodje da razmotrimo osnovne troškove:
-naknada za kupovinu invest.jedinice od 1,5% na 1.000.001.00 din iznosi 15.000,01 RSD
-Naknada za upravljanje investicionim fondom :predstavlja naknadu za usluge Društva za
upravljanje fondom i obračunava se od vrednosti imovine fonda u procentu od 3% godišnje. Društvo
obračunava naknadu dnevno a naplaćuje mesečno. Neka recimo to na 7 meseci iznosi negde oko 1.75% i neka to takodje iznosi oko 100.000.00 RSD
(troškovi su otprilike postavljeni da bi se razumela suština poslovanja...MOLIO BI ZAISTA NEKOG DA NAM TO TAČNO IZRAČUNA...Hvala)
E sad neka su ukupni troškovi tj oni koji su nam ovako prikazani iznosili oko 115.000.00 RSD,ovde nije uračunat i RIZIK od odnosa dinara i evra!!!kao i ostli rizici na koji se upućuju svi prilikom kupovine jedinica.
Ako želimo da izađemo iz svega ovoga i prodamo nazad naše inv.jed. investicio.fond će nam obračunavati:
-Naknada za prodaju investicionih jedinica:predstavlja naknadu koju član fonda plaća prilikom
prodaje investicionih jedinica iz Fonda. Naknada za prodaju se obračunava od vrednosti investicionih
jedinica koje se prodaju i visina naknade zavisi od vremenskog perioda investiranja.
Naknada za prodaju investicionih jedinica se naplaćuje po sledećim tarifama:
Naknada iznosi 1% prilikom prodaje investicionih jedinica koje su kupljene u periodu kraćem od
godinu dana.
Naknada iznosi 0,5% prilikom prodaje investicionih jedinica koje su kupljene u periodu dužem od
godinu dana ali kraćem od dve godine.
Naknada se NE naplaćuje prilikom prodaje investicionih jedinica koje su kupljene u periodu
dužem od dve godine.
U našem slučaju to bi iznosilo 1% a to bi bilo: 13.001,00 rsd
UKUPNO: 1.300.001,3 rsd-13.001,00rsd-115.000,00 rsd=1.172.000.3 rsd
1.172.000,3 rsd - 1.000.001,00 rsd= 171.999,00 rsd to je profit za sedam meseci
na ovaj iznos od 171.999,00 rsd se plaća porez na dobit,mislim da je oko 20% a to je 34.399,86 rsd
Ukupna zarada na milion i jedan dinar pri kupovini invest.jedinica i to na sedam meseci i nakon oporezivanja iznosi
34.399,86 rsd !!!!!!!!!
Nešto mi je to nekako jako malo????????????????????????
A po mojoj slobodnoj proceni raiffeiseninvest bi do kraja godine trebalo da ostvari 30% od uloženog novca!!!!!!!
ZNAM DA SAM DOSTA STVARI POGREŠNO IZRAČUNAO ILI NAPISAO I VOLEO BI DA NEKO KO JE VEĆ ULAGAO U OVAKO NEŠTO BUDI PRAVI KOLEGA I IZADJE SA OBJAŠNJENJEM I KROZ PRIMER POKAŽE SUŠTINU SVEGA(NARAVNO PROFIT)
UNAPRED ZAHVALAN............
INTESA.
Nije na forumu
Ova zadnja 6 posta (ne racunam Intesin post- uleteo u medjuvremenu) me podsecaju na igru gluvih telefona.
Ipak da se vratimo temi
Evo danasnjeg dnevnog izvestaja:
3 najveća
Brojtransakcija Vrednost prometa
Raiffeisenbank a.d. Beograd 7,80% 20,95%
UniCredit Bank Srbija a.d. Beograd 0,56% 10,51%
Komercijalna banka a.d. Beograd 2,77% 6,73%
Poceli su da kupuju i to prema broju transakcija reklo bi se veci broj papira, a sto je za fond vaznije cena danas nije odisla gore (Belex15 +0,08%).
Malo su mi neazurni sa sajtom, a ni jos nisam dobio podvrdu o kupovini IJ, a uplatio pre 6-7 dana. Valjda ce se popraviti sto se tice azurnosti ima vremena.
I nadam se da neko iz ovog fonda cita ovaj foerum sto nebi bilo lose ni za njih ni za nas.
Poslednje editovanje od Dule Mače (2007-08-17 17:43:19)
Nije na forumu
Dule Mače vidim da si upućen u IJ pa bi voleo da te pitam da li su ti kad si kupovao IJ obratili pažnju rizik promene kursa dinara?????
Ja ulažem sledeće nedelje zato što mi trenutno stanje dinar-evro ne odgovara a očekuje se rast dinara sledeće nedelje pa ću sačekati.
Voleo bi i ostali da se uključe u razmatranje ove teme....HVALA
Nije na forumu
@INTESA
Grešite jer ste na kraju vrednost poreza uzeli za zaradu.
A zarada je: 171.999,00 - 34.399,86 = 137.599.14RSD, tj. 137.599.14/(1.000.000+150.000)=12.34%
To se ne sme uzeti proporcionalno zbog jednokratnih troškova ulaska i izlaska.
Strogo matematički, ti troškovi (u %) konvergiraju ka procentualnim troškovima izlazne provizije za beskonačno dugačko vreme investiranja,
jer zarada teži u beskonačnost.
Nije na forumu
@Alehin
Svaka čast za formulaciju na kraju ![]()
@I N T E S A
Mislim da naknada društva za upravljanje fondom se ne odbija od zarade ulagača, već se obračunava kroz vrednost IJ. to znači da ako gledate prihod od 30%, na kraju samo računate naknadu za ulaz i za izlaz (i naravno glupavi porez na KD).
Takođe mislim da je hipotetička zarada od 217,600 dinara u pretpostavci uloga 1,000,001 dinar i rasta od 30% (ovaj deo je najškakljiviji) izuzetna!!!!!!!
I na kraju fondovi ulažu i do 35% sredstava (u zavisnosti od tipa fonda) u državne hartije (tipa obveznice za štednju) koje su u Eurima a ne u dinarima, i taj deo sredstava bi trebalo da nas štiti od skokova Eura. Ja sam uložio novac u Deltu i redovno pratim upravo taj segment, i mogu da priznam da tih 35% dobrano amortizuje pad dinara, zato što kad Euro skoči, i vrednost tih papira u dinarima skače.
Poslednje editovanje od GOJE (2007-08-17 19:02:08)
Nije na forumu
@Alehin
Upravu ste u žurbi nisam obratio pažnju,hvala
@GOJE
Hvala na objašnjenju
U suštini ja mislim da vredi uložiti i to na kraći vremenski rok baš zbog razloga pošto su nov IF pa da nameste na početku nekakav BUM iznenadan skok.I to sve očekujem da će se odvijati do kraja ove godina a da će u narednoj 2008 ući u period stagnacije pod uticajem drugih investic.fondova stim da po meni najveći pad u narednoj godini trbalo bi da ima Fima.
Šta vi smatrate....???
HVALA NA RAZUMEVANJU:::
I N T E S A
Nije na forumu
Svima je u interesu da fond stalno raste, a da mogu da nameste namestili bi da stalno raste
)
Mislim da drugi investicioni fondovi ne mogu da lose uticu na vec postojece, vec pozitivno. Nek su nam zivi i zdravi!
Nije na forumu
I N T E S A upisano:
Dule Mače vidim da si upućen u IJ pa bi voleo da te pitam da li su ti kad si kupovao IJ obratili pažnju rizik promene kursa dinara?????
Ja ulažem sledeće nedelje zato što mi trenutno stanje dinar-evro ne odgovara a očekuje se rast dinara sledeće nedelje pa ću sačekati.
Voleo bi i ostali da se uključe u razmatranje ove teme....HVALA
Naravno da treba uzeti u obzir rizik oko kursa. Kad se ulaze u akcije direktno taj rizik je jos veci. Licno mislim da ce se kurs naredne npr. 2-3 god. kretati max do 90din. za evro, jeste da je dugorocna prognoza, al sve je stvar licne odluke.
Kod proracuna KD treba se uzeti cena sa izlaznom provizijom, a naknada za upravljanje drustvom ne treba odbijati na cenu IJ, jer je ona vec vremenom ukalkulisana.
edit: kasnije primetio da sam permutovao stvari vezane za KD.
Poslednje editovanje od Dule Mače (2007-08-17 23:34:49)
Nije na forumu
Na razne načine moguće je namestiti rast IJ, ali na tom nameštenom rastu je gotovo nemoguće zaraditi jer on ne može da traje dugo (recimo najviše par nedelja) a onda sledi period peglanja tog nameštenog rasta, tako da na kraju IJ raste tačno onoliko koliko joj je prirodno da raste (ili manje). Kada se namešta rast IJ, to se radi iz marketinških razloga, a ne da bi bilo ko zaradio. Ne možeš zaraditi iz razloga što taj namešteni rast nikada nije značajno veći od ulazno-izlazne provizije, i kao što rekoh, vremenski kratko traje.
Novi investicioni fondovi isključivo pozitivno mogu da utiču na već postojeće fondove iz par razloga:
-što se portfolio menadžeri manje više odlučuju za isti krug najlikvidnijih akcija, te im tako novi fondovi dižu tržanju, tj. cenu, te rastu IJ fondova koji akcije već imaju
-stvara se konkurencija, tako da će stari fondovi verovatno otvarati neke promotivne periode, za nove uplate sa smanjenom provizijom ili bez nje, i sl...
@Intesa
Zanima me na osnovu čega predviđate pad FIME početkom sledeće godine?
Poslednje editovanje od Dugousko (2007-08-18 13:37:37)
Nije na forumu
@ dugousko
Princip poslovanja svih stvari u zemljama Balkanskog regiona zasniva se na cuvenoj recenici"Koristi domace"
Mislim da bi iz ovoga trebalo da shvatite sta zelim da kazem,pogotovo ovde u Srbiji sa naglaskom na to da se ovde ulaze u IJ tj IF pokrenut od strane Raifeeisen banke,banke koja u Srbiji ima zasad veliko poverenje od strane gradjana.
Podrzavam vase misljenje da ce rast IJ novog IF odraziti rast i u starijim IF-a ali to se moze i negativno odraziti i na Fimin IF jer ce sto vecim rastom IJ RIF nekada ulagaci u njen fond a sa ovog podrucja odlucice se na prodaju svojih IJ i na prelazak u drugi.
Takodje podrazumeva se da rast IJ moze biti nameran putem marketinga ali ukoliko bi on ostvario rast za kratak vremenski period od 5% vi bi vec ostvarili profit !!!
Zato napominjem da ce IJ RIF biti profitabilne na kratak vremenski rok jer se 2008 godine ocekuje stagnacija istih.
Po meni je bolje da se opredelimo na kupovinu istih u sto krace vreme a da zatim i mi udjemo u marketinsku promociju jer ce to u kratkom periodu doneti rast!!!!!
Ukoliko gresim voleo bi da cujem vase sugestije....takodje bilo bi dobro da se i ostali clanovi ovog foruma ukljuce u razmatranje teme.
Unapred zahvalan
I N T E S A
I trebalo bi nekako spreciti ulazak na citanje ovih postova od strane obicnih gostiju jer se moze desiti da neko iskoristi sve ovo pre nas!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Nije na forumu
@ INTESA
Ne znam zasto promovises toliko raifajzen? Kakve veze sa uspehom imaju banka i IF kad se oni bave potpuno razlicitim poslovima? To ako je raifajzen uspesna kao banka (mada mislim da nije br.1 u Srbiji) ne znaci da ce i IF biti uspesan.
Ko ti garantuje da ce IJ RIF toliko ici vise u odnosu na Fimu da bi sada neko iz Fime izlazio i prelazio u RIF?
Reko ti je dugousko da iako ima peglanja IJ to ne moze da bude na ne znam koliko dug period, sigurno ne duze od dve, tri nedelje...
Kako zamisljas da mi udjemo u marketinsku promociju? Jel tebe placaju za to da pises ovakve stvari?
Mislim da puno gresis, procitaj malo o IF, sta znace akcioni fondovi, da li u ove fondove treba ulagati ako imas nameru da se za par meseci povuces?
Nije na forumu
@INTESA
Mislim da ne razumete u potpunosti koncept rada investicionih fondova. Vrednost IJ nije ni u kakvoj vezi sa odnosom ponuda/tražnja kao što je to slučaj kod akcija, iz prostog razloga što je ovde ponuda neograničena, što IJ ne predstavlja deo neke firme, nego diversifikovanog portfolia. Tako da eventualno masovno povlačenje novca iz IF nema uticaj na vrednost jedinice sve dok ne ugrozi mogućnost posedovanje projektovane korpe akcija, a to je jako malo para, par stotina hiljada evra, ili manje...
Rast IJ ne moze biti "nameran putem marketinga" nego ZBOG marketinga, a zašto se na tome ne može zaraditi plastično ću vam objasniti:
IF formira neku korpu HoV, i ta korpa bi recimo posle 4 meseca vredela 20% više. Međutim, fond "na mišiće" u prve dve nedelje ostvari rast od 7%, i ljudi kažu, ohoho, dobri su, 'ajmo kod njih, a onda prođe sledećih 3 meseca i 2 nedelje za rast od 13%. Vama se jednostavno ne isplati da posle 2 nedelje izađete iz fonda jer ste platili ulaz, jer treba da platite porez, jer ste evre pretvarali u dinare, A I NE ŽELITE JER HOĆETE JOŠ! A posle četiri meseca ili manje, potpuno vam je svejedno što je fond porastao u prvom talasu od dve nedelje 7%, a pitanje je da li ste uopšte tada jahali na istom...
I ponovo vas pitam, na čemu temeljite to predviđanje o 2008. godini?
I eto, za kraj da kažem da mislim da je recimo trenutni rast FIME posle dugog mrtvila "na mišiće" upravo zato što se otvara RIF.
Izvinjavam se moderatorima, možda bi mogli da dobar deo ove prepiske splitujete u neku temu u edukaciji.
Poslednje editovanje od Dugousko (2007-08-18 16:58:02)
Nije na forumu
Boze prosto da neverujes koliko volite da mlatite praznu slamu.Vi sto namlatite tonu podataka pa posle trazite od drugih da vam ih komentarisu skolski ste primer lenjivaca.Idite na sajtove fondova skinite prospekte i tamo sve lepo pise, digitron u ruke i prosta stvar.A ako hocete da predvidjate rast IJ i da se bavite drugim prorocanstvima, molim vas otvorite temu PROROCANSTVA,PRIVIDJANJA,ZELJE... Apropo zeca u ekonomiji je sve vezano samo ti se cini da nesto nema uticaja nadruge stvari (zato sto ti to nevidis). Energija se nemoze stvoriti niti unistiti, moze samo preci iz jednog oblika u drugi.Isto je i sa parama i novcanim tokovima.
Nije na forumu
@muzičar
prvo da vam odgovorim da ne promovišem ja nikakvu banku,niti RB.
drugo činjenice koje sam u prethodnom postu naveo zasnivaju se na pravilima Balkanskog poslovanja znači koristi prvo domaće,ono što želim da vam kažem zasniva se na čistom kopiranju nekog iz bližeg okruženja.Ali to je psihologija i nebi želeo da vam sam ovde pišem o tome.Činjenica hteli vi ili nehteli je da se ovde sve zasniva na brendu i na promovisanju onog što bliže dolazi do ljudi.
Znači ukoliko bi sad vi izašli na ulicu i pitali obične ljude šta misle o IF naravno nebi znali da zucnu ali ako bi ih pitali za šta bi se oni opredelili (u našem slučaju Fima ili RIF),naravno da bi više njih se opredelilo za RIF.
Da nemislite da sad ja podržavam RIF,mogu vam reći da sam zadovoljan Fima IF jer posedujem unutar fime IJ.
Želim samo da vam kažem tj. želim da zajedno razmotrimo RIF IJ jer se po meni čine profitabilne.
@ dugousko
Podržavam vaše mišljenje ali niste me u potpunosti razumeli,ja mislim da se na osnovu tj zbog marketinga može iskoristiti postotak rasta.Ali zbog razni gostiju koji su na sajtu neželim da se upuštam da otkrivam ideju kao asocijaciju mogu vas uputiti na trenutnu teoriju R. Jelašića
Pokušajte na osnovu ovoga da dodjete do nekakvog zaključka,postoji još jedna teorija a zasnovana na RIF-u .
Takođe,Izvinjavam se moderatorima ali ako bi bili u mogućnosti da se što pre stranica na neki način blokira i nek samo članovi imaju uvid na postove
HVALA.........
I N T E S A
Nije na forumu
@I N T E S A
Dakle od tebe svaki put sve neverovatniji postovi. Izgleda da smo svi mi ozbiljno shvatili tvoj prvi post i pokušali da ti malo objasnimo kako funkcionišu IF. Bez uspeha!!! Ja mislim da ćemo polako odustati od rasprave sa tobom na ovu temu.
Bez ikakve lične uvrede (jer stvarno je istina), moram da naglasim da je svaka tvoja rečenica puna gramatičkih, logičkih i svakoraznih drugih grešaka. Najveći biser je ovaj poslednji u vezi sa pristupom informacijama. Zamislite samo kakve sve tajne informacije ovde mogu da se pročitaju.
Nije na forumu
@GOJE
Takođe bez uvreda vi kao veliki stručnjak bi trebali da shvatite suštinu.Najveći problem balkanskog naroda je taj što im je jezik brži od pameti i hvala što mi niste dopustili da vam objasnim na kakav vid poslovanja sa IJ bi trebali da se opredelimo kod RIF-a
U svakom slučaju ja ulažem sledeće nedelje,hvala na pomoći.
Hvala,dobrim ljudima na razumevanju....
@ dugousko
Ukoliko želite da uspostavite kontakt ostavite mail adresu javi ću vam se....HVALA
Ne radi se o nikakvom spam-u ili nešto slično....
I N T E S A
Nije na forumu
vec duze vreme pratim rad IG u srbiji, narocito delta i fima.O odnosu na oba, ovaj ima najmanju proviziju i ulaz i izlaz, samo mu je vece godisnje odrzavanje.Prednosti IF nad trgovinom na berzije u tome sto ovde ne moras da se nerviras oko dnevnih kretanja i da redovno pratis beryu.Jos jedna prednost-prilikom otkupa, novac se uplacuje na TR a ne na vlasnicki racun.IF nema obaveyu prijavljivanja prometa, tako da, ukoliko je dnevni iznos ispod /nisam siguran, mislim 10 000 evra/, onda ni banka gde je TR nema obavezu prijave drzavi promet, pa je logican sled da je placanje poreza na kapiitalnu dobit stvar svesti i svesti pojedinca.
Mislim da je RF krenuo u odlicnom momentu, jer je ova dva dokacio pad berze i za vreme krize vlade i leto, kao pasivan period.Delta je otvoreni balansirani, a fima i RF su otvoreni fondovi prirasta vrednosti-znaci veca dobit ali i rizik.I pored oga, delta gura prosecno bolje od fime, iako rade slicno jer je analogija kretanja vrednosti prisutna.
Ukoliko nesto ostane nakon nekih namervanih poteza, uletecu u rf i pored delte
Nije na forumu
Jos jedna prednost-prilikom otkupa, novac se uplacuje naTR a ne na vlasnicki racun.IF nema obaveyu prijavljivanja prometa, tako da, ukoliko je dnevni iznos ispod /nisam siguran, mislim 10 000 evra/, onda ni banka gde je TR nema obavezu prijave drzavi promet, pa je logican sled da je placanje poreza na kapiitalnu dobit stvar svesti i svesti pojedinca.
Jel mozes da pojasnis ovo sa porezom, ili neko ko je upucen. Nekako mi deluje suvise lako
Hvala
Nije na forumu
@mshone
Mislim da to što RFA fond kreće posle korekcije nije neka prednost, jer su Delta+ i FimaPA imali prilike da jeftinije kupuju. Videćemo za koji mesec da li su to iskoristili pametno. To se odnosi na akcije tipa MTBN, MTLC, IKRB, FITO, PUUE, PUPO, SPRU, GLOS i slične, gde RFA sigurno neće imati ulaz (pa ni zaradu) po cenama ova dva prva fonda. Jedina prednost u početku je mala ukupna vrednost fonda i veće mogućnosti za rast kad jedna ili dve hartije skoče, jer nema masa uloženog novca da kratkoročno "koči" napredne hartije.
Ovo za porez je zanimljivo, zaslužuje proveru, mada bi se ja borio za ukidanje ili smanjenje poreza na KD. A što se tiče provizija, one se razlikuju od visine i dugoročnosti uloga. Mislim da za uloge preko 5,000E (ili 500,000RSD kod RFA), i period od barem godinu dana, su već vrlo slične kod svih fondova. A takođe mislim da u bilo koji IF nema nikakvog smisla ulaziti na manje od 1 godine. Ipak su oni osmišljeni kao daleko sigurniji (ali i sa manjim potencijalnim prinosom) ulog nego sopstvena igra na berzi, pa se i svima kojima treba brza para, više isplati da idu sami na berzu.
Zbog toga, kada poredim fondove ne gledam nikad izlaznu proviziju jer je ona na duži rok svuda nula, već je bitna provizija društva, koja "koči" IJ i naravno tip fonda. Možda bi bilo najbolje sačekati da Delta napravi agresivan fond, jer se očekuje da svako društvo ponudi nekoliko fondova. Mislim da je najbolji insajd ipak kod Miška
Nije na forumu
GOJE upisano:
@mshone
Mislim da to što RFA fond kreće posle korekcije nije neka prednost, jer su Delta+ i FimaPA imali prilike da jeftinije kupuju. Videćemo za koji mesec da li su to iskoristili pametno. To se odnosi na akcije tipa MTBN, MTLC, IKRB, FITO, PUUE, PUPO, SPRU, GLOS i slične, gde RFA sigurno neće imati ulaz (pa ni zaradu) po cenama ova dva prva fonda. Jedina prednost u početku je mala ukupna vrednost fonda i veće mogućnosti za rast kad jedna ili dve hartije skoče, jer nema masa uloženog novca da kratkoročno "koči" napredne hartije.
Ovo za porez je zanimljivo, zaslužuje proveru, mada bi se ja borio za ukidanje ili smanjenje poreza na KD. A što se tiče provizija, one se razlikuju od visine i dugoročnosti uloga. Mislim da za uloge preko 5,000E (ili 500,000RSD kod RFA), i period od barem godinu dana, su već vrlo slične kod svih fondova. A takođe mislim da u bilo koji IF nema nikakvog smisla ulaziti na manje od 1 godine. Ipak su oni osmišljeni kao daleko sigurniji (ali i sa manjim potencijalnim prinosom) ulog nego sopstvena igra na berzi, pa se i svima kojima treba brza para, više isplati da idu sami na berzu.
Zbog toga, kada poredim fondove ne gledam nikad izlaznu proviziju jer je ona na duži rok svuda nula, već je bitna provizija društva, koja "koči" IJ i naravno tip fonda. Možda bi bilo najbolje sačekati da Delta napravi agresivan fond, jer se očekuje da svako društvo ponudi nekoliko fondova. Mislim da je najbolji insajd ipak kod Miška
mislim da su krenuli u poslednjem momentu, jos ima mesta za mali ulaz.Kad krene oktobar, bice ludilo.
i jos nam nesto zaboravio, poreska osnovica na KD za fondove je 50%, sto prakticno obavezuje na porez od 10% na ostvarenu razliku u ceni.Normalno, kao olaksice se ne racunaju provizije fondova.
Proverio ja to za uplate na TR.Ti fondu das racun gde zelis uplatu, a oni nisu u obavezi da prijavljuju drzavi sta su uradili sa tvojim IJ, to sam licno pitao prilikom jednog izlaza.A tvoja banka gde ti je TR ne prijavljuje promet ukoliko je ispod cenzusa od 10 ili 15 ME dnevno, u suprotnom prijava prometa ide komisiji za sprecavanje pranaj novca.
sa dolaskom Fime i RF, delta je postala najskuplji fond za ulaz.Kod njih nema provizije za izlazak tek nakon 3 godine.
Praktican primer je moj ulaz na 1133 sa 420 000 din, kupovina 385 jedinica. Provizija je odnela razliku.po trenutnoj vrednosti, tamo ima 525 000, od 27.03. do sada i pored krize vlade i mrrtvila leta. Mislim da se isplati, narocito sa mog stanovista jer je kapital kojim sam raspolagao premali za ozbiljniju igru na berzi i na minoran kvantum znanja i mogucnosti procene gde uloziti. Trenutno, najbolji vid stednje je upravo IF.Pare koje stoje samo smrde.Jedini rizik je veliki skok evra, e to je za stiskanje.
Nije na forumu
mshone upisano:
vec duze vreme pratim rad IG u srbiji, ......Jos jedna prednost-prilikom otkupa, novac se uplacuje na TR a ne na vlasnicki racun...
Pogresno.
-Novac se ne moze sve i da se hoce uplatiti na vlasnicki racun.
mshone upisano:
... IF nema obaveyu prijavljivanja prometa, tako da, ukoliko je dnevni iznos ispod /nisam siguran, mislim 10 000 evra/, onda ni banka gde je TR nema obavezu prijave drzavi promet...
Pogresno.
-Ne IF, nego banka IMA obavezu da prijavi sve sumljive transakcije preko 15000 € (ili vise manjih povezanih transakcija koje prelaze 15000€) upravi za borbu protiv sprecavanja pranja novca.
mshone upisano:
... pa je logican sled da je placanje poreza na kapiitalnu dobit stvar svesti i svesti pojedinca
Pogresno.
Dve stvari su sigurne. Smrt i porez. Procitati Zakon.
Nije na forumu
I koliko ja znam, kod IF kao kupovna cena prilikom određivanj poreza se računa cena IJ + provizija fonda.
Nije na forumu
Lazic upisano:
mshone upisano:
vec duze vreme pratim rad IG u srbiji, ......Jos jedna prednost-prilikom otkupa, novac se uplacuje na TR a ne na vlasnicki racun...
Pogresno.
-Novac se ne moze sve i da se hoce uplatiti na vlasnicki racun.mshone upisano:
... IF nema obaveyu prijavljivanja prometa, tako da, ukoliko je dnevni iznos ispod /nisam siguran, mislim 10 000 evra/, onda ni banka gde je TR nema obavezu prijave drzavi promet...
Pogresno.
-Ne IF, nego banka IMA obavezu da prijavi sve sumljive transakcije preko 15000 € (ili vise manjih povezanih transakcija koje prelaze 15000€) upravi za borbu protiv sprecavanja pranja novca.mshone upisano:
... pa je logican sled da je placanje poreza na kapiitalnu dobit stvar svesti i svesti pojedinca
Pogresno.
Dve stvari su sigurne. Smrt i porez. Procitati Zakon.
`ajde ti lepo ponovo procitaj sta sam napisao pa analiziraj sta si ti napisao. ide moja tvrdnja, pa tvoja negacija, pa tvoja tvrdnja koja je saglasna sa mojom.
malo si pobrkao lonce. Normalno da je porez tvoja zakonska obaveza.pitanje je samo kako ce drzava znati sta si uradio i da treba da platis ukoliko sam ne prijavis? prema tome, ako parcijalno prodajes da sume budu ispod 15 000 i na vise racuna-opet se svodi na tvoju savest. Uostalom, ti radi po svom, ja znam kako ja radim. pa mozemo da se sastanemo i da svedemo racune ko je bolje prosao.
Poslednje editovanje od mshone (2007-08-19 15:41:55)
Nije na forumu
Lazic upisano:
-Ne IF, nego banka IMA obavezu da prijavi sve sumljive transakcije preko 15000 € (ili vise manjih povezanih transakcija koje prelaze 15000€) upravi za borbu protiv sprecavanja pranja novca.
Nisam shvatio `uprava za BORBU PROTIV SPRECAVANJA pranja novca.....?` pa onda je njihovo zaduzenje da omogucavaju pranje novca !
Mislio si na Upravu za sprecavanje pranja novca, samo ti logika ovih dana ostala na polici u kupatilu.
Nije na forumu
mshone upisano:
Lazic upisano:
Nisam shvatio `uprava za BORBU PROTIV SPRECAVANJA pranja novca.....?` pa onda je njihovo zaduzenje da omogucavaju pranje novca !
Mislio si na Upravu za sprecavanje pranja novca, samo ti logika ovih dana ostala na polici u kupatilu.
Da, ovde je moja greska.
Prosli svoj post procitaj pazljivo. Odnosi se na banku, a ne IF jer si je stavio u istu recenicu.
Poslednje editovanje od Lazic (2007-08-19 16:42:27)
Nije na forumu
Lazic i mshone,
mislim da nije bitno ko je duzan da prijavi izlaz, da li banka ili IF, daj da rascistimo dal ja moram da platim porez prilikom izlaza ili ne moram (npr ako sam prodao IJ u vrednosti 3k evra).
Pozdrav.
Nije na forumu
Ja pre svega mislim da je preterano diskutovanje na ovu temu bezpredmetno.Nadam se da ste i vi kao i ja svoj novac poverili IF upravo da bi izbegli ove polemike.Slazem se da je smrt i porez poprilicno stvarna stvar ali to neznaci da treba da prestanemo da se borimo protiv njih.Kao sto rece Balzak, zakon je paucina u koju se hvataju male muve, a velike kroz nju prolecu.To se lako vidi kada se malo lista zakon, no to je neka druga tema, mislim da nemas mnogo izbora u ovom slucaju i da kao gradjanin (najnize na lestvici) moras da platis porez.Naravno ima i tu fora Prebijanje kapitalnih dobitaka i kapitalnih gubitaka.No plati bandi harac i pravi pare dalje, jer kada oni tebe oporezuju prvo pa ti isplate ostatak, nemas mnogo mesta za kreativnost.
Nije na forumu
E da zaboravio sam zec je upravu pocetna cena se uzima kao cena IJ+Ulaz ili prosto receno ono sto dobijas - ono sto si dao umanjeno za 20%.Nesto je kenjao Djelic da bi to trebalo da se smanji ali ja mislim da je to ne lipsi magarce do zelene trave....
Nije na forumu
Da li je neko vec kupovao IJ? Da li je tacno da je najpovoljnije uplatiti kes u Unikredit banci, a ne u Rajfajzen? Tako je kod Delta IF cija je kastodi banka takodje Unikredit. Dok npr. Komercijalna banka, koja je kastodi za Fima fond, naplacuje proviziju za uplatu...
Nije na forumu